Friday, July 17, 2009

Όταν η μετριότητα και η ασχετοσύνη - prevail

Θα πραγματευτούμε humour-ιστικά ένα συχνό φαινόμενο στον κόσμο μας - τον ΙΤ κόσμο - και στην Ελληνική αγορά. Το φαινόμενο του άσχετου, μέτριου υπεύθυνου που έχεις απο πάνω σου - o οποίος προσπαθεί να σε εξισώσει με κάθε τρόπο στον δικό του μέτριο τεχνικά - διαχειριστικά κόσμο.

Disclaimer: Σε αυτή την αγορά, κανείς δεν είναι τέλειος και όσοι νομίζουν ότι ειναι - μάλλον πρέπει να μαζευτούν λίγο. Παράλληλα με λίγη δόση λογικής μπορείς να διαχωρίσεις συναδέλφους γνωστούς και φίλους ανάλογα με τις δυνατότητες τους. Υπάρχουν καλοί, μετριοι αλλά και κακοί developers. Τέλος το πιο δύσκολο ειναι κάθε ένας απο εμάς να μπορέσει να τοποθετήσει τον εαυτό του τεχνικά - σε σχέση με τους άλλους. Θα δεις ότι είσαι καλύτερος απο Χ ότι κάποιοι άλλοι είναι ακόμα πιο καλοί απο σένα και κάποιοι άλλοι είναι αδιάφοροι. H εμπειρία είναι σημαντική αλλά ομολογώ ότι έχω δει κακούς έμπειρους developer και ιδιαίτερα ταλαντούχους και υπερ παραγωγικούς νέους. Αυτά σαν βασικές αρχές!

Ακούω συχνά πυκνά έναν καλό φίλο - συνάδελφο με την γενικότερη έννοια! Κάθε λίγο και λιγάκι μια γκρίνια - σαν παρατημένη γκόμενα/ο. Πάσχει απο ένα γνωστό σύνδρομο, του άσχετου υπεύθυνου :( . Να σηκώσουν χεράκι (ή mouse) όσοι το έχουν ζήσει έστω και μία φορά.

Εμείς οι προγραμματιστές είμαστε δύσκολα άτομα σε μερικά θέματα - ιδιαίτερα σε αυτά που έχουν να κάνουν με τεχνικές λεπτομέρειες. Ο καθένας μας συσσωρεύει ένα ποσοστό core γνώσης στην δουλειά του και αυτό το ποσοστό (το οποίο με καλή θέληση και προσπάθεια μεγαλώνει με τον χρόνο) μας στιγματίζει επαγγελματικά - το μεταφέρουμε απο εταιρία σε εταιρία και προσπαθούμε να το αναπαράγουμε!

Τι γίνεται όμως όταν πας σε μια εταιρία και πρέπει να 'υποστείς΄ κάποιον ο οποίος τεχνικά και σε γνώσεις είναι πολλά χρόνια πίσω - έχει διαμορφώσει και πείσει το όποιο management του ότι αυτός είναι ο σωστός τρόπος, και ουσιαστικά ρίχνει τεχνικά ένα όλοκληρο τμήμα - για να μην μιλήσουμε ότι το κρατάει απο τα @@ μιας και αν φύγει όλα θα είναι τόσο πρόχειρα και άσχημα φτιαγμένα που δεν θα μπορεί κανείς να τα συντηρήσει!

Παρ όλη την πλάκα να πω ότι δεν είναι καθόλου ευχάριστη κατάσταση για κανένα. Ουτε για σένα που την βιώνεις, ούτε για τον άσχετο-ξεροκέφαλο υπεύθυνο ούτε και για το management- μιας και με μαθηματική ακρίβεια οι τριβές θα είναι τόσο έντονες και συχνές όσο μεγάλο είναι και το χάσμα που χωρίζει τεχνικά 2 ανθρώπους (papo's law χαχα).

