Tuesday, June 03, 2008

Σκέψεις και εμπειρίες για το microblogging - twitting!

Επαναφορά στην γνώριμη πραγματικότητα, χαμηλή μουσική, μια φωτεινή οθόνη και το πληκτρολόγιο. Λοιπόν θέλω να τα πω στο podcast αλλά για την ώρα θα περιοριστώ σε αυτό το post.Απλά να ξέρετε ότι θα τα επαναλάβω!

Όσοι παρακολουθούν αυτό το blog θα ξέρουν ότι έχω κατά καιρούς κατακρίνει την χρησιμότητα του twitting (microblogging). Απο ένα σημείο και μετά, αποφάσισα να πειραμαστώ και όπως ομολόγησα ίσως να αλλάξω άποψη αν πραγματικά υπήρχε κάτι καλό να δώ!

Ξεκίνησα λοιπόν αντιδραστικά (όπως πάντα) με χρήση του Pownce το οποίο θεωρώ τεχνικά καλύτερο (μην γκρινιάζετε με τα ελληνικά!) αλλά η μικρή κοινότητα (ελληνική) πίσω απο αυτό με έκανε γρήγορα να περάσω και στο mainstream twitter. Στο twitter υπάρχω εδώ, στο pownce εδώ ,για όσους θέλουν να με ακολουθήσουν!

Το πρώτο μου μέλημα ήταν να βρώ έναν client που θα μου άρεσε και θα μου έκανε την δουλειά μου. Για mac η πλειοψηφία χρησιμοποιέι το twitterific το οποίο δεν με ενθουσίασε, άσε που ήθελα να χρησιμοποώ και το pownce παράλληλα! Η πιο ευέλικτη λύση ήρθε με το twhrl το οποίο μπορεί να κάνει post το ιδιο twitt και στις 2 υπηρεσίες - αλλά δεν μπορεί να διαβάζει τα του pownce αν δεν κάνω λάθος! Αρχικά ενθουσιάστηκα αλλα με τον καιρό δεν μπορώ να πω ότι το twihrl με ευχαριστεί με τον τρόπο λειτουργίας τους - βασικά πιστεύω ότι το Air της adobe θέλει λίγο δουλεια. Όπως και να έχει την δουλειά μας την κάνουμε οπότε πάμε στα πιο σημαντικά!

Είμαι της λογικής ότι στην αρχή αν κάποιος με κάνει follow θα τον κάνω και εγώ, χωρίς μάλιστα να χρησιμοποιήσω κάποια διαδικασία οπου θα τσεκάρω ποιος ειναι και τι λέει! Δίνω πάντα μια ευκαιρία στον καθένα να με θρέψει με πληροφορία - εξάλλου this is all about it -δώσε μου την πληροφορία σου! Αργότερα αν δω ότι ειναι φλύαρος ή ότι δεν παράγει worth noting πληροφορία απλά κάνω unfollow. Στην αρχή λοιπόν είχα ένα tsunami πληροφορίας το οποία μπηκα για κάποιο καιρό στην διαδικασία να το παρατηρώ real time!

Ερχόμαστε στα πιο σημαντικά! Το έχω πει και παλιότερα, κατα την ταπεινή μου γνώμη το microblogging χάνει την δύναμη του και την χρησιμότητα του αν ολοι οι χρήστες spam-άρουν όλους τους άλλους με εντελώς ανόητα και ανούσια post όπως 'καλημέρα παιδιά, καληνύχτα παιδιά, παιδιά πεινάω, παιδιά τώρα τρώω, και άλλα'. Παρατηρούσα με ενδιαφέρον τους ανθρώπους στους οποίους είμαι subscribed και παρατηρούσα μια έντονη ανάγκη όλων να πουν ανούσια πράγματα - εκπληρώνοντας ίσως τον ρόλο τους να τιτιβίσουν έτσι απλά για να ακουστουν! Έχω δεχθεί επικριτικές κριτικές για την στάση μου αυτή - του να κατακρίνω αυτού τους είδους microblogging - και μάλιστα ως απάντηση έχω λάβει την εξής, 'αν δεν σου αρέσει κάνε unfollow'.

