Wednesday, August 01, 2007

Γιατί επιλέγω mac- 10 λόγοι!Όλο και πιο συχνά δέχομαι ερωτήσεις απο ενδιαφερόμενους που σκέφτονται να αγοράσουν Macintosh, από άλλους που κατά βάθος γουστάρουν αλλά σκέφτονται τα λεφτά, από άλλους που νιώθουν ριγμένοι απο τον mac ευαγγελισμό σε αυτό το blog και έρχοντε για να επιτεθούν.

1. Μου πήρε 26 χρόνια για να το καταλάβω αλλά τελικά αν θες την υπέρτατη εμπειρία και ευχαρίστηση ως καταναλωτής θα την βρεις σε packaged solutions που σέβονται τον εαυτό τους! Στην δική μας συζήτηση Hardware και operating system το ένα κομμένο και ραμμένο για το άλλο! Testarismeno και εγγυημένο ότι όσες φορές και να το εγκαταστήσεις θα είναι το ίδιο - θα τρέχει το ίδιο - θα αναγνωρίζονται πάντα οι συσκευές! Ένας τέτοιος συνδυασμός είναι τα Macintosh και το MacOSX. Σαν packaged solution δεν μπορούν να χτυπηθούν ούτε από τις επώνυμες λύσεις PC- ιων. Ακόμα και αν το Dell PC σας είναι αρκετά ποιοτικό ως συσκευή το packaged λειτουργικό βλέπε Windows δεν θέλει και πολλά να σε απογοητεύσει και μάλιστα γρήγορα! Οι λύσεις με linux τώρα σιγά σιγά κάνουν τα πρώτα τους βήματα αν και διατηρώ μια επιφύλαξη για την αποδοχή τους σε home users!Αυτο το point φυσικά ειναι ικανό να τινάξει στον αέρα τα συμβατικά μυαλά του κάθε PC-α που γουστάρει να κατσαβιδώνει να περνά artic silver - να κάνει φορμάτ (ΚΑΤΑ ΒΑΘΟΣ ΓΟΥΣΤΑΡΕΙΣ) κάθε 5 μήνες και άλλα!

2. To MacOSX είναι de facto ένα αρκετά πιο αξιόλογο λειτουργικό απο προτάσεις όπως windows ενώ καταφέρνει να κερδίζει σε σημεία (για μερικούς non significant) το Linux! Το MacOSX είναι αρκετά πιο σταθερό και modular έχει τις ρίζες του στο UNIX και επίσημα παρακαλώ θεωρείται UNIX και όχι UNIX-like.Καρδιά του MacOSX είναι ο Mach microKernel (μπορείς να δείς κώδικα εδώ). Το MacOSX καταφέρνει overall μαζί με όλες τις άλλες τεχνολογίες που περιέχει να παρουσιάζει ένα profile αρκετά σταθερού Unix- Linux μηχανήματος (καλά στημένο), μαζί με την ομορφιά και την ευκολία που θα πρέπει να έχει ένα operating system για τον λεγόμενο απλό χρήστη, χωρίς όμως ουσιαστικά να ξεχνάει τους power user όπως ένας software developer! Τα μεν windows ούτε την σταθερότητα έχουν και αν δεν γίνει κάποια σημαντική αλλαγή δεν θα αποκτήσουν ποτέ αλλά ούτε και την ευχρηστίας. Το δε linux έχει την σταθερότητα (όταν στηθεί υπό προϋποθέσεις σε συμβατό hardware και σωστά, αλλά έχει αρκετό δρόμο ακόμα για να κερδίσει τον απλό χρήστη και στο visual κομμάτι αλλά και στο λεγόμενο user interaction- user experience. Παρακαλώ όχι ου από τα Linux geeks - γιατί θα σας ζητήσω να μου πείτε πόσες φορές δείξατε στην γκόμενα σας πως κάνεις unistall/install ένα application :P και τα κατάφερε!

3. Ο μύθος τιμή έχει πέσει εδώ και καιρό! Με την μετάβαση σε Intel αρχιτεκτονικές η packaged λύσεις Mac δεν έχουν σε τίποτα να ζηλέψουν αντίστοιχες επώνυμων PC. Φυσικά δεν μπορούμε να συγκρίνουμε ότι στην πρώτη πρόταση παίρνεις ένα λειτουργικό κλάσεις ανώτερο μαζί με έναν συνδυασμό αρκετά καλής ποιότητας hardware! Φυσικά και δεν συζητάω απόψεις όπως ότι το νέο του custom made PC ειναι τελικά πιο συμφέρουσα λύση από ένα iMac και βλέπω πάνω στο γραφείο monitor της πλάκας και κουτι που όταν το ανοίξεις ακούς και τα 5 ανεμιστηράκια!

4. Software : Παραπάνω από 15 χρόνια ήμουν PC-ας windows χρήστης. Στατιστικά το μηχάνημα μου είχε πάντα ποσότητες crack ware μιας και οι αντίστοιχες δωρεάν λύσεις για διάφορα πράγματα ήταν για πανηγύρια. Ως mac χρήστης δηλώνω υπερήφανα ότι χρησιμοποιώ 100% free ware και open source εφαρμογές για οτιδήποτε! Επίσης η πλατφόρμα iLife με προγράμματα όπως το garageband ή το iPhoto, ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ σε windows! Σε linux κάτι πάει να γίνει ειδικά σε θέματα επεξεργασίας ήχου αλλά θέλει ακόμα δουλειά για να πεις οτι φτάνει τα επίπεδα ευκολίας και παραγωγικότητας σε απλούς χρήστες!

5. Συσκευές που σε κάνουν να τις ποθείς! Κακά τα ψέματα είμαστε όλοι καταναλωτές και θα ήθελα να σας προτείνω το εξής πείραμα! Πάρτε την κοπέλα σας , τον φίλο σας, τα παιδιά σας και επισκεφθείτε ένα κατάστημα όπου υπάρχουν Macintosh και PC μαζί! Αφήστε τους ελεύθερους και προ τρέψετε τους να διαλέξουν και να πειραματιστούν. Μαντέψτε τι θα διαλέξουν όλοι! Δεν έχω να πω κάτι παραπάνω παρά μόνο να εκφράσω αυτό το συναίσθημα ως true geek, όταν κάθομαι μπροστά στον imac μου, πραγματικά γουστάρω δεν ξέρω αν με καταλαβαίνεις. Συναίσθημα που πίστεψε με δεν θα το νιώσεις ποτέ για το άσχημο μαύρο η μπεζ κουτί που δεν θες ούτε να το βλέπεις η να το ακούς και το βάζεις συνήθως κάτω από το γραφείο σου!Τα Macintosh ειναι σχεδιασμένα μέχρι και την τελευταία τους λεπτομέρεια, απο ανθρώπους που έχουν ορίσει ..πια αυτό που λέμε industrial design!

6. Θόρυβος. Δεν μπορώ την φασαρία δεν αντέχω να ακούω θόρυβο από ανεμιστήρες δεν θέλω να ακούω τίποτα! Προκαλώ σε αναμέτρηση όποιον νομίζει ότι έχει το πιο αθόρυβο (ΠΛΗΝ υδρόψυξης) PC, με τον iMac μου οποίος κλείνει και 2 χρόνια σκληρής εργασίας. Για τους οπαδούς των water coolling φαντάσου μεγάλε ότι εγώ έχω αθόρυβο μηχάνημα στον μισό όγκο απ ότι εσύ κουβαλάς το ίδιο το μηχάνημα σου μαζί με το watercooling module!

7. Αντέχουν στην πίεση! Δεν είμαι κανένας φλώρο χρήστης. Πάντα πίεζα και πιέζω τα μηχανήματα μου.Εγκατάσταση software trial beta. Και όταν ήμουν windows και τώρα στα Mac, καλά στο linux όταν έκανα το 2000 τα πρώτα μου βήματα τα πράγματα ήταν τόσο μπ@υρδέλο που ακόμα και το YAST στο τότε Suse τα τιναζε ολα στον αέρα! Στα μηχανήματα μου θα δεις συνήθως να παίζουν παράλληλα κάποιος database server, μαζί με έναν JBoss, 2 εφαρμογές για email ανοιχτές, Messengers, o firefox , ένα τουλάχιστον java IDE, και ίσως κάποιος άλλος editor.Οι μισές από αυτές τις εφαρμογές είναι αρκετά βαριές ενώ το context switching που κάνω καθώς δουλεύω ειναι αρκετά επίπονο! Δεν είναι τυχαίο σε οσα συνέδρια έχω πάει - να βλέπω 80% των συναδέλφων μου ένα ένα μηλαράκι στον ώμο! Παρ όλες τις κακοτοπιές με μία έκδοση πίσω στο JVM (το λeopard θα διορθώσει αυτό το λάθος) τα macintosh ειναι τα must have development tools για αρκετούς και σημαντικούς Java developers! Να σημειώσω ακόμα ότι εδώ και 2 χρόνια και με αρκετά επιθετική χρήση ΔΕΝ ΕΧΩ δει κόλλημα ούτε kernel panic!

8.παιχνίδια, ναι οι windows έχουν δίκιο.Παρόλα αυτά μπορείς να βάλεις windows και στο mac και να το παίζεις dual boot όπως ακριβώς κάνουν και οι linux- αδες. βέβαια να σου πω τη αλήθεια επειδή έχει καταντήσει αηδία με τις κάρτες γραφικών και τα λεφτά που πρέπει να σκας - πάρε μια console PS4, XBOX , Wii και κρατάει πιο πολυ και θα ξέρεις ότι ότι παιχνίδι και να πάρεις θα παίζει!

9. Αναβαθμίσεις. Το κλασικό stereotype.Και να εγώ έβαλα την τάδε γαμάτη SLI . Ωραία sofucking what! Εκτός απο την κάρτα γραφικών την οποία άντε πες την αγόρασες αλλά η CPU σου είναι 2-3 γενιές πίσω θα πάρεις τα @@ μου και θα αναγκαστείς να τα σκάσεις για νέο mobo, μνήμες , αν πέσεις πάνω και σε αλλαγή αρχιτεκτονικής όχι να είναι PCI-X και όχι PCI κτλ κτλ.Απο την δική μου εμπειρία κατέληγα να αλλάξω όλο το μηχάνημα και ουσιαστικά σαν να έπαιρνα καινούργιο. Αναβάθμιση στην μνήμη και στον σκληρό στο imac μου κάνω και εγώ μην τρελαίνεσαι! το επιχείρημα των αναβαθμίσεων φθίνει όσο αυτές γίνονται κυρίως για παιχνίδια! Εκεί έχει γέλιο.


15 χρόνια τα πέρασα ως hardcore PC- ας ναι και 1000000 format έχω κάνει - ναι και 1000 διαφορετικά μηχανήματα έχω κατσαβιδώσει δωρεάν τις πιο πολλές φορές για φίλους και γνωστούς - ναι και 10000 util έχω χρησιμοποιήσει - και overclocking έκανα - και ότι θες.Τώρα αυτό που με ευχαριστεί είναι οτι τα μηχανήματα μου δεν με απασχολούν σε συντήρηση. Πατάω το κουμπάκι δουλεύει..ηρεμία και παραγωγικότητα! Μην ξεχνάς ότι for sure το μηλαράκι που λαμπυρίζει έιναι μακράν πιο sexy! Έχω πείσει μερικούς φίλους και έχουν γίνει switchers σαν και μένα - απο κανέναν δεν άκουσα κάποιο παράπονο! Ίσα ισα παρουσιάζουν τα ιδια σημάδια ενθουσιασμού ;).

Αν δεν έχεις σκοπό να δοκιμάσεις το μήλο και να φύγεις από το συμβατικό τρόπο χρήσης των υπολογιστών σε μία ευρύτερη έννοια ότι μπορείς να συνεχίσεις με τον καιρό να διαβάζεις αυτό το blog και να παίρνεις μια γεύση από το πως θα είναι. Μπορείς επίσης να κάνεις bitching γιατί δεν θέλεις να το πάρεις ή γιατί είσαι θυμωμένος που το μηχάνημα σου δεν είναι mac. Τέλος μπορείς να τα κοιτάς και στις βιτρίνες είναι εξίσου παραγωγικό! Επίσης αν λειτουργικό σου νομίζεις οτι τα καταφέρνει εξίσου καλά στο να μπορεί να συμπεριφερθεί άψογα και σε έναν απλό χρήστη(στην γυναίκα σου, την γκόμενα σου, το παιδί σου) αλλά και σε έναν προγραμματιστή, γράψε και εσύ τον δεκάλογο σου!Μετα από 2 χρόνια χρήσης Macintosh κατάλαβα το εξής ....το

Think Different

δεν ήταν απλά ένα έξυπνο διαφημιστικό μήνυμα ...είναι ουσιαστικό!Το κείμενο αφιερωμένο στα 2 πιο παραγωγικά χρόνια μου ως χρήστης υπολογιστών..και τα πιο ευχάριστα!

Σημείωση: Δεν τα παίρνω από κανέναν, δεν έχω σπόνσορες και ούτε με πληρώνουν για να θάβω αντίπαλα στρατόπεδα. Έχω δουλέψει και έχω αποκτήσει όλα αυτά τα μηχανήματα με δικά μου λεφτά - ως κλασικός καταναλωτής χωρίς καμία διευκόλυνση. Όλα όσα γράφω είναι βασισμένα σε δική μου εμπειρία και εντυπώσεις!

120 comments:

 1. Δίκιο 100%.

  Όταν κάνω αυτήν την συζήτηση με φίλους και γνωστούς (και μερικές φορές άγνωστους), οι περισσότεροι Windows users που επιμένουν ότι ένα PC με XP/Vista/Σβήστα/Κρύψτα είναι καλύτερο, δεν έχουν δοκιμάσει ποτέ οποιοδήποτε άλλο λειτουργικό σύστημα, και αυτό είναι δυστυχώς που καθιστά ανόητη την οποιοδήποτε περαιτέρω συζήτηση...

  ReplyDelete
 2. Θεέ μου (Gates) γύρνα και το άλλο μάγουλο..:-(

  [όοοοχι το μαστίιιγιο ρε παιδιάαααα]

  ReplyDelete
 3. Καλά Πάρι, μετά και από αυτό σου το κείμενο, αρχίζω και σκέφτομαι το ενδεχόμενο ο επόμενος υπολογιστής μου να είναι κάνα Mac Book.....

  ReplyDelete
 4. ΣΤΑΜΑΤΑ θα πάμε να κόψουμε φλέβες... Δεν έχουμε MAC και μας πιάνει κατάθλιψη. ΦΤΑΑΑΑΝΕΙ

  ReplyDelete
 5. Switcher και εγώ απο το 2005 και δεν αντέχω να βλέπω windows πια. Τέλειο άρθρο!!!

  ReplyDelete
 6. Η επαφή μου με MAcOSX(το hardware rulez) ήταν περιστασίακη οπότε δεν μπορώ να έχω ολοκληρωμένη άποψη... απλά μου την δίνει να με καθοδηγεί τόσο το λειτουργικό και να καταλήγω να προσπαθώ να το 'ξεγελάσω' γιανα κάνω τη δουλεία μου(ίσως να φταίει και ότι δεν ξέρω να το δουλεύω σωστά)... α και το set εικονιδίων μου φαίνεται κάπως... anyway...
  1.HP LaserJet 1018:P
  2.Synaptic Package Manager
  3-9.Θα συμφωνήσω

  ReplyDelete
 7. 1. Ελλειπείς Vista drivers για το μισό hardware του πλανήτη :D
  2. fink / macports (καλά, το synaptic και οτιδήποτε apt-getοειδές είναι μαγεία)

  Πάρι, κάτι ξέχασες! Τα mac είναι τα πιο ευέλικτα μηχανήματα - είναι τα μόνα που τρέχουν και τα τρία κυρίαρχα OSes (MacOSX, Windows, Linux)...

  ReplyDelete
 8. Και εγώ εν ολίγοις συμφωνώ με όλα όσα λες. Ένα κλειστό και ποιοτικό σύστημα είναι πάντα πιο σταθερό. Με ψήνεις επικίνδυνα με αυτά τα post!

