Thursday, April 10, 2008

έχω μια fucken απορία!

Εδώ και χρόνια την έχω την απορία, κάθε χρονο την θυμάμαι! Τι δουλειά έχουν τα κόμματα μέσα στα πανεπιστήμια γαμώ;

Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες..θυμόμαστε όλοι εκείνο το ωραία γραμμένο σύνθημα σε τοίχους πανεπιστημίων. Γενιά κομμάτων γενιά πτωμάτων.

καλημέρα!

40 comments:

 1. Διευκρίνηση: Δεν είναι κόμματα, είναι έκφραση κομμάτων ή πολιτικών οργανώσεων νεολαίας μέσα στα πανεπιστήμια. Έχουν ένα άλλο όνομα και λέγονται παρατάξεις.
  Διάβασε λίγο ιστορία, διάβασε το Σύνταγμα της χώρας που ζεις. Το ίδιο συμβαίνει και στα εργατικά σωματεία. Μήπως να αναρωτηθούμε και γιατί υπάρχουν κι εκεί παρατάξεις;

  ReplyDelete
 2. συγκινήθηκα τώρα!!!!
  ρε ποιο συνταγμα και μαλακίες..που το συστημα ειναι πιο σαπιο και απο το κανονικο!

  party, λεφτά, κλίκες, μπλε πράσινοι κόκκινοι, σημειώσεις για τις εργασίες,εργοστάσια κουστουμαρισμένων κομμάτων...

  πάλι με συγκίνησες...

  ReplyDelete
 3. Αν το πανεπιστήμιο είναι μία μικρογραφία (γενικά) της κοινωνίας, το να υπάρχουν πολιτικά ακούσματα και πολιτικά ερεθίσματα και στο Πανεπιστήμιο είναι απαραίτητα.

  Όπως σαπίλα υπάρχει στα κόμματα εξουσίας στην κοινωνία, έτσι υπάρχει και στο Πανεπιστήμιο. Και η σαπίλα τους βέβαια παίρνει όλους την μπάλα.

  Σπουδή δεν είναι μόνο η απόκτηση γνώσης του γνωστικού αντικειμένου. Είναι και η ενασχόληση με τα κοινά, το ότι διαμορφώνεις μία ιδεολογία που θα κουβαλήσεις και στην κοινωνία μεθαύριο.

  Τό ότι εσύ δεν συμφωνείς με κάποιου είδους κοινωνική αλληλεγγύη και με τους συλλογικούς αγώνες, είναι μία ιδεολογία που για x y λόγους διατηρείς και πιστεύεις. Δε σημαίνει ότι είναι και σωστή βέβαια, και ότι όλοι οι άλλοι είναι παράλογοι. ;-)

  ReplyDelete
 4. Άρε Papo ξεσήκωσες και πάλι τα πλήθη!!!

  Φίλε ttsok σε αυτή την χώρα μας έχει φάει η αλληλεγγύη και η ιδεολογία (για να μην πω τίποτα πιο χοντρό...), αλλά τελικά από ουσία τίποτα...

  Θα σου θυμίσω πως ένας άνθρωπος από την ηλικία των 18 αποτελεί για την κοινωνία έναν ενεργό πολίτη με πολιτικά δικαιώματα, π.χ. ψήφου. Η ιδιότητα του φοιτητή δεν πρέπει να μπερδεύεται με αυτή του ενεργού πολίτη. Το Πανεπιστήμιο θα πρέπει να αποτελέσει επιτέλους σε αυτό τον τόπο πηγή γνώσεων και όχι ορμητήριο κομματικών συμφερόντων. Αν λοιπόν θέλεις να εκφράσεις τις πολιτικές σου πεποιθήσεις μπορείς να το κάνεις μέσα από τον θεσμό των πολιτικών κομμάτων και όχι μέσα από τα Πανεπιστήμια.

  Αυτός λοιπόν είναι ο λόγος που κατά την άποψή μου πρέπει επιτέλους να καταργηθεί αυτό το παραμύθι που λέγετε φοιτητικές εκλογές. Και δεν πιστεύω να έχει κανείς καμιά αντίρρηση, γιατί περί παραμυθιού πρόκειται από την στιγμή που ο καθένας πλάθει την δική του ιστορία και τα δικά του αποτελέσματα...

  ReplyDelete
 5. ΟΚ...δεν είναι λοιπόν γαμημένα κομματόσκυλα που οργανώνουν πάρτυ και που σε κάθε εκλογές βγάζει ο καθένας τα δικά του αποτελέσματα. Είναι γαμημένες παρατάξεις φιλικές (aka ταμάμ) με τα (πολιτικά) κόμματα!

  Τώρα πείτε μας για το πόσο διαφορετική είναι η Πανσπουδαστική σε σχέση με τις άλλες 2 παρατάξεις να γελάσουμε.

  Τι πάει να πει "διάβασε το Σύνταγμα της χώρας;". Θες να μου πεις πως αυτές οι (παρατάξεις-νεολαίες-οργανώσεις) προσφέρουν στο Ελληνικό Πανεπιστήμιο ή απλά ότι προσδιορίζονται από το Σύνταγμα;). Γιατί το Σύνταγμα πολλά λέει, λίγα όμως εφαρμόζονται όπως πρέπει.

  Μη μου πεις τώρα πως οι ηγεσίες ΔΑΠ, ΠΑΣΠ και Πανσπουδαστικής κόπτονται για τον μέσο φοιτητή και την Παιδεία γενικότερα,γιατί θα θεωρήσω πως ζούμε σε διαφορετικές Ελλάδες...

