Friday, October 26, 2007

που είναι η Java 1.6;


Νομίζω ότι η μεγάλη μου απογοήτευση για την ώρα ως Java- νθρωπος είναι ότι η Java 6 δεν υπάρχει στο Leopard. (MacOSX 10.5). Γιατι ρε γαμώτο!

10 comments:

 1. http://www.artima.com/forums/flat.jsp?forum=121&thread=217743

  ReplyDelete
 2. Πάντως γενικώς η Apple δεν τα πάει και πολύ καλά με τη Java. Μία με το iphone, μία με το jdk1.5 (ακόμα... εδώ κοντεύει να βγει η έκδοση 7), τώρα με το νέο λειτουργικό που ούτε εκεί έχει τη 1.6 έκδοση...

  Ίσως όλοι οι Java developers να πρέπει να σταματήσουνε να αγοράζουνε mac μήπως και βάλει μυαλό ο Jobs.

  ReplyDelete
 3. Ποιος ευθύνεται γι'αυτή την κατάσταση? Η Apple ή η Sun?

  ReplyDelete
 4. http://www.javalobby.org/java/forums/t102924.html

  ReplyDelete
 5. Τι λέτε; Φυσικά και δεν φταίει η Apple για την κατάσταση της Java στα mac αλλά η Sun.

  Η υποστήριξη ενός μη-εγγενούς runtime οπως η Java είναι λογικό οτι δεν είναι στα συμφέροντα της Apple και μάλιστα για πολούς λόγους. Τα προβλήματα με τα Java applications είναι σε όλους μας γνωστά (αργή εκίνηση, μεγάλη κατανάλωση πόρων, μεσαιωνικό look n feel, διαφορές από τα native apps, ...) ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΛΟΓΟΙ που η Apple δεν αγκαλιάζει την Java.

  Απλά, δεν θέλουν να γίνει η Java το default περιβάλον ανάπτυξης εφαρμογών στα mac! Τέλος. Δεν έχουν να κερδίσουν αν ο papo φτιάξει μια κατά τα άλλα τέλεια XYZ εφαρμογή ΜΕ mac αλλά που παίζει αυτούσια και σε συστήματα του ανταγωνισμού. Το οτι έχει και την Java 5 παιχνίδι διπλωματίας ουσιαστικά είναι - "..φυσικά και υποστηρίζουμε την Java.."

  Η πλατφόρμες προγραμματισμού και τα APIs που χρησιμοποιούμε οι προγραμματιστές είναι το Α και το Ω για την διαιώνιση μιας πλατφόρμας. Εξού και η ανηλεής μανία της Microsoft με το σπρώξιμο των *δικών της* εργαλείων.

  Τέλος συνυπολογίστε και αυτό. Η φιλοσοφία της Java (ή όλα ή τίποτα) δεν βοηθάει για την αποδοχή της από εταιρίες σε βασικό επιπεδο. Το συμφέρον μιας εταιρίας είναι να σου προσφέρει "το κάτι παραπάνω" που δεν μπορεί να σου δώσει ο ανταγωνιστής και με αυτόν τον τρόπο να προσπαθήσει να σε "κλειδώσει" στο δικό της προϊόν. Οσοι έχουν προσπαθήσει να το κάνουν αυτό, έχουν εκδιωχθεί κλωτσιδών από την ίδια τη SUN (Microsoft, IBM).

  Είναι λοιπόν -τουλάχιστον- αφελές να θέλει να εδραιώσει η SUN τη δικιά της λύση και να αφήνει τη δουλειά να την κάνει ο ανταγωνιστής! - και να περιμένει κιολας να την κάνει και με τον τρόπο που θέλει η ίδια (Microsoft)!

  ReplyDelete
 6. και μην ακούσω τίποτα π@π@ρι3ς για το JCP...

  ReplyDelete
 7. Αγαπητέ Δημήτρη, ίσως το comment αυτό να ήταν valid λιγο καιρό πριν αλλά τώρα δεν είναι, ας τα παρουμε απο την αρχή!

  1. Συμφωνα με τον James Gosling, όταν η Sun προσφέρθηκε να βοηθήσει για την δημιουργία JVM για το MacOSX, η apple είπε όχι, γιατί όπως λογικά ξέορυμε ήθελε να το δημιουργήσει μόνη της και να παρέχει όλα εκεινα τα καλά που μόνο αυτή γνώριζε στα έγκατα του λειτουργικού της.

