Monday, October 19, 2009

Rick o hurricane...και ναυτικές σκέψεις.Προφανέστατα δεν θα ενδιαφέρει αρκετούς. Ήταν Σάββατο βράδυ όταν έλαβα ένα email απο τους γονείς μου που ταξιδεύουν στα ανοιχτά του Mexico και των ακτών των ΗΠΑ με πορεία προς Παναμά και στην συνέχεια Ν.Ορλεάνη - Ειρηνικός ωκεανός. Μαζί με τα νέα - μία σύντομη περιγραφή για τον Rick όπου τον έχουν μπροστά τους και λογικά σήμερα θα πρέπει να έχουν βγάλει πορεία έτσι ώστε να κρατηθούν στην λεγόμενη απόσταση ασφαλείας.

Σίγουρα δεν είναι και το πιο ευχάριστο πράγμα, μαζί με τα νέα των δικών σου να ξέρεις ότι έχουν να αντιμετωπίσουν έστω και προσεκτικά ότι μένει πίσω απο τον τυφώνα. Γενικότερα αυτό σημαίνει κακές θάλασσες.

Αν και περιμένω τα επόμενα νέα για να μάθω πως πάνε, σήμερα έκατσα να ψάξω λιγο για τον Rick όπου σε λίγο θα χτυπήσει και πιο κοντά τις ακτές. Είναι τυφώνας, αυτή την στιγμή που 'μιλάμε΄ κινείται με 230 χλμ/ω ενώ ξεκίνησε με 660 χλμ/ω.

H πορεία του ...θα είναι μάλλον κάπως έτσι.

Τα τελευταία νέα λένε ότι έχει πέσει σε κατηγορία 4 καταιγίδας (γι'αυτό και η μεγάλη διαφορά στην ταχύτητα, σε σχέση με την αρχική).

Καθώς έψαχνα για τον Rick πληροφορίες - συνειδητοποίησα πόσο η τεχνολογία αλλάζει σιγά σιγά τις ζωές των ναυτικών και των οικογενειων τους. Παλιότερα περιμέναμε ένα τηλέφωνο απο το λεγόμενο Ραδιο - Ελλάς - και αν μπορούσε να πίασει. Μετά απο μέρικά χρόνια οι δορυφόροι ήρθαν στην ζωή μας - κόστιζε πάρα πολυ αλλά μπορούσαμε να έχουμε επαφή πιο καθαρά και συνήθως πιο συχνά.

Ακόμα πιο πρόσφατα τα δορυφορικά συστήματα είναι πια must για κάθε πλοίο - εξελίχθηκαν τόσο που το παραδοσιακό επάγγελμα του 'ασυρματιστή' καταργήθηκε, Αυτόματα συστήματα - λήψης και αποστολής μηνυμάτων, συστήματα ασφαλείας και SOS. Τώρα πια κάθε πλοιο συνήθως έχει και σύνδεση με το internet.Όχι μην βιάζεσαι δεν είναι ολα τόσο ωραία. Σύνδεση για μερικά λεπτά per request - ανοίγει το δορυφορικό πιάτο κατεβάζει ή ανεβάζει μυνήματα και κλείνει. Συνεχίζει να κοστίζει αρκετά δολάρια.

Σαν παιδάκι έγραφα γράμματα στον πατέρα μου καθώς και περίμενα τις δικές του απαντήσεις + τα τηλέφωνα. Καθώς οι επικοινωνίες έγιναν καλύτερες, πιο συχνές πιο σταθερές σταματήσαμε να γράφουμε γράμματα. Με την έλευση του δορυφορικού internet και σαν service στον εμπορικό στόλο - επιστρέψαμε στα ηλεκτρονικά γράμματα. Να σου πω είναι πολυ πιο ωραίο. Μπροστά απο την οθόνη μου μπορώ να πω με ακρίβεια κάθε τι που έχω στο μυαλό μου - παρά να πρέπει να κάνω '5' λεπτά σε μια συζήτηση - που δεν αρκεί πάντα για να πεις αυτά που θες!
Υποθέτω ότι με τα χρόνια το δορυφορικό internet θα γίνει πιο φτηνό και ίσως μια μέρα ο αντίστοιχος πιτσιρικάς σαν και μένα - δεν θα ανοίγει το τετράδιο του να γράψει ένα γράμμα - αλλά το skype για να μιλήσει με τον πατέρα του που ταξιδεύει :) .

Μάλλον πλάτιασα αλλά θα παραθέσω και μια άλλη ίσως για πολλούς άσχετη πληροφορία. Μου ήρθε σαν απορία όταν έψαχνα για την κατάσταση του Rick. Ξέρεις ποια είναι η διαφορά του κυκλώνα, τυφώνα και λαίλαπα; Cyclones, Typhones, Hurricanes. Η απάντηση και εδώ. Ουσιαστικά είναι το ίδιο πράγμα (γενικά όχι ειδικά) αλλά αλλάζει ο τόπος καταγωγής τους και η δύναμη τους.
  • Hurricanes : δημιουργούνται Ατλαντικό και ανατολικό Ειρηνικό
  • Τyphoons: δημιουργούνται Δυτικό Ατλαντικό .
  • Cyclones: Νοτιο Ειρηνικό.1 comment:

  1. Σιγουρα μπορει αυτα που γραφεις να μην ενδιαφερουν την πλειοψηφια και να μην ενδιεφεραν και μενα προσωπικα πριν 2 χρονια... τωρα ομως μπαινω πολυ τακτικα στη σελιδα σου και πιστεψε με ¨μου εισαι απαραιτητος για ολα αυτα που μαθαινω!!!¨
    Μη σταματας λοιπον!!! :)

    Λινα.

    ReplyDelete