  @dtsomp: Ελλειπείς Vista drivers για το μισό hardware του πλανήτη; Εχμμ.. κοίτα.. έχεις δίκιο σε αυτό που λες, αλλά έτσι είναι όταν σε custom made PC σου δίνεται η δυνατότητα να επιλέξεις μία συσκευή από ένα σωρό μοντέλα ένα σωρό κατασκευαστών. Και ο ανταγωνισμός φυσικά βελτιώνει τις συσκευές, οπότε αν το σκεφτείς σαν λόγο φαντάσου ότι όλοι σπεύσανε για την έκδοση νέων drivers. Και πάλι όμως έγινε χαμός. Τί να πω; Papo έχεις δίκιο;

  ReplyDelete
 9. Δεν διαφωνώ, έχεις δίκιο, αλλά η εμπειρία μου με τα Vista ήταν τραυματική και κάπου έπρεπε να ξεδώσω :)

  Θα διαφωνήσω λίγο με το "σπεύσανε" γιατί ήταν αρκετοί αυτοί που καθυστέρησαν και μάλιστα μερικοί είχαν κρεμάσει ταμπέλα "ελάτε σε έξι μήνες" - και φαίνεται άσχημα όταν αυτοί οι κατασκευαστές κοιτάνε ούτως ή άλλως μόνο προς Windows (βλ. Creative).

  ReplyDelete
 10. Ωραίος. Απο τα καλύτερα κειμενα σου!!!

  ReplyDelete
 11. Να συμπληρώσω;

  1. Για ένα τυπικό μέσο χρήστη ένα Mac έρχεται με όλο το λογισμικό που χρειάζεται (μουσική, video, chat, ελαφριά επεξεργασία εικόνας, ήχου και video). Άρα ένα Mac ξεκινάει με λογίσμικό τουλάχιστον ισάξιο των Windows.

  2. Δεν τίθενται θέματα όπως antivirus, firewall, spyware, malware, any-ware...

  3. Όταν αγοράζεις το σύστημα ξεκινάς να δουλεύεις 5' αφού το ανοίξεις για πρώτη φορά. Drivers? Χα - τι είναι αυτό;

  4. Οι εφαρμογές για Mac είναι καλύτερες. As simple as that. Παράδειγμα; Mac Mail vs. Outlook.

  5. Search - Help:

  Όταν κάνεις search στα Windows πάντα έχεις άγχος τι μπορεί να μην έχει βρει. Το Spotlight δε σου αφήνει καμία αμφιβολία.

  Ο όρος/λειτουργία help είναι απλώς ανύπαρκτος στα Windows. Σε ένα Mac ανακαλύπτεις ξανά αυτή την άγνωστη λέξη.

  6. Θέματα usability. Άλλο πράγμα να προσπαθείς να οδηγήσεις νταλίκα στην πόλη (Windows) κι άλλο να έχεις ένα transformer Mini - Toyota - Jaguar ;) που γίνεται αυτό που θες όταν το θες.

  7. Το είπε και ο Papo, αλλά αξίζει να το πει και κάποιος άλλος: αυτό το πράγμα είναι όμορφο. Αντικειμενικά. Λέει κάποιος τη Monica άσχημη; Όχι. Έτσι και το Mac.

  ReplyDelete
 12. Απο το 1984 χρησιμοποιουσα PC.
  Tον Γεναρη του 2007 πηρα MAC.
  Aν μου τον παρουν, θα μεινω χωρις
  υπολογιστη.
  Δεν γυριζω πισω.

  Νικος

  ReplyDelete
 13. Ούτε στοίχημα να έβαζες: To Linux Vs. Mac άρθρο είναι αναλυτικότατο και ψιλοαντικατοπτρίζει το αληθές.
  Προσωπικά είμαι κολλημένος με την μπάλα (FSF.org) εδώ και χρόνια.
  Όμως η πρόσέγγιση σου δεν πάυει να είναι ρεαλιστική (προς το παρόν - όλα αλλάζουν όμως).

  ReplyDelete
 14. Πολύ καλό άρθρο! Κάτι στο οποίο διαφωνώ όσον αφορά το linux (You asked for it!!! ;-) :

  Όπως αναφέρεις, το θέμα της υψηλής τιμής των Mac τείνει να γίνει μύθος, και πρακτικά ισχίει αν λάβεις υπόψη και τα λεφτά που πετάει κανέις για αναβαθμίσεις σε ένα pc.

  Το ίδιο μύθος τείνει να γίνει και το περί ease-of-use του linux. Έχει περάσει αρκετός καιρός από τότε που ένας απλός χρήστης μπορεί να κάνει τη δουλειά του.

  Και σε λίγο μύθος θα γίνει και το ότι το UI του δεν είναι όμορφο (βλ. compiz fusion).

  ReplyDelete
 15. 1. Συμφωνώ μαζί σου papo. Την υπέρτατη εμπειρία / απόλαυση / ευχαρίστηση την απολαμβάνει κάποιος μόνο με ένα packaged solution – το λειτουργικό σύστημα κομμένα και ραμμένο στα μέτρα του συγκεκριμένου Hardware. Αυτό είναι κάτι βασικό που μου λείπει από τα σημερινά PC και απολάμβανα στο μέγιστο με τα Home Micros. Καλό το Dell PC με linux inside και όσα άλλα ακολουθήσουν αλλά…
  Φυσικά και γούσταρα που είχα ανεβάσει τον P4 1.8G στα 3.2G. Γούσταρα που το water cooling είχε διαρροή και είχε μαζέψει μύκητες. Γούσταρα την περιπέτεια και την μάθηση. Όλα αυτά στο testbed PC. To PC εκτός από διασκέδαση, εργαλείο μπορεί να λειτουργήσει και ως εργαλείο μάθησης. It’s up to the user

  2. Ναι το λειτουργικό του Mac είναι πανίσχυρο πανέμορφο σταθερό και όλα όσα θα πρέπει να συγκεντρώνει ένα λειτουργικό σύστημα του 2007. Δεν θα μιλήσω για Vista – δεν τα συμπαθώ. Τα XP είναι ένα καλό λειτουργικό σύστημα. Υπολείπεται σημαντικά σε σχέση με το Mac OS αλλά μην ξεχνάμε πως έχουν παλιώσει. Να συγκρίνω Mac OS με Vista. Όχι. Kudoz to Mac OS.

  3. Φυσικά και οι τιμές έχουν πέσει κατακόρυφα επιτέλους και είναι αρκετά προσιτές. Αλλά υπάρχει κάτι που ίσως είναι περιοριστικός παράγοντας για αρκετούς χρήστες. Καταρχάς το Mac Mini είναι αρκετά περιοριστικό σε θέμα επεκτασιμότητας. ΟΚ μπορείς να βάλεις μνήμη δίσκο κτλ. Αλλά τι συμβαίνει στην περίπτωση που θέλω να αλλάξω κάρτα γραφικών; Είναι ένα υπέροχο SFF μηχάνημα το οποίο διατίθεται σε καλή τιμή αγοράς. Με τα € 550 άνετα κάποιος μπορεί να σετάρει ένα SFF PC με ανώτερο hardware και αθόρυβη λειτουργία. Βέβαια το Mac Mini δίνει και κορυφαίο λειτουργικό σύστημα. Το PC κάλλιστα μπορεί να είναι γυμνό – με τον χρήστη να προμηθεύεται δωρεάν (λέγε με πειρατεία) το OS είναι Windows XP είτε Vista.
  Εξίσου υπέροχος είναι και ο iMac. Αλλά πάλι υπεισέρχονται θέματα αναβάθμισης. Προσωπικά μου αρέσει η ¨κλειστή¨ αρχιτεκτονική του αλλά δεν αρέσει σε πολλούς χρήστες. Αν για παράδειγμα θέλει κάποιος άλλη κάρτα γραφικών τι κάνει;
  Στα PC έχεις την δυνατότητα για ΤΕΡΑΣΤΙΑ ποικιλία Hardware. Θέλεις κουτί της πλάκας να ακούγονται ανεμιστηράκια; Θέλεις κουτί Lian-Li με Zalman ανεμιστήρες να μην ακούς τίποτα; Τα έχεις. Και το κόστος έχει μειωθεί σημαντικά. Άνετα μπορεί κάποιος να κτίσει ένα ποιοτικό και αθόρυβο PC custom φυσικά χωρίς να ακούγονται και τα 5 ανεμιστηράκια

  4. Χρησιμοποιώ μεταξύ των άλλων PC από το 1985. Δεν χρησιμοποιπω crackware μόνο freeware και shareware. Υπάρχουν τα πάντα (τουλάχιστον για τις δικές μου ανάγκες). Η ποικιλία είναι απίστευτη τόσο σε PC όσο και σε Mac.

  5. Ναι υπερέχουν σε σχεδιασμό και ομορφιά. Ωστόσο προσωπικά θέλω έναν τέλειο υπολογιστή και ας είναι αόρατος. Μπορείς να χτίσεις πανέμορφο και αθόρυβο custom PC. Ο PCας έχει στην διάθεση του τεράστια ποικιλία hardware πανέμορφο και άσχημο.

  6. Η Apple δεν έχει πραγματοποιήσει την ανακάλυψη του αιώνα στο θέμα του θορύβου. Το να δημιουργήσει κάποιος σήμερα ένα αθόρυβο custom PC είναι απλή υπόθεση και φυσικά με δυνατότητα παραμετροποίησης στο μέγιστο βαθμό κάτι που δεν υφίσταται σε Mac. Όσον αφορά για την υδρόψυξη (χρησιμοποιώ custom) δεν προσφέρει μόνο noise-less περιβάλλον αλλά και χαμηλές θερμοκρασίες. Για μένα είναι η χαρά της δημιουργίας…

  7. Δεν είμαι developer και δεν έχω άποψη. Πιστεύω οτι σαφέστατα υπερέχουν οι Mac λόγω δεσίματος hardware-software. Δεν υπάρχει το χάος των PCs.

  8. Ναι και εγώ έχω βαρεθεί την κατάσταση με τα παιχνίδια και τις υπερβολικές απαιτήσεις τους – έτσι και αλλιώς παίζω μόνο retro. Σε ποικιλία όμως τα PCια απλά δεν έχουν αντίπαλο. Μπορείς όμως να παίξεις σε κονσόλα το Starcraft 2;

  9. Συμφωνώ μαζί σου. Ωστόσο δεν κάνουν όλοι οι κάτοχοι PC αναβάθμιση κάθε 3 μήνες μόνο και μόνο για τα παιχνίδια. Ας είχε και ο Mac την δυνατότητα αναβάθμισης των PCs (τροφή για το μυαλό μου) και ας μην την έκανα ποτέ. Απλά ας υπήρχε ως δυνατότητα. Δεν υπάρχει.
  Papo και εγώ δοκίμασα τα ¨πάντα¨ με τα PCια και πλέον κουράστηκα. Τώρα απλά πατάω το on και εργάζομαι / διασκεδάζω. Και όλα είναι μια χαρά. Και το PC όπως και ο Mac μπορεί να είναι απλά ένα εργαλείο και όχι σύστημα για συντήρηση ή οδηγός εκμάθησης hardware.
  Με βάση τα παραπάνω καταλήγω στο συμπέραμα…περί ορέξεως..:)

  Ιδανική πλατφόρμα για μένα; Το Mac OS σε custom PC (αφού τρέχει ας βγει και επίσημα αλλά δύσκολο το βλέπω να βγει με τις ευλογίες της Apple). Μου αρέσουν οι Mac αλλά προτιμώ ένα PC με Mac OS. Ας έχω τον επεξεργαστή που θέλω, την κάρτα γραφικών της αρεσκείας μου και το κορυφαίο αισθητικής και απόδοσης Lian-Li και σας μην γράφει Apple πάνω. Θα απολαμβάνω το κορυφαίο Mac OS στην οθόνη της επιλογής μου και ας μην είναι iMac. Φυσικά ο καθένας έχει την προσωπική του οπτική γωνία…

  ReplyDelete
 16. @respect dtsomp
  @diva - έλα πέτα το PC!
  @john εισαι κοντά το νιώθω!

  @antwnhs ναι device incompatibilities υπάρχουν όπως και σε ολα τα OS, αλλά σίγουρα στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί.Ειδικά το θέμα printers στο Linux ξέρεις ότι πονάει αρκετά!Ωραια τα synaptic και το apt-get αλλά δεν νομίζω ότι μπορείς να πεις στην κοπέλα σου κάντο μόνη σου ή να μην είσαι μπροστά όταν θα σε ρωτήσει - να κάνω system update;

  @νικος, νικος respect!
  @drake είσαι και εσύ κοντά στο switch!
  @porcupine σωστός!
  @gezerlis - μου είχε ξεφύγει το άρθρο - αλλά ειναι ενδιαφέρον.Ναι πράγματι συμφωνώ όλα αλλάζουν και το linux εξελίσεται. Το είπε και ο θείος Linus το Linux πρέπει να γίνει ακόμα πιο desktop user friendly!

  ReplyDelete
 17. @32bit ευχαριστώ για το comment!

  1.με 550 ένα αθόρυβο PC? δείξε μου!Sorry δεν το βλέπω ρεαλιστικό σενάριο

  2.Κουτί zalman, Lian Li, ανεμιστηράς τάδε, ψύκτρα , υδρόψυξη! Χάνουμε το νόημα αγαπητέ - η κοπέλα σου , ο άσχετος φίλος σου δεν μπορεί να τα έχει ούτε να τα φτιάξει όλα αυτά!Θα πάρει με 600 euro από το ΠΛΑΙΣΙΟ ένα κουτί και θα σε φωνάξει μετά απο 2 μηνες γιατί τσιρίζει το τροφοδοτικό!

  έχασες το νόημα όταν μιλάω για απλό χρήστη επαναλαμβάνεις ολα αυτά περι modding και configuration! Τα οποία μπορεί στο δικό σου το context να είναι valid αλλά σε άλλους! Δες τον απλό χρήστη επαναλαμβάνω! Ξέρεις πως είναι να το βγάζεις από το κουτί να πατάς το On και να είσαι έτοιμος- όπως ανέφεραν πιο πανω;Ουτε να σκυβω για να βιδώσω ουτε να ελέγξω θερμοκρασίας ουτε να κάνω stress test για να δω αν θα αντεξει το overclocked CPU.

  Διαφωνώ οτι το μηχάνημα εινια εργαλείο - για μένα ειναι μια σημαντικη συσκευή, βγάζω λεφτά απο αυτή δουλεύω πάνω της, αναλαμβάνει να με διασκεδάσει- να με κάνει παραγωγικό! Τα άσχημα χαρακτηριστικά του medium level PC με τα μέτρια windows έχουν κάνει τον κόσμο να νομίζει έ ένα εργαλείο ειναι και μπορεί μέχρι εκεί. Λάθος με τα macintosh ανακάλυψα ξανά ότι μπορείς να χαρείς με το μηχάνημα σου χωρίς να είσαι geek! Είναι υπολογιστές για όλους!

  ReplyDelete
 18. 1. Παρη ενδεικτικα αναφερω το B-easy sff του πλαισιου στα € 399 το οποιο δεν ακουγεται. Φυσικα και κυκλοφορουν πολλα SFF barebones να φτιαξει καποιος οτι θελει

  Ενας ανθρωπος που δεν γνωριζει απο υπολογιστες δεν θα φτιαξει ολα αυτα. Θα παει με καποιον γνωστο του ή θα μιλησει με τον πωλητη να τον εξυπηρετησει. Εδω βεβαια τιθεται το θεμα knowledge των πωλητων. Πονεμενη ιστορια.

  "Ξέρεις πως είναι να το βγάζεις από το κουτί να πατάς το On και να είσαι έτοιμος- όπως ανέφεραν πιο πανω;"

  Φυσικα! Αν ο υπολογιστης εχει σχεδιαστει με βαση συγκεκριμενο congif γιατι να μην τα κανει ολα αυτα;

  Γιατι η τεραστια ποικιλια να αποτελει μειονεκτημα και ανασταλτικο παραγοντα; Και γιατι η κλειστη αρχιτεκτονικη να ειναι πλεονέκτημα;

  Αν παει ο πατερας (απλος χρηστης) μου να αγορασει ενα PC και δεν ξερει τι του βαζουν μεσα φυσικα και μπορει να αντιμετοπισει αργοτερα προβληματα. Στα Mac ειναι standard τα πραγματα. Για μενα καλυτερο ειναι να απαιτουνται μερικες γνωσεις (ειτε απο τον ιδιο τον πελατη ειτε απο καποιον γνωστο του) και να αγοραζει καποιος κατι πολυ καλο και open παρα κατι εξισου πολυ καλο και closed..

  Πιστευεις οτι ενας ασχετος θα αγορασει Mac; No Way..γιατι;
  επειδη ειναι θυμα των trademarks και των αλυσιδων πληροφορικης...

  Η τεραστια ποικιλια του PC hardware δεν ισοδυναμει με modding. Καλλιστα μπορει να ειναι ενα startup-configuration..

