Friday, September 14, 2007

Where do I start, where do I begin!

Όταν με βλέπεις με μια χάρτινη σακούλα η οποία θα περιέχει 1-2 πληκτρολόγια, 1 mouse και μια κούπα με το σήμα της Java, ξέρεις είτε ότι είναι η πρώτη μου μέρα σε κάποια εταιρία ή τελευταία μου! Σήμερα μετά από 1 χρόνο έκλεισε ακόμα ένας κύκλος στο βιογραφικό μου.

Μέρος μια γενικότερης αλλαγής για την οποία έγραψα πριν μερικές εβδομάδες! Έμαθα πολλά αυτή την χρονιά, είδα δυνατότητες και αδυναμίες μου, μπόρεσα να γευτώ την αίσθηση του να είσαι μέρος μιας start-up, την διαδικασία που παίρνεις μέρος και εσύ θες δεν θες στην διαμόρφωση αυτό που λέμε εταιρικής κουλτούρας.

Το πιο δύσκολο κομμάτι σε μία τέτοια θητεία είναι το ας πούμε σοκ που νιώθεις με την καλή έννοια στην προσπάθεια σου να προσαρμοστείς στο τρόπο σκέψης και λειτουργίας της start-up λογικής, όταν έρχεσαι από παραδοσιακά πιο μεγάλα σχήματα και έχει συνηθίσει σε συγκεκριμένο τρόπο λογικής και δουλειάς! Η αλήθεια είναι ότι θέλει @@ για να κάνεις εταιρία, να βγεις στην αγορά, να πουλήσεις, να φτιάξεις πελατολόγιο σε παγκόσμια κλίμακα!

Τώρα περνάω τις πρώτες μου στιγμές (πρώτη φορά by the way) ανεργίας - η οποία είναι όπως την ονομάζω για την ώρα - εικονική μιας και στην διαδικασία την οποία έχω ξεκινήσει τον τελευταίο καιρό - μερικά πράγματα θέλουν τον χρόνο τους!

Χωρίς να φανώ μελό αλλά πραγματικά χάρηκα ιδιαίτερα που 2 πρώην μου πια συνάδελφοι με τίμησαν με ένα βιβλίο ο καθένας για να τους θυμάμαι, την συνεργασία μας και φυσικά την παρέα που κάναμε! Σπανίζουν γενικά τέτοιες καταστάσεις στην αγορά εργασίας. Τους ευχαριστώ πολύ, ήταν τιμή για μένα. Γιώργο, Τάσο ευχαριστώ ....

Αυτή ήταν και η τελευταία δουλειά κατά πάσα πιθανότητα (εκτός αν έχουμε total fail στα σχέδια) που δούλεψα ως full employee. Η πορεία απο εδώ και πέρα με οδηγεί, έτσι και αλλιώς σε λίγο πιο ευέλικτα μοντέλα, τα οποία οφείλω ως επαγγελματίας να ακολουθήσω. Ίσως και αυτό που ονομάζουν freelancing - consulting κτλ κτλ να μου πάει καλύτερα και ως ιδιοσυγκρασία. Η αλήθεια είναι ότι η αγορά IT στην Ελλάδα όπως και σε όλο τον κόσμο αλλάζει. Εμείς με λίγο πιο αργά βήματα έξω πιο γρήγορα. Οι σχέσεις εταιριών και εργαζομένων περνάνε μια φάση ευελιξίας και ανεξαρτησίας. Ο Έλληνας εργαζόμενος για τα επόμενα χρόνια προβλέπω ότι θα νιώσει αυτό το σοκ στο πετσί του. Είμαστε ένα έθνος που έχουμε μεγαλώσει γενιές και γενιές με τα πρότυπα του μόνιμου, του δημοσίου ακόμα και στον ιδιωιτικό τομέα συναντάς άτομα τα οποία νομίζουν ότι θα δουλεύουν για πάντα εκεί, ότι είναι εξασφαλισμένοι!

Μην έχουμε αυταπάτες, όλα αλλάζουν και είναι ώρα να αλλάξουμε και εμείς! Η αλλαγή αυτή σίγουρα σε χώρες όπως η Ελλάδα όπου η ιδιωτική πρωτοβουλία σπανίζει σίγουρα είναι αργή, γίνεται σιγά σιγά και όταν οι καταστάσεις το ευνοούν. Σιγά σιγά όμως όλοι βλέπουν τα πρώτα σημάδια! Οι εταιρίες αναζητούν εξειδικευμένο προσωπικό - για συγκεκριμένες δουλειές, project, σήμερα η ανάγκη της αγοράς είναι η Α αύριο θα πρέπει να υποστηρίξεις την Β, μεγάλα ελληνικά σχήματα της περασμένης δεκαετίας μπήκαν στην δίαιτα, μείωσαν τους εργαζομένους τους, προσπάθησαν να γίνουν πιο μικρά και ευέλικτα. Ολες αυτές οι προσπάθειες εμάς τους απλούς εργαζόμενους του IT δεν μας αφήνουν ανεπηρέαστους, εμείς είμαστε που θα βρισκόμαστε στην γύρα για δουλειά, που θα απολυόμαστε ή θα μας προσλαμβάνουν! Το θέμα είναι όλοι να κερδίσουμε στο τέλος της ημέρας, και εμείς ως εργαζόμενοι και οι εταιρίες έτσι ώστε να διατηρήσουμε μια δυναμική στην αγορά, την έχουμε πραγματικά ανάγκη! Το ελληνικό IT έχει πολλές δυνατότητες σε manpower αλλά για την ώρα του λείπει η δυναμική.Οι πολλές ευκαιρίες, αυτές που θα κάνουν το κάθε ελεύθερο επαγγελματία να τολμήσει , να πειραματιστεί κτλ κτλ!

