Saturday, August 23, 2008

Περι Scrum ο λόγος..

Απο τις πιο ενδιαφέρουσες και αξιόλογες παρουσιάσεις που έχω δει τον τελυεταίο καιρό και μάλλον το πιο αξιόλογο πράγμα που μελέτησα σήμερα! Περι Agile development και συγκεκριμένα Scrum ο λόγος! Βλέπω τέτοια πράγματα και μελαγχολώ γιατί αν μου επιτρέπετε θα την πω την κακία μου, δεν πιστεύω ότι αυτή την στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν άνθρωποι στην ηλικία και στην εμπειρία να εφαρμόσουν, διδάξουν και να παραμετροποιήσουν αυτές τις μεθοδολογίες στην Ελληνική πραγματικότητα. Ο μέσος Έλληνας project manager είναι της σχολής του Excel, τι να του πουν τα backlogs, οι scrum master και το σωστό agile development! Το 'κάψε με' development ίσως!

Μιλάω ως developer και θέλω να ελπίζω - αν βέβαια η ελληνική αγορά ΙΤ επιζήσει την επόμενη δεκαετία σε τέτοιο σημείο που να υπάρχουν project οπου θα μπορουμε να εφαρμόσουμε τέτοιες μεθοδολογίες - οι νεότεροι που έρχονται στον χώρο αλλά και οι μελλοντική manager (εμείς;) - directors να είναι όχι πιo openminded αλλά και πιο educated - softare engineering wise έτσι ωστε να μπορέσουν να φέρουν αυτές τις μεθοδολογίες στο Ελλαδιστάν.

Τα practices αυτά ξεκίνησαν από την δεκαετία του 80 δεν είναι κάτι νέο, τεράστιες εταιρίες βασίζουν ολόκληρη την παραγωγική τους διαδικασία σε αυτό και ειλικρινά κάθε φορά που ακούω κάποιον εξυπνάκια να λέει - 'πω πω ναι αυτά ειναι θεωρητικά και στην πράξη δεν παίζουν' θα του πετάω στην μούρη μια A4 με το url απο την παρουσία...οι μάγκες στην Toyota και στην Google ειναι της θεωρίας!

οκ τώρα ήρθε η ώρα για ποτό!

ps: στα επερχόμενα jhug events έχω κάποια σχέδια για σχετικές παρουσίασεις - θα μας κάνει ολους καλό - θέλω να πιστεύω!

5 comments:

 1. Diavazo to post sou gia tin eliniki pragmatikotita kai apogoitevome gia tin apofasi mou na giriso ellada. Mipos kano lathos????

  ReplyDelete
 2. Πάρη δυστυχώς συμμερίζομαι απόλυτα τους προβληματισμούς σου και τους έχω σκεφτεί πολλές φορές και εγώ.

  Χρησιμοποιώ scrum management σε συνδυασμό με agile τεχνικές εδώ και ένα χρόνο.

  Το πρόβλημα κατά την γνώμη μου είναι ότι αφενός δεν μπορείς να βρεις κόσμο που να έχει την ικανότητα και τις γνώσεις να δουλέψει κάτω απο τέτοια μοντέλα διαχείρισης - εδώ δυσκολεύεσαι να βρεις senior που να μπορείς να τους πείσεις να δου γραψουον ένα unit πριν κάνουν το commit - και αφετέρου το πρόβλημα εδώ στην Ελλάδα με τους πωλητές.

  Στις περισσότερες των περιπτώσεων τα έργα έχουν εξαντλητικά deadlines όχι dedicated resources και το pm pattern είναι του στυλ κάνουμε τις δουλειές του πελάτη που θα πάρει και θα φωνάζει πιο πολύ.

  Με λίγα λόγια nikos αν σε ενδιαφέρει η εξέλιξή σου πρέπει να προσέξεις πολύ στην επιλογή εργασίας.

  ReplyDelete
 3. "κάνουμε τις δουλειές του πελάτη που θα πάρει και θα φωνάζει πιο πολύ".
  Σωστή κουβέντα 100%.