  εργαλειο=ολα οσα αναφερεις και εσυ προσυπογραφω και εγω.Ισως καπου να χανω τον απλο χρηστη...αλλα ψηφιζω PC με Mac OS :Ρ

  ReplyDelete
 19. Μία απο τα ίδια , πήρα macbook στα 25 μου χρόνια ώς χρήστης , gamer , developer ... απλά δεν υπάρχει γυρισμός...Τα PC's για εμένα πέθαναν , ήδη έχω μετανιώσει που πρίν απο 1 χρόνο έκανα 1000ε για αναβάθμιση το PC.

  Αποτέλεσμα? η 19αρα καρφιτσωμένη στο mac , microsoft wireless keyboard + mouse πάνω στο mac , και όποιος θέλει το πιστεύει : ΔΟΥΛΕΎΟΥΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟ ΟΤΙ ΣΤΑ WINDOWS....

  NO COMMENTS ....

  ReplyDelete
 20. Η μοναδική περίπτωση για να πάρω Mac είναι να ξαναγυρίσουνε στην PowerPC αρχιτεκτονική. Τώρα που η IBM έβγαλε Cell μου έβαλαν Intell... Δεν πάνε καλά !!! Αν έχουν κάποιο Mac με PowerPC το συζητάμε.

  ReplyDelete
 21. Κάπου συμφωνούμε - κάπου διαφωνούμε αγαπητέ Πάρη. Αναλυτικότερα:

  1) Αποκλείεται να έχει το driver base των Windows XP. Κατά συνέπεια θα πιείς (όπως το ήπιες με τον εκτυπωτή) το πικρό ποτήρι του να πληρώνεις 2 φορές το ίδιο πράγμα.

  Όπως σου είπα και στο chat, ο μεσος χρήστης δεν θέλει να κάνει ούτε format, ούτε overclock. Απλά θέλει κάτι να δουλεύει, ανεξαρτήτως λειτουργικού.

  Άλλο ποιότητα hardware (όπου ναι υπάρχουν και ποιοτικά PC) και άλλο ποιότητα software, όπου και πάλι ναι το MacOS πήρε τον ορθό δρόμο, πατώντας σε καλοσχεδιασμένο πυρήνα.

  2) Σε ζητήματα αρχιτεκτονικής Λ/Σ ενδεχομένως το default kernel του MacOS να είναι πιο optimized από τον default kernel π.χ. του Ubuntu. Αποκλείεται όμως να μπορεί κάποιος να κάνει το tweaking που θέλει για να φέρει τον πυρήνα στα μέτρα του. Για αυτό και το linux τρέχει από τοστίερες έως cluster με 2^n μηχανήματα. Θέλει αρκετή ανάλυση σε μια σειρά από σημεία για να έχουμε μια πιο ουσιαστική άποψη επι του θέματος. Συνεπώς, εδώ καλό θα ήταν να κρατήσεις τις επιφυλάξεις σου.

  3) Επιμένω ότι είναι υπερτιμημένα. τελεία.period. Δεν είναι δυνατόν να δίνεις 1200 ευρώ για μηχάνημα με 512ΜΒ μνήμη και Intel GMA950 κάρτα οθόνης... Αν βάλω και εγώ, Core Duo, χαμηλά χρονισμένο και μαι κάρτα της κακιάς ώρας με παθητική ψύξη, το μόνο που θα ακούγεται (εάν θέλω γιατί μπορώ να το ρυθμίσω μαις και δεν θα έχω ιδιαίτερες απαιτήσεις ισχύος) είναι το φουρφούρι του τροφοδοτικού.

  4) Εκεί σου βγάζω το καπέλο. Το πρόβλημα , όμως είναι εδώ και πάλι. Συμβατότητα με Microsoft Office.. άντε τρέξε τις μακροεντολές και το VBA στο Mac. Κάτι θα σπάσει. Άντε να σου δουλέψει το Visio και οι Access Εφαρμογές. Άντε να σου δουλέψουν προγράμματα για μηχανικούς και ειδικά εξειδικευμένα CAD (π.χ. VHDL/Verilog ή εργαλεία για μικροελεγκτές και DSP). Εκεί τι κάνεις ; Του λες να σταματήσει να δουλεύει του χρήστη;

  Σε θέμα DTP/Image-Video-Audio Editing και γενικά Multimedia ναι σου βγάζω το καπέλο. Εδώ μάλιστα το Macintosh απλά πατάει κάτω τον ανταγωνισμό.

  5. Εδώ μου τα χαλάς. Καθόλου δεν με ενδιαφέρει τι θέλει το πλήθος. Το πλήθος κάνει να πουλάει η Espresso 50000 φύλλα τη μέρα και το πλήθος βλέπει πρωινάδικα. Επίσης το πλήθος ψηφίζει εδώ και 50 χρόνια τα ίδια ζώα, τα οποία τα βρίζουν τα άλλα ζώα που δεν βγαίνουν ποτέ στην εξουσία.

  Άμα θες design, πάρε ένα πίνακα ζωγραφικής ή κάνα πήλινο. Δεν είναι ανάγκη να δώσεις 2000 ευρώ για το design... (βέβαια οι γυναίκες το κάνουν αυτό αλλά δεν το λέμε...- πονεμένη ιστορία)

  6) Το έθιξα και προηγουμένως... Άμα χρησιμοποιείς τα κατάλληλα (ασθενικά φυσικά) components και έχεις ένα σοβαρό κουτί με ήσυχα ρυθμιζόμενα φουρφούρια είσαι μια χαρά.

  7) Το ποιοτικό είναι ποιοτικό. Τα windows και ειδικα το registry είναι παράδειγμα προς αποφυγή στο σχεδιασμό συστημάτων. To MacOS υιοθετεί το μοντέλο του Unix και φυσικά λειτουργεί, δεν κολλάει, δεν σου γεμίζει σαβούρα το σύμπαν... Πιστεύω ότι το SP1 των Vista θα σηκώνει το registry σε καμμιά Oracle database... (ε ρε αχρηστία στους προγραμματιστάδες τους)...

  8) Δεν παίζω παιχνίδια. Δεν με ενδιαφέρουν. Mame έχεις, είσαι μια χαρά.

  9) Οι αναβαθμίσεις είναι τεράστια φόλα. Πάρτο χαμπάρι άρχοντα και βάλε το καλά στο μυαλό σου. Κάθε 4 χρόνια αναβάθμιση εάν θες να τρέχεις το τελευταίο software. Αλλιώς μείνε με το Pentium I με 64 MB και τρέχε Windows 98 με Office 97 και είσαι μια χαρά. Το ίδιο ισχύει και ίσχυε για όλα τα συστήματα. Τα συστήματα δεν παλιώνουν από μόνα τους, τα παλιώνει το software.


  Γενικό Συμπέρασμα:

  [α]Άν έχεις λεφτά και αν σου χρειάζεται στη δουλειά σου ή απλά θέλεις να κάνεις τη φάση σου πάρε Mac.

  [β]Εάν θέλεις απλά να κάνεις τη δουλειά σου με τα λιγότερα δυνατά λεφτά και είσαι επαγγελματίας που μπορεί να φύγει από τα Windows, βάλε Linux.

  [γ] Αν τώρα απλά δεν σε νοιάζει αλλά δεν έχεις και λεφτά πάρε ένα Acer με 500 ευρώ και κάτσε με τα Vista. Ούτε που θα το καταλάβεις.


  Ειδικό Συμπέρασμα:
  [1] Αν είσαι μουσικός, σκηνοθέτης, γραφίστας, web designer και δεν έχεις λεφτά, κάνε οικονομία και πάρε Mac. Θα καταριέσαι την ώρα και την στιγμή που αγόραζες PC μετά το switch.

  [2] Αν είσαι προγραμματιστής, το ίδιο που σου κάνει. Και το Linux είναι μια χαρά.

  [3] Eάν σε "δενει το s/w" σου με τα Windows απλά την πάτησες.

  [4] Αν είσαι gamer μην ψαρώνεις... Πάρε ένα παιχνιδόκουτο και κάνε τη δουλειά σο και άσε τα 4απλά SLI στα θύματα.  ουφ ... το έγραψα το ρημάδι...

  ReplyDelete
 22. Ξέχασες τον 11ο λόγο....

  "Γιατι έτσι μας αρέσει"!!!

  ReplyDelete
 23. .... όσο για τον 13ο... μετά τις 7 αυγούστου!!!

  ReplyDelete
 24. @maclamia:
  Πάνω κάτω συμφωνώ και με εσένα (καθώς και με τον papo). Το συμπέρασμα μου απο τα post σας.
  Το mac έχει ειδικό κοινό, περισσότερο για προσωπική χρήση. Το pc είναι διαθέσιμο σαν την ελευθέρων ηθών της γειτονιάς :-) (Επιτρέψτε μου τον όρο), αλλά θα μπορούσε να γίνει και καλύτερο (Σβετλάνα ταφτιάνασουκοβα), αν όλοι ξέραμε linux.
  Αρα ξαναγυρνάω στο αρχικό μου συμπέρασμα που είναι το εξής:
  Αν ποτέ πάρω φορητό υπολογιστή για να έχω δουλειά στο σπίτι στην εξοχή και στη τουαλέτα (workaholism rules), θα έπαιρνα ενα φορητό mac (οχι δεν το λέω με απαξίωση). Στην προσωπική μου ζωή πλέον έχω σταματήσει τα πολλά projects και απλώς το έχω αφιερώσει το pc για browsing καί παιχνίδι (υπάρχει το 20% που με κάνει να ασχοληθώ με το dev εφαρμογών όποτε δεν ξεσκίζομαι στην δουλειά). Το linux θέλει δυστυχώς 1-3 χρόνια development ακόμα. Θυμάμαι πρίν 5 χρόνια, ούτε καν είχα διανοηθεί το beryl π.χ. (τότε το χρησιμοποιούσα για να μάθω c, μετά απο 2 χρόνια το χρησιμοποιούσα/ώ για εργαλείο LAMPP).

  Παρεπιπτώντως πήγα στο mediamarkt σήμερα και βρήκα το MiniMac κάπου στα 560 euro. Δεν θα έλεγα όχι, αλλά τα περιφερειακά που δίνει δεν είναι αυτά που με βολεύουν. Θα προτιμούσα 1 giga μνήμη ή/και τον dual core. Γιατι με μονο core είναι σχεδόν σαν τον 3Ghz HT PC μου, άρα δεν θα δώ διαφορά (μόνο οτι θα δουλεύουν τα usb). Αυτό είναι το κακό, το minimac θα μπορούσε να γινόταν κάλλιστα το νέο spectrum zx (ή η Amiga 500) και να μην είχε πρόβλημα κανένας, αλλά πάλι η τιμή πάει σύννεφο με τους #$@%@#$@# που έχουμε μπλέξει στην Ελλάδα.

  ReplyDelete
 25. @vaggelis: υπερτιμημένο σε σχέση με τι; Το μεσαίο macbook (Core2Duo 2,16, 1GB RAM, 120 GB κλπ) είναι το καλύτερο 13άρι laptop της αγοράς σε τεχνικά χαρακτηριστικά και σε αυτή την τιμή- χωρίς να συνυπολογίσουμε software...

  ReplyDelete
 26. 1, Να σας πω όλοι εσεις είστε είσασταν ποτε power users σε ενα pc με linux ή windows! Ξερετε το λειτουργικό που χρεισημοποιήτε! Εγώ ειμε και windows και linux user εδω και χρόνια και δεν εχω αντιμετοπήσει ποτε προβλημα με κανενα απο τα δύο!

  2, ΠΟΤΕ δεν χρειάστηκε να κατσαβιδωσω τον η/υ μου λογω προβληματος hardware επισης υπαρχει mac με 4πυρινο 4γιγ DDR3 ram overclockable ΟΧΙ και η intel ειναι στα στάδια 40πυρινου

  3, Ακουω να λετε δεν εχω ιους για κοιταξτε καλυτερα το θεμα και ομωσ ειστε γεματοι malware! Απλα επειδη μονο το 4% τον η/υ ειναι mac δεν ασχολουντε με εσας

  4, Εμφανιση JUST MOD IT BITCH - HELL YEAH

  5. Drivers for Vista problem solved και στην τελικη ενα google it δεν βλαπτει

  6, Τα Windows Vista με ενα decent antivirus λογο χαρη Kapensky (ποια δεν υπαρχη το προβλημα του Load απο DUO και μετα)

  7, development η καλυτερη πλατφορμα ολα loadaroun πανω του

  Απο πλευρας Linux

  1. Δεν χρειαζεσε να ξοντεψεις τόσα λευτά σε hardware

  2. Δεν user friendly

  3. Stable system

  4. open-source just use your skillz imagination and TARA TATA

  5. No games fss

  Just respect 32μπιτος

  ReplyDelete
 27. Σε λαπτοπ ναι τα mac ειναι καλυτερα αυτο το λεω!

  ReplyDelete
 28. το MacMini να γινει ZX Spectrum ή Amiga 500.....ουτε μια στο εκατομμυριο (ευτυχως)

  ReplyDelete
 29. @32bitos:
  Εννοώ προσιτό όπως και αυτοί οι υπολογιστές.

  ReplyDelete
 30. @χασάπη

  και μόνο το γεγονός οτι αναφέρεσαι σε αυτο το πράγμα που ονομάζουν Vista χάνεις σε creditibility!

  Το modding ειναι κάτι που σίγουρα το κάνουν ολοι οι personal user - ειμαι σίγουρος :P!

  το ότι δεν εχεις αντιμετωπίσει εσυ πρόβλημα πάλι δεν μας λέει κάτι για τα εκατομμύρια flawed designed PCs everywhere που έχουν διαστρεβλώσει την εικόνα του απλού χρήστη για το πως είναι το computing την σήμερον ημέρα!

  by the way βάλε στο modded PC σου με XP ή Vista 4-5 Media player παράθυρα για να δούμε τι θα γίνει - κατα πάσα πιθανότητα θα απογοητευτείς με αυτό που θα δείς!

  @Ολους
  γενικά χάνετε την ουσία σας μιλάω για τον απλό χρήστη - τον χρήστη που εσείς οι PC- αδες κάνετε support την γκόμενα σας την γυναίκα σας το παιδί σας - ενω μου λέτε επιχειρήματα για την δική σας εμπειρία - επειδή γουστάρετε να κατεβάζετε drivers από το google! Έχετε χάσει την ουσία του computing ή μαλλον θεωρείτε κομμάτι του σημαντικού το να διορθώνεται self destructed Windows1

  Στην τιμή των Mac ο συνδιασμός hardware+ software είναι απλά αξεπέραστος - ΕΠΑΛΑΜΒΑΝΩ! ΤΟ ΕΝΑ perfect match για το άλλο! Αλλά έτσι είναι αν πάρεις το μπρίκι των 500 euro τα Vista θα σου πουν ότι είσαι rating -100 αλλά οκ δουλεύουν ε; Bootaroun σε 2 λεπτά!

  Για γέλια!

  ReplyDelete
 31. Συμφωνώ μ' αυτό που λέει ο papo, ότι για τον απλό χρήστη είναι ό,τι καλύτερο ένα mac.

  Από προσωπική εμπειρία, 2 περιστατικά:
  1. Πήρα στην αδελφή μου (φοιτήτρια) δώρο ένα iBook 12", πριν 3-4 χρόνια. Δεν είχε Mac ούτε PC μέχρι τότε, και γενικά δεν ήξερε πολλά-πολλά από υπολογιστές. Δεν της έδειξα σχεδόν τίποτα, μόνο τις εξήγησα 2-3 πραγματάκια περί του internet και από 'κει και πέρα ότι έμαθε, το 'μαθε μόνη της.
  Ούτε μου τα 'πρηξε με ερωτήσεις του στυλ:
  "Χρήστο, γιατί η οθόνη μου έγινε μπλε;"
  ή "Ήμουνα στο internet και ξαφνικά μου έβγαλε ένα μήνυμα ότι το μηχάνημα θα κλείσει σε 3... 2... 1.. δευτερόλεπτα..."

  2. Αντίστοιχα φίλος ήθελε μηχάνημα για απλή χρήση, του πρότεινα το iMac, και τώρα είναι κατενθουσιασμένος, το 'χει στο σαλόνι και πουλάει μούρη σε φίλους και συγγενείς, κι εγώ έχω το κεφάλι μου ήσυχο...