Δυσκολεύομαι όμως να πιστέψω ότι και όλοι οι άλλοι δεν πατατηρούν αυτο το ανιαρό και άχρηστο φαινόμενο και είναι καθηλωμένοι στους client τους περιμένωντας πότε στατιστικα όλοι μαζί γύρω στις 12 θα πουν ΄καλο βράδυ παιδιά είμαι κουρασμένος'. Απο την άλλη ίσως γίνεται το άλλο - ίσως κανείς δεν κοιτάει τους client και απλά ολα αυτά τα twitts πάνε χαμένα απλά επιβαρύνουν το ήδη προχειροφιαγμένο service (δεν θέλω ου αλλά αυτο το πράγμα ειναι φανερό ότι όταν το έφιαξαν δεν ειχαν υπολογίσει ότι θα πρέπει να κάνει scale).

Με τον χρόνο λοιπόν παρατήρησα ότι μόνο το 10% απο τα συνολικα post που μου σερβίρει ο client μου ήταν άξιας προσοχής όλα τα άλλα πραγματικά μεταμόρφωναν το service σε ενα φλύαρο irc chat ή public room. Ιδιαίτερα όταν ειμαι στην δουλειά παρατήρησα ότι ειναι τρελλο time waster οπότε το κατήργησα - almost.

Σκεφτόμουν τι θα έπρεπε να κάνω για να καταφέρω να σώσω αυτό το πολύτιμο 10% πληροφορίας και να μην πάει στα σκουπίδια σε μια γενική κίνηση αποχώρησης απο το service! Για την ώρα απλά ανοίγω τον client μια φορά στο τόσο - scan-άρω γρήγορα τα posts και σημειώνω αν κάτι με ενδιαφέρει ή αλληλεπιδρώ. Παράλληλα χρησιμοποιώ το rss feed των post και παίρνω ένα resume απο τα contacts μου αν θέλω να τα μελετήσω το βράδυ. Φυσικά τους πολυ καλημερο/καληνυχτα- ΟΥΛΗΔΕΣ τους έκανα unfollow!

Ξέρω ότι είμαι απλά μια άποψη αλλά πραγματικά παρακαλώ τον κόσμο να ξανασκεφτεί αν μια φλύαρη χωρίς ουσία παρουσία σε ένα τέτοιο service του προσφέρει κάτι - ΕΚΤΟΣ..λέω εκτός και αν οι μισοί είναι εκει για λόγους trend - ειναι και αυτό πιθανό! Άρα την επόμενη φορά που θα μας πεις καλό βραδυ κατα πάσα πιθανότητα θα σε γράψουμε ξέρεις που - γιατί ειναι σαν να εχεις το email σου και κάθε βράδυ επειδή θες να το πεις να εκφραστεις να στέλνεις ένα mass email στην λίστα με τα contacts σου και να λες..

Subject: Καλό βράδυ
Message: Παιδιά λέω να την πέσω είμαι κουρασμένος - δύσκολη μέρα!

Με αγάπη papo!

με άλλα λόγια fucken μαλακίες!

Καθώς λοιπόν προβληματιζόμουν γι'αυτο το φαινόμενο και έχωντας σίγουρα κάτι να κερδίσω - αυτο το 10% θυμάσαι - παρατήρησα τι μου αρέσει και τι όχι! Πολλές φορές μου αρέσουν οι ανακοινώσεις για κάποιο event ή μια παρουσίαση . Μου την σπάει απίστευτα όσοι γράφουν στο post τον τιτλο απο το κανονικό post στο blog τους (Ελεος). Βρήκα εξαιρετικά ενδιαφέρουσες τις microblogging υπηρεσίες μεγάλων ειδησιογραφικών πρακτορείων πχ οι Financial Times τιτιβίζουν εδώ.