  ReplyDelete
 6. @alkal.gr: η ιδιότητα του φοιτητή έχει να κάνει με το γεγονός ότι είναι μέρος ενός συνόλου (Πανεπιστημιακή Κοινότητα) όπου του παρέχονται γνώσεις (επιστημονικές, και άλλες). Εφόσον είναι μέλος συνόλου, διαπροσωπικές σχέσεις διέπουν την καθημερινότητά του και γενικότερα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις ιδιότητες αυτού του συνόλου, τόσο τις εσωτερικές όσο και τις σχέσεις του με άλλα σύνολα. Αυτό είναι η πολιτική διάσταση του φοιτητή, και δε νομίζω ότι μπορεί να ξεχωριστεί από αυτή του ενεργού πολίτη.

  Περί ξεχωριστών αποτελεσμάτων, ήξερα ότι κάτι τέτοιο θα έρθει στην επικαιρότητα όπως και κάθε χρονιά, γι' αυτό έγραψα λίγο πιο πριν αυτό . (Papo δεν το κάνω για διαφήμιση, απλά για να μη βγεί σεντόνταρος το σεντόνι που γράφω ...).

  @dilated: δεν πρόκειται να απολογηθώ για τις πράξεις των ΔΑΠ, ΠΑΣΠ, ΕΑΑΚ, ΑΡ.ΕΝ. Μπορώ μόνο να υποστηρίξω τις απόψεις της ΠΚΣ με την οποία συμφωνώ ιδεολογικα αλλά και της άποψης για ένα πολιτικοποιημένο πανεπιστήμιο. Το αν κόπτεται η "ηγεσία" της ΠΚΣ (αν υπάρχει αυτό το πράγμα) για το μέσο φοιτητή, φαίνεται από τις απολαβές που έχει από της ενασχόλησή της (η "ηγεσία") με τα κοινά και με τα δικαιώματα των φοιτητών, αλλά και από τις θυσίες που έχει κάνει (η "ηγεσία"). Και όχι μόνο η "ηγεσία" αλλά και κάθε φοιτητής που αγωνίζεται μέσω της ΠΚΣ.

  ReplyDelete
 7. >Σπουδή δεν είναι μόνο η απόκτηση
  >γνώσης του γνωστικού
  >αντικειμένου. Είναι και η
  >ενασχόληση με τα κοινά, το ότι >διαμορφώνεις μία ιδεολογία που θα
  >κουβαλήσεις και στην κοινωνία
  >μεθαύριο.

  Μόνο που τα πανεπιστήμια ποτέ δεν κάνουνε τέτοια προσπάθεια. Αν ήτανε να διαμορφωθεί σωστή νοοτροπία δε θα υπήρχανε αιώνιοι φοιτητές, δε θα σπάζανε και θα ρημάζανε τα κτήρια, δε θα είχαμε πρύτανεις πυο κόβουνε και ράβουνε. Θα είχαμε ενεργούς πολίτες με Παιδεία. Οπότε το επιχείρημά σου "μπάζει" από παντού.

  ReplyDelete
 8. Το σύστημα είναι σάπιο. Άρα και τα κόμματα που το απαρτίζουν είναι σάπια. Άρα και οι παρατάξεις που πρόσκεινται σε κόμματα είναι σάπιες. Άρα και οι άνθρωποι που πρόσκεινται σε κόμματα είναι σάπιοι.
  Δεν διαφωνώ με την αρχική πρόταση. Το σύστημα είναι σάπιο. Τροποποιώ την δεύτερη πρόταση, γράφοντας ότι τα κόμματα που ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ το σύστημα είναι σάπια. Από κει και πέρα τροποποιείται αναλόγως και το υπόλοιπο της παραγράφου.
  Το λοιπόν, οι άνθρωποι που ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ το σύστημα είναι σάπιοι. Συμφωνούμε; Τί κάνεις εσύ ως javaneze, javapapo, weekendgeek, Πάρις Αποστολόπουλος ή όπως αλλιώς αποκαλείς τον εαυτό σου; Τίποτα απολύτως. Από την άλλη μεριά, δεν αφήνεις καμία ευκαιρία για να πυροβολήσεις εναντίον οποιουδήποτε αγωνίζεται, αντιδρά, αντιστέκεται απέναντι στο σύστημα που είναι σάπιο. Άρα λοιπόν, κατηγοριοποιείσαι στους ανθρώπους που στηρίζουν το σύστημα, άρα είσαι σάπιος.
  Η σαπίλα δεν διορθώνεται. Όταν σαπίσει το χέρι σου από γάγγραινα, δεν το θεραπεύεις. Το κόβεις. Κόψιμο χρειάζεται κι εδώ. Ο καπιταλισμός δεν διορθώνεται. Τον πετάς και φτιάχνεις καινούργιο οικονομικοκοινωνικό σύστημα.

  ReplyDelete
 9. Τι πολιτικοποιημένο πανεπιστήμιο... Από πότε η επιστήμη και η εκπαιδευτική διαδικασία πρέπει να είναι πολιτικοποιημένες;

  ReplyDelete
 10. @dtsomp: απ' όταν διαβάσεις τα παραπάνω σχόλια ...

  @panos konstantinidis: το αν παρεκτρέπεται ή όχι η κατάσταση συχνά, δε λέει κάτι επι της ουσίας, δηλαδή του αν υπάρχει ή όχι ανάγκη πολιτικοποίησης στο πανεπιστήμιο. Το ζήτημα είναι αν θες ένα πανεπιστήμιο να σε διδάσκει την επιστημονική σου γνώση ΚΑΙ να σε μορφώνει ως προς την κοινωνική σου υπόσταση.

  Στην τελική, είμαστε μέλη της κοινωνίας. Είναι υποκρισία να λές "εγώ ότι καταφέρω μόνος μου", γιατί στην τελική είσαι κομμάτι της κοινωνίας και χρησιμοποιείς τους μηχανισμούς της (με προσωπικό κόπο βέβαια) για την επιβίωσή σου. Άρα δεν ίσχύει το "ότι καταφέρει ο καθένας μόνος του". Ή το ένα (μόνος καρα μόνος, σε ένα νησί ροβινσώνας κρούσος) ή το άλλο (μέσα σε μία κοινωνία, κάτω από διαπροσωπικούς και κοινωνικούς κανόνες). Δε μιλάω για αριστερά ή δεξιά. Για κοινωνικούς κανόνες ...