  ReplyDelete
 32. Ένα από τα πιο ωραία πράγματα που έχω ζήσει όσο καιρό ασχολούμαι με Mac ήταν οι αναβαθμίσεις των λειτουργικών, από το 10.2 στο 10.3, 10.4 και πλέον 10.5 το εκπληκτικό είναι ότι όλα έγιναν στο ίδιο μηχάνημα, ένα iBook G4 και όλα μα όλα τρέχουν καλά, και guess what, με την κάθε αναβάθμιση αντί να σέρνετε το μηχάνημα και να σου φωνάζει «αναβάθμιση τώρα» πήγαινε πιο γρήγορα.
  Αυτό ναι αξίζει να το πληρώσω.
  Κατά τα αλά .. @papos με κάλυψες :D

  ReplyDelete
 33. @ditikos

  καταλαβα πως το θετεις αλλα ειναι αδυνατο να συμβει κατι τετοιο στην εποχη μας. Τα PCια δυστυχως εχουν κατακλυσει τα παντα και κυριαρχουν.

  @papo
  Καποια στιγμη θα παρω Mac γιατι θελω να εχω πληρη και ολοκληρωμενη αποψη για την πλατφορμα. Απλα δεν εχω βρει μεχρι τωρα καποιο ουσιαστικο λογο να μεταβω στην Apple. Θα παιζω mame games καλυτερα; οχι. Θα γραφω πιο ευκολα και βελτιωμενα κειμενα; δεν νομιζω. Θα μου προσφερει κατι ουσιαστικο που δεν εχω; αυτο ψαχνω...

  απο την στιγμη που η Apple αφησε τους PPC για την Intel τοτε χαθηκε ενας σημαντικος βαθμος διαφοροποιησης για μενα..

  Μακαρι οι Mac να γινουν πιο δημοφιλης και να αγκαλιαστουν περισσοτερο απο τους χρηστες. Αλλα ειναι μια ρομαντικη αποψη, μαλλον ειναι πολυ ρομαντικη αποψη.

  Το τραγικο ειναι οτι οι σημερινοι 20αρηδες χρηστες γνωριζουν την Apple απο το ipod και οχι απο τις καινοτομιες της Apple / Next. Φυσιολογικο σε εναν βαθμο τραγικο σε μεγαλο βαθμο..

  ReplyDelete
 34. Δεν θέλω να φανώ υπερβολικός αλλα νομίζω η αυτοκρατορία των windows δεν έχει πολύ χρόνο μπροστά της.

  ReplyDelete
 35. Γιατί κάθε φορά που ανοίγει μια τέτοια κουβέντα η αντιπαράθεση πιάνει το μέγιστο?

  Είμαι 17 χρόνια "χρήστης" PC... Μέχρι πριν από 6μήνες είχα χρησιμοποιήσει τα πάντα -εκτός από Mac- σε διάφορους συνδυασμούς λειτουργικού και λοιπού λογισμικού (από εφαρμογές γραφείου μέχρι GIS).

  Όταν στην εταιρία που εργάζομαι "αναγκαστήκαμε" να αγοράσουμε ένα Intel Mac Pro, ο κλήρος του "πλέον έμπειρου" έπεσε σε εμένα για το σετάρισμα στο Windows Server - MS Exchange - MS SQL δίκτυο μας.

  Η ευκολία στησίματος ενός μηχανήματος που (κακά τα ψέμματα) δεν είναι για να παίζει 100% σε windows δίκτυα ήταν απίστευτη. Στήθηκαν όλα και έπαιζαν με 1 ώρα διάβασμα και άλλη 1 ώρα προσπάθεια. Καλά δεν συζητάω για την ευκολία χρήσης του για τον απλό χρήστη...

  Μοναδικό πρόβλημα η έλλειψη ειδικού λογισμικού που κάνει τα μηχανάκια της Dell ανάρπαστα... Δυστυχώς...

  Πάντως από εκείνη την ημέρα σκέφτομαι πως στην επόμενη ευκαιρία το Wintel PCάκι του σπιτικού μου θα πάρει δρόμο... Μακάρι να μπορούσα να κάνω το ίδιο για τον εξοπλισμό του γραφείου (άτιμο MS Nav).


  Φιλικά

  ReplyDelete
 36. @32bitos: ίσως θα έπρεπε να σκεφτείς ένα μεταχειρισμένο mac mini G4. Φτηνό, καλό, ήσυχο, μικρό και πανέμορφο - νομίζω είναι αρκετό για να σχηματίσεις μια άποψη για το λειτουργικό. Σαφώς πιο ασθενές από τα intel mac αλλά έχει την ομορφιά του.

  Το δικό μου αυτή την στιγμή είναι dual boot OSX/debian ;)

  ReplyDelete
 37. Θα περιοριστώ στο να πω ότι από τη στιγμή που πήρα το Macbook Pro 2.2 έχω για κατεβαστήρι το εξής μηχάνημα:

  AMD Athlon64 4200+
  ASUS Crosshair
  2Gb RAM @667MHz Value
  320Gb Sata2 WD
  Samsung 226bw 22".

  Και το καλύτερο είναι ότι δεν νοιώθω καμία απολύτως τύψη που το βλέπω να κάνει τη δουλειά που πριν είχε αναλάβει ένα Pentium2 1GHz με 512Mb Ram.

  Κανείς ακόμα δεν έχει πει το γνωστό πλέον:
  Once you go mac, you never go back...

  ReplyDelete
 38. Δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος διαμάχης λειτουργικών, υπάρχει θέμα εξεικίωσης πάνω σε κάποιο συγκεκριμένο. Αν ξέρεις να το χρησιμοποιείς και να κάνεις, πάνω από όλα την δουλειά σου, δεν σε ενδιαφέρει.
  πχ όλοι λέμε ότι C++ είναι η ισχυρότερη γλώσσα, τι να το κάνω αν θα πρέπει να φτάσω στο φεγγάρι και να ξαναγυρίσω για να μου εμφανίζει ένα παράθυρο. Τι να την κάνω αν δεν την ξέρω!!!
  Όλα είναι θέμα προσωπικού γούστου Windows, Linux & MacOSX

  ReplyDelete
 39. Να ρωτήσω κάτι? Στα καινούρια iMac, σε περίπτωση που σου χαλάσει, χτύπα ξύλο, μπορείς να χρησιμοποιήσεις την οθόνη σε κάτι άλλο?
  Κάπου διάβασα ότι έχει είσοδο miniDV και δεν μπορώ να το βρώ που!

  Πάνος

  ReplyDelete
 40. έξοδο έχει- Mini-DVI output port with support for DVI, VGA, S-video, and composite video connections via adapter.

  οπότε η απάντηση είναι όχι..

  ReplyDelete
 41. θέλω έναν mac τώρα....

  ReplyDelete
 42. Να πω και εγω το τελευταιο! Δεν εχω χρησιμοποιησει ποτε Μακ. Ενα χρονο πριν χρειασθηκα νεο Λαπτοπ και πηγα στην Ιταλια που μενω να παρω ενα .....ε λοιπον δεν υπηρχε ουτε ενα με αγγλικα XP!!!! Τελως παντων πηρα ενα με Ιταλικα και ετσι εμαθα Ιταλικα the hard way!!
  Εχθες κρασαρισε ο σκληρος μου ο οποιος δεν ειχε δωσει καμμια ενδειξη για κρασαρισμα μετα απο ενα χρονο-ομολογουμενα σκληρης δουλειας-.
  Σημερα πηγα να παρω ενα Μακιντος γιατι απλα ο Ιταλος πωλητης μου εδειξε οτι το ΜακΟς 10.4 ειναι για ολες τις γλωσσες.....ετσι απλα ρε γαμωτο! Αλλαζεις την γλωσσα κανεις log out και log in και eco!!!!
  Αποφασισα να περιμενω κανα μηνα ακομη να παρω το νεο Imac 20" γιατι το macbook δεν με ενθουσιαζει με την on board Intel καρτα γραφικων. Οσο για σημερα.....νεος σκληρος και format....παλια μου τεχνη κοσκινο!!

  ReplyDelete
 43. E ok ego protimo ta VISTA oti kai na gini prosfta dokimasa ta linux den leo me enthousiasan i hakerges tous ala apo leitourgiko theli poli doulia akoma ego protino Windows giati einai to pleon pio xrisimopiimeno leitourgiko einai to pio grigora anaptisomeno leitourgiko kai tora me to neo service pack tha g@mai tha pesi maziki alagi!!!!!Den leo exoun provlimata akoma ta windows vista...Ma opos ipa me to servis pack ola tha alaksoun...Eksalou to proto leitourgiko sistima pou kikloforise htan windows kai pano se afta vasistikan kai ta mac kai ta linux ta windows tha apokalo ton mpamapa ton mac kai papou ton linux..Tora vevea tha mou pis oti ta windows vista exon antigrapsi ta mac Poli kala kanan antigrafi kai veltiosi DEN ZHTAME afto kanan mipos mas xalase??Den nomizo.. An den eixan ta prosorina provlimatakia tous tha htan telia..(pou opos ipa tha alaksoun kai malon idi exoun arxisi na na alazoun me ta update.)Ektos ton alon oson afora Pc's Vs apple mac. Tha sinfonousa ala an thes kati athorivo mporis na paris forito an thelis pc den xriazete na paris dell.. Ala mporis apla na ftiaksis to diko sou pc me oti goustaris!!!Afto mporis na to kanis stin appel mac??OXI!!..nomizis pos 1 mac einai kalo??me ta lefta pou tha edines gia afto mporis na paris dyo telious pc's kai 1 laptop i 1 pc pou tha to exis kai tha apolavanis tin politelia na ise me tous polous i poli einai h WINdOWS giati na min trexis paixnidia sto pc sou afou exis tin dinatotita me ta windows giati na ksodevis tosa lefta otan oli koitan 1ta ta windows kai meta ola ta ala..Den leo fisiologiko einai meta apo kapi xronia na varethis to leitourgiko sou.. Ala den agorases leitourgiko gia na to alazis sinexia to agorases gia na to exi s oso mporis perisotero kai na min sou pernoun ta miala i ales eteries pou prospathoun na kairdisoun tin kini gnomi diasirontas ti MICROSOFT me video pou den amfivalo an kai kata poso stekoun..Enoo an paris 1 pc me 512mb rum einai veveo pos tha sou sinvoun afta pou lei sta vdeo den leo perisoteres idiotes logismiko giati pistevo pos pleon pc me mono 512 mb rum tha pari 1s/a pou theli apla na chatari..Opote skeftite ligo tis ametrites periptosis paraplanisis pou dexete i kini gnomi olon ton linuxakidon kai micorosoftakion..Se oles tis ne'e's ekdosis provlimata leitourgikou iparxoun..Min thavoume ta vista kai genikotera tin microsoft prin doume to service pack tous kai genika tis veltiosis pou exon na mas diksoun kai tis nees protoporiakes idees.Kai epidi thixtike poli to thema na mpori na leitourgisi mia ngomena ta mac den steki ego pote den exo di oute akousis gia ngomena na exi mac kai na mpori na ta xrisimopii ektos ton alon an htan toso kala ta mac sta sxoleia kathe xoras tha methenan ta mac kai oxi ta Windows .Lipon paides afta ixa na po signomi gia ta ellhnika mou ala den ta ksero kala...

  ReplyDelete
 44. @ανώνυμε!

  σε ευχαριστώ για το comment αλλά υπάρχουν κάποιες ασάφιες!

  1. οσο αναφορά περι αντιγραφής παρακαλώ δες ξανά λιγο την αλληλουχία αντιγραφής!

  H apple αντιγραφει απο τα bell labs το mouse και τα window system kai φιάχνει τον mac
  H microsoft τα βλέπει απο την Apple και φιαχνει τα windows!

  2. Σιγουρα η 100% σιγουρία σου για το οτι το service pack θα φιάξει τα vista δεν με πείθει..το ερώτημα είναι πιο service pack θα τα φτιάξει..το 1 το 2 το 3? :P

  ReplyDelete
 45. Ωραίο άρθρο Papo, αλλά θέλω πολύ να διαφωνήσω! Και θα τα καταφέρω! ;-)

  Γράφεις "To MacOSX είναι de facto ένα αρκετά πιο αξιόλογο λειτουργικό απο προτάσεις όπως windows", παρόλο που αναγνωρίζεις ότι μόνο στα Windows μπορεί κάποιος να τρέξει πολλές εφαρμογές, κυρίως παιχνίδια! Και δεν είναι απάντηση το "πάρε ps3"! Ούτε είναι λύση να παίζεις στο MacBook με το GMA950 ή να σκάσεις δυόμισι χιλιάρικα για να πάρεις MacPro (άντε να σκάσεις λιγότερα για το MacBook Pro για να παίζεις τα περσινά παιχνίδια), ενώ σε οποιοδήποτε custom made pc με λιγότερα από 200€ βάζεις μια super duper vga.

  Βέβαια, καταλαβαίνω ότι ως Mac users, έχετε εγκαταλείψει αυτή τη νοοτροπία. Κι όσο κι αν θέλω να ενδώσω στην ευκολία (είναι όντως γ@μ@τη η out-of-the-box experience ενός Mac) σκέφτομαι ώρες ώρες:

  Μήπως γίνομαι θύμα του marketing της Apple; Ποιος από σας τους mac users δεν έχει iPod;; Ποιος δεν θα πάρει το iPhone όταν θα έρθει, ΑΝ φυσικά έχει διορθώσει τα προβλήματά του και έρθει σε λογική τιμή;

  Υ.Γ.: Πάντως το pc-άκι μου το λατρεύω και για το design του που εγώ το διάλεξα κομμάτι-κομμάτι! Αυτό το μαύρο-ασημί σε όλες τις συσκευές το προτιμώ από ένα άσπρο μισοφαγωμένο μήλο :-Ρ

  Σας αφήνω όμως, πρέπει να κάνω φορμάτ... Fcuk windows... :-DD

  ReplyDelete
 46. το μοναδικό σου επιχείρημα ειναι τα games το δέχομαι - ως προς γεγονός ότι πράγματι αν εισαι gamer εχεις PC - !

  Παρόλα αυτα δεν ειναι απόδειξη ότι επειδή τα windows τρεχουν games ειναι καλύτερο λειτουργικό!Ειναι εξαιρετικά κακής ποιότητας λογική...

  καλό format..ε...τι ειναι αυτό..το έχω ξεχάσει

  ReplyDelete
 47. Αγαπητέ μου Papo...
  Είμαι και εγώ ένας Π-σάκιας εδώ και περίπου 20 χρονάκια. Δεν θέλω να διαφωνίσω μαζί σου. Θέλω απλά να καταλάβω καλά.
  Φυσικά και έχω δουλέψει Mac (λόγω επαγγέλματος) σε πολλά γραφεία κατά καιρούς, και τα ονόμαζα “Micky Mouse” ή “Cartoons” λόγω απεριόριστης ευκολίας (που και ένα παιδάκι χειρίζεται εύκολα) αλλά ποτέ δεν είχα ενα PM (Personal Mac) for my own. Πρόσφατα παράγγειλε ένας συνάδελφος μου (iMac) και το παραδώσανε στο γραφείο. Εκεί το αντίκρισα από κοντά για πρώτη φορά. Τον παρακάλεσα να το ανοίξει για να το δω... και τότε το ένιωσα για πρώτη φορά!.. Η καρδιά μου χτύπησε δυνατά και με έπιασε ένα συναίσθημα ζήλιας. Την ώρα που «πετάχτηκε» σε meeting, δεν το κρύβω ότι πέρασε από το μυαλό μου (όχι μία σφαίρα) αλλά η επιθυμία να το βουτήξω και να αρχίσω να τρέχω. Από τότε δεν μπορώ να κοιμηθώ... το σκέφτομαι συνέχεια. Δεν κρατιέμαι μέχρι τα Χριστούγεννα, που θα πέσει ο 13ος μισθός για να το κάνω επιτέλους δικό μου. Ήθελα μόνο να ρωτίσω τα εξής...
  Επειδή ΔΕΝ αναβαθμίζεται (πέραν μνήμης, & HD) πόσο διάστημα μου δίνεις για να το χρησιμοποιώ απροβλημάτιστα? Εννοώ θα είναι «εκτός» συγκεκριμένων προδιαγραφών σε λίγο? Θα βγούν software που δεν θα καλύπτονται από αυτό? Δεν γνωρίζω πως ακριβώς λειτουργεί το σύστημα στα Mac. Για PC πχ, ζητούνται μεγαλύτερες απαιτήσεις από τα software επόμενης γενιάς, και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χρειάζεσαι αναβάθμιση.
  Η αλήθεια είναι πως έχω πραγματικά βαρεθεί, να ανοίγω κουτιά, να φορμάρω δίσκους, να ψάχνω να βρω γιατί δεν βλέπει drivers & hardware (που θα έπρεπε να είναι P’n’P) και έχω κουραστεί να «Βγαίνω και να ξαναμπαίνω» και μάλιστα να χτυπάω και το κουδούνι κάθε φορά ;-)
  H-E-S-T-I-K-A αν είναι όλα σε ένα. Αυτό είναι που ζητάω τώρα. Δεν θέλω να βλέπω ούτε καλώδια να κρέμονται παντού. Θέλω να έχω ένα «δυνατό» μηχάνημα που να καλύπτει τις σημερινές & αυριανές ανάγκες και να έχω την κεφάλα μου ήσυχη πως όλα θα δουλεύουν ρολόι. Να χαίρομαι να το βλέπω και να μην σκέφτομαι τι πατέντα θα κάνω next για να μην σέρνεται πια. Ας κοστίζει παραπάνω (σιγά τα ωά) απ’ότι υπολογίζω 400 ευρώπουλα διαφορά... πολύ μικρό αντίτιμο για να έχεις «ηρεμία» (τελικά δεν βγαίνει σε συσκευασία κουτιού αυτή).
  Θα την έχω πραγματικά όμως? Ή θα χρειαστεί σύντομα να αγοράσω καλύτερο και να μείνω με το παλιό μου Mac στο χέρι? Θα το παντρευτώ το καταλαβαίνω, αλλά θα ήθελα ευτυχισμένο γάμο. Ρωτώ, γιατί δεν σκοπεύω να ξαναξοδέψω σύντομα για άλλο μηχάνημα, όπως για παράδειγμα ξοδεύω για αναβάθμιση PC συχνά... και όπως ανέφερες και εσύ, τις περισσότερες φορές καταλήγεις με καινούργιο, αφού δεν κουμπώνει η νέα κάρτα στο παλιό motherboard, που δεν κουμπώνει το νέο motherboard στο παλιό κουτί, που δεν ταιριάζει το νέο κουτί με το παλίο τροφοδοτικό... (ακόμα και οι καλωδιώσεις αλλάζουν) κ.ο.κ.....
  Περιμένω με αγωνία την απάντηση σου γιατί θέλω να ΞΕΝΟΙΑΣΩ επιτέλους!
  Φιλικά ένας απελπισμένος αναγνώστης-χρήστης και μέλλοντικός προδότης!
  (Καταραμένα PC μου φάγατε τα νιάτα)