Επίσης δεν υπάρχει μια καθολική απάντηση, σωστό και λάθος - πάντα οι αποφάσεις κια εξελίξεις τρέχουν για τον καθένα μας χωριστά ανάλογα με την προσωπική και μη κατάσταση του. Με άλλα λόγια, υπάρχει αρκετός κόσμος εκεί έξω που είτε για λόγους προσωπικότητας (δεκτικοί στην καταπίεση ή παθητικοί σε κακό management) το βουλώνουν και τελικά εξισώνονται στο ίδιο επίπεδο, άλλοι δεν αντέχουν πάνω από μήνα και αν η κατάσταση τους το επιτρέπει απλά αφήνουν το καράβι στον γερο - μπάρμπα Sam να το πάει εκεί που θέλει!

Μερικές προσωπικές συμβουλές από την δική μου μικρή εμπειρία (πριν μερικα χρόνια ειχα βρεθεί στην ίδια θέση).

1. Δώσε λίγο χρόνο να καταλάβεις - γενικά το επίπεδο του άλλου - μελέτησε τον τεχνικά management wise.Ιδιαίτερα όταν εισαι νέος σε μια εταιρία project θέλει χρόνο μέχρι να αποκτήσεις πλήρη εικόνα, - εκτός και αν μιλάμε για υπερβολές μεγάλες..πχ να σου λέει κάποιος εν έτη 2009 ότι γράφουμε servlet με scriplet μόνο και ότι εκτός απο tomcat όλοι οι άλλοι server είναι της πλάκας (υπάρχουν αρκετοί εκεί έξω).

2. Προσπάθησε στα πρώτα conflict να δίνεις τεχνικά καταρτισμένες απαντήσεις και με αποδείξεις - δούλεψε με φράσεις ' Προτείνω αυτό, τι θα έλεγες να δοκιμάζαμε και αυτό, σύμφωνα με αυτό και αυτό, τα πλεονεκτήματα για το μέλλον θα είναι αυτά.

3. Όσο μπορείς (ξέρω είναι δυσκολο - μιλάω εκ πείρας) συγκράτησε τα νεύρα σου. Όταν δηλαδή βρεις τον εαυτό σου μέσα σε ένα meeting room και νιώθεις ότι θες να εκραγείς - σκέψου κάτι θετικό όπως πχ...ότι είσαι σε ένα πράσινο λιβάδι με πολλές όμορφες παρουσίες γράφεις κώδικα σε ένα ολοκαίνουργιο MacBookPro και άλλα. χα χα χα!

4. Τα σημεία 1, 2,3 ειναι χρήσιμα για να δεις αν τελικά ο υπεύθυνος σου παρόλο που ειναι τεχνικά αδύναμος από σένα έχει το προτέρημα να ακούει και να είναι ευέλικτος. Αν όχι πήγαινε στο point 5.

5. Ήρθε η ώρα να τον κάνεις bypass και να μιλήσεις στο πιο πάνω επίπεδο. Συμβουλεύω να μην μασάς τα λόγια σου - να είσαι ειλικρινής. Προσπάθησε να είσαι αντικειμενικός μίλα με επιχειρήματα και αποδείξεις. Το να λες ψέματα ή υπερβολές δεν θα βοηθήσει απο την άλλη το να πεις απλά την γνώμη σου δεν ειναι κακό. Εξάλλου είναι σημαντικό στην δουλειά να έχουμε άποψη.

6. Αφού κάνεις το 5 δώσε χρόνο στο upper management και δες αν τελικά με τις πράξεις του - κατάλαβε τι του είπες, αν έδειξε έστω και λίγο ενδιαφέρον (μπορεί να μην σε εμπιστεύεται - αλλά είναι ανόητο να σε αγνοήσει εντελώς- management wise).

7. Αν το 6 αποτύχει - είναι η στιγμή που θα τα βάλεις όλα κάτω και θα δεις εναλλακτικές, το πόσο πιστεύεις στην άποψη σου και το τι μπορείς να αντέξεις.