  ReplyDelete
 11. Βρε παιδιά, ερώτηση για όσους σπούδασαν ή σπουδάζουν στο εξωτερικό:

  Φοιτητικές εκλογές πήρατε πρέφα να γίνονται;

  ReplyDelete
 12. @DASKAS
  αυτο ηταν ερώτηση παγίδα! Ναι κάνανε κάτι αλλά ποιος έδινε σημασία! Γιατι να δώσεις! Χαιρομαι που δεν ειδα ποτέ σε Αγγλικό πανεπιστήμιο αυτη την κατάντια!

  ReplyDelete
 13. foithtikes ekloges fusika kai ginontai sto ekswteriko
  alla dn uparxei politikh fanatila
  den to epitrepoun
  osoi pshfistikan...exoun eu8unh na milane me foithtes
  kai na protinoun idees gia thn kalutereush zwhs ston panepisthmiako xwro
  sta ma8hmata
  se ai8ouses
  se ka8hghtes!

  dn eidame pote kana pano pou na grafei pshfiste to tade komma giati sumfwnoume me ton blur
  sumfwnoume me ton kainourio
  oxi dn sumfwnoume me kanena
  kai na kanoune mpourdela ton xwro mesa
  kai na kleinoun tis sxoles


  eixame ekloges
  kanonikotata
  kai eixame k ma8hmata!
  dn exase kaneis oute miso ma8hma


  kai poios eipe gia paratakseis
  ahahahhaa

  exete parei xampari ti ginetai mesa sta ellhnika panepisthmia?
  gia thn plaka mou se ola ths a8hnas
  etsi na gia dw poso geloia einai ta atoma!

  ideologies kai malakies!
  katastrofh dhmosiou xwrou
  ntelalhdes na krazoun
  xasimo ma8hmatwn
  tsakwmoi

  hli8ies paratakseis

  OLOI OSOI TO PAIZOUN ISTORIA MESA STO PANEPISTHMIO
  otan 8a pane na bgaloun ton 1o tous mis8o
  kai to mallaki 8a to kopsoun
  kai to komma tous 8a to allaksoun

  kai 8a ginoun auto pou ebrizan

  gi auto give me a break
  kai mhn diabazw malakioules!

  kommata-paratakseis kai tou kwlou ta 9mera!

  anti na diabazete na parete to ptuxio
  pou etuxuws mphke to kainourio susthma
  kai sas ekopsan thn aiwniothta sas
  parte to kwloxarto
  kai meta panhguriste se oti parataksh 8elete
  etsi gia na kanete xaroules
  kai goutsou goutsou!


  kai kati allo
  ta PARTY ths DAP
  ths PASP?
  ti einai re orgia?
  mono osoi uposthrizoun auth thn parataksh exoun eisodo?
  ta kollhtilikia me tous ka8hghthes?
  ama dn mas pshfises to tade ma8hma dn to pairneis
  re de pa na gamh8eite lew egwwwwwww

  pou osoi einai kollhmenoi
  einai kai oi tempelhdes
  ai sixtiria
  kai dn zhtaw kan sygnwmh an brizw
  giati neuriasa
  twra

  ReplyDelete
 14. @daskas: χεχε, ήταν η ερώτηση που περίμενε ο Πάρης τόση ώρα νομίζω.

  Ναί γίνονται εκλογές, αλλά είναι περισσότερο πανηγύρι και εντελώς μη πολιτικοποιημένο στυλ. Περισσότερο για τα πάρτυ, τις αθλητικές εκδηλώσεις, την πρόνοια για φοιτητές με προβλήματα (για να λέμε και τα καλά) νοιάζονται. Δε συνειδητοποιούν βέβαια (μιλάω για Αγγλία) ότι η χώρα τους είναι σε πόλεμα, αλλά anyway ...

  @bliss: μάθε να γράφεις σχόλια σε μπλόγκ, με προτάσεις, με αρχή μεση και τέλος, με ελληνικά ή τουλάχιστον σωστά greeklish, χωρίς τσαπατσουλιά και μετά έλα να μας πεις για την ποιότητα του Ελληνικού πανεπιστημίου και για μένα τον αχαϊρευτο συνδικαλιστή, που δυστυχώς για σένα πήρα εγκαίρως πτυχίο.

  Επίσης, ναι θα μάθω πολλά στον πρώτο μήνα δουλειάς. Ελπίζω κι εσένα, να μη σου χρειαστεί να μάθεις πόσο ανάγκη υπάρχει για αλληλεγγύη στην πρώτη σου απόλυση (όχι λόγω δικού σου φταιξίματος, αλλά λόγω περικοπής προσωπικού).

  ReplyDelete
 15. ttsok
  diabasa hli8ia sxolia
  opote dn aksizei na asxolh8w kai idiaitera me to grapsimo mou

  fanhke to poso 8ixthkes
  opote basika gia thn wra gelaw
  me tis apanthseis sas!

  kalh sunexeia

  edw 8a mai!

  ReplyDelete
 16. oso gia 8ema apolushs
  siga re file
  les kai to afentiko sou 8a nai o ex8ros sou
  les k spoudazete na poume oloi sas ta ksefteria na ginete me thn mia dieu8untes

  eleos ahdia katantate

  ksupnhste k ligo
  ellhnario

  ReplyDelete
 17. ttsok δεν θέλω να γίνω κακός αλλά..με πιέζεις.

  Βλέπω πάντως ότι ακομα συντηρουν στα ελληνικά πανεπιστήμια την ψυχολογία ξανθοπουλου,οι απόφοιτοι της Αγγλιας ειναι οι κακομαθημένοι απο τα ΒΠ και οι απόφοιτοι της Ελλάδας...οι εργάτες τα τιμια παιδιά,που μέσα απο αγώνες..φαραντούρη..και επαναστάσεις προσπαθουν να πολεμήσουν το καπιταλιστικό συστημα το οποίο τους πνίγει!

