Sunday, January 20, 2008

Είμαι απλά ακόμα μια IP...αλλά τόσο σημαντική και δυνατή!

Ένας καλός διάλογος- συζήτηση φαίνεται μόνο όταν σου δημιουργούνται ιδέες και σκέψεις καθώς αποχωρείς, γυρνάς πίσω! Έτσι και σήμερα!

Καθώς διέσχιζα τα πατρικά εδάφη των δυτικών προαστίων είχαν κολλήσει στο μυαλό μου διάφορα πράγματα γύρω από την σημαντικότητα του internet, του διαδικτύου, των ανθρώπων που δίνουν σημασία στην ηλεκτρονική τους persona και ολα αυτά σε σχέση με την ελληνική πραγματικότητα, τους νέους χρήστες, τους επιχειρηματίες και τους ανθρώπους που ελέγχουν τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης.

Η χώρα μας με ένα κενό 20 ετών θα έλεγα ρεαλιστικά, ζει αυτή την στιγμή την πρώτη της επανάσταση στο Internet! Μην περιμένεις να σου πω για starup, για επιχειρήσεις τίποτα απ' όλα αυτά! Κάθε μέρα, 100αδες κουτάκια ConneX, ADSLInaBox, Zisto και δεν ξέρω εγώ τι άλλο βρίσκουν το δρόμο τους στο σπίτι του μέσου Έλληνα! Το internet, αυτό το μαγικό πράγμα που μεταμορφώνει τον υπολογιστή μας σε ένα παράθυρο όχι μόνο στον κόσμο αλλά σε μια απίστευτη και πολύπλευρη εμπειρία για τον καθένα μας, γίνεται πραγματικότητα για όλους!

Ο μέσος έλληνας αποκτά για πρώτη φορά την δυνατότητα να βιώσει την εμπειρία της χρήστης του Internet σε μια ανεκτή ποιότητα που θα κάνει το όλο εγχείρημα ουσιαστικό και χρήσιμο! Ποτέ άλλοτε δεν είχε αυτή την ευκαιρία - ποτέ στο παρελθόν - και αν κάποιοι θέλανε να μας πείσουν για το αντίθετο, ήταν απλά οι εκπρόσωποι μιας κουλτούρας και συμφερόντων που αντικατοπτρίζουν εκτός των άλλων την συντηρητικότητα, την σήψη και την διάλυση της σύγχρονης κοινωνίας μας!

Αφού αποκτήσεις πια αυτό το παράθυρο στον κόσμο , στην πληροφόρηση, σε όλες αυτές τις διαδραστικές εμπειρίες - αρχίζει και λαμβάνει μέρος αυτό που αποκαλώ - γέννηση της ηλεκτρονικής σου συνείδησης! Πολλές φορές το αποκαλώ e-persona !
Ξενικάς απο link σε link χάνεσαι στις πληροφορίες, ανέμελα δεν διστάζεις να δοκιμάσεις, δεν διστάζεις να αναρωτηθείς , να βρεις απαντήσεις στις ερωτήσεις σου, να κάνεις την ζωή σου πιο εύκολη, να διευκολυνθείς, να επικοινωνήσεις!

Είμαι μια απλή IP, ένας απλός κυβερνοναύτης, ένας πιτσιρικάς πριν χρόνια που ειχε την τύχη να του δοθεί ένας υπολογιστής στα χέρια του, είχε την τύχη ακόμα και στα πέτρινα χρόνια του ελληνικού internet να ακούει τον ήχο απο το 28αρι modem του και να νομίζει ότι είναι μελωδία! Στα μέσα της δεκαετίας του 90 έκανε για πρώτη φορά voice chat - με κάποιους άλλους πιτσιρικάδες απο την Αμερική...'Hello to all, I am so excited...talking to you, greetings from Athens'.

