Monday, June 16, 2008

Φιλελευθερισμός και εφορία!

Αυτές τις μέρες διαβάζω το Freakonomics! Υπόσχομαι σύντομα να γράψω ένα review (θα το πάρω μαζι μου και στο επερχόμενο ταξίδι όπου προβλέπω να έχω αρκετό χρόνο). Σε κάποιο από τα πρώτα κεφάλαια διαβάζω ότι όταν στις Ηνωμένες Πολιτείες ο κρατικός μηχανισμός συνειδητοποίησε ότι δεν υπήρχε τρόπος να κάνει τους φορολογούμενους κάθε χρόνο να δηλώνουν τα πραγματικά τους έσοδα μιας και ολοι δήλωναν ότι τους συμφέρει (κάτι που γίνεται και στην Ελλάδα ακόμα χα χα), τότε ο Milton Friedman ήταν αυτός που σκέφτηκε το σύστημα της προ- καταβολής του φόρου μέσα από την μισθοδοσία - οι λεγόμενες κρατήσεις!

Καθώς διάβαζα αυτές τις γραμμές δεν κρατήθηκα από το να γελάσω ίσως και λίγο πικρά γιατί μερικές ώρες πριν είχα ΚΑΙ ΠΑΛΙ πληρώσει χρεωστικό εκκαθαριστικό στην εφορία! Για κάποια στιγμή καθώς γέλαγα μου ήρθε στο μυαλό η φράση ' Έτσι γαμάει ο φιλελευθερισμός' αν και μου φαίνεται ότι αυτό το black humour δεν θα το εκτιμήσει κανείς ούτε οι φιλελεύθεροι γνωστοί μου αλλά ούτε και οι γνωστοί αριστεροί και επαναστάτες papo haters!!!

Έκανα μια γρήγορη στατιστική ανάλυση των φίλων και γνωστών που κατέθεσαν δήλωση και κατέληξα στο συμπέρασμα ότι ανήκω στην χαριτωμένη συνομοταξία των 'θυμάτων' στο context της εφορίας. Κάθε χρόνο το ποσό είναι ...σταθερό - χρεωστικό!

Απο την άλλη σκέφτηκα ότι αυτό μου δίνει μια απίστευτη ευχαρίστηση και ανανεώνει την διάθεση μου να κράζω τον κρατισμό, το κράτος και γενικότερα το ελληνικό μπάχαλο!

Με άλλα λόγια..πληρώνω που πληρώνω ..θα σας κράζω! Άρα λοιπόν να ενημερώσω τις αριστερές (και λοιπές πράσινες) δυνάμεις του blog ότι και αυτή την χρονιά το ραντεβού μας ειναι σταθερό σε αυτό το blog!

5 comments:

 1. το Freakonomics το είχα διαβάσει πρώτη φορά πριν από περίπου δύο χρόνια... εξαιρετικό βιβλίο μόνο που δημιουργεί περισσότερα ερωτήματα απ'όσα απαντάει :S

  εξαιρετικό είναι δε και το blog των συγγραφέων του
  http://freakonomics.blogs.nytimes.com/

  το κεφάλαιο το οποίο σίγουρα θα λατρέψεις είναι αυτό με τους παλαιστές του Σούμο και τις δασκάλες του γυμνασίου

  εκεί κρύβετε και όλο το νόημα του βιβλίου,

  "Όλοι παρανομούν εάν το κίνητρο είναι ικανό!!!"
  (σιγά το spoiler :P )

  ReplyDelete
 2. Το χρεωστικό vs. πιστωτικό δεν είναι τόσο η ουσία. Άλλωστε για τους περισσότερους μισθωτούς το σύστημα είναι σχεδιασμένο να σου επιστρέφει κάποια ψίχουλα ώστε να νιώθεις και ευχαριστημένος.

  Η ουσία του πράγματος είναι

  α) το πόσα πληρώνεις συνολικά (εφορία + ασφαλιστικά ταμεία) και τι παίρνεις σαν ανταπόδωση (υγεία, δρόμους, αστυνομία, εκπαίδευση, καθαριότητα, κτλ.)

  β) Πόσα πληρώνεις εσύ σαν μισθωτός σε σχέση με άλλες κοινωνικές ομάδες (γιατρούς, τεχνίτες, εργολάβους, μικροπωλητές, βουλευτές, ταξιτσίδες, κτλ.)

  Και στις δύο περιπτώσεις θα νιώσεις το απόλυτο κορόϊδο.

  ReplyDelete
 3. > Άρα λοιπόν να ενημερώσω τις
  >αριστερές (και λοιπές πράσινες)
  >δυνάμεις του blog ό

  Πάρι, ξέχασες τους γαλάζιους.

  ReplyDelete
 4. Πάρι, το πρόβλημα είναι ότι τα εισοδήματα των μισθωτών είναι 1 + 1 = 2, όσο ο μισθός. Και να θέλουν δεν μπορούν να τα κρύψουν. Οι μεγαλοκαρχαρίες αντίθετα δηλώνουν ότι θέλουν. Ο Friedman εμπνεύστηκε ένα αντιλαικό νεοφιλελεύθερο μέτρο, news at 11.

  Το κράτος και τον κρατισμό πάλι είναι άτοπο να τα κράζεις από αυτή την οπτική γωνία. Για τους καπιταληστές λειτουργεί.

  ReplyDelete
 5. αυτό ήταν πριν γίνει κλασικός φιλελεύθερος

  Από την wikipedia:

  "Earning a Ph.D. in economics from Columbia University in 1946, Friedman originally was a Keynesian supporter of the New Deal and advocate of high taxes. He moved away from the idea of central control in the 1950s, along with his close friend George Stigler.

  As a Treasury spokesman in 1942 he advocated a Keynesian policy of taxation, and during this time he helped to invent the payroll withholding tax system.[15]"


  Αντιθέτως ήταν από τους μεγαλύτερους πολέμιους της φορολογίας και έχει συμβάλει πάρα πολύ στο trend της μείωσης της παγκοσμίως... μια από της βασικές πολιτικές του "νεοφιλελευθερισμού" που λένε και οι φορομπίχτες, ερρ συγνώμη οι αριστεροί ήθελα να πω ;Ρ


  "Milton Friedman: I am in favor of cutting taxes under any circumstances and for any excuse, for any reason, whenever it's possible."

  ReplyDelete