Saturday, July 18, 2009

Ινδικός ωκεανός - φωτό απο την ναυτική καθημερινότητα.

Έλαβα μερικές φωτογραφίες απο τους γονείς μου, οι οποίοι αρμενίζουν για την ώρα προς Ιαπωνία.Είπα να μοιραστώ μερικές μαζί σας. Δεν βλέπω γενικά πολλά post που να ασχολούνται ή να λένε κάτι για την ζωή την ναυτικών.

Των πραγματικών ναυτικών όχι των φλώρων με τα Nautica ουτε τους hyper active ζάμπλουτους που δεν ξέρουν τι να κάνουν οπότε χτυπιούνται στα κύματα. Ως παιδί ναυτικής οικογένειας (χωρίς παράδοση) πάντα είχα και θα έχω μια εμπάθεια στους παραπάνω - γι'αυτό ζητώ συγνώμη από μερικούς εραστές της θάλασσας που με διαβάζουν! Anyway!


Το πλοίο είναι φορτηγό, κλάσης Panamax. H φωτό είναι από λιμάνι οπου γινεται εκ-φόρτωση - αν βλέπω ή καταλαβαίνω καλά πρέπει να είναι σιτηρά. Εδώ να κάνω μια παρατήρηση, πολλοί φίλοι με ρωτάνε πως είναι τα λιμάνια που κατεβαίνει ο πατέρας σου - άλλοι αναρωτιούνται δεν μπορεί να βγει να πάει να δει αξιοθέατα. Συνήθως τα λιμάνια είναι κάπως έτσι- τα καράβια κάθονται στον ντόκο για όσες χρειαστεί να πάρουν η να φορτώσουν και στην συνέχεια φεύγουν. Η παλιά θεώρηση που έχουν πολλοί για τα δεμένα πλοία στον ντόκο είναι πολύ μακρινή. Όταν υπάρχει ΄κίνηση΄τα πλοία περιμένουν την σειρά τους στα ανοιχτά - στην 'ράδα'.

Όταν το πλοίο ειναι στην ράδα, για να έρθει κόσμος, κάποια ανάγκη η να πάει το πλήρωμα στο λιμάνι χρησιμοποιούν διαφόρων τύπων πλοιάρια τα οποία ονομάζοντε λάντζες.Ανάλογα με το λιμάνι και την χώρα η κλήση της λαντζας μπορεί να κοστίσει απο μερικές 10αδες ή 100αδες δολλάρια!


Πρόσεξε το μέγεθος της 'τανάλιας' φόρτωσης. Πέφτει όπως είναι ανοιχτή μέσα στο αμπάρι και μετα σφίγγει - δημιουργούντας ένα κουβούκλιο.Όταν υπάρξει ανάγκη κατα μέσης του ωκεανού ή όταν πρέπει να μεταφερθεί ειδικό προσωπικό στο πλοίο - δεν υπάρχει άλλος τρόπος από ελικόπτερο! Ένα από τα καπάκια σε κάποιο αμπάρι έχει τον ρόλο ελικοδρομίου. Στην συγκεκριμένη περίπτωση το ελικόπτερο μεταφέρει τον λεγόμενο 'πιλότο' άνθρωπο ο οποίος ξέρει τα αβαθή συγκεκριμένου λιμανιού και θα το οδηγήσει με συγκεκριμένο τρόπο στην είσοδο του λιμανιού αποφεύγοντας δύσκολα σημεία.

Μπορεί η θάλασσα να μην φαίνεται τόσο υπερβολική όσο την βλέπουμε σε ανάλογες ταινίες στο κινηματογράφο αλλά ο καιρός μερικές φορές ξεγελά!Πρόσεξε μπροστά το κύμα πως σκάει.

Φαντάσου να είναι η καθημερινότητα σου. Τα νερά έχουν ανέβει μέχρι πάνω.

Ακόμα πιο εντυπωσιακή. Η δύναμη της θάλασσας είναι τεράστια!


Κάποιος πολύχρωμος επισκέπτης δίπλα στο καπάκι από το αμπάρι.


Στα λιμάνια διάφοροι έμποροι (οι ναυτικοί τους αποκαλούν 'πιτσικομιδες' αλλά και ψαράδες - πλευρίζουν τα πλοία για να πουλήσουν την πραμάτεια τους. Στην συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε ψαράδες οι οποίοι έχουν απλώσει το εμπόρευμα!

Ένα ψάρι ...το οποίο ακόμα δεν έχω μάθει τι είναι αλλά θα ρωτήσω!

6 comments:

 1. Ευχαριστούμε για το ιδιαίτερο άρθρο τόσο σε περιγραφή όσο και φωτογραφικό υλικό. Η δύναμη της θάλασσας όπως αποτυπώνεται στις φωτογραφίες είναι αξιοπρόσεκτη.

  ReplyDelete
 2. Εξαιρετική εμπεριστατωμένη περιγραφή! Μπράβο Πάρη!

  ReplyDelete
 3. Κρινοντας απο το ραχιαιο και τα πλαινα πτερυγια, αλλα και απο το σχημα του σωματος μαλλον προκειται για ξιφια. Πολυ καλες οι φωτογραφιες!

  ReplyDelete
 4. Πολύ όμορφη δημοσίευση. Μπράβο!

  ReplyDelete
 5. Το ψάρι το είχε χθες 17/7 στο ΣΚΑΙ στην εκπομπή 10 most extreme πιο γρήγορα ζώα... Αλλά δε θυμάμαι πιο ψάρι είναι
  Κάποιο είδος ξιφία λέγανε

  ReplyDelete