Εκείνη την εποχή ο πιτσιρικάς αυτός διάβαζε με μανία περιοδικά τεχνολογίας, έντυπα τα οποία ήταν του γούστου του! Ρουφούσε την οποιαδήποτε πληροφορία την κατέγραφε, ονειρευόταν υπολογιστές και συστήματα τα οποία έβλεπε στις γυαλιστερές σελίδες περιοδικών, έβλεπε στην τηλεόραση ή άκουγε κάτι στο ραδιόφωνο! Ο πιτσιρικάς αυτός ήταν ένας απλός δέκτης πληροφοριών δεν είχε ακόμη συνειδητοποιήσει ότι το μαγικό εκείνο κουτάκι που κράταγε την τηλεφωνική του γραμμη σε Busy..θα άλλαζε για πάντα την ζωή του - κυριολεκτικά!

Ο δυτικός κόσμος ανέβηκε στο άρμα του internet από νωρίς, δημιούργησε μια βιομηχανία, δημιούργησε ευκαιρίες, δημιούργησε υπηρεσίες, έθεσε νέα standard και διέλυσε στερεότυτα για πολλά πράγματα, όπως η διακίνηση της πληροφορίας,η διακίνηση πνευματικού υλικού! Παράλληλα έγινε λόγος για να καταρρεύσουν βιομηχανίες, να σπάσουν παραδοσιακά κάστρα κατανάλωσης!

Στην αρχή το Internet (πολύ λογικό) κινήθηκε στα πλαίσια και στερεότυπα των παραδοσιακών μέσων - όσο αναφορά την διακίνηση της πληροφορίας και της γνώσης - σύντομα όμως έγινε η βάση για κάτι ασύλληπτα δυναμικά μεταβαλλόμενο, μεγάλο, σε κάτι που έδινε την ευκαιρία στον καθένας να είναι μέρος του..να συνεισφέρει να το μεταβάλει ίσως και να δημιουργήσει μια νέα επανάσταση!

Αντιπροσωπεύω, εγώ και μερικοί χιλιάδες ακόμα, μια γενιά 30 παρά που έζησε την εισαγωγή του Internet στην ζωή μας, δυσκολεύτηκε τις πρώτες στιγμές, έμαθε να χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες του, έμαθε από τα λάθη του, ερωτεύτηκε το χάος του και το γεγονός ότι μπορούσες από ένα link να βρεθείς από έναν γνωσιακό παράδεισο στον άλλο ενώ παράλληλο κάποιο άλλο link θα μετέφερε τα λεφτά σου σε κάποια υπηρεσία για να πληρωθεί ο λογαριασμός σου και να γλιτώσεις πολύτιμο χρόνο ρουτινιάρικης καθημερινότητας!

Αυτή η γενιά ανθρώπων εδω και μερικά χρόνια μέσα απο blogs, social networkιng site, υπηρεσίες, έχει σπάσει τα όρια του απλού δέκτη ή περιηγητή της πληροφορίας- γνώσης! Έχει γίνει η κινητήρια δύναμη του internet, παράγει πληροφορίες , content, με απίστευτη δημιουργικότητα και πλουραρισμό - κάνει τους παραδοσιακούς φορείς ενημέρωσης , διαφήμισης και ελέγχου content να φαίνονται τόσο μικροί, τόσο αδιάφορα αδιάφοροι!

Γιατί όλο αυτό; Γιατί σπάσαμε πια τα δεσμά του να είσαι απλά δέκτης! Είμαστε παραγωγοί και δέκτες! Όλοι μαζί είμαστε μια κινητήρια δύναμη για πολλές βιομηχανίες! Η άποψη μας μετράει γιατί απλά έχει διεξόδους , μπορεί να ακουστεί, εύκολα γρήγορα με αμεσότητα! Blog-άρω, κάνω podcast, στέλνω email , chat-άρω κάνω αισθητή την παρουσία μου - δηλώνω παρών σε οτιδήποτε με ενδιαφέρει, εκφράζω άποψη για οτιδήποτε με ενδιαφέρει , μοιράζομαι και συζητώ την άποψη μου!