  ReplyDelete
 4. Όσο δύσκολο λες ότι είναι στην Ελλάδα να βρεις εταιρίες που καταλαβαίνουν από agile methodologies και scrum processes άλλο τόσο δύσκολο είναι να βρεις developers που να μπορούν να δουλέψουν κάτω από agile "management" και να είναι αποδοτικοί χωρίς να ξεφεύγουν από το sprint backlog (του scrum) ή από τα predefined targets, όπως λέει και ο doxaras.

  Λίγοι τελειόφοιτοι πανεπιστημίων έχουν τα skills ή/και την όρεξη να μάθουν κάτι καινούργιο. Εδώ σπάνια γνωρίζουν τα βασικά πέρι OO, design patterns, ακόμα πιο λίγοι έχουν εργαστεί με non toy code και σε ομάδες > 3-4 ατόμων και VCS (aka. SCM). Τι να λέμε και για TTD (Test driven development)...

  Στην εταιρία που είμαι είμαστε αρκετά agile και έχουμε ένα εσωτερικό internal process παρόμοιο του scrum (adapted to our style / needs). Σύντομα θα χρειαστούμε έναν ninja developer (aka. senior) και είμαι περίεργος να δω τι φρούτα θα δούμε.. βέβαια κρατάω μια πισινή γιατί μου αρέσουν οι ευχάριστες εκπλήξεις! :)

  -fot

  ReplyDelete
 5. αγαπητέ fotos, thanks για το comment!

  πράγματι περιγράφεις μια πραγματικότητα με τους junior developer αλλά απο την άλλη για μένα είναι κάτι πολυ φυσιολογικο! Σε γενικές γραμμές ο Junior developer θέλει coaching και training - αν του δοθεί το κατάλληλο τότε γιατί να μην ωριμάσει παραγωγικά μέσα στην ομάδα σου.

  έχω την τύχη τα τελευταία 2 χρόνια να δουλέψω αρκετά κοντά με νέους - πρωτάρηδες στην δουλειά. Όλοι έδειξαν φοβερό ενδιαφέρον και είδα γενικότερα ανθρώπους με ταλέντο - βέβαια θα μου πεις ότι υπάρχουν και σαπάκια εκεί έξω - καμία αντίρρηση.

  Παρόλα αυτά θέλω να πιστεύω ότι ακόμα και ένας μέτρια motivated developer αν νιώσει ότι το σωστό training και coaching,μπορει να εξελιχθεί αρκετά και μετά από λίγο καιρό να αποδώσει!

  Εδώ είναι ένα ακόμα μελανό σημείο του Greek IT, training coaching και τα ρέστα. Μερικές φορές δεν προλαβαίνεις, δηλαδή μπορεί εσυ να είσαι ο super seniorm, architect κτλ κτλ αλλά να σε πηδάνε με τρελά deadline τόσο πολύ που να έχεις αφήσει στην μοίρα τους όσους νέους έχεις δίπλα και όχι μόνο αυτό όταν ζορίζεσαι να τους φορτώνεις με απίστευτες ποσότητες δουλειάς για να σε ξεκουράσουν με αποτέλεσμα - κάθε 6 μήνες να καις- μεγάλο μέρος απο αυτούς. Στο τέλος θα χάσουν το motivation τους!

  Απο την δικη μου μικρή εμπειρία η έλλειψη motivation among developers μεσα στα ελληνικά μαγαζια είναι το burn out process που περνάνε κάθε 6 μήνες..και μην μου πεις οτι δεν το έχεις δει να γίνεται!

  Μιλώ ως developer δεν θέλω να φανεί βέβαια ότι υπερασπίζομαι την κάστα μου - αλλά θεωρώ ότι ο developer junior - senior or not είναι πραγματικά ο τελευταίος τροχός της άμαξας για να μπορέσεις να κατηγορήσεις σε διάφορα level - ακόμα και στο practising μιας μεθοδολογίας.

  ReplyDelete