  με άλλα λόγια fucken μαλακίες! Ξυπνήστε

  ReplyDelete
 18. @ttsok δεν είμαι σίγουρος ότι σε καταλαβαίνω. Μίλησες για Παιδεία μέσα στα πανεπιστήμαι και εγώ σου απέδειξα ότι μόνο Παιδεία δεν υπάρχει. Ακόμα δεν έχεις εξηγήσει γιατί θα έπρεπε να υπάρχουνε κομματικές παρατάξεις μέσα στα πανεπιστήμια. Τί ώφελος υπάρχει;

  ReplyDelete
 19. @bliss: δε ζήτησα να γίνω διευθυντής στη θέση του διευθυντή. Την προστασία να μην απολυθώ με δείκτη το υπερκέρδος της επιχείρησης ζήτησα και την αλληλεγγύη του συναδέλφου μου. Όπως και όταν θα του τη δώσω εγώ. Και χαλάρωσε τον τόνο σου λίγο, γιατί προσπαθώ να κουβεντιάσω όπως βλέπεις. Κερκίδα παίζω κι εγώ αν θες ... Όχι τίποτε άλλο, "ελληναριό" άλλος φαίνεται να είναι στην παρούσα κουβέντα!

  @papo: ;-) . Ε να μην πιέσω λίγο, να υπάρξει μία ωραία ατμόσφαιρα. Βασικά, είμαι πτυχιούχος ελληνικού και σύντομα (ελπίζω) αγγλικού πανεπιστημίου. Δεν διατηρώ τέτοια κολλήματα που λες, αν και είναι ενδιαφέρον να δεις την οικονομική / κοινωνική καταγωγή των αποφοίτων σε σχολές εσωτερικού και εξωτερικού. Βάζεις πολλά ζητήματα όμως. Θές ή δε θες αγώνες, κι αν θες δεν τους θες έτσι όπως γίνονται; Γιατί με μπλέκεις ... ;-)

  @panos konstantinidis: δεν μου απέδειξες τιποτα. Κατέγραψες 3-4 βασικά κακώς κείμενα των ελληνικών πανεπιστημίων, χωρίς να μπεις σε ζητήματα πιο βαθειά, κάτι που πάει την κουβέντα αλλού βέβαια. Για τις πουστιές των πρυτάνεων και των καθηγητών, τα χωσίματα και τα βύσματα, ο χώρος που ήμουν τα πάλευε πολύ και μπορώ να δώσω παραδείγματα, αλλά πάλι θα ξεφύγουμε. Για τα υπόλοιπα που λες, το ζήτημα είναι ΠΟΙΟΣ κάνει τα μπάχαλα και που οφείλεται η ανοργανωσιά. Στις παρατάξεις;

  ReplyDelete
 20. ttsok
  δεν ξέρω αν εχεις πάει ακόμα..αλλα στο εύχομαι ειλικρινά. Όταν θα πας έξω σε ένα καλο πανεπιστήμιο (υπάρχουν καλά και κακά - θα καταλάβεις επι της ουσίας την διαφορά και την διαφορετικη πραγματικότητα).

  ισως τότε θα εισαι σε καλύτερη θέση απο μένα να κρίνεις..

  ReplyDelete
 21. @papo: δεν έγινε κατανοητός μάλλον. Κλείνω τον τρίτο μου χρόνο στην Αγγλία. ;-) (ειμαι από αυτούς τους λέτσους μωρέ τους παλιοσυνδικαλιστές, τους τεμπέληδες .. ;-) ).

  ReplyDelete
 22. @paris: Πάρη μια ερώτηση. Αμφισβητείς την ποιότητα των σπουδών σε ελληνικό πανεπιστήμιο;

  @bliss: Άσε μας στην ησυχία μας αφού είμαστε ελληναριό και δώσε χαιρετίσματα στις Ευρώπες. Άλλωστε εκεί μπορείς πιστεύω να διαπρέψεις.

  ReplyDelete
 23. h koubenta epi ths ousias metraei.

  to ellhniko epipedo dn 8a ftasei to epipedo ekswterikou
  oso kai na to paleuei!

  xasma megalo uparxei.
  otan ginoume an8rwpoi sthn ellada
  otan bgaloume thn ksipasia kai thn hli8iothta pou mas baraei
  kai sebastoume thn leksh paideia.
  tote nai...as akolou8hsei o ka8enas thn politikh tou pepoi8hsh kai oti allo 8elei!

  Twra ta dikaia kai ta ergatika swmateia kai kai kai kai...
  den sou xarizoun lefta
  oute tpt

  eleu8eros o ka8enas, dn lew, na exei thn apopsh tou kai na thn ekfrazei!
  zoume se ''dhmokratikh'' xwra ALLWSTE

  gnwrizw polu kala apo filous mou sto ''doksasmeno' polutexneio...amhn!
  poso wraio kai stolismeno to exoun kanei oi foithtes!

  anti na ntrapoun gia thn katantia
  pou ferontai san kwlopaida- oops -ax ksepesa pali!

  mias k eisai k uk...kai oxi sthn kaluterh perioxh bebaiws...ths agglias...mporeis na diakrineis estw mikres BASIKES diafores..sto susthma paideias!
  kai as lene..eksw to agorazeis to ptuxio!


  to ''ellhnario'' sou euxetai kalh sundikalistikh -panepisthmiakh (kai eis tas agglias) poreia

  outws h allws...antapanthses se sxolio grammeno pou oute kan egrafe ttsok!

  ante tsiou exoume k douleies!

  ReplyDelete
 24. gerasime

  xairethsmata esu sthn eksousia!

  ReplyDelete
 25. foititis ellinikou aei2:49 pm, April 10, 2008

  Μπορεί να κάνω λάθος, αλλά πόσοι από όσους τάσσονται υπέρ/συμφωνούν με το post "έχω μια fucken απορία!", πήγαν σε ελληνικό πανεπιστήμιο?