Αυτή η γενιά των almost 30 εδώ στην Ελλάδα, είναι η πρώτη ένδειξη για πολλούς παραδοσιακούς φορείς ότι ακόμα και η ελληνική πραγματικότητα αλλάζει, με γοργούς ρυθμούς! Η γενιά που δεν περιμένει την παθητική διαφήμιση του επιχειρηματία για το προϊόν του, θα το έχει αγοράσει κάποιος, θα το έχουν σχολιάσει προτού κάποιος έξυπνος διαφημιστής σκαρφιστεί κάτι ωραίο, θα το έχει θάψει στις πρώτες μέρες της πώλησης του! Η γενιά που δεν περιμένει να ενημερωθεί απο την τηλεόραση, πόσο μάλλον στον χώρα μας από διεφθαρμένα έντυπα και διεφθαρμένους ανθρώπους! Η γενιά που δεν περιμένει από τον δημοσιογράφο να πάει στην τάδε έκθεση ή γεγονός για να πάρει μετά απο μήνα μια μπαγιάτικη κάλυψη! Θα πάει μόνη της, θα είναι εκεί, θα παρέχει το υλικό την στιγμή που γίνεται σε άλλους που έχουν την ίδια ανάγκη - χωρίς να πρέπει να εξυπηρετήσει συμφέροντα - στερεότυπα ή κλισέ! Η γενιά που έχει μάθει να μαθαίνει μόνη της.

Ξέρετε πολλές φορές κάνω συζητήσεις με τον καλό μου φίλο, ο οποίος είναι καθηγητής! Με ενδιαφέρον πάντα ακούω ολα αυτά περί νέων διδακτικών και ακαδημαϊκών μεθόδων. Οι σύγχρονες λέει θεωρίες διδακτικής θέλουν τον δάσκαλο ως έναν βοηθό έναν οδηγό για τους μαθητές προς την ουσιαστική γνώση - την εμπειρία της γνώσης σε αντίθεση με πιο παλιά και κλασικά μοντέλα διδακτικής όπου ο δάσκαλος είχε την θέση του απόλυτου γνώστη και οι μαθητές έπρεπε να υποταχθούν στο απόλυτο του. να το ακολουθήσουν πιστά για να μάθουν!

Νομίζω ότι υπάρχει ένα παραλληλισμός με τον σύγχρονο άνθρωπο και ιδιαίτερα τον άνθρωπο που αγκαλιάζει τις νέες τεχνολογίες- internet! Η πρόσβαση μας στο διαδίκτυο είναι μια ευκαιρία να εισέλθουμε σε μαγευτικούς χώρους γνώσης, υπηρεσιών κτλ κτλ. Έχουμε την ευκαιρία να λάβουμε άπειρη πληροφορία και σιγά σιγά την φιλτράρουμε, έχουμε την ευκαιρία ακόμα και να κάνουμε κριτική πάνω σε αυτή την πληροφορία ή να την αλλάξουμε. Σιγά σιγά αποκτούμε ηλεκτρονική συνείδηση.καμία διαφήμιση στην τηλεόραση δεν είναι ίδια, καμία ενημερωτική εκπομπή κανένα άρθρο σε τεχνικό περιοδικό. Αποκτήσαμε δύναμη, δυνατότητα να γινόμαστε δέκτες πολλών και διαφορετικών απόψεων, δυνατότητα έκφρασης!

Καθώς σιγα σιγά η ελληνική κοινωνία θα βιώνει αυτή την μεταμοντέρνα επανάσταση του διαδικτύου, θα αλλάζουμε και εμείς και οι συνήθειες μας! Οι παραδοσιακοί φορείς, γνώσης, εμπορίου , διασκέδασης θα πρέπει να αλλάξουν ριζικά στάση απέναντι μας - δεν είμαστε πια οι παθητικοί καταναλωτές , οι αποδέκτες πληροφορίας. Αν δεν αντιληφθούν ότι εμείς είμαστε η δύναμη που τους κρατάει στην αγορά, αν δεν πετάξουν από πάνω τους το προφιλ του παντογνώστη δασκάλου τότε είναι σίγουρο στα επόμενα χρόνια θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα!