  ReplyDelete
 48. Κι όμως εγώ αναγκάστηκα να φύγω από το Mac και να πάω σε PC. Ο λόγος? Δεν έβρισκα αξιόλογο επεξεργαστή κειμένου για Mac κι επιπλέον για να γράφω και για internet (δε χρειάζομαι κάτι παραπάνω) έπρεπε να δώσω τα διπλά από αυτά που έδωσα για ένα PC. Δε λέω αν δεις τη σχέση τιμής απόδοσης τότε τα Mac δεν είναι ακριβά. Αν όμως δε χρειάζεσαι όοοοοοολα αυτά που δίνουν τότε γιατί να δώσεις τα διπλά?

  Τέλος πάντων καλή περίοδος για να αγοράσεις Mac για οικιακή χρήση είναι μόλις βγει το OpenOffice για Mac όχι σε Χ11 η java αλλά κανονική έκδοση ή μόλις επικρατήσει πλήρως τα open document format ή κάποιο άλλο κοινό format.

  Για επαγγελματική χρήση τα Mac ήταν πάντοτε πίσω σε ότι έχει σχέση με εφαρμογές γραφείου, οργάνωση λογιστηρίου αποθήκης και γενικά επιχείρησης αλλά ήταν καλά για γραφίστες ηχολήπτες διαφημιστές μουσικούς και τα συναφή.

  ReplyDelete
 49. Χρησιμοποιώ και εγώ τα τελευταία δύο χρόνια το θαύμα της Apple (MacOSX Tiger) και παρόλο που ήμουν Π Α Ν Τ Α λάτρης και οπαδός του Open Source βλέπε Linux, BSD και unix γενικότερα (και λόγω επαγγέλματος) κατάφερα επιτέλους να κατανοήσω την διαφορά στην έννοια του Open Source και του λειτουργικού που αφιερώνονται άπειρες ώρες από μία εταιρία που μοναδικός στόχος της είναι να αναπτύσσει προϊόντα με μοναδικό γνώμονα απόλυτη εμπειρία του χρήστη (Leopard) και όχι βάση μαρκετίστικης λογικής του ότι ένα λειτουργικό πρέπει να καλύπτει όσα δυνατών περισσότερα χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους πως αυτά ενδιαφέρουν πραγματικά ελάχιστους (Vista).

  Διαφωνώ με την άποψη του φίλου περι Office εφαρμογών αφού υπάρχει το πολύ καλό Open Office που τρέχει πάνω σε X11 αλλά υπάρχει και αναπτύσσεται παράλληλα και το Neo Office που τρέχει εγγενώς στο περιβάλλον του OS X αλλά και η προσπάθεια της Apple το πολύ καλό iWork08 και για όσους δεν λένε να αποχωριστούν το M$ Office το MSO 08 είναι προ των πυλών. Να θυμίσω επίσης πως γράφαμε και στο DOS κείμενα με Word Perfect αλλά και σε Linux με Emacs.

  Στα αρκετά μου χρόνια ως χρήστης υπολογιστών και έχοντας υπάρξει σε πολλές θέσεις από υποστήριξη εταιριών Developer και Οικιακός χρήστης δεν έχω συναντήσει ποιο συμπαγές λειτουργικό ακόμα και αν το έχω τρέξει σε απόλυτα unsupported configuration ( OSX86 Hackintosh ) το λειτουργικό αυτό με γύρισε χρόνια πίσω τότε που η χρήση του PC ήταν χαρά που και μόνο στην εικόνα του boot σε έκανε να δακρύζεις από ευχαρίστηση.

  Το Α Ψ Ο Γ Ο λειτουργικό της μηλο-εταιρίας μπορεί μόνο να το κολακεύσει ένα Α Ψ Ο Γ Ο hardware σαν αυτό της ίδιας εταιρίας και όχι κινέζικες μεταπωλήσεις σαν αυτές της DELL η και IBM. Απροβλημάτιστο λειτουργικό με απροβλημάτιστο Hardware που πλέον είναι και ιδιαίτερα προσιτό. Ξεχάστε την λογική της αναβάθμισης του hardware γιατί απλά σας είναι άχρηστη η εταιρία αναπτύσσει λογισμικό έχοντας υπόψη της πως θα πρέπει να τρέχει και σε παλαιότερα MAC ( π.χ G3, G4, G5 ) το Leopard τρέχει από G4 μέχρι και τα τελευταία iMac προσφέροντας σχεδόν την ίδια εμπειρία. Όχι όπως τα Vista που με την έκδοση του έπαψαν να υποστηρίζουν αυτόματα σχεδόν το 70-80 % του hardware που υπήρχε στην αγορά.

  OS X , iLife & iWork08 ο τέλειος συνδυασμός.

  Απλά βρείτε ένα VMWare image σε κάποιο τόρρεντ και δοκιμάστε το θα εκπλαγείτε με την απλότητα του.

  Η δικές μου πέντε γραμμές για το ΑΠΟΛΥΤΟ λειτουργικό.

  Για μια φορά ακόμα :
  “O N C E Y O U M A C U N E V E R GO B A C K”

  ReplyDelete
 50. Μετά από 15 χρόνια χρήσης PC και laptop αποφάσισα να μεταπηδήσω στην Apple. Το αποτέλεσμα? Έχω ενάμισυ χρόνο ο macbook. Δεν κράσαρε ποτέ, δεν κόλλησε ποτέ, δεν ακουσα θόρυβο ποτέ= ΗΡΕΜΙΑ. Κάνω πολλά περισσότερα απο όσα έκανα με τα windows και έχω πολλές περισσότερες εφαρμογές από όσες είχα ποτέ μου. Και ναι, το ζορίζω απίστευτα. Νιώθω ότι πρώτη φορά πιάσαν τόπο τα λεφτά μου και έδωσα 1250 ευρώ. Ο ACER που είχα πάρει 2099 μετά απο πολλά φορμάτ και πολύ συντήρηση χάλασε! Πήραμε στο γραφείο έναν laser εκτυπωτή OKI. Ήρθε ο τεχνικός και ανέλαβε να μας εγκαταστήσει τους driver στους υπολογιστές μας. Στα XP kai Vista laptop που έχουμε χρειάστηκε από 15 λεπτά στο καθένα για να περάσει 2 cd drivers και λογισμικό. Στα macbook pro και στο mini απλά σύραμε ένα εικονίδιο μέσα σε ενα φάκελο. Χρόνος=5 δευτερολέπτα. Ο τεχνικος δεν πίστευε στα μάτια του!! Think diferrent !!!

  ReplyDelete
 51. Απάντηση:
  1. Δεν διαφωνώ. Οι "λευκές συσκευές" είναι αρκετά πιο σταθερές γιατί δεν επιτρέπουν στο χρήστη να παρέμβει ουσιαστικά. (Πλυντήρια, Ψυγεία, iMac).
  2. Δεν σέβεται την ελευθερία. Η Apple παίρνει από τον ανοικτό κώδικα, χωρίς να επιστρέφει. Επίσης, σχετικά με σταθερότητα, και το MacOS εάν στηθεί ΜΟΝΟ ΣΕ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΣΥΜΒΑΤΟ HARDWARE δουλεύει! Έχω ανακατευτεί με OS X86 καταστάσεις και ξέρω.
  3. Παραμένουν πανάκριβα έως και 100% σε σχέση με το υλικό των Η/Υ και πλέον υπάρχει μέτρο σύγκρισης.
  4. Δεν διαφωνώ. Λόγω της δουλειάς μου έχω και έναν iMac (σύνθεση μουσικής). Για όλα τα άλλα, έχω ubuntu.
  5. Στην ουσία τα mac είναι απλά gadgets εάν δεν τα χρειάζεσαι για κάποια δουλειά.
  6. Και το δικό μου PC είναι μικροσκοπικό και αθόρυβο (Shuttle XPC)
  7. Το ubuntάκι μου να δεις τι πίεση έχει αντέξει.
  8. Για παιχνίδια δεν θα χρησιμοποιούσα υπολογιστή. Εκτός αυτού, υπάρχει και το wine το οποίο έχει ωριμάσει αρκετά.
  9. Έχεις απόλυτο δίκιο... Απλά, γενικότερα, στα mac δεν έχεις το προνόμιο να επιλέξεις πλήρως το υλικό που θα χρησιμοποιείς...

  Δυστυχώς, απέκτησα έναν mac σχετικά πρόσφατα, λόγω της δουλειάς μου, και δεν έχω τον ίδιο ενθουσιασμό με σένα. Μπορεί να φταίει και το ubuntu το οποίο χρησιμοποιώ από την αρχή του και είναι πραγματικά τέλειο. Τα mac τα βλέπω ως πανάκριβα gadget εάν δεν τα χρησιμοποιείς για κάποια σοβαρή δουλειά, παίζει πολύ εκμετάλλευση από την apple [πανύψηλες τιμές υλικού, "μισό" λογισμικό (λέγε με quicktime), .Mac με 30$ τον χρόνο ενώ ακόμα και το .Net Passport είναι δωρεάν] και τις άλλες εταιρίες προς τους mac χρήστες. Πριν αποκτήσω Mac ήμουν ενθουσιασμένος.
  Windows δεν έχω και τα θεωρώ ως μια προσβολή για την ανθρώπινη νοημοσύνη, και γενικότερα, για την πληροφορική.

  ReplyDelete
 52. Υ.Γ. Τα DRM που τα πας; Το είχα ξεχάσει το σιχαμένο iTunes Shop!

  ReplyDelete
 53. Ένα θέμα Φτιαγμένο από MACάδες για MACάδες.

  Παιδάκια αφήστε τα ευτελή επιχειρήματα σας και δώστε βάση. Είμαι χρήστης windows από τότε που εσείς θυμάστε τον εαυτό σας.

  Ασχολούμαι με Photo & Video Editing σε πολύ απαιτητικό και ζόρικο περιβάλλον. Οι βίντεο λήψεις που επεξεργάζομαι είναι full HD με πολυκάναλο ήχο, από full HD camera, Steady cam και όλα τα κόλπα.

  Στο μαγαζί έχει 2 iMac Pro το ένα για photoshop και το άλλο για final Cut μόνο και τα 2 με Tiger. Εντάξει δεν λέω την δουλειά τους την κάνουν και με το παραπάνω χωρίς κολλήματα και χωρίς ιστορίες για αγρίους. Πρόσφατα όμως πήραμε ένα PC Quad core με 4GB RAM DDR3, 2 Raptor σε RAID mode για OS μόνο, 2TB για storage και Vista Ultimate

  Η διαφορά που υπάρχει στο rendering και στο effect aply είναι τραγικό και μόνο να το αναφέρω. κάνω την δουλειά μιας μέρας σε κάτι ώρες και χωρίς κολλήματα και ιστορίες επίσης.

  Ξέρω από τώρα ότι τα σχόλια σας θα επικεντρωθούν στην τιμή αγοράς η οποία ΝΑΙ ήταν υψηλή αλλά θα σας πω μόνο ότι έκανε λιγότερο από τα 2 imac pro μαζί.

  Μπορείτε να πείσετε τα 13χρονα και τις γκόμενες σας ότι τα Mac είναι θεϊκά αλλά για προσπαθήστε πείσετε τον επαγγελματία ότι αυτό που βλέπει δεν είναι έτσι; Η ουσία του υπολογιστή δεν είναι πόσο όμορφος είναι και πόσες γκόμενες ρίχνεις λέγοντας “έχω mac” ούτε αν θα περάσεις drivers ή όχι όταν τον βγάλεις από το κουτί. 2 λεπτά υπόθεση είναι έτσι και αλλιώς. Η ουσία είναι ότι κάποιοι που δεν ξέρουν και διαβάζουν αυτά που γράφετε νομίζουν ότι τα πράγματα με τα pc είναι εντελώς τραγικά. Ειδικά εσύ Papo είσαι εντελώς εκτός τόπου και χρόνου. Προσπαθείς να συγκρίνεις το pc που είχες πριν 60 χρόνια με τον τελευταίο imac. Είναι σαν να προσπαθείς να συγκρίνεις το πρώτο αυτοκίνητο που κυκλοφόρησε με την καινούρια Mercedes.

  Εντάξει καλά κάνατε και πήρατε MAC δεν σας είπε κανείς το αντίθετο αλλά μην προσπαθείτε να προσηλυτίσετε κόσμο με αβάσιμα επιχειρήματα και ατάκες του τύπου τα pc κάνουν θόρυβο και καγκουριές. Εκτός και αν το target group σας είναι οι βλάκες χωρίς ίχνος νοημοσύνης.

  Και όποιος δεν πιστεύει το μαγαζί είναι ανοιχτό να έρθει να το δει με τα μάτια του.

  Αυτά και φιλάκια

  Βαγγέλης Αποστόλου

  ReplyDelete
 54. Βαγγέλη γεια χαρά!


  Βρίσκω το σχόλιο σου τραγικό για πολλους λόγους - και ο πρώτος ειναι ότι χρησιμοποιείς Vista - Come on!

  Αν εχεις παρατηρήσει στο συγκεκριμένο blog και podcast το κείμενο έχει γραφτεί για το 95 % των usual χρηστών ναι ειναι η γκόμενα σου ο άσχετος φίλος σου κτλ κτλ. Μάλλον δεν εχεις..άποψη για το common user base - και για το πραγματικο usabliltity καποιου λειτουργικου on the long term...
  οταν μου αναφέρεις Vista χα χα χα! Sorry.

  Όπως και να εχει αντιπροσωπεύεις μια ομαδα χρηστών που μπορεί πράγματι το συγκεκριμένο task να μπορείς να το κάνεις καλύτερα ισως πιο γρήγορα - αμφιβαλλω αν μπορεις να το κανεις πιο σταθερά! Ειναι γενικότερη αλήθεια..οτι οι συγκεκριμενες εφαρμογες που αναφερεις παιζουν αρκετα πιο σταθερά σε πιο σταθερά λειτουργικα- εκτός και αν αποκαλείς τα Vista λειτουργικά!

  Απορώ με τα 10000 modules στην μνήμη και το bloated user interface πως την παλεύει το γκριζο PC σου..:P

  όπως και εσυ αντιπροσωπεύω μια άλλη μεγάλη κοινότητα - μαλλον παγκόσμια ισως πιο μεγάλη απο την δική σου που χρησιμοποουν εξίσου βαριές εφαρμογές.

  Μαλιστα τυχαινει να βρισκομαι σε ενα συνεδριο με 3300 άτομα ..και η αναλογια PC προς Mac ειναι 1 στα 5!

