Monday, November 17, 2008

jelly με..παράξενα!

Έχω γνωρίσει μερικούς ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι έχουν ξεφύγει από το 9-5 στερεότυπο και γουστάρουν κτλ κτλ αλλά έχουν μια παραξενιά. Μάλλον ίσως όχι παραξενιά, αλλά έχουν εκφράσει την επιθυμία να μπορέσουν να βρουν κάποιο ελεύθερο χώρο με internet access και κάποια στοιχειώδη ατμόσφαιρα - έτσι ώστε να δουλέψουν μαζί με άλλους άσχετους! Χωρίς πλάκα ακούγεται απίστευτα κουλό! Από το μαρτυρικό μερικές φορές 9-5,6,7,8,9,10 κτλ, το γραφείο και ότι συνεπάγεται, γίνεσαι ανεξάρτητος και μετά από λίγο αναζητάς παρέα, sort of την ατμόσφαιρα του γραφείου αλλά σε πιο χαλαρό!

Αναρωτιέμαι..λέω εγώ - μήπως κάποια στιγμή θα πρέπει να αναθεωρήσουμε το -πως δουλεύουμε σε ένα γραφείο. Αυτή την στιγμή φαντάζει λίγο εξωπραγματικό αλλά τελικά αφού έχει παρατηρηθεί ότι και εντελώς μόνος σου να είσαι στο τέλος βαριέσαι απο την άλλη και κλεισμένος στο κουτί του γραφείου σου πάλι νιώθεις φυλακισμένος - δεν υπάρχει τρίτος δρόμος; Ίσως οι μάγκες στο Google να το έχουν προσεγγίσει, δεν ξέρω...I have a dream για ένα εναλλακτικό τρόπο εργασίας.

Το jelly σαν προσπάθεια έρχεται να δώσει λίγο παρέα στους μοναχικούς Ε.Ε. Μαζεύονται όλοι σε έναν decent χώρο, ο καθένας κοιτάει την δουλειά του αλλά εχει και αυτή την αίσθηση ότι ανήκει κάπου, μια εικονική εταιρία χωρίς αφεντικά χωρίς πρέπει χωρίς κάρτες χωρίς ...χωρίς.

Προσωπικά μάλλον εξαιτίας ψυχοσύνθεσης για την ώρα νομίζω ότι θα βαριόμουν πραγματικά να δουλεύω αποκλειστικά από το σπίτι - από την άλλη μερικοί Ε.Ε το ονομάζουν αυτό - το σοκ της μετάβασης. Θα ψηφίσω τον τρίτο δρόμο..χα χα ίσως σε μια άλλη αγορά σε ένα άλλο σύμπαν ή πλανήτη. Όσο ζω ελπίζω, από τα χαρακώματα των 9-5ers αγωνιστικούς χαιρετισμούς!


8 comments:

 1. Το μέλλον είναι digital nomads, η εξέλιξη της τηλεργασίας...

  http://digital-nomads.blogspot.com/

  ReplyDelete
 2. Δεν ξέρω αν με ενθουσιάζει η ιδέα.

  Το να βρεθείς να δουλέψεις στον ίδιο χώρο με άλλους φαντάζομαι ότι έχει νόημα αν ασχολείσαι σε κάποιο ευρύτερα κοινό έργο.

  Αν δεν υπάρχει επικάλυψη αντικειμένου ή ενδιαφερόντων το μοιάζει περισσότερο σαν socializing.

  ReplyDelete
 3. Έχω δουλέψει από το σπίτι κάποιες φορές και το προτιμώ πό τη δουλειά. Είσαι χαλαρός, μουσικούλα, κάνεις ό,τι γουστάρεις. Και βεβαίως ποτέ δεν ένιωσα την ανάγκη να είμαι με άλλους, όποιος το κάνει αυτό νομίζω ότι είναι τελείως καμμένος.

  ReplyDelete
 4. Όταν είχα net cafe σκεφτόμουν να το μετατρέψω σε κάτι παρόμοιο (έναν χώρο που να μπορεί κάποιος επαγγελματίας να ερχεται να δουλέψει σ'ένα ευχάριστο και ήσυχο περιβάλλον), αλλά θεώρησα ότι στην επαρχία (Πτολεμαϊδα) δεν θα δούλευε.. Αν δεν ήμουν χωμένος ως τον λαιμό με χρέη κι αν δεν είχα κουραστεί από την παράνοια του net cafe ίσως το δοκίμαζα... ή αν ξεκινούσα σήμερα από την αρχή...

  Πάντως μου αρέσει πολύ σαν ιδέα...

  ReplyDelete
 5. Θεωρώ (τολμηρή εκτίμηση το ξέρω) οτι το μέλλον της εργασίας δεν είναι τα γραφεία. Σαν προσπάθεια την θεωρώ καλή γι' αυτο και αποφάσισα να συμμετάσχω.
  Όσο για τον χώρο. Προσπαθώ εδω και καιρό να βρω κάτι και το μόνο που πραγματικά αξίζει είναι ορισμένα starbucks. Ειδικά της Μητροπόλεως στο πατάρι με την απομονωμένη απο το υπόλοιπο μαγαζί αίθουσα την θεωρώ ιδανική.

  ReplyDelete
 6. Υπάρχουν πολλές ανάλογες προσπάθειες στο εξωτερικό. Αρκετές δημιουργούν πραγματικό εργασιακό χώρο τύπου Google. Περιμένω να δω αν στην Ελλάδα θα περπατήσει κάτι τέτοιο. Απευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται πραγματικά να δημιουργηθεί ένα πνεύμα συνεργασίας, όχι αποκλειστικά στον χώρο του διαδίκτυου…Όπως είπες, πρόκειται για δουλεία!

  ReplyDelete
 7. Εμένα μου φαίνεται πολύ καλή ιδέα...

  ReplyDelete
 8. Όντας ελεύθερος επαγγελματίας που εργάζεται από το σπίτι τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας, θα συμφωνήσω με τον κ. Πάνο Κωνσταντινίδη! Πρόσφατα έκανα "διάλειμμα" από την ρουτίνα μου και εργάστηκα σε γραφείο και αναρωτιέμαι πώς την παλεύουν αυτοί που δουλεύουν εκεί! Μια μιζέρια, μια ησυχία, μια υπέρμετρη προσπάθεια να κάνεις ότι δουλεύεις όλη την ώρα που είσαι εκεί! Καλύτερα σπίτι που την δουλειά την βγάζεις όποτε θέλεις, και πιο γρήγορα θα έλεγα..!

  Εγώ δεν θα ήθελα ένα χώρο να πηγαίνω να δουλεύω με άλλους ομοίους μου..! Θα ήθελα να είχαν το ίδιο ωράριο οι φίλοι και γνωστοί μου (ας πούμε να τελειώνουν στις 12! :))

  ReplyDelete