Ακόμα πιο ενδιαφέρουσα βρήκα την υπηρεσία summize οπου την ειδα και την άκουσα σε ένα απο τα τελευταία vrypan.net radio.Ουσιαστικα πρόκειται για ένα search engine που ψάχνει στα post του twitter μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα για κάποιο θέμα! Εξαιρετικά σκέφτηκα, εκείνη την στιγμή ήθελα να μάθω τα τελευταία νέα και κουτσομπολιά για μια συγκεκριμένη εταιρία απλά έγραψα το όνομα στο search box ..και ορίστε! Α...αα. αναφώνησα αυτό ναι ειναι χρήσιμο! Μετά βρήκα και το άρθρο 5 Νιce Tools to Search twitter in realtime, και ήμουν ακόμα πιο happy!

Εν κατακλείδι

ΝΑΙ - στις ανακοινώσεις και live updates απο events
ΝΑΙ - στα twitts μεγάλων ειδησιογραφικών οργανισμών!
ΝΑΙ - στους λάκωνες(posting wise) twitters που θα τιτιβίσουν όταν εχουν ένα καλό λόγο

ΟΧΙ - στους καλημεροκαληνυχτούληδες

αυτά..περιμένω απόψεις!Θα τα πούμε και στο podcast σύντομα ίσως και με σχόλια απο εδώ!

3 comments:

 1. Ρε Πάρι, με εκπλήσεις που τόσο καιρό you don' get it. Το twitter δεν είναι bookmarking service, δεν είναι upcoming, δεν είναι ειδησεογραφικό site. Το ότι μπορεί να χρησιμοποιείται ΚΑΙ γι αυτούς τους σκοπούς είναι άλλη ιστορία. Το twitter, και όλα αυτά τα microblogging, εξυπηρετούν βασικά ένα σκοπό: τη συζήτηση. Όλη η μπλογκόσφαιρα τον ίδιο σκοπό εξυπηρετεί αλλά με ποιό βαρύ κι αργό και δύσληπτο τρόπο. Κι όταν λέμε συζήτηση δεν εννοούμε discussion ή chat αλλά conversation. Επειδή το όριο είναι λεπτό και δυσδιάκριτο το conversation γίνεται συχνά chat, εξ ου και τα καλημέρα καληνύχτα. Αλλά η κοινωνικότητα κάποιων ανθρώπων είναι τέτοια που τους εμποδίζει να ξεκινήσουν να 'μιλάνε' αν δεν χαιρετήσουν πρώτα, και η αίσθηση της ευγένειας που έχουν τους αποτρέπει από το να μην αποχαιρετήσουν. Συμφωνώ ότι όλα αυτά είναι θόρυβος, αλλά τελικά τι είναι σήμα; Μπορείς να το καθορίσεις με ακρίβεια; Με μια αίσθηση κινούμαστε όχι με επιστημονικούς ορισμούς.

  ReplyDelete
 2. Εγώ πάντως θα συμφωνήσω μαζί σου! Αυτό δεν είναι τιτίβισμα, αλλά χάβρα!

  ReplyDelete
 3. Οφείλω να συμφωνήσω με τον nikan 100%. Το twitter δεν είναι google reader και δεν έχει νόημα να περιμένουμε κάτι τέτοιο. Άν θες να βρεις άτομα να σου δίνουν πληροφορία θα βρεις χιλιάδες σίγουρα, αλλά τι θα προλάβεις να την κάνεις τόση πληροφορία ?

  Όλοι μας πιστεύω έχουμε ένα γούστο στα άτομα που κάνουμε follow και αυτό είναι και το μεγαλύτερο ατού του twitter. Ο καθένας την βρίσκει την άκρη αργά η γρήγορα.

  ReplyDelete