  Πόσοι από αυτούς που κατακεραυνώνουν τις φοιτητικές εκλογές φοίτησαν/φοιτούν σε ελληνικό πανεπιστήμιο?

  Πόσοι από αυτούς πήγαν στο εξωτερικό ή σε ιδιωτικά κολέγια επειδή ΔΕΝ κατάφεραν να περάσουν στο εσωτερικό Ή επειδή ο ΜΠΑΜΠΑΣ είχε λεφτά?

  Τα παραπάνω σχόλια τα γράφω για να μπει μια βάση: πόσοι από εσάς που εκφράζεστε απαξιωτικά για τις φοιτητικές εκλογές, έχουν ζήσει τον θεσμό τους από μέσα? Πόσοι φοίτησαν σε ελληνικά πανεπιστήμια?

  Μαζί με τα αρνητικά της (π.χ. ρουσφέτια), η φοιτητική εκπροσώπηση έχει πολλά θετικά, που προφανώς τα αγνοεί όποιος δεν τα έχει ζήσει. Και όχι στα θετικά δεν συγκαταλέγονται μόνο τα πάρτι!

  Γιατί σίγουρα υπάρχει σαπίλα, αλλά όπως λέει και ο macgiorgosgr, τι κάνεις εσύ γι αυτό?

  Αλλά ξέχασα... εσείς μας το παίζεται προοδευτικοί - με "δυτική κουλτούρα" και τα συναφή.

  Άνθρωποι του IT και του web 2.0 είστε. Για κάντε μια αναζήτηση στο youtube περί taser gun. Για δείτε την ελευθερία λόγου στην αντιπέρα άκρη του ωκεανού, για δείτε εκεί πως εφαρμόζεται η "δυτική κουλτούρα" στα πανεπιστήμια.

  Μεταξύ λοιπόν της φίμωσης από εκεί και των παρατάξεων από εδώ (επαναλαμβάνω με όλα τα αρνητικά τους), επιλέγω το δεύτερο.

  Και επειδή, η άγνοια ορισμένων (που επιμένουν να εκφράζονται για θέματα που επιφανειακά γνωρίζουν) είναι προκλητική, σας ενημερώνω πως υπάρχουν και πραγματικά ανεξάρτητες παρατάξεις φοιτητών. Ναι καλά διαβάσετε, παρατάξεις που δεν πρόσκεινται σε κανένα κόμμα από πραγματικά ανεξάρτητους φοιτητές. Πολλές από αυτές μάλιστα πάνε εξαιρετικά στα αει και τει τους, αναβαθμίζοντας σημαντικά την ποιότητα τους.

  Άντε γεια τώρα, πάω να δω ποιος βγήκε στην σχολή μου!

  ReplyDelete
 26. @ttsok άρχισες με την παραδοχή ότι τα πανεπιστήμια διδάσκουνε και άλλα εκτός της γνώσεως και εγώ σου είπα ότι αν όντως διδάσκανε και άλλα τώρα δε θα είχαμε ούτε αιώνιους φοιτητές, ούτε κομματικές παρατάξεις, ούτε πρύτανεις καρεκλοκένταυρους, ούτε βαμμένους και γραμμένους τοίχους, ούτε μηδενικά εργαστήρια και βιβλιοθήκες, ούτε.., ούτε.. ούτε. Δηλαδή τί άλλο θέλεις να σου πω για να σου αποδείξω ότι το πανεπιστήμιο (εν Ελλάδι) έχει ως σκοπό και μόνο τη διαιώνιση αιώνιων ψηφοφόρων, και αυτό γίνεται μέσω των κομματικών παρατάξεων (εντός ή εκτός πανεπιστημίου). Εσύ ανάφερες τα "κοινά" αλλά από την άλλη οι κομματικές παρατάξεις μόνο αυτό δε δείχνουνε, αφού η κάθε μία αγωνίζεται για τον κώλο της.

  Βεβαίως επιλογή σου είναι να θέλεις να βαυκαλίζεσαι...

  ReplyDelete
 27. @foititis ellinikou aei. Ένα χρόνο σε ελληνικό ΤΕΙ (Λάρισα λογιστική), πρωτού τα παρατήσω και φύγω για εξωτερικό. Τί θέλεις να σου πω, τα της ΠΑΣΠ/ΔΑΠ που έβαζε όλες τις όμορφες να προσσεγίσουνε τους νέους φοιτητές (καλά για τους κομμουνιστές δε μιλαώ, αυτοί ήτανε άλλη φάση). Το ότι παίρνανε γραμμή από τα κόμματα για το πως θα εγγράψουνε περισσότερους στο κόμμα; Το ότι δίνανε τα θέματα των εξετάσεων και τις απαντήσεις στους δικούς τους; Το ότι τα είχανε πλακάκαι με κομματόσκυλα καθηγηητές; Ένα χρόνο τα έφαγα στη μάπα εμείς και εμείς και αυτό και εκείνο.

  Εν τάξει δε σου λέω, αν είσαι εκεί για να βγάλεις γκόμενα καλά περνάς και καλά κάνεις, αλλά μη μου λέτε ότι ενδιαφέρονται για την αναβάθμιση των σχολών. @@ ενδιαφέρονται. Μια παπαριά και μισή ήτανε. Όσο για τα μικρές κομματικές παρατάξεις, αυτές ήτανε ανύπαρκτες αγαπητέ.

  ReplyDelete
 28. @bliss: Μπορεί να δυσκολεύεσαι να πιστέψεις ότι υπάρχουν άνθρωποι που αποφοίτησαν από ελληνικό πανεπιστήμιο και δεν ασχολήθηκαν με την πολιτική αλλά όχι μόνο ισχύει αλλά μια απλή ανάγνωση των υψηλότατων ποσοστών αποχής στις φοιτητικές εκλογές μπορεί να σε διαφωτίσει.