  2.Οι εκδόσεις 6 και σε λιγο 7 της Java δείχνουν μια σαφέσταστη και πραγματικη βελτίωση σε θέματα που ανέφερες, πχ slow startup times, look and feel . Παρόλα αυτά μπορούμε να πουμε ότι η Apple μπορεί να σκεφτεί - Σιγα μην βάλω τις νέες εκδόσεις Java μέσα στο OS μου, οι οποίες πραγματικά ξεκινουν να γίνονται ανταγωνιστικές Client side - οπου έχω δύναμη- σε αυτό μπορει να έχεις δίκιο.

  Οσο αναφορά το adoption της Java, η διαδικασία open Java εχει ξεκινήσει εδώ και καιρό - σε λίγους μήνες σχεδόν ολο το Spec θα είναι ανοιχτό. Η ιδια η Sun έχει πια καταλάβει ότι δεν μπορεί να είναι ο μπαμπούλας της Java για αρκετό καιρό οπότε.

  Όπως και να έχει ήταν απογοητευτική η έλλειψη της Java στο Leopard - για την ώρα!

  ReplyDelete
 8. Πάρη νομίζω αντίθετα οτι το σχόλιό μου είναι πιο βάσιμο τώρα από οτι στο παρελθόν.

  Εως και πρόσφατα το προφίλ της ήταν πολύ άσχημο στoυς client ενώ αντίθετα δυνατό στους server. Άρα για την Apple η υποστήριξή της δεν αποτελούσε κίνδυνο στο κυρίως επιχηρηματικό της μοντέλο (γιατί αυτό που πουλάνε είναι rich desktop experience) ενώ κρατάγανε και τα "κονέ" για πιθανή επέκταση σε server αγορές.

  Η νέα κατάσταση όμως με την εστίαση της έκδοσης 6 στους client αλλάζει τελείως τα δεδομένα, πλέον Java == Απειλή. Αν ήμουν στη θέση του Jobs και εγώ αυτό ακριβώς θα έκανα, θα προσπαθούσα να υπονομεύσω την ανταγωνιστική πλατφόρμα, χωρίς ομως να έρθω σε ευθεία ρίξη με την Sun.

  >> Συμφωνα με τον James Gosling,
  >> όταν η Sun προσφέρθηκε να
  >> βοηθήσει για την δημιουργία JVM
  >> για το MacOSX, η apple είπε όχι,
  >> γιατί όπως λογικά ξέορυμε ήθελε
  >> να το δημιουργήσει μόνη της και
  >> να παρέχει όλα εκεινα τα καλά
  >> που μόνο αυτή γνώριζε στα έγκατα
  >> του λειτουργικού της.

  Χαχα, αν πίστεύεις τέτοιες δηλώσεις τότε είσαι πολύ αφελής! Υπάρχει μια παροιμία που λέει: Κράτα τους φίλους σου κοντά κ τους εχθρούς ακόμη πιο κοντά!!

  Δεν είναι μ@λ@κες εκεί στην Apple να κάθονται να κάνουν οικιοθελώς port μια πλατφόρμα που και τέρας είναι και δεν κατευθύνεται ευθέως από αυτούς. Ο έλεγχος είναι το ζητούμενο (παροιμία από πάνω). Μάλιστα πάω στοίχημα οτι σε λίγο καιρό θα βγεί την βγάλουν την Java 6 με τυμπανοκρουσίες και τα στόματα που φωνάζουν τώρα θα λένε τα ακριβώς αντίθετα. Μόνο που δεν θα μπορείς να βασιστείς στην από default ύπαρξή της (99% των χρηστών). Mission accomplished!

  Τέλος δες και αυτό να καταλάβεις που θέλουν να οδηγήσουν το πράγμα:

  http://arstechnica.com/reviews/os/mac-os-x-10-5.ars/11

  ReplyDelete
 9. Είχα βάλει 1.6 στο Tiger για πλάκα. Υπήρχε ένα Preview στο ADC (με δωρεάν registration) αλλά τώρα το κατεβάσαν. Το αρχείο υπάρχει out there για όποιον το θέλει: http://images.spelpunt.nl/javase6release1dp6.dmg
  Δεν πρέπει να παίζει σε Leopard αλλά αν πραγματικά χρειάζεστε 1.6 καλύτερα να μείνετε σε Tiger με το preview μέχρι να βγάλει κάτι η Apple για Leopard.
  Αν κρίνω από τη σιωπή (και από το ξήλωμα του preview) μάλλον θα αργήσει λίγο ακόμα.

  ReplyDelete