  θα σου απαντήσω λοιπον με την ίδια ειρωνία - συγνώμη...αλλά δεν μπορώ να βρω λογικη σε κάποιον που χρησιμοποιείς Vista..και μάλιστα μου την λέει για ευκολία χρήσης και σταθερότητα...

  Κeep..Alt Ctrl Deleting!

  ReplyDelete
 55. Είδες φιλαράκο μου. προσπαθείς να με πείσεις οτι αυτό που βλέπω δεν είναι έτσι. αυτό σας έχει κάνει η apple.

  Δηλαδή το σύστημα μου δεν είναι λειτουργικό επειδή το λες εσύ.

  Η δουλειά μου δεν γίνεται πιο γρήγορα και σταθερά επειδή το λες εσύ.

  Το μηχάνημα μου δεν είναι καλό για την δουλειά γιατί εσυ εχεις Mac...

  Αν ήσουν αντικειμενικός θα έλεγες οτι έχω δίκιο απλά και θα σεβόσουν αυτό που σου λέω από προσωπική εμπειρία. Αλλα επειδή δεν μπορείς να το κάνεις κάθησε και κορόιδεψε κανέναν άλλο.

  Εγώ ότι είχα να πώ το έιπα. Τα συμπεράσματα για τους σκεπτόμενους...

  Βαγγέλης Αποστόλου

  ReplyDelete
 56. Φυσικά και No comment

  ReplyDelete
 57. Η αλήθεια είναι ότι τα mac τα γνωρίζω εδώ και αρκετά χρόνια, μιας και ο θείος μου είχε τυπογραφείο και με το πρώτο του mac ξεκίνησε την επιχείρησή του! Κατά καιρούς άλλαζε μηχανήματα, με το χρωματιστό μηλαράκι να πολλαπλασιάζεται πάνω σε εκτυπωτές, πληκτρολόγια και οθόνες. Έτσι όταν ήταν κλειστό το μαγαζί, περίμενα πως και πως με τον ξαδερφό μου για να παίξουμε κάθε λογής παιχνίδι. Οι πιο παλιοί θα γνωρίζουν ένα παιχνίδι το οποίο ήταν μια κυλιόμενη μπάρα και προσπαθούσες να χτυπήσεις το μπαλάκι για να καταστρέψεις τα τουβλάκια που ήταν ακριβώς από πάνω ή ένα άλλο το οποίο είχε μέχρι και ΧΡΩΜΑΤΑ και περιστρεφόταν ένα διαστημόπλοιο για να χτυπήσει τους γαλαξίες. Βέβαια απο γραφικά δε είχα καμία σχέση με τα σημερινά αλλά είχαν μείνει χαραγμένα στη μνήμη μου από τότε...

  Τα τελευταία χρόνια ζήταγα όλο και περισσότερο να αγοράσω και εγώ το πρώτο μου mac καθ' ότι είχα βαρεθεί το ακατανόμαστο λειτουργικό! Έτσι μια καλή μέρα, καθώς χάζευα στη σελίδα της apple βλέπω την ανακοίνωση για την κυκλοφορία του mini και όταν αντιλαμβάνομαι και την δελεαστικότατη τιμή του παθαίνω ένα μικρό σοκ! Ανακοινώνω στον φίλο μου τον Τάκη τα νέα, ο οποίος ήταν στη δουλειά του και επί ενα μισάωρο του εξηγούσα τη σχεδίαση και τα χαρακτηριστικά του νέου μοντέλου. Ευθής αμέσως το παραγγείλαμε και μετά από μια μεγάλη λίστα αναμονής (καθώς είχαν γίνει πάρα πολλές παραγγελίες πριν ακόμα έρθει στην Ελλάδα) μου ήρθε στο σπίτι...

  Γέλιο Οι εντυπώσεις απερίγραπτες! Σαν να άνοιγα το δώρο του Αι Βασίλη, το περιτύλιγμα του μου θύμιζε κάτι το τόσο σημαντικό και περιποιημένο που δεν ήθελα να το ανοίξω καν...

  Βέβαια, τώρα μετά από καιρό, η εμπειρία πιστεύω ότι γίνεται ολοένα και πιο απολαυστική και δεν θέλω να το αποχωριστώ...

  ReplyDelete
 58. os katakamenos users ton windows apo ta prota tous edition 5.1 oute mouse de eixame tote ta kaname me tous kersores giati to trackball ekane ena soro lefta kai de to pairnane ola ta pc ekinis tis epoxis,epanerxomai sta simerina windows kai san proin xristis linux apo red hat mexri opou pige leo distixos oti de 8a kalataboume pote tin glika to mac an de ta dokimasoume..kai epidi asxoloume me sound engineering kai tora mou zitane na ma8o mac...leo isos ta mac mou lisoun to aionio problima to 1 billion formats pou exo kanei mexri tora sti zoi mou ..
  kairos gia allagi paidia
  MAC FTW

  ReplyDelete
 59. Αυριο μετα απο 15 ημερες αφου εκανα την παραγκελεια παραλαμβανω το macbook μου..
  Ελπιζω να αξιζε η αναμονη.Παντως η εμπειρια απο τα Vista που μου εμεινε ειναι η εξης:Bootaρει το PC, ανοιγω το Firefox, κολλαει το PC.Τοτε ειπα οτι χρειαζομαι κατι αλλο και οτι το Linux δεν μου εφτανε γιατι η γυναικα μου δεν σκαμπαζει ντιπ.
  Ελπιζω να αξιζε...

  ReplyDelete
 60. θα χαρώ να μάθω τις πρώτες εντυπώσεις!
  για απορίες μην διστάσεις να στείλεις email!

  ReplyDelete
 61. Πες τα χρυσοστομε..!!!! Mac και παλι Mac..
  1 χρονο με Mac και ολα γινονται μαγικα!!!!

  ReplyDelete
 62. Μετά από ακόμα ένα φορμάτ το αποφάσισα: Ο νέος μου υπολογιστής θα είναι 100% MacBook.

  Η θέληση υπάρχει. Το χιλιάρικο λείπει μόνο :-)

  ReplyDelete
 63. Να ξεκαθαριστώ. Δεν εχω χρησιμοποιησει ποτέ μου Mac και ουτε θα τα κακολογησω.. απλα θα σχολιασω καποια στοιχεια των Windows που εχουν παρερμηνευτει. Αυτο που θελω να επισημανω ως χρηστης custom PC* ως προς το λειτουργικο συστημα:

  Χρησιμοποιω Windows XP, δεν ειχα ποτε μου καποιο σοβαρο προβλημα με τα XP
  (βλεπε blue screen of death, περιεργες επανεκκινησεις κτλ.{ειναι ο ποιο κοινος αντιλογος των Macάδων}) Το ολο θεμα με το λειτουργικο των Windows εγκειται στην ικανοτητα του χρηστη να τον κραταει σε καλη κατασταση και δεν λεω οτι αυτο ειναι και οτι to καλυτερο, πρεπει δηλαδη να κατεβασεις δυο-τρια προγραμματα (Defragment tool, registry cleaner, antivirus, antispyware κτλ)

  Ως προς τα προγραμματα τωρα, αυτό που με ευχαριστει με τα Windows ειναι η πληθωρα software που ειναι διαθεσιμη. Εχω την δυνατοτητα να διαλεξω απο το πιο "ελαφρύ" εως το πιο "βαρυ" απο το πιο εξοιδικευμενο εως το πιο amateur κοκ. Οσο για τα codecs που νομιζω πως αναφερθηκαν αν εχει κανεις ορεξη να ψαξει μπορει να βρει προγραμματα που ειναι "αυτονομα" οπως λογου χαρη τo
  GOMplayer(Freeware) που δεν χρειαζεται κανενα codec. Παιζει ολα
  τα video formats.

  Οσο για τα Window(s Vista) το λεει κα το ονομα τους (s Vista). Οτι και να πει κανεις δικιο εχει. Σαν μ@λ@κ@ς πηγα και τα αγορασα μιας και ακουσα τα μυρια οσια. Προσπαθησα να βαλω τον τελευταιο driver για την καρτα γραφικων μου (Ειδικα σχεδιασμενος για τα Vista εν τω μεταξυ) και ΤΣΑΦ blue screen και επανεκκινηση. Προσπαθω να ρυθμισω το προβλημα απο BIOS αλλα τιποτα, τα ιδια και παλι. Παω λοιπον στον προμηθευτη και μου λεει πως προς το παρον τα Vista εχουν ενα μικρο προβλημα με Drivers. ΕΛΕΟΣ!! Ουσιατικα πουλανε αχρηστο λειτουργικο. Οσοι λενε πως τα Vista
  γ@μανε και δερνουν δεν ξερουν τι λενε. Γεγονος. Ετσι γυρησα παλι στα γνωριμα μου XP.

  Πρωτου κλεισω θελω να κανω καποιες ερωτησεις στους Mac users μονο απο περιεργεια:

  1) Εσεις ανανεωνετε Drivers για το Hardware σας?

  2)Χρησιμοποιειτε προγραμματα για την υγεια των Hardware? Δηλαδη Defrag για σκληρους κτλ?

  3) Απο θερμοκρασιες τι γινεται? Εχετε ποτε προβλημα με αυτο το θεμα?

  * My specs:
  1] Case: Thermaltake VA8000B Armor Black
  2] Motherboard: ASUS Striker Extreme
  3] CPU: Intel core 2 Duo 2,13 GHz OC (OverClocked) @ 2,4 GHz
  4] CPU Cooler: Zalman 9700NT
  5] GPU: E-VGA 8800 GTX 768MB DDR3 (Superclocked)
  6] RAM: OZC 2GB DDR2 SLI Edition OC @ 1.100 Mhz Timmings 5-3-3-8 2.3 Volt
  7] PSU: Enermax @ 800 Watt
  8] HDD: Seagate 320 GB @7200 rpm
  Western Digital 76 GB @ 10000 rpm
  9] Monitor: LG 206WTQ (Λιγο Lame)
  10] Fans: 9 μερικοι LEDed μερικοι 12mm

  Tελειος αθορυβος.. Χμμ ισως το μονο που ακουγεται ειναι ο Western Digital λογω της ταχυτητας του!

  Συγνωμη αν ειμαι λιγο φλου στο γραψιμο αλλα εχω και μια σχολη να παω!

  Ευχαριστω, Χρηστος

  ReplyDelete
 64. Α ξεχασα.. Τα specs τα εγραψα για να επισημανω οτι τα πηρα με 2300 Euro.

  Χρηστος

  ReplyDelete
 65. Γεια σου Χρήστο ευχαριστώ για τον χρόνο σου!

  Πάμε στα γρήγορα!


  1. Τα Mac εχουν μια εντελώς διαφορετικη φιλοσοφια οσο αναφορα τους drivers! Η Apple επειδη φιαχνει και το software και το hardware φροντίζει να δίνει το καλυτερο δυνατον (σχεδον πάντα) driver για το λειτουργικο και το αντίθετο! Με άλλα λόγια δεν υπάρχει αυτη η ανυσηχία για τους driver! Οταν ειχα pc θυμάμαι οτι 90% κάποιο driver update θα έφερνε instability στο συστημα! Τωρα η ιδια η Apple ειναι υπευθυνη για την ποιότητα των driver! Κατα καιρούς πάντως βγάζει upgrades σε drivers για συγκεκριμένα πράγματα!


  2.απο την φύση του file system του MacOSX δεν έχει ανάγκη απο defragment είναι μια διαφορετικη υλοποίηση σε σχέση με αυτά που έχεισ συνηθίσει. Το μόνο task που μπορεί να κάνεις μια τον μηνα ειναι το file permission check..όχι λοιπόν δεν έχουμε defrag!

  3. Θερμοκρασίες και ήχος...there is no such a thing! ;)

  ελπιζω να σε κάλυψα για αρχή!

  ReplyDelete
 66. @anonymous Χρήστος

  No apple bitch here, plain Mac user
  (τουτέστιν λιγότερο apple-υποκειμενική):

  "1) Εσεις ανανεωνετε Drivers για το Hardware σας?"

  Όχι κατά κανόνα, μόνον κατά παραγγελία, μία στο τόσο μαζί με τα updates του λειτουργικού.

  "2)Χρησιμοποιειτε προγραμματα για την υγεια των Hardware? Δηλαδη Defrag για σκληρους κτλ?"

  Για defrag, όπως απάντησε και ο οικοδεσπότης, όχι. Ορίστε και το σχετικό άρθρο από την Apple. Ωστόσο defragment utility για Mac OS X disks υπάρχει. Μέχρι στιγμής πάντως, μετά από ένα χρόνο χρήσης Mac OS X, δεν έχω μπει στον κόπο να κάνω defragment, παρά μόνο permissions repair.

  "3) Απο θερμοκρασιες τι γινεται? Εχετε ποτε προβλημα με αυτο το θεμα?"

  Μπορώ να απαντήσω έχοντας ως σημείο αναφοράς το mac notebook μου μόνο, όχι. Το ανεμιστηράκι παίρνει ανάποδες όταν φορτώνω εξομοιωτές με OpenGL γραφικά ή stream-άρω videos σε tab (το πλήθος των οποίων τείνει προς infinity). Κατά τ'άλλα ησυχία, αταξία (ακόμη να οργανωθούν από μόνα τους τα mp3 μου σε iTunes libraries), ασφάλεια (πλην κάποιων ευμεγεθών αραχνών που μου'κοψαν τη χολή πρωί πρωί στο μπάνιο και το δωμάτιό μου! - συνεννοημένες ήτανε;;;).

  Τελευταία (bonus) επισήμανση - για την οποία δε ζητώ συγχώρεση ούτε από τον John Frum, προς κατάδειξη της βλασφημίας μου - όποιος θεωρεί πως το Mac OS X δεν crash-άρει ΠΟΤΕ είναι κολοκύθας!* Γενικότερα, όποιος νομίζει πως υπάρχει crash-free λειτουργικό, μάλλον μπέρδεψε το Hello World για παπάδες-generator.

  Αυτά τα πολλά, ζητώ κατανόηση για το μακρινάρι.

  *Γι'αυτό το λόγο μου αρέσει η περιγραφή "Το MacOSX είναι αρκετά πιο σταθερό..." στο σημείο 2. του post.

  ReplyDelete
 67. @ Paris and
  @ Pixie

  Παιδια ευχαριστω για τα γρηγορα responses. Η αληθεια ειναι πως η Microsoft χανει σιγα-σιγα την εμπιστοσυνη των χρηστων της λογω μη-λειτουργικου λειτουργικου (Vista) οπως βεβαια γνωριζετε. (Τα vista μοιαζουν πιο πολυ με ενα καλα τυλιγμενο πακετο γεματο σκ@τ@ τωρα που το σκεφτομαι)

  Παντως αν και δεν το βλεπω στο αμμεσο μελλον να αγοραζω Mac, θα ψαξω μηπως κανενας γνωστος μου εχει να το δοκιμασω. Μετα απο αυτα που διαβασα ειμαι τουλαχιστον περιεργος.

  Ευχαριστω και παλι
  Χρηστος

  ReplyDelete
 68. Αλλη αισθηση ......μετα απο 20+ χρονια επαφης με υπολογιστες (ο πρωτος μου ηταν ο Αmstrd 6128 με πρασινη οθονη) νομιζω οτι εχω πια στα χερια μου το απολυτο μηχανημα
  πριν απο 2 μηνες επιτελους η γυναικα μου μου εκανε δωρο ενα iMAC (αφου την εψησα πρωτα)τον ειδα πρωτη φορα στο γραφειο ενος φιλου που ασχολειτε με Web Hosting ΕΠΑΘΑ ΤΗΝ ΠΛΑΚΑ ΜΟΥ τι λεμε ρε παιδια μονο το οτι γλυτονεισ απο τα format,defragmends,scandiscs,antivirues,spams,
  antiklase, antifatin apo piso.κτλ ολα αυτα τα συρματα που κρεμονται πισω απο το γραφειο σου.την σκονη ποθ μαζεωει το τροφοδοτικο νομιζω πως ειναι λοιγοι απο τους απλους λογους να παρεις ενα τετοιο μηχανημα.

  ReplyDelete
 69. Διάβασα διάβασα διάβασα...

  I think i'm in love.

  Κάτι τέτοιες στιγμές
  θα'θελα ένα teleporter αμερική.
  Με τις ισοτιμίες είναι κρίμα αφενός
  να σκάσεις 1100 για το macbook,
  αλλά δεν νομίζω πως θα μπορώ
  να περιμένω για πολύ ακόμη...

  Καλό το Linux, θα συνεχίσω να το
  αγαπώ, αλλά μου φαίνεται πως το
  Mac θα'ναι ο έρωτας που θα μου
  τινάξει τα μυαλά στην οθόνη.