  Όσο για την ποιότητα σπουδών, δεν γνωρίζω παρά μόνο μέσω γνωστών και φίλων τι συμβαίνει έξω, όπως και άλλωστε και εσύ (από ότι έγραψες, για ότι συμβαίνει εδώ). Αντίθετα με εσένα όμως, εγώ επειδή ακριβώς έχω άγνοια δεν παίρνω θέση.

  Επίσης σε ενημερώνω ότι η (υψηλά αμοιβόμενη) απασχόλησή μου πέρα από τη δουλειά μου (που δεν είναι στο δημόσιο και φυσικά δεν είναι διευθυντική) είναι να κάνω τις εργασίες φοιτητών που σπουδάζουν στην Αγγλία. Προς ενημέρωσή σου, στο κέντρο της Αθήνας λειτουργούν τουλάχιστον 3 μεγάλα φροντιστήρια (με τα οποία συνεργάζομαι, μπορεί να υπάρχουν και άλλα) τα οποία κυρίως υπάρχουν "εξυπηρετώντας" έλληνες φοιτητές αγγλικών πανεπιστημίων. Το ένα μάλιστα, δουλεύει σε ποσοστό μεγαλύτερο του 80% με φοιτητές από την Αγγλία.

  ReplyDelete
 29. foititis ellinikou aei2:59 pm, April 10, 2008

  "to ellhniko epipedo dn 8a ftasei to epipedo ekswterikou
  oso kai na to paleuei!"

  @bliss

  εσύ κατάφερες να περάσεις σε ελληνικό πανεπιστήμιο, είδες πως το επίπεδο του δεν σε καλύπτει και γι αυτό έφυγες στο εξωτερικό?

  ή μήπως δεν πέρασες πουθενά ή έστω σε κανά τει της κωλοπετινίτσας και μιας και είχες τα λεφτά είπες να την κάνεις για εξωτερικό?

  Πιστεύω το δεύτερο, αλλά αν κάνω λάθος γράψε αν μπορείς σε παρακαλώ σε ποιο ελληνικό πανεπιστήμιο φοίτησες, δεν σε κάλυψε το επίπεδο σπουδών και αναγκάστηκες να φύγεις για τους ανώτερους Ευρωπαίους.

  όσο για το δοξασμένο πολυτεχνείο μπορεί να έχει διαλυμένο κτήριο αλλά το επίπεδο σπουδών του , ειδικά σε κάποια τμήματα είναι κορυφαίο. Βλέπεις άλλο το φαίνεσθαι και άλλο το είναι.

  ReplyDelete
 30. λοιπόν λοιπον!

  Όχι δεν σπούδασα σε ελληνικό πανεπιστήμιο, το έχω δηλώσει πολλές φορές είμαι απο αυτούς τους αποτυχημένους.

  Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, ιδιαίτερα όταν ειχα πιο πολυ χρόνο (ακόμα και τώρα τι σύμπτωση μακάρι να μπορουσα να σου δείξω το mail box μου) κάνω τις εργασίες άλλων - που σπουδάζουν στα ελληνικά πανεπιστήμια!!!

  Ξέρεις τι καλους βαθμούς έχουν πάρει σε εργασίες πολλοί... ουυυυ! Τα πάω μια χαρά!Ειμαι active.ΤΕΙ, Uni of..Uni of..

  Ωωω τι εκπληξη ...τις εργασίες τις έκαναν αποτυχημένοι απο την Αγγλία!

  Δεν θέλει και πολυ μυαλό για να καταλάβετε ότι ολο αυτο το ανέκδοτο του συνδικαλισμού ειναι ..απλά ένα ανέκδοτο - για να ασχολείστε με μαλακίες..ενώ ανέχεστε να σπουδάζετε σε κτηρια που ουτε για αποθήκες δεν κάνουν - ανεχεστε να σπουδάζετε 100 χρονια, να περνάτε μαθήματα και εσεις.με τα κόμματα, να πηγαίνεται και εσεις φροντιστήρια.και άλλα ωραία!

  Η αλήθεια ειναι οτι εχω βαρεθεί εδώ και χρόνια αυτη την συζήτηση - γιατι είναι λογικό - ο καθένας να προσπαθεί να υποστηρίξει τις επιλογές του ή το συστημα το οποίο τον σπούδασε!Ειναι βεβαια φανερό ότι ο ελιτισμός και αυτή η τρομοκρατία της ανωτερότητας που διακατέχει συγκεκριμένες ομάδες φοιτητών - λες και τους βρίσανε την μάνα- για την ποιότητα των ελληνικων πανεπιστημίων - μόνο ένα πράγμα δίχνει.

  Το οτι στο μυαλό σας εχετε ακόμα στερεότυπα παλαιότερων δεκαετιών!

  Συγκρουση ακαδημαικών μοντέλων σε συνδιασμό με ελληνικη πραγματικότητα!

  το μονο που εχω να πω..και το οποίο λειτούργησε στην δικη μου καριέρα ειναι - το εξής! Σταματήστε να θεωρείται ότι ειστε απόφοιτοι του ΜΙΤ,το χαρτι και το πανεπιστήμιο δεν σας δίνει δουλειά..αλλά τα skills σας.

  Στα φοιτητικά πάρτι, στις εκλογές που γεμίζετε τα uni με playstation ταβλι..και dj, δεν μπορείτε να τα σκεφτείται ολα αυτά...ίσως καμία γκόμενα απο την απέναντι παράταξη να σου κάνει εντύπωση!

  Η πραγματικότητα της ανωτερότητας του πανεπιστημιακου μοντέλου, διαλύεται όταν κάνεις την πρώτη σου συνεντευξη..εκει συνειδητοποείς...ότι δεν υπάρχουν ξερόλλες!

  Για να είμαι δίκαιος του κάθε πανεπιστημιακου μοντέλου!