Φυσικά για να μην ξεχνιόμαστε, και μην μιλάμε μόνο για 30something tech friendly ομάδες ανθρώπων, πρέπει να δούμε και λίγο πιο μακριά! Μπορεί τα blogs για τα παραδοσιακά μέσα αυτή την στιγμή να είναι ένα hype το ίδιο και οι blogger..αλλά για τις γενιές που ακολουθούν είναι κάτι πάρα μα πάρα πολυ φυσιολογικό!

Όταν ένας πιτσιρικάς με τα μισά μου χρόνια bloggarei -κάτι σαν και αυτό - τότε σημαίνει ότι αυτή η αλλαγή - η μετάλλαξη ακόμα και στα ελληνικά πλαίσια έχει αρχίσει να γίνεται πραγματικότητα! Η αλλαγή αυτή δεν θα έρθει απο τα δικά μας παιδιά αλλά απο τους νέους που ήδη βιώνουν την ηλεκτρονική πραγματικότητα και την τεχνολογική επανάσταση!Δεν θα περιμένουμε τόσο!

Οι εποχές θέλουν, forward thinking, διάθεση για αλλαγή, και επιμονή στην αλλαγή...οι νέες γενιές είναι εδώ και ....έχουν δύναμη....όσο δύναμη μπορεί να έχει η IP μου..η ΙP σου..το έχεις καταλάβει κανείς αυτό;

4 comments:

 1. Πες όλη την αλήθεια Μέντορα αλλιώς θα ..θα ..θα αποκαλύψω πόσα κιλά έχασες!!

  ReplyDelete
 2. είναι αλήθεια ότι κυκλοφορώ πια σε lite edition! Σαν την Coca cola ας πουμε!

  ReplyDelete
 3. Σωστή η διάσταση που δίνεις και η αίσθηση που έχεις, για το παγκόσμιο νέο σκηνικό, που διαμορφώνουμε και μας διαμορφώνει.

  Συνεχίζουμε την εξευρευνηση...

  ReplyDelete
 4. Σε γενικές γραμμές συμφωνώ με όσα λες αλλά επειδή ζούμε στην Ελλάδα ε δεν θα είμαστε και ένα κλικ πίσω;

  Τώρα μιλάω για το γεγονός ότι συμφωνώ με την άποψη σου ότι το internet μπαίνει στην ζωή όλων αλλά φοβάμαι ότι και το internet θα "χειραγωγηθεί" κατά κάποιο τρόπο, κάποια στιγμή.

  Τι ακριβώς θέλω να πω. Όταν αυτοί οι "παραδοσιακοί φορείς, γνώσης, εμπορίου , διασκέδασης" καταλάβουν ότι όλο και πιο πολλοί κοιτάνε τι παίζει στο internet πριν πάρουν κάτι (και αυτό θα γίνει αργά η γρήγορα, δεν είναι ούτε ηλίθιοι ούτε τιφλοί)τότε θα δημιουργήσουν κάποια δικά τους site και θα βάλουν το μεγαλύτερο όπλο του σε δράση.

  Το Marketing. Τα sites αυτά θα γίνουν πασίγνωστα και πλέον ο κόσμος ξέροντας το ή μη θα βλέπει αυτά τα sites πριν πάρει κάτι και όχι το απλό blog του απλού καταναλωτή που δεν τα παίρνει από πουθενά.

  Ίσως να κάνω λάθος αλλά αυτήν η σκέψη μου ήρθε πρώτη μόλις διάβασα αυτό το post.

  ReplyDelete