  Πολύ καλό άρθρο +μπράβο σε όσους
  έγραψαν αναλυτικά +κριτικά σχόλια.

  ReplyDelete
 70. Teh one and only Lazaru$11:19 pm, April 23, 2008

  Καλό το MAC δεν λέω, αλλα ας μην υπερβάλουμε κιόλας!!!!!

  ReplyDelete
 71. Γεια σου Πάρη. Είμαι μια σχεδόν άσχετη από υπολογιστές και σκέφτομαι πολύ σοβαρά να πάρω mac. Αλλά έχω κάποιες ερωτήσεις. Με minimum εργασίες τύπου browsing, downloading μουσικής-ταινιών (γίνεται αυτό στα mac έτσι;) άντε και λίγο word processing, πόσο καιρό θα μου κρατήσει το μηχάνημα; Επίσης, αν κατάλαβα καλά δεν χρειάζεται antivirus, σωστά; Τέλος, αν θέλω να δουλέψω σε ένα αρχείο μου word γίνεται;
  Αναμένω απάντηση εναγωνίως!
  Dimitra

  ReplyDelete
 72. @Dimitra
  το πόσο θα σου κρατήσει ένα μηχάνημα είναι κάτι σχετικό - έχει να κάνει και με τις ανάγκες σου - πόσο θα μεγαλώσουν και θα μεταβληθουν παρόλα αυτά θα σου απαντήσω μιας και εν ολίγης καταλαβαίνω γενικά το profile της χρησης!

  Αγόρασα το πρώτο μου mac πριν απο 3 χρόνοα (iMac20αρης) με χαρακτηριστικα που φυσικά τωρα ειναι ξεπερασμένα - για όλες αυτές τις δουλειές που αναφέρεις αλλά και άλλες τόσες μπορώ να σου πω ότι το συγκεκριμένο μηχάνημα το θεωρώ ακόμα το βασικό μου μηχάνημα - Αυτο ανοίγω όταν έρχομαι σπιτι - εκει έχω πολλά πράγματα εκει surf-άρω εκεί κάνω τα πάντα όταν ειμαι σπιτι! Φαντάσου ότι το macbookpro μου ειναι πολυ πιο δυνατό σαν μηχάνημα!

  άρα δεν ξέρω αν απάντησα - αλλά σίγουρα μιλάμε για χρόνια- ιδιαίτερα για τέτοια χρήση!

  Τώρα συγκεκριμένα πράγματα..πάμε

  browsing φυσικά :D εχεις επιλογές όπως ο Firefox ο Safari ή Opera αρκετά πιο σοβαροί browser απο τον Internet explorer.

  downloading- ολα τα γνωστά εργαλεία υπάρχουν και σε mac- torrents, dc++, limewire κτλ κτλ

  word processing φυσικά και εκει πολλές επιλογές - FREE και super εμένα με καλύπτει ειναι το open office, αν θες να πληρώσεις μπορεις να 'πάρεις' και το microsoft office για Mac ή φυσικά το Page της ιδιας της Apple..και υπάρχουν και άλλα!

  Antivirus όχι δεν χρειάζεται απλά γιατι δεν υπάρχουν αρκετοί ιοί για mac..τόσα χρόνια δεν έχω κολλήσει τίποτα..τυπικά υπάρχουν αλλά ειναι ελάχιστοι..Ουσιαστικά είσαι virus free..και μάλιστα δεν σε πιάνουν και οι ιοί των windows!

  Αυτά ελπίζω να σε κάλυψα!

  εδώ θα βρεις και ένα σχετικό post μου οσον αφορά τις επιλογές σε προγράμματα!

  http://javapapo.blogspot.com/2006/08/software-mac-papo-mac-list.html

  ReplyDelete
 73. Hello
  Χτες πήρα το imac μου! Ευχαριστώ για τις συμβουλές, σιγά σιγά θα αρχίσω να το μαθαίνω και χαίρομαι ιδιαιτέρως. Ευτυχώς υπάρχουν στο ίντερνετ πολλές πληροφορίες για τα mac. Περιττό να σου πω ότι έφαγα πολύ κράξιμο από τους φίλους μου, αλλά δε με απασχολεί καθόλου, εγώ αυτό ήθελα.
  Δήμητρα

  ReplyDelete
 74. Aγαπητε Παρη περιτο να σου πω οτι με καλυψε πληρως το Βlog σου...Μεχρι και ΧΘΕΣ ημουνα χρηστης ΧP και παλαιοτερων windows για 11-12 χρονια...Τονιζω το χθες γιατι απο σημερα ειμαι χρηστης και κατοχος ενος i Mac...Oτι και να πω ειναι λιγο εψαχνα νεο pc καιρο τωρα στην αρχη η ιδεα των mac μου ξυνιζε ομως μολις το εψαξα και ειδα και απο τον αδερφο μ ενα mac book ολα αλλαξαν τελος πια το ανχος του crasharismatos,restart, to systhma exei ena sobaro prob,sursimo ktl, ηρεμια και ησυχια για τα επομενα χρονια..Απολαυση και ψυχαγωγια!

  Θα θελα βεβαια μια μικρη βοη8εια...Σε περιπτωση που 8ελω να παιξω καποιο game(σπανια λογω οτι προτιμω κονσολα kai oti ola ths blizzard pou paizw blepe wow,sc,warcraft einai kai gia mac)και χρειαστω boot camp 8a επηρεασει την αποδοση του mac(με την προuπο8εση να εχω και parallels h kai oxi)?

  ReplyDelete
 75. Ρε παιδιά, κανείς δεν αναφέρει το σημαντικότερο στοιχείο για το linux, που είναι το open software. Δηλαδή όλα, μα όλα τα προγράμματα είναι φτιαγμένα απο χρήστες για τους χρήστες. Όπως και να το δείτε, αυτό είναι το μέλλον των υπολογιστών. Σε λίγο καιρό όλα τα κλειστά συστήματα πιστεύω οτι θα ψοφισουνε.
  Το κυριότερο πρόβλημα του linux, είναι η μη υποστήριξη hardware (π.χ. wifi, κάρτες γραφικών κλπ) αλλά και η μη υποστήριξη παιχνιδιών (αυτο αφορά τους gamers...).
  Αυτό όμως συμβαίνει για συγκεκριμένους λόγους, μιας και οι εταιρίες παραγωγής software δεν θέλουν να υποστηρίξουν ένα λειτουργικό που διατυμπανίζει το τζάμπα λογισμικό!
  Επίσης οι εταιρίες hardware, δεν επιθυμούν να "ανοίξουν" το firmware για τα προϊόντα τους γιατί θα τους τα κλέψουν ανταγωνιστικές εταιρίες.
  Παραταύτα, βλέπουμε οτι υπάρχουν παρα πολύ αξιόλογα (τζάμπα φυσικά) παιχνίδια, όπως επίσης και το hardware υποστηρίζεται πλέον άψογα (στο 98% των περιπτώσεων) μέσω reverse engineering...
  Το αποτέλεσμα πάντως είναι αυτό που κάνει την διαφορά. Όταν σεταριστεί σωστά ένα μηχάνημα σε linux, δεν πρόκειται να σου κρασάρει, ούτε και να σου αργεί. Άλωστε όλοι σας χρησιμοποιείτε κάποια μορφή linux, είτε λέγεται μοντεμ ρούτερ, είτε δορυφορικός δέκτης, είτε smartphone, είτε απλή κλασική τηλεφωνία (asterisk).
  Όποιος δεν χρησιμοποιεί linux, φοράει παροπίδες. Δεν πρόκειτε να εκμεταλευτεί την υπολογιστική ισχύ του pc του.

  ReplyDelete
 76. paidia ego xrisimopiisa kai tis tris platformes logismikou win mac kai linux (ubuntu,fedora centos)To macosx kai mac ine poli pio kalitera apo ti ta windows kai to linux.sTO LINUX XEXNOUN KAPIOI OTI DEN PAREXI EGGIISI pou ine to poio simantiko .2o me ena ipologisti mac exis 75-80% simvatotita programmaton pou ixes kai sta windows eno ssto linux isos na aggizi to 20%.
  Mpite se ena forum linux distro kai na dite opou tin vlakia na in grapsi o kathe xristis .o ipofenomenos itan kapote o idritis enos loco team se linux distro .tora ime paneftixis pou ime xristis 2 imac kai enos macbook pro!

  ReplyDelete
 77. καλησπέρα σε όλους
  ο πρωτος μου υπολογιστης ήταν amstrad cpc464 με το κασετοφωνο!!!
  επι εποχής spectrum, commodore κάπου γύρω στο 1985...
  φυσικά έχω περάσει σε pc αλλά έχω κουραστεί με την προσπάθεια να το κρατάω συνέχεια ενημερωμένο με drivers για να δουλεύει υποτίθεται καλύτερα το σύστημα μου, να ψαχνω να βρω ποιο είναι το καλύτερο antivirus και τα συναφή περί ασφάλειας κλπ, να αναβαθμίζω κάθε 4-5 χρόνια και κάθε φορά μετά από ένα χρόνο οι αναβαθμίσεις του software που χρησιμοποιώ να θέλουν καλύτερο μηχάνημα για να τρέχουν πραγματικά γρήγορα, να πρέπει να μην εγκαθιστώ πολλά προγραμματα που να βαραίνουν το σύστημα και όταν απεγκαθιστώ αυτά που δεν χρειάζομαι όλο και κάτι να αφήνουν που να πρέπει να το βγάζω με διάφορα cleaners και νομίζω ότι και αυτά τα cleaners κάποιες φορές μου έχουν δημιουργήσει προβλήματα σταθερότητας και έτσι καποια στιγμή χρειάζεται format και άντε παλι στήσιμο το pc από την αρχή....
  πραγματικά ρε παιδιά έχω κουραστεί
  περιμένοντας τη microsoft να βγάλει ένα λειτουργικό που να μην χρειάζονται όλα αυτά...
  δουλεύω σε XP έτσι? όχι vista...
  έτσι μετά από σκέψη μερικών μηνών σήμερα παράγγειλα ένα mac pro 2x2.8 με την Νvidia8800GT κι αυτό επειδή με το Boot Camp το μηχάνημα θα μπορεί να τρέχει XP ώστε να κάνω τη δουλειά μου σε πρώτη φάση και σιγά σιγά να δοκιμάσω και αυτό το περίφημο Leopard που όλοι οι Μac χρήστες εκθειάζουν.
  ο λόγος που θα έχω XP είναι ότι χρησιμοποιώ ελληνικό software αλλά και autocad οπότε θα ξεκινήσω με bootcamp και σίγουρα θα δοκιμάσω και τις λύσεις Vmware και Parallel desktops ή ότι άλλο υπάρχει.
  και πραγματικά ρε παιδιά ελπίζω να έκανα καλή επιλογή...γιατί μου την έχει δώσει.

  θα το έχω την Τρίτη 30-9-08.

  (τώρα έβαλα πάλι το P1 στη βάση του συγχρονισμού και μου λέει λίγο πολύ :αυτή η συσκευή δεν αναγνωρίστηκε σωστά μπορεί να δουλέψει πιο γρήγορα άμα τη βάλετε σε μια θύρα USB2 , λες κι εγώ δεν την έβαλα σε USB2, την έβαλα στον κ@λ@ μου... τι να κάνω θα τη βγάλω να την ξαναβάλω μια δυο τρεις θα τη δει κανονικά...)
  Αυτά, καληνύχτα και μην φανατίζεστε με αυτό που σας αρέσει.
  τα πάντα ρει άλλωστε......

  ReplyDelete
 78. ξέχασα....
  γιώργος

  ReplyDelete
 79. Φίλτατε Papo, είμαι χρόνια pcάς με κρυφές λοξές ματιές στα Mac. Τελευταία διαπίστωσα ότι δεν πάει άλλο με τα καραγκιοζιλίκια των windows. Είμαι μουσικός, δουλεύω Daw seq το cubase και το premier & photoshop για τα υπόλοιπα. Με τις νέες μεγάλες απαιτήσεις των super libraries κλπ, τα 32bit windows με τα μόλις και μετά βίας υποστηριζόμενα 4Gb Ram δεν φτάνουν πλέον. 1η σκέψη? αλλαγή σε 64bit xp η vista. Και αρχίζουν τα προβλήματα: A...oι τάδε συσκευές δεν έχουν ακόμα drivers...χμ...ξέρετε τα plugins δεν υποστηρίζουν 64bit..και πολλά άλλα γνωστά και μη, που κάνουν απαγορευτική τη χρήση τους. Αυτά και πολλά άλλα με έκαναν να κοιτάξω για τα καλά πλέον τη λύση Mac Pro(άσε που τρέχει τα απίστευτο και αξεπέραστο Logic). Oυφ αδερφέ να δουλέψουμε και λίγο χωρίς να έχουμε το νου μας πότε θα κρεμάσει.

  ReplyDelete
 80. πόσες φορές δείξατε στην γκόμενα σας πως κάνεις unistall/install ένα application :P και τα κατάφερε!

  reply: Applications->Add/Remove->(klikareis opoio programma 8es na valeis h na vgaleis)

  aplo? oso exeis linux elaxista programmata 8a xreiastei na egkatasthseis p dn yparxoun ekei... opote 1-2 fores na pas spiti ths na kaneis merika installations dn xa8hke k o kosmos... :P

  ReplyDelete
 81. anonymous

  εχουν γίνει σημαντικά βήματα πράγματι και όσο περνάει ο καιρός τα πράγματα ειναι πιο βατά- αλλά συνεχίζω να έχω αμφιβολίες ότι είναι έτοιμο για απλους χρήστες!

  ReplyDelete
 82. nai dn lew oti einai g ton aplo xrhsth p apla 8elei na dei kamia tainia h na paiksei kana paixnidi... alla oute ta mac dn einai idanika gi ayth th douleia... apla pleon einai sxetika apla... k sto 8ema twn ektypotwn (an k dn exw) kserw oti pleon yposthrizoun sxedon ta panta... epishs ok les kala ta mac alla giati gia na ta trekseis prepei na pareis mac pc p kaka ta psemata mporeis na pareis ena analogo pc se arketa xamhloterh timh (gia ta laptop estw p ta xw koitaksei)... k gt na ta skaseis se 1 mono etaireia k na mn exeis na dialekseis anamesa se polles -endexomenws kalyteres? sorry alla g mena h mac einai mono design, mousikh, video k photo editing... ta opoia panw katw ta xoun ola ta leitourgika... twra gia kapoion p 8elei genikh xrhsh proteinw windows p mporeis k editing na kaneis k na paikseis paixnidia k genika kalyptoun plhrws ton xrhsth p 8elei t pc gia entertainment k opoios 8elei kati parapanw (programming h genikotera psaksimo sto pws k gt leitourgei to pc tou) as valei linux... gia olous tous allous yparxoun ta mac...

  ReplyDelete
 83. Έχω και εγώ μακ εδώ και 10 μήνες. Σίγουρα είναι πιο ευχάριστο αλλά έχω μερικά προβλήματα:

  α) Δεν τρέχουν σωστά οι μακροεντολές μου στο word.
  β) Δεν έχω βρει microsoft visio for mac που μου είναι απαραίτητο
  γ) Δεν έχω καταφέρει να εγκαταστήσω ορθογραφικό έλεγχο στο office (παρόλο που ακολούθησα όλες τις αντικρουόμενες οδηγίες)
  δ) Δεν τρέχουν οι εφαρμογές exe

  Γενικά είμαι ευχαριστημένος με το mac, αλλά είμαι αναγκασμένος να έχω συνεχώς και ένα υπολογιστή με windows διαθέσιμο, καθώς δε θέλω να βάλω διπλό λειτουργικό στο μακ.

  ReplyDelete
 84. Α, και να προσθέσω ότι το μακ απαιτεί συνεχή χρήση ποντικιού ενώ στα windows σπάνια άγγιζα το ποντίκι. Π.χ. αν φτιάξεις μια εικόνα στο φοτοσοπ και πας να κάνεις save for web, πεταχτείς να δεις στο finder που θες να το σώσεις και γυρίσεις με Cmd-tab, δεν ενεργοποιεί την καρτέλα σωσίματος και ο μόνος τρόπος να ενεργοποιηθεί για να το σώσεις είναι να πατήσεις πάνω της με το ποντίκι. Σε πολλές τέτοιες λεπτομέρειες, χρειάζεται το ποντίκι ειδικά όταν πρόκειται για προγράμματα που δεν έχουν φτιαχτεί αρχικά για μακ. Αντίθετα στα windows, τα shortcuts είναι κοινά σε όλες τις εφαρμογές.