  Έκανα αυτο το εμπρηστικό post-άκι ως μια διαφορετική άποψη γιατι θεωρώ ότι ο φοιτητής στο πανεπιστήμιο πρέπει να ασχοληθεί με το πως θα θωρακήσει την μελλοντικη του καριέρα και οχι για το ποια γαμημεμενη παράταξη θα κάνει το καλυτερο party, ποια εχει τα καλυτερα μουνια, ποια δίνει τα καλύτερα notes, ποια φέρνει τα playstation και τους DJ, ποια κανει τις καλύτερες εκδρομές!

  για τους αγαπητους φοιτητές λοιπόν αναγνώστες ως ένας που έχει περάσει στο άλλο side, έχω να πω χαλαρώστε και τα λέμε...στην αίθουσα interview σύντομα κοντά σας!

  ;)

  ReplyDelete
 31. Γράφτηκαν πολλά και θα γραφούν ακόμη...
  Αυτο που θέλω να πω ειναι ότι άσχετα αν εισαι στην Ελλάδα ή εκτός
  δεν σε θεωρώ πετυχημένο ή αποτυχημένο (μή μπλέκουμε τις εισαγωγικές με την νοημοσύνη του καθ'ενός),
  ... αν δεν έχεις την δική σου πολιτική άποψη.
  Ειτε το θέλετε ή όχι η "πολιτική" είναι παντού με την σωστή της έννοια.
  Η σημερινή κατάσταση σίγουρα δεν είναι καλή,
  ποτέ δεν ήταν ούτε θα είναι,
  αλλά κατά την γνώμη μου η εικόνα δεν ειναι αντιπροσωπευτική.
  Και εξηγούμαι: όταν από τους 350 φοιτητές ψηφίζουν οι 120 και σε αυτούς έχουμε τα ποσοστά που διαβάζουμε το θεωρείται αντιπροσωπευτικό? (καλά ναι ας πήγαιναν... για να γίνουν ένα με τους άλλους, την έχετε έτοιμη την απάντηση...)
  Oι καιροί που το φοιτητικό κίνημα είχε "στόχους, επιδιώξεις και διεκδικήσεις" έχει περάσει...!
  Ας μου πει κάποιος ποιά είναι τα αιτήματά τους?
  Είμαι στο χώρο και ξέρω, ...
  "καλοπέραση",
  ... αυτό εκμεταλέυονται και οι παρατάξεις...!!!
  Η ελπίδα μου είναι ότι υπάρχουν έστω λίγοι που αντιστέκονται, που δεν περιμένουν να τους πουν πως να σκεφτούν ...!
  και πιστεψτε με υπάρχουν!
  Οπως υπάρχουν και καθηγητές με οράματα, τα ίδια που είχαν όταν ήταν φοιτητές! δεν τα ξέχασαν.... πίσω από την έδρα...
  Το πανυγύρι ευτυχώς τέλειωσε, όλοι νίκησαν, τελευταία αυτά ειναι τα αποτελέσματα!!! ολοι νικητές...!
  Οι πραγματικοί νικητές όμως δεν είναι μαζί τους, με τους αυριανους βολεψηματίες και ... και
  γιατί νικητές στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν πολλοί,
  οι νικητές είναι λίγοι...!

  ReplyDelete
 32. @foititis ellinikou aei:
  "Μπορεί να κάνω λάθος, αλλά πόσοι από όσους τάσσονται υπέρ/συμφωνούν με το post "έχω μια fucken απορία!", πήγαν σε ελληνικό πανεπιστήμιο?"

  Πολλοί.

  Χαιρετίσματα από την Πληροφορική του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης που μέχρι πριν 3-4 χρόνια ήταν το μόνο τμήμα χωρίς παρατάξεις στην Ελλάδα.

  ReplyDelete
 33. @dtsomp: Το Μουσικό, το Θέατρο και ο Κινηματογράφος στη Θεσσαλονίκη δεν έχουν -επίσημα- παρατάξεις. Όμως, αυτό άλλαξε στην πράξη, όταν παρουσιάστηκε στην σχολή ΠΚΣ, η οποία κυνήγησε ζητήματα όπως το κτιριακό, οι υποδομές, η υποχρηματοδότηση, όλα αυτά που γράφετε ότι είναι πρόβλημα των ελληνικών πανεπιστημίων και της Παιδείας γενικότερα. Πράγματα τα οποία όχι απλά δεν τολμούσαν να συζητήσουν οι φοιτητές σε γενική συνέλευση, αλλά όταν τους έλεγες πέντε πράγματα σε κοιτούσαν λες και ήρθες να τους χαλάσεις την νιρβάνα τους. Από κει που υπήρχε αντίδραση, τώρα υπάρχει αποδοχή, βγάλαμε και έδρα, πρώτη φορά στα χρονικά! Ο κόσμος ακούει, βλέπει τί γίνεται γύρω του και καταλαβαίνει ότι αν δεν κάνει κάτι ενεργά, μαζί με άλλους, τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα. Το πρακτικό ζήτημα των παρατάξεων θα αλλάξει και τυπικά, μέσα από διαδικασία Καταστατικής Γενικής Συνέλευσης. Νομίζετε ότι δεν υπάρχουν ΔΑΠίτες ή ΠΑΣΠίτες στην σχολή μας; Υπάρχουν, αλλά κρύβονται πίσω από απολιτίκ προσωπεία. Έτσι είναι ευκολότερος ο ρόλος τους.
  Και για να προλάβω σχόλια του τύπου "σιγά μη μπούνε παρατάξεις", θα πω ότι δεν είναι απλώς ελπίδα, είναι νομοτέλεια. Όπως έγινε με το εικαστικό Θεσσαλονίκης πριν καμιά 10αριά χρόνια.