(ps:πριν χρόνια πέρασα από το 1 στο 7 σε 20 μέρες...κατα τύχη ή μη τύχη ήμουν σωστός - αν κρίνω από το τι έγινε μετά).

Καλή τύχη και υπομονή σε όλους!7 comments:

 1. Ποπο τι μου θύμισες RESPECT. Το θέμα βέβαια είναι ότι στις πλείστες των περιπτώσεων όσο και να κάνεις escalate δεν θα βρεις το δίκιο σου γιατί για να τον ανέχονται θεωρούν ότι μπορεί να τρεχει ῾καλά῾ τα έργα.

  ReplyDelete
 2. Been there, done that, been there, done that στο repeat τα τελευταία 10 χρόνια. Well said

  ReplyDelete
 3. Βέβαια υπάρχει και το αντίθετο... του "είσαι οτι δηλώσεις" στον εταιρικό κόσμο. Το να λένε σε εταιρία που ψάχνει αρκετό διάστημα να βρεί ένα προγραμματιστή για μια συγκεκριμένη θέση και συγκεκριμένη θέση προγραμματισμού, αυτά που θέλει να ακούσει, να προσλάμβάνει και μετά να σου λέει (ο νεοπροσληφθήσας) "πώς ορίζω μια μεταβλητή σε αυτή την γλώσσα" και το βιογραφικό να λέει "έχω χρόνια εμπειρία στη τάδε γλώσσα"...

  Ε καταλαβαίνεις οτι υπάρχει πρόβλημα, όχι για την φουκαριάρα την μάνα σου αλλά γιά το project, για το χρόνο που θα σπαταλήσεις για να "μάθεις" ή να μάθεις τι επίπεδο είναι (ο νεοπροσληφθήσας) και φυσικά για την δουλειά που έχει ήδη στηθεί.

  Έχω άπειρα παραδείγματα για αυτό το θέμα και πώς στο τέλος όλοι λένε "α μα νόμιζα οτι θα γινόμουν διευθυντικό στέλεχος σε αυτή τη δουλειά για αυτό ήρθα και απλώς θα μου δείχνατε τι κάνετε για να σας αξιολογήσω", πρίν να πάρουν το δρόμο για τη δύση.

  ReplyDelete
 4. Re filaraki mporeis na mou e3igiseis pos ginetai oi asxetoi/metrioi na exoun piasei oles tis 8eseis kleidia stin Ellada ? Exo arxisei na pisteuo pos yparxei mia "Sinomosia ton metrion", etsi oste na kapelonoun tous kalouskai na min proxorame san xora...

  ReplyDelete
 5. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 6. Μήπως ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ ότι είναι πιασμένες όλες οι θέσεις από άσχετους/μέτριους; Μήπως έχουμε μεγάλη ιδέα για τον εαυτό μας; Μήπως πρέπει να προσαρμοζόμαστε εμείς στα μέτρα των παλαιότερων συνεργατών μας αντί για το αντίθετο;

  Νομίζω ότι είναι κλασικό αυτό το σκηνικό στον κλάδο. Ο νέος προγραμματιστής να απορρίπτει και τους κώδικες αλλά και τη μεθοδολογία, τους προ-υπάρχοντες κανόνες, να θεωρεί ότι αυτός ξέρει καλύτερα. Άραγε δεν έχουμε περάσει οι περισσότεροι από αυτή τη φάση;

  Από ένα σημείο και μετά σταματάς να προσπαθείς να βρεις το "δίκιο σου", κάνεις τη δουλειά σου όπως θέλουν και αν δεν τους αρέσεις ή δεν σου αρέσουν... άντε γειά! Η γκρίνια είναι για τις γκόμενες.

  ReplyDelete
 7. Καλά οι άσχετοι υπάρχουνες παντού, αλλά ιδιαιτέρως στην Μπανανία είναι είδος προς αφθονία.

  ReplyDelete