Sunday, May 03, 2009

σύντομες εντυπώσεις απο Windows 7 RC

Ασχολήθηκα και με αλλότρια λειτουργικά αυτό το άκυρο τριήμερο!Λοιπόν όπως έχω γράψει και παλιά έχω ένα παλιό IBM T41 το οποίο είναι το windows μηχανάκι στο σπίτι, δεν θέλω να μολύνω τα mac μου (χαχα). Είδα και εγώ όπως πολλοί άλλοι ότι η Windows 7 RC έκδοση θα βγει σε μερικές μέρες, αλλά αν ψάξεις λίγο καλύτερα θα το βρεις σε γνωστούς τόπους (άλλο που δεν ήθελε η MS).

Είχα γράψει και πριν μερικούς μήνες με την Windows 7 beta η οποία crash-άρε μέσα σε 20 λεπτά. Η νέα έκδοση δεν έχει crash-άρει για την ώρα και ομολογώ για την παλαιότητα του μηχανήματος πάει αρκετά καλά!

Τι έχει αλλάξει, βασικά για να τα πούμε και λίγο χύμα η MS στο κομμάτι του UI έχει πάρει καλά κομματάκια του MacOSX (και ιδέες) - όποιος βγει και πει το αντίθετο θα τον μαλώσω μαζί με μια φανερά βελτιωμένη απόδοση στο υποσύστημα γραφικών. οπότε το τελικό αποτέλεσμα είναι φανερά πιο σβέλτο απο το ανέκδοτο που ονόμασαν Vista και αισθητικά/χρηστικά καλύτερο απο τα XP! Να σημειώσω ότι κάτω από τα extra layer των παραθύρων και wizard η παλιά δομή και τα παλιά μας προγράμματα υπάρχουν , control panel, administrative tools και όλα αυτά! Αυτό είναι καλό γιατί είναι εργαλεία και μέρη μέσα από τα οποία κάνουμε σημαντικές αλλαγές εδώ και χρόνια όταν κάτι δεν πάει καλά!

(update σωστά με ενημερώνουν ότι το Dock των Win7 ειναι πιο πολύ rip off του dock του KDE παρά του MacOSX).

Τα windows 7 θα είναι μάλλον η πρώτη έκδοση windows μετά απο καιρό που θα έχε κάποιες λεπτομέρειες (κλεμένες αλλά its ok) που θα κάνουν τον home user πιο παραγωγικό! Μιλάω για το πιο απλό Start bar, μιλάω για το OSX like Dock, μιλάω για το Spotlight like Search bar. Είναι πράγματα που θα βοηθήσουν! Το γεγονός (με ενημέρωσαν) ότι προσπάθησαν να αυξήσουν την ταχύτητα και την χαμηλή κατανάλωση resources είναι αλήθεια και το βλέπω σε ένα σχετικά παλιό laptop (Pentium M 1.6, 1.5 giga ram), όπου παίζουν σχετικά αποδεκτά!

Για την ώρα ότι εργαλεία εγκατέστησα έπαιξαν χωρίς προβλήματα να υποθέσω ότι major third-party εφαρμογές θα συνεχίσουν να παίζουν σωστά ακόμα και στην τελική έκδοση! Με το θέμα drivers δεν ξέρω τι θα γίνει αν και δεν φαντάζομαι τρομακτικές αλλαγές σε σχέση με τα vista!

Φαίνεται ότι κάτι πάει να διορθώσει η MS, και το εύχομαι δηλαδή για όλους τους ταλαιπωρημένους ανα τον κόσμο συνειδητούς ή μη χρήστες windows. Υπάρχουν πολλά πράγματα που η MS θα πρέπει να βελτιώσει, όπως ένα καλύτερο filesystem πχ ή μια πιο ανοιχτή και modular αρχιτεκτονική αλλά όπως και να έχει αυτά είναι συζητήσεις για το μέλλον!

Παρατηρώ πια τον κόσμο των windows απο ψηλά, διατηρώ μια ελαφριά επαφή με το ίδιο το λειτουργικό κυρίως για να μπορώ να έχω μια πρώτου επιπέδου άποψη αλλά και να μπορώ να βοηθώ γνωστούς ή συγγενείς όταν έχουν προβλήματα. Απο 'κει και πέρα τα έχω εγκαταλείψει εδώ και 3-4 χρόνια πια σε σπίτι και δουλειά και δεν νομίζω ότι σύντομα θα αλλάξει αυτό!

άντε και εις ανώτερα...το Snow leopard πλησιάζει ..για να διδάξει λίγο μπαλίτσα ακόμα!

3 comments:

  1. "...και το βλέπω σε ένα σχετικά παλιό laptop (Pentium M 1.6, 15 giga ram), όπου παίζουν σχετικά αποδεκτά!
    ..."

    15 giga ram? Μήπως εννοείς 1.5?

    ReplyDelete
  2. Άλλαξε ο Μανωλιός, κι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς.

    ReplyDelete