Βέβαια μπορεί να τα διαβάζεις όλα αυτά και να λες, μεγάλε εντάξει στα 27,28 μπορείς να λες ότι @@ρια θες, εγώ έχω 2 παιδιά τώρα μια γυναίκα που γκρινιάζει και δεν γουστάρω να ρισκάρω. Έχεις δίκιο το καταλαβαίνω, από την άλλη σε ρωτάω αισθάνεσαι πραγματικά σίγουρος για το μέλλον σου, γιατί εγώ ακόμα και στον ενθουσιασμό και το ρίσκο των 27 δεν αισθάνομαι τόσο χαρούμενος για το μέλλον!

Μεγάλη συζήτηση όπως και να έχει!

Οι επόμενες εβδομάδες εκτός απρόοπτου με βρίσκουν στο σπίτι, σε παράξενες φθινοπωρινές διακοπές, με μια σειρά βιβλία να με περιμένουν επιτέλους να τελειώσω, πολλά τηλεφωνήματα από άλλοτε ευγενικούς άλλοτε σκληρούς manager και agents που θέλουν να μάθουν για σένα και το βιογραφικό σου(σε σπασμένα αγγλικά)...και μια ελπίδα το σχέδιο το οποίο το οποίο έχω ξεκινήσει εδώ και μέρες να καταλήξει καλά!Καλού κακού μια μικρή βαλίτσα είναι έτοιμη, αισθάνομαι ότι θα κάνω σύντομα κάποιο ταξίδι!

So where do I start, where do I begin..νεότερα ...εδώ σε λίγες μέρες..

25 comments:

 1. Πάρη γειά χαρά,

  Πολύ ωραίο post. ΉΘελα να σου ευχηθώ κάθε επιτυχία στο επόμενο βήμα σου, όποιο και να είναι αυτό. Είμαι σίγουρος ότι όλα θα πάνε καλά. Και για να μην ξεχνιόμαστε...may the Java force be with you!!!

  Υ.Γ. Υπήρχε κάποιος συγκεκριμένος λόγος για την αποχώρησή σου, γιατί δεν αντιλήφθηκα να αναφέρεις κάτι.

  ReplyDelete
 2. Καλή συνέχεια Πάρι, αξίζει τον κόπο ο δρόμος που διάλεξες :)

  ReplyDelete
 3. good luck se oti neo k an kaneis file mou!

  ReplyDelete
 4. Εύχομαι ότι καλύτερο!
  Κάτσε ένα διάστημα να ξεκαθαρίσεις τι θές, να ξεκουραστείς και μετά είμαι σίγουρος ότι όλα θα πάνε καλά.

  ReplyDelete
 5. Συγχαρητήρια. Πολύ καλή κίνηση το freelancing αλλά και πολύ διαφορετικό από το full-time employee.

  Pros:
  - Ανεξαρτησία
  - Καλύτερες / περισσότερες γνωριμίες
  - Καλύτερα λεφτά
  - Σταθερότητα, με την έννοια ότι αν έχεις 4-5 πελάτες, δύσκολο να σε αφήσουν όλοι μαζί.
  - Ευκαιρίες για "καλές" δουλειές που μπορεί να αποφέρουν μεγάλο κέρδος (οικονομικό ή εμπειρία)
  - Ευκολία εργασίας και στο εξωτερικό
  - Ανοίγει το μυαλό, βλέπεις τα πράγματα πιο επιχειρηματικά
  - Δουλεύεις για τον εαυτό σου. Αν δουλεύεις 80 ώρες / εβδομάδα βγάζεις και τα αντίστοιχα λεφτά

  Cons:
  - Θα μάθεις τόσα σχετικά με ΤΕΒΕ, εφορία και λογιστικά που θα βρίζεις για 20 post συνεχόμενα
  - Άγχος επειδή δεν υπάρχει "μαμά" εταιρία. Αν σπάσεις το χέρι σου την έκατσες.
  - Δύσκολη εξέλιξη. Πρόσεχε πως θα πλασαριστείς στην αγορά σε κάθε πελάτη / project. Αν σε μάθουν ως προγραμματιστή / σύμβουλο / architect / whatever, αυτό θα είσαι πάντα για τους συγκεκριμένους ανθρώπους (και για όσους σε συστήσουν)

  Αν χρειαστείς κάτι ρώτα!