  Δεν είναι όλες οι παρατάξεις ίδιες. Εκτός από τις ανεγκέφαλες ΔΑΠ, ΠΑΣΠ υπάρχει και η ΠΚΣ, εντελώς διαφορετική στη μορφή, στο περιεχόμενο και στη δράση της. Συνδέει όλα τα προβλήματα των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ με τις γενικότερη πολιτική και δεν κάνει πάρτυ, μοίρασμα σημειώσεων, "κονέ", αλλά καλεί σε αγώνα. Γι' αυτό και ανεβαίνει, άλλωστε.

  ReplyDelete
 34. το ερώτημα δεν είναι τι δουλειά έχουν τα κόμματα μέσα στις σχολές αλλά τι δουλειά έχουν έξω από αυτές

  α ρε θύμα τζαβά... .NET ρε !

  ReplyDelete
 35. -Γιατί να έχουν οι παρατάξεις γενικά τόση δύναμη σε σχέση με τους καθηγητές; Ξέρετε φαντάζομαι που πάιζεται το παιχνίδι αυτο.
  -Λύσεις για πάρτυ και λοιπές @@ υπάρχουν, κατά τη γνώμη μου μπορεί απλά η συνέλευση να απαγορεύσει τη χρησιμοποίηση του ονόματος της σχολής. Δεν το επιδιώκουν πολλοί όμως.

  @macgiorgosgr
  Εντάξει και η ΠΚΣ και οι αγώνες, ενδεικτικά (και πείτε γνώμες):
  -Εξω τα σεμινάρια της SISCO, είναι ιδιωτική!!! (είμαι σε σχολή δικτύων).
  -Να μην εξελίξουμε τις αλυσίδες, να τα καταργήσουμε ολα
  -Να κλείσουμε τη σχολή για το παραμικρό (εορτασμοί, συμβολικοί λόγοι, πολιτικοί λόγοι)
  κτλ κτλ...

  φτάνει πλέον ο αγώνας και να μην πω, πρέπει κάπια στιγμή να σκεφτόμαστε υπέρ της παιδείας αλλά και το επαγγελματικό αντίκρισμα

  ReplyDelete
 36. @macgiorgosgr:
  η ΠΚΣ είχε την ίδια μερίδα ευθύνης για τα προβλήματα στο ΤΕΙ με την ΔΑΠ. Βγάζω την ΠΑΣΠ από το παιχνίδι γιατί εκείνη την περίοδο απλά δεν υπήρχε ΠΑΣΠ ζωντανή.

  Σταμάτησα να δίνω σημασία σε αυτά που έλεγε η ΠΚΣ όταν οι εκπροσωποί της προσπαθούσαν να αποτρέψουν τον εκσυγχρονισμό του προγράμματος σπουδών μας - είχαν μάθει Cobol και Delphi και δεν μπορούσαν να ζοριστούν να μάθουν και Java για να πάρουν το πτυχίο τους...

  ReplyDelete
 37. Εχω μια ερώτηση!!!
  Τι διαλέγει ενας σπουδαστης στα 20 του χρόνια?
  (Α)Να εκφραζει την αποψη του και να διεκδικεί τα δικαιώματα του με με μια μερίδα ανθρώπων με (περιπου ίδιες ιδεες)>?(να είναι μέλος παράταξης)
  (Β)ή να μένει αμέτοχος και το μόνο που τον ενδιαφέρει έιναι ο ευατούλης του και το μαξιλαρακι που αράξει ο ποπουδάκος του?(να μην είναι μέλος παράταξης)
  Υ.ΓΔυστυχως οτι προσπάθεια έχει γίνει απο φοιτητές να υπάρξουν ομάδες ατομων με ίδιες ιδεες(για να εκφραστούν σε συμβούλιθα ΤΕΙ ΑΕΙ κτλ)αλλα ανεξαρτητος χρώμταος(ΠΑΣΠ ΔΑΠ η ΠΚΣ) έχει αποτύχει΄..
  είμαι κατά των παρατάξεων στις σχολέσ αλλα δυστυχως αυτο επικρατεί και επιλέγω το (Α)!!!!!!!!!!!Το προτιμώ...

  ReplyDelete
 38. Ερώτηση:Θα προτιμούσες να είχαμε αδελφότητες όπως στο εξωτερικό?

  ReplyDelete
 39. Ρε συ Πάρη, αποτυχημένε, έχω μία ερώτηση:
  Ο κόσμος τί χρώμα έχει τελικά:
  α..άσπρο
  βου..μαύρο
  γιατί μπεζ καρδούλες και πορτοκαλί μονόκερους όλοι ξέρουμε ότι έχει.

  Εγώ που είμαι πιτυχημένη (τουτ'έστιν έχω ΕΛ πιτυχίο - όπως το'λεγε η γιαγιά μου - στα κομπιούτα) και δικαιούμαι να ομιλώ (!), δηλώνω αλλεργική στη γενίκευση και το τσουβάλιασμα, ομοίως στην αγιοποίηση και το μυγιαγγιχτισμό (sic).

  Στο κυρίως θέμα τώρα, κατ'εμέ, η συλλογιστική όποιου υποστηρίζει την απαγόρευση φοιτητικών παρατάξεων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι το ίδιο προβληματική και ανησυχητική με εκείνη ατόμων που εξισώνουν τον απέχοντα με δυτικό πράκτορα του Garfield. Φοιτητική εκπροσώπηση θεωρώ πως επιβάλλεται να υπάρχει. Ο πονοκέφαλος έρχεται όταν οι φοιτητές αρχίζουν ν'αλληθωρίζουν από το πολύ ερέθισμα, το πολιτικό εννοώ, και όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο δεν απορώ καθόλου με απορίες σαν και αυτή που θέτεις.

  ReplyDelete
 40. h fash einai ZN

  pshfizw stis ekloges Artemh k Eu8umh
  kai as uposthrizw ZN

  eimai kai ligo krufoTNS fan

  h fash omws einai ZN

  einai polla ta lefta arh!
  alh8eia omws, me ultrex lousthkes?


  lousou me ultrex k 8a deis


  ante geiaaaaaaa

  ReplyDelete