Monday, October 29, 2007

Έχω μπερδευτεί με τα μοντέλα mac - λοιπές απορίες - αναγνώστη!

Όπως έχω γράψει και παλιότερα, δέχομαι συχνά πυκνά email απο αναγνώστες οι οποίοι ρωτάνε διάφορα - στην προκειμένη περίπτωση είχαμε ερωτήσεις περι switching (μετάβαση σε Macintosh).

Σεβόμενος πάντα τα ιδιωτικά στοιχεία επιλέγω να μεταφέρω τις ερωτήσεις εδώ στο blog και να απαντώ με ένα post, έτσι ώς να μοιραστώ την άποψη μου - μαζί με όλους όσους διαβάζουν αυτο το blog!

Ο αναγνώστης λοιπόν ρωτάει :
Συγκεκριμένα θα ήθελα αν μπορούσατε να μου πείτε τους διάφορους διαχωρισμούς ( iBook , iMac ,φορητοί με μη-φορητούς κτλ γιατί έχω μπερδευτεί )
LAPTOP
Μάλιστα όσο αναφορά τους iBook ουσιαστικά μιλάμε για την παλιά ονομασία της οικογένειας μικρών laptop της Apple! Αλλά ας τα πάρουμε λίγο ανάποδα! Αυτή την στιγμή οσο αναφορά τα laptop η Apple προσφέρει 2 οικογένειες.

Οι διαφορές τους είναι εμφανέστατες και στα link, ουσιαστικά τα MacBook είναι τα μικρά, τα Pro ειναι τα μεγάλα! Παλιότερα λοιπόν οι ονομασίες αυτών των οικογενειών ήταν

1)iBookΤώρα πια στην αγορά δεν υπάρχουν iBook ούτε PowerBook μόνο μεταχειρισμένα! Επίσης να σημειώσουμε ότι χρησιμοποιούσαν επεξεργαστές PowerPC (G3,G4)(διόρθωση dtsomp) ενώ πια η Apple σε desktop και laptop χρησιμοποιεί επεξεργαστές Intel.

Κατανοητό με την σειρά των Laptop?Συνεχίζουμε με τα Desktop

DESKTOP

1. macmini: Ο βενιαμίν της παρέας ειναι το macmini! Όπως το λέει και η λέξη, mini! Ενα κουτάκι μικρό , ουσιαστικά υπολογιστής χωρίς οθόνη! Άρχισε την καριέρα του και με επεξεργαστές PowerPC αλλά και με Intel τώρα!


2. iMac : Συνεχίζουμε - στην αγαπημένη μου οικογένεια - η οποία έχει ουσιαστικά 2 αδερφάκια των λεγόμενο 20αρι και των Jumbo το ελεφαντάκι 24αρη! Για μένα είναι ο πιο όμορφος και πιο χρηστικός desktop υπολογιστής που έχει σχεδιαστεί ποτέ!

iMac(τελευταίο revision)

ο iMac έχει το χαρακτηριστικό ότι είναι οθόνη και υπολογιστής μαζί! Όπως το βλέπεις!Όχι δεν έχει κουτί! χε χε χε!

3. MacPro : Το βαρύ πυροβολικό! Ουσιαστικό το πιο ακριβό μοντέλο της Apple για desktop υπολογιστές! Συχνά θα το βρεις σε γραφεία με σχεδιαστές και γραφίστες που θέλουν αρκετά κιλά επεξεργαστικής ισχύς, μνήμης κτλ κτλ! Αυτό έχει κουτί!

MacPro

Να σημειώσουμε ότι παλιά το MacPro ονομαζόταν PowerMac και είχε την ιδια όψη σχεδόν με αυτό που βλέπεις πάνω αλλά χρησιμοποιούσε επεξεργαστές PowerPC και όχι Intel!

Servers
Apple XServe: Αν και δεν εμπίπτει στην ερώτηση σου , μιας μιλήσαμε μόνο για laptop - desktop εφαρμογές να πούμε ότι η Apple βγάζει και μια οικογένεια server - σε σχήμα blades, ή θα τις ακούσεις να τις λένε στα network-ικα φλίδες :P (γενικά).

XServe
Ελπίζω να σου κατανοητά πια τα μοντέλα και οι διαθέσιμες οικογένειες μήλων ;)

Ο αναγνώστης συνεχίζει με την εξής ερώτηση!

Μειονεκτήματα / πλεονεκτήματα για την χρήση Macintosh;


Αγαπητέ θα σε παραπέμψω σε ένα παλιότερο μου άρθρο - το οποίο είχε ξεκινήσει έναν ιερό πόλεμο μεταξύ apple bitches και apple haters (κυρίως lame windows users :P). Θα το βρεις εδώ, 10 λόγοι για να έχεις Mac by papo respect!!

Τέλος ρωτάει

τι γίνεται με την υπόθεση Dual Boot; Windows και MacOSX; Linux;


Η νέα γενιά Macintosh, τα τελευταία 2 χρόνια πια, χρησιμοποιεί Intel Επεξεργαστές! Αυτο της δίνει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με την πλατφόρμα των PC! Όπως καταλαβαίνεις η εγκατάσταση windows είναι πραγματικότητα! Επίσημα η Apple εδώ και καιρό δίνει ένα ειδικό πρόγραμμα - booloader+ set από drivers όπου μπορεί οποιοδήποτε με Macintosh που έχει στην καρδιά του Intel CPU να βάλει Windows! Το πρόγραμμα αυτό ονομάζεται Boot camp! Με την χρήση του Boot Camp δεν είναι λίγοι αυτοί που πειραματίστηκαν και εγκατέστησαν Linux - πχ δες εδώ!

Αυτά για την ώρα ελπίζω να απάντησα στα ερωτήματα σου!Until next...may the apple be with you! Got mac? ;)


2 comments:

  1. Σχόλιο 1: laptop με G5 δεν υπήρξε ποτέ. Ο εν λόγω επεξεργαστής δεν ήταν και πολύ... portable.

    Σχόλιο 2: http://www.pcworld.com/article/id,136649-page,3-c,notebooks/article.html

    ReplyDelete
  2. Πάρη, broken link στο "Γιατί επιλέγω mac- 10 λόγοι!". Έβαλες space (%20)

    ReplyDelete