  ReplyDelete
 6. Άντε μπράβο, να πάμε και κάνα καφεδάκι:):)

  Best of luck!

  ReplyDelete
 7. let me guess, erxese UK. :P mouhahahah

  .-pigouinos

  ReplyDelete
 8. Καλή αρχή!
  Καιρός ήταν να ξεκολλήσεις από την δυσκοίλια ελληνική επιχειριματικότητα! Καιρό τώρα αναρωτιόμουν πως και δεν έμεινες επάνω. Πρόταση δουλειας ως υπαλλήλου σε εταιρεία στην Ελλάδα δεν αποτελεί σημαντικό κίνητρο για να γυρίσεις συνήθως...
  Εγώ πάντως θα είχα φύγει ήδη αν είχα λίγα χρόνια εμπειρίας σε java, μιας κ η delphi πέθανε.
  Αφού κάθεσαι κιόλας, ευκαιρία να μαζευτούμε για καναν καφέ, ποτό κάποια στιγμή, αν κ το σαββατοκύριακο που μας έρχεται πιστεύω θα βολεύει καλύτερα περισσότερους.

  ReplyDelete
 9. σας ευχαριστώ για τα comments!

  ReplyDelete
 10. Καλή επιτυχία στα επόμενα επαγγελματικά σου βήματα.
  Εύχομαι ό,τι καλύτερο!!

  ReplyDelete
 11. Καλή τύχη Papo! Η τόλμη είναι ένα μεγάλο βήμα προς την επιτυχία.

  P.S. Σε είδα έξω από το Hoxton χθες, είπα "να του μιλήσω/να μην του μιλήσω;" αλλά μέχρι να αποφασίσω είχες χαθεί!

  ReplyDelete
 12. ...Και ήμουν και με Κάτια! (Patrick)

  ReplyDelete
 13. @ibt
  τι ντροπές ειναι αυτά; πες ένα γεια next time!

  ReplyDelete
 14. Μέντορα ετοιμάσου για Μεγάλες στιγμές:-)

  Καλή Επιτυχία!

  [εεε..και μια και κάθεσαι ..την Τρίτη αφικνούμαι:-]

  ReplyDelete
 15. Καλή επιτυχία σε ότι και αν κάνεις.

  Στην αναζήτησή μου για στοιχεία σχετικά με τους MAC βρέθηκα, ευτυχώς, εδώ. Έχω καταλήξει στον iMAC, απλώς θα ηθελα να ρωτήσω, αν γνωρίζει κανείς που θα μπορούσα να βρω ή να παραγγείλω μια τσάντα/θήκη για τον iMAC 20". Οποια πρόταση είναι ευπρόσδεκτη. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  ReplyDelete
 16. ο imac είναι desktop υπολογιστής δεν έχει τσάντα όπως τα laptop! ίσως κάτι σε πλαστικό για κάλυμμα.

  δες στην www.systemgraph.gr και στην www.alphami.com

  ReplyDelete
 17. xekola me thn java
  des thn python

  http://www.youtube.com/watch?v=Zaw07vpVTps

  ReplyDelete
 18. Γνωρίζω για το μεγεθός του, 20" δεν κρύβονται εύκολα...
  Απλώς είχα ακούσει οτι κατασκευάζουν τσάντες για τους συγκεκριμένους, επί παραγγελία. το θέμα είναι, οτι δεν ξέρω που. Μια βολτα στην Φινλανδια θα τον παω και μετά θα τον αφήσω στη θέση του.

  ReplyDelete
 19. είχες δικιο υπάρχει
  http://www.ilugger.com/

  ReplyDelete
 20. Είσαι απίστευτος!!!!!!!!!!
  THANX!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  ReplyDelete
 21. το google να ευχαριστείς όχι εμένα!
  goooooooooooooooooooogle!

  ReplyDelete
 22. Καλή τύχη δε λέω, γιατί δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα.
  Καλή επιτυχία, όχι, γιατί είναι ευχή για κάτι που θεωρούμε πως ίσως δε συμβεί.

  Οπότε, "επιτυχία": σίγουρα πράγματα ;-)

  ReplyDelete
 23. Ta 'xoyme ksanapei ta tiayta alla tha parakaloysa poly na leipoyn ta stereotypa ektos ki an o sygkekrimenos me ta 2 paidia exei ontos mia gynaika poy gkriniazei.

  ReplyDelete
 24. This comment has been removed by a blog administrator.

  ReplyDelete
 25. hey man, follow your dreams.
  Κάνε ωραία πράγματα, γέμισε τον εαυτό σου.
  Μ'αρέσει η αποφασιστικότητά σου. Κάτι δείχνει ;)

  ReplyDelete