  ReplyDelete
 85. Συμφωνω μαζι σου αδερφε,αλλα αν σκεφτεις οτι τωρα παιρνεις ενα αξιοπρεπες laptop με 500euro(toshiba πχ),δεν ειναι ΄καπως΄να δωσω πανω απο τα διπλα για ενα imac?την στιγμη κιολας που η τεχνολογια πεταει και σε 6 μηνες 8α εχει χασει αξια(και απο μοντελα και απο τιμη..)
  Φιλικα,Νικος

  ReplyDelete
 86. άλλο το imac και άλλο το laptop αγαπητέ Νίκο!

  ReplyDelete
 87. Τό είπα σε άλλο blog, θα το πώ και εδώ...
  Να πω και εγω την αποψή μου.
  Δεν νομίζω ότι τίθεται θέμα MAC προσηλυτισμού... απλά οι χρήστες εξηγούν για ποιούς λόγους γουστάρουν το μηχάνημα τους. Το ότι οι περισσότεροι ευχαριστημένοι πελάτες είναι mac users δεν λέει τίποτα?
  Βοηθάει το άρθρο έναν υποψήφιο αγοραστή να αποφασίσει τι είναι καλύτερο γι'αυτόν.
  Επίσης να επισυμάνω εδώ, πως οι περισότεροι χρήστες mac έχουν περάσει προηγουμένως από το στάδιο "pc", και αγανάκτησαν και αποφάσισαν να τα σκάσουν για να ησυχάσουν, ενώ οι πιο πολλοί "pc-άδες" δεν έχουν ακόμα δοκιμάσει την σύγκριση. Εγώ σαν γραφίστας, δοκίμασα και πείστικα πάντως, χωρίς να θέλω να γίνω προπαγανδιστικός. Δεν υπάρχει λόγος να συγχυζόμαστε... ούτε είναι ηλίθιος όποιος υποστηρίζει τα PC. Κάποιοι μπορεί να την βρίσκουν με μη συμβατά πράγματα, και να γουστάρουν να τρώνε μια μέρα για να καταφέρουν την τάδε κάρτα να δουλέψει. Δεν το λέω μαζοχισμό... για παράδειγμα γουστάρω αντίκες αυτοκίνητα για να περνάω την ώρα μου και να ασχολούμαι μαζί τους. Να νοιώθω ότι έδωσα ένα κομμάτι μου για να το σετάρω στα μέτρα μου και ας κάνει σαν αεροπλάνο όταν πάω βόλτα. Αν ποτέ βαρεθώ να μένω και να σπρώχνω, θα πάρω γιαπωνέζικο.

  ReplyDelete
 88. Δουλεύω κυρίως μουσικά προγράμματα (ProTools, Reason). Όλα ξεκίνησαν τέλη 2007 που έπρεπε να αποφασίσω ή Vista ή Mac. Πήρα ένα MacBook Pro. Shock! Σοκ με το σύστημα, με το λειτουργικό, με το συνοδευτικό software, με την αισθητική, με όλα. Σοκ με το γεγονός ότι 11 μήνες μετά είναι σαν να μην πέρασε μια μέρα. Σετάρισμα στα πάντα εύκολα, βάλε βγάλε προγράμματα με drag 'n drop, free software άσωτο και ουσιαστικό (πχ Handbrake) και το πιο σημαντικό με έβγαλε τελείως από την λογική του crackαρισμένου software. Για ότι δεν με κάλυπτε σε freeware βρήκα πολύ προσιτές λύσεις και επένδυσα σε software (πράγμα που στα windows δεν το έκανα σχεδόν ποτέ).
  Με έκανε να δουλεύω πιο παραγωγικά, πιο συγκεντρωμένα και πλέον δεν χρειάζεται να είμαι beta tester σε 100 προγράμματα για να κάνω τη δουλειά μου. Hats off και για τα μηχανήματα αλλά και για τη "απλή" φιλοσοφία που περνάει η Apple.

  ReplyDelete
 89. Από πολύ παλιά είχε "καρφωθεί" στο μυαλό μου, ευτυχώς όχι βλήμα, αλλά η ιδέα να αγοράσω mac. Λόγω ηλικίας (41), και ενασχόλησης με υπολογιστές γνωρίζω αρκετά καλά τι εστί η εταιρεία με σήμα το μηλαράκι. Νομίζω λοιπόν πως έφτασε η στιγμή να κάνω switch και εγώ σε mac (macbook). Έχω δυο τρεις ερωτήσεις και όποιος θέλει βοηθάει.
  Αξίζει η αλλαγή αν αυτό που κάνω στον Η/Υ είναι φόρτωμα εικόνων και απλές τροποποιήσεις (red eyes), web surfing και εννίοτε bloging, σπάνια games (που χρόνος?), χρήση word και excel, μελλοντικά φόρτωμα video και editing?
  Και αν αξίζει για αυτά το switch, τι παίρνεις? MB ή MBP?
  Δεν σηζυτάω το θέμα εμφάνισης, είναι μακράν τα πιο όμορφα εργαλεία και δεν τίθεται θέμα σύγκρισης (για μένα τουλάχιστον) με άλλα. Υπάρχει όμως και το οικονομικό, και όπως και νά'χει είναι ακόμα τσιμπημένες οι τιμές των mac. Θα μου πείτε, ότι πληρώνεις παίρνεις. Ναι αλλά τελικά αξίζει το switch για αυτά που θέλω εγώ? Και κάτι τελευταίο, τα vista δεν θέλω να τα ξέρω και ούτε θέλω να με ξέρουνε κι αυτά! :-)

  ReplyDelete
 90. Άλλη μία ερώτηση. Να αγοράσω macbook από ebay? Έχω βρει διαφορά 400 ευρώ περίπου με Ελλάδα (από UK). Πως θα περάσω ελληνικά (όχι μενού) αν το πάρω από ebay?
  Ευχαριστώ δις!!!

  ReplyDelete
 91. @Alexc:

  Αν έχεις videocamera με firewire, πάρε MacBook Pro.

  Αν η οθόνη των 13" του MacBook σου φαίνεται μικρή, πάρε MacBook Pro (ή πάρε MacBook και μια εξωτερική οθόνη για να το συνδέεις όταν είσαι σπίτι).

  Κατά τα άλλα, αυτά που θέλεις να κάνεις (φωτογραφίες, web viewing & develloping, video) είναι αυτά στα οποία τα Mac διαπρέπουν.

  Το Mac OS X δεν έχει διαφορά απ' όπου κι αν αγοράσεις το Mac σου. Κι εγώ από αγγλία έχω πάρει το δικό μου (όχι από E-Bay όμως) και δεν έχει κανένα θέμα με τα ελληνικά.

  ReplyDelete
 92. @alexc
  συγνώμη για την αργοπορία της απάντησης. συμφωνώ με τον georgeadams.

  αν νομίζεις ότι κάποια στιγμή θα κάνεις heavy video editing το Pro is the way!

  ReplyDelete
 93. @ paris & george
  Ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες. Ο καινούργιος χρόνος μάλλον θα με βρει με ένα pro αγκαλιά (και με ένα παιδί και με μία γυναίκα με άλλο ένα στην κοιλιά)! Μεγάλη αγκαλιά χρειάζεται και ευτυχώς που το pro δεν πιάνει πολύ χώρο!!!

  ReplyDelete
 94. ego den pistevo oti prepei na pareis pro. Kalitera apre to aplo macbook me high specs diladi 2.4 epeksergasti.Diladi idio epeksergasti me to pro. Tha doseis poli parapanw lefta gia na kerdiseis mia othoni ligo megaliteri (2 intses parapanw) kai ena firewire port. Aksizei? Mporeis na vreis firewire to usb kalodio kai na kaneis tin doulia sou. Episis.... an thes megali othoni, adi na doseis ta parapanw lefta gia to pro pare to aplo macbook kai dose ta idia lefta na pareis extra mia megali 20ara othoni. Etsi tha exeis ena mikro laptop otan to perneis mazi sou kai kanoniko desktop me megali othoni otan eisai spiti. Ola afta me ta idia lefta pou tha edines gia ena pro.

  ReplyDelete
 95. Συμφωνω !!!!
  Η apple εχει κλεισει την ψαλιδα αναμεσα σε προ και απλο μακμπουκ. Το 2.4 μακμπουκ κανει τα ιδια που κανει και το προ. Απλα το προ εχει μεγαλυτερη οθονη, φαιρουαιρ και λιγο καλυτερη καρτα γραφικων. Την 9600 αντι την 9400. Εγω με την 9400 ειμαι πολυ ευχαριστημενος. Αλλα συμφωνω οτι αντι να δωσεις 400 ευρω για το προ παρε απλο μακμπουκ και δωσε τα 400 σε μια μεγαλη οθονη κ εγραψες.
  Συμφωνεις Παρη? θα ηθελα τη γνωμη σου.

  ReplyDelete
 96. ΜΟΥ ΤΗΝ ΒΙΔΩΝΟΥΝ ΤΑ WINDOWS ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ UNIX
  ΜΟΥ ΤΗΝ ΒΙΔΩΝΕΙ ΤΟ LINUX ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ.
  ΜΟΥ ΤΗΝ ΒΙΔΩΝΕΙ ΤΟ ATTITUTE ΤΟΝ LINUXΑΔΩΝ.

  ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΦΩΝΑΞΩ ΡΕ ΠΟΥΣΤΗ ΜΟΥ?

  ΠΩΣ?

  MAC ΡΕ ΜΟΥΝΙΑ. ΠΑΡΤΕ ΤΟ ΧΑΜΠΑΡΙ. MAC ΛΕΜΕ.

  PEACE AND RESPECT 

  ReplyDelete
 97. Καταρχάς το linux δεν έχει εφαρμογες παιδιά, και αυτές που έχει είναι Πρωτόγονες οι περισσότερες αν όχι όλες.
  Επίσης το ext3 που τώρα το άλλαξαν ήταν ΓΤΠ, πολύ αργό.

  Επίσης και εγώ σαν χρήστης pc απτο 1994 πρέπει να πω οτ έχω βασανιστεί! ΠΟΤΕ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2007 ΔΕΝ ΕΙΧΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑ ΠΟΥ ΝΑ ΜΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥ !!!
  Επίσης θέλω 1) να ξεgeekεψω να τα βράσω τα παιχνίδια θα γεράσουμε και θα ψάχνουμε healerαδες ρε πούστη μου??? Θα μας πάνε δεμένους.
  2) Να ασχοληθώ με την δουλειά μου (συγκεκριμένη την 2η) Έχω βρει εφαρμογές MAC που σου κάνουν τα πάντα 2 φορές πιο γρήγορα και με ποιότητα επαγγελματική, ναι ρε παιδιά και γω κοιμόμουνα μέχρι σήμερα με τα pc, το Mac μου φαίνονταν όπως φαίνονται σε εσάς οι Sun Solaris Servers, εξωτικό δηλαδή.
  3) ΝΑ ενημερώνομαι και να διασκεδάζω και λιγάκι με καμια ταινία και ανα παιχνίδι (ΟΧΙ MMORPG RPG που είναι χρονοβόρα) , κανά στρατηγικής πιο πολυ για καμιά ώρα maximum
  4) Έχω σκοπό να πάρω ένα Mac και να το κρατήσω 5 χρόνια για το γαμώτο δηλαδή ρε φίλε όχι οτι δεν έχω φράγκα !

  δέχομαι βοήθεια στο digitalcrow@hotmail.com
  Όποιος κατέχει ας στείλει κανα μήνυμα ας με βάλει στο msn

  ReplyDelete
 98. Ρε παιδιά αν μπορείτε να με πληροφορήσετε.\
  Θα έχω πρόβλημα συμβατότητας σε βασικά αρχεία π.χ Office κατά τη μεταφορά τους σε άλλους υπολογιστές στη δουλειά μου που ειναι PC???? Αυτό με καίει πιο πολύ απ όλα, όπως και τους περισσότερους

  ReplyDelete
 99. Γενικά όχι δεν θα έχεις..μονο σε περιπτώσεις Excel με περίεργα macro ή αυτοματισμούς!
  Επίσης υπάρχει και επίσημη εκδοση του Microsoft Office for Mac!

  ReplyDelete
 100. Σ ευχαριστώ Πάρη.

  Αν σώσεις αρχείο .doc σε PC μετά ας πούμε το ανοιγεις με το office for mac και αντιστρόφως χωρίς επιπλέον μετατροπές?

  Δε θα σε πρήξω άλλο :)

  ReplyDelete
 101. ναι και δεν χρειάζεται να έχεις MS Office ..το Open Office ανοιγεί μια χαρα οχι μονο doc αλλά ακόμα και τις τελευταίες εκδοσεις doc(x) που υποστηριζει στις τελευταιες εκδοσεις

  ReplyDelete
 102. Δεν χρειαζόταν να με πείσετε παιδιά! Έχω αγανακτήσει από τα PC-o-formats, τους PC-o-ιούς, τα PC-o-κολληματα κάθε τρεις και λίγο, τις επαναγκαταστάσεις, τα @@ μου!!!!! ΤΕΛΟΣ! Τον Δεκέμβρη προβαίνω σε αγορά 27" iMac με γα...τη αναλογία τιμής, απόδοσης, διάστασης οθόνης! Τέλος! ΘΕΛΩ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΩ ΣΚΛΗΡΑ ΚΑΙ ΗΡΕΜΑ! Πού..η Gates!

  ReplyDelete
 103. Αγαπητέ Πάρη,

  Είχα δει το blog σου. Είναι πολύ ενδιαφέρον και με ενδιαφέρει για δύο σημαντικούς λόγους. 1ο Η java και 2ο οι υπολογιστές Mac. Χρόνια χρήστης pc's (Windows) και από χόμπυ Linux. Αποφάσισα να δοκιμάσω και τα μήλα. Για αρχή επέλεξα ένα mac mini 2.26GHZ 2GB Ram. Καλό το περιβάλλον δεν λέω (αν και τα windows 7 που έχω στο pc πετάνε) .
  Και άρχισαν τα προβλήματα.
  1ο Ο εκτυπωτής που έχω hp 1020 laserjet δεν δουλευει με τα snow leopard. H web camera (logitech quickCam) δεν δουλευει και εγκατεστησα ενα πρόγραμμα macam όπου δουλευει μεν με χαλια χρώματα δε).
  Εχω ενα epson scanner perfection v10 και ομολογώ δεν εχω ασχοληθεί αλλά πιστευω πως θα εχω προβλημα και εκεί.
  Πολύ ασυμβατότητα ρε φίλε. Πες μου την αποψή σου σαν πιο εμπειρός με τα μήλα.
  Τι προτείνεις να κάνω?
  Κάθε αρχή και δύσκολη λένε αλλά ψιλοαπογοητευθηκα αν και ήμουν πολύ ενθουσιασμένος με την αγορά του mac.

  Νίκος.

  ReplyDelete
 104. @Anonymous
  1. δεν μπορώ να καταλάβω την σύγκριση του καλου περιβάλλοντος και αν πετάνε τα windows 7.Σε τι μηχάνημα και πως πετάνε. Επειδή πετάνε πιο γρήγορα τα παραθυράκια στον core 232342 Duo στο pc. Δεν αντιλέγω ότι μπορεί να πετάνε αλλά νομίζω μπερδεύεις διαφορετικά πράγματα.

  2.έψαξα λίγο και βρήκα αυτό ->

  http://h30434.www3.hp.com/psg/board/message?board.id=Macintosh&thread.id=1967&view=by_date_ascending&page=3

  οπου και λέει κάποιος την λύση

  It works perfectly for me. the solution is:


  1) Make sure your running 10.6.1
  2) Download and Install the latest HP drivers here: support.apple.com/kb/DL907
  3) Go to System Preferences and add a new printer
  4) Make sure your 1020 is plugged via USB
  5) Make sure it says "Searching for new drivers"
  6) In the Print Using drop down click "Select Printer Software"
  7) Find the driver that says "HP LaserJet 1022 1.0.0.148"

  8) Click Add and you should be good to go.
  ---

  δεν τον έχω τον συγκκεριμένο οπότε δεν έχω άποψη. Απλά γιατί να φταίει η apple και όχι η HP που δεν έχει driver!! Βαρέθηκα τόσα χρόνια αυτή την μαλακία να λένε όλοι..μα για τα windows υπάρχουν driver σε όλα..και τελικά οι μισοί απο αυτούς να με γεμίζουν BSOD.Συμφωνείς;

  3. Quick cam - http://www.versiontracker.com/dyn/moreinfo/macosx/19736

  μηπως ειναι μια απο αυτές;

  ReplyDelete
 105. Ναι ρε φίλε και εγώ μαζί σου είμαι γι αυτό πήγα και πήρα mac.
  Χτες