Saturday, December 22, 2007

2007 papo JudoΠριν από μερικές ώρες ολοκλήρωσα και επίσημα την τελευταία προπόνηση της χρονιάς στο αγαπημένο μου άθλημα. Μάλλον η καλύτερη προπόνηση, μιας και μετά το ζέσταμα κάναμε αυτό που ονομάζουν οι Ιάπωνες στην προπόνηση (Μοτο - ντατσε) ελπίζω να το έγραψα σωστά!.

Ουσιαστικά η προπόνηση περιλαμβάνει ένα συνεχές, αδιάκοπο, εξαντλητικό ραντόρι (=μάχη, αγώνας) για όλους τους αθλητές! Ένας στην μέση του τατάμι (τα στρώματα που απαρτίζουν τον χώρο προπόνησης) και αγωνίζεται σε σειρά με όλους τους συναθλητές τους. 2 , 3 ή 5 λεπτά ο κάθε αγώνας - ιπον (ο πόντος νίκης όταν ρίχνεις τον αντίπαλο) σηκώνεσαι πάνω συνεχίζεις - η λύτρωση έρχεται μόνο όταν ο δάσκαλος πει Μάτε (στοπ).

Το έχω ξαναγράψει αλλά το ραντόρι είναι η μέγιστη σωματική και αθλητική πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσεις !Όπως παρατηρείς και στο video το Judo είναι άθλημα που έρχεσαι πολυ κοντά στον αντίπαλο σου- λαβές στο σώμα - τράβηγμα δυνατά, 'σκουπίσματα με τα πόδια για να τον βγάλεις εκτός ισορροπίας, και άλλα πολλά!Οχι δεν έχει καμία σχέση με το Karate Kid. Μετά το πρώτο λεπτό ξεκινάς να νιώθεις την καρδιά σου να χτυπάει δυνατά, η αδρεναλίνη στα ύψη, οι μυς του σώματος σου να ζεσταίνονται και παράλληλα πρέπει να σκέφτεσαι γρήγορα και να παρατηρείς τον αντίπαλο! Μια λάθος σου κίνηση έστω και απρόσεκτη επίθεση δίνει την ευκαιρία - ιδιαίτερα σε εμπειρότερους - να σε αναποδογυρίσουν και βρεθείς σε μερικά κλάσματα δευτερολέπτου στο ταταμι - αφού πρώτα έχεις φροντίσει να χτυπήσεις ΟΣΟ πιο δυνατά μπορείς το χέρι σου..έτσι ώστε να λειτουργήσει ως αντικραδασμικό ...μαξιλαράκι για το σώμα που έρχεται !!!! Κατα την διάρκεια του ραντορι, μπορείς να έχεις άπειρες πτώσεις - με άλλα λόγια this is fucking real....yeeeey!

Οι εναλλαγές στους αθλητές σήμερα γίνοταν αργά και βασανιστηκά. Αφου ο προηγούμενος συναθλητής σου έχει βγάλει το λάδι, έρχεται ο επόμενος φρέσκος με ορμή και δύναμη, να σε τραβήξει πιο έντονα, να σε πιέσει. Η καρδιά σου πάει να σπάσει, οι αναπνοές πρέπει να γίνονται προσεκτικά και όσο νιώθεις ότι η δυναμη σου σε αφήνει τόσο πιο έντονες είναι οι φωνές του δασκάλου, που σου υπενθυμίζουν ότι πρέπει να παίζεις πιο έξυπνα, πιο αμυντικά...βάλε το μυαλό σου να σκεφτεί κάτι καλύτερο όταν οι μυς σου σε αφήνουν.... : )

Στο τέλος....της διαδικασίας , ολοι ...έχουν περάσει έναν γύρω με όλους, νιώθεις όλο σου το σώμα σε κατάσταση red alert. Για να το πω πιο λαικά - να τονίσω το έντονο της υπόθεσης. Το να κάνεις συνέχεια ραντόρι σημαίνει σε ένταση - για όσους άτυχους έχουν τύχει να μπλεχτούν σε καυγάδες δρόμου - να πλακώνεσαι με κάποιον να δέχεσαι και να δίνεις χτυπήματα αλλά να μην φεύγει ουτε ο ένας ούτε ο άλλος..να μην τελειώνει ποτέ.

Η φετεινή Judo χρονιά τελειώνει με το Judogi μου - φανερά σκισμένο και ταλαιπωρημένο τιμητικά - μιας και σημαίνει ότι αυτός που το φοράει προπονείται τακτικά, ελπίζω του χρόνου να δεχθεί την ίδια πίεση- ίσως μετά απο χρόνια να είναι καιρός να πάρω ένα καινουργίο. Επίσης το βρίσκει μέσα στα σημαδία απο αίμα - γροθιες, χέρια και δάχτυλα ανοίγουν πάνω στην τριβή.

Η χρόνια με αφήνει πίσω με μια μεγαλύτερη ζώνη, φανερά βελτιωμένη τεχνική για την εμπειρία μου, νομίζω ότι έχω καταφέρει λίγο να βελτιώσω το θέμα των ποδιών και την διαδικασία του να σπάσεις την ισορροπία του αντιπάλου! Με αφήνει με έναν ταλαιπωρημένο ώμο - ο οποίος βρίσκει σιγά σιγά τον εαυτό του, και μου υπενθυμίζει ότι θα πρέπει να είμαι πιο ώριμος και προσεκτικός στην προπόνηση, και τέλος με αφήνει με αυτή την απερίγραπτη χαρά και ενθουσιασμό που ένιωσα όταν έλαβα μέρος στον πρώτο ανεπίσημο αγώνα μου.Απο τις αγαπημένες μου στιγμές. Με τον νέο χρονο να κινήσω τις διαδικασίες να βγάλω και επίσημα δελτίο!

Τα targets και mile stone όπως λέμε και στο project management, θα είναι βελτίωση φυσικά της τεχνικής ακόμα πιο πολυ- καλύτερη φυσική κατάσταση (θέλω δουλειά ακόμα) - έμφαση σε τεχνικές στο έδαφος(κατακρατήσεις, πνιγμοί, εξαρθρωσεις) μιας και ομολογώ ότι δεν είμαι αρκετά καλός.

Όπως και να έχει ήταν μια ιδιαίτερα active χρονιά - και χαίρομαι πραγματικά που είμαι και εγώ ένας ταπεινός αθλητής Judo. Απολαμβάνω κάθε στιγμή και ελπίζω να συνεχίσει να είναι έτσι και για τα επόμενα χρόνια!

Σας υπενθυμίζω ξανά ότι το Judo είναι άθλημα + πολεμική τέχνη, έχει ιδιαίτερα έντονη αερόβια άσκηση σε όλη την διάρκεια της προπόνησης (για όσους νομίζουν ότι ειναι καμία ποζερο πολεμική τέχνη χωρίς γυμναστική), έχει κανόνες, έχει ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ, έχει σεβασμός προς τον συναθλητή και φυσικά σεβασμό στην αρχή του ευ αγωνίζεσθε.

Προσδοκώ ένα ακόμα πιο έντονο 2008, γεμάτο άθληση, ωραίες εμπειρίες και φυσικά χωρίς τραυματισμούς!

Ρει!

No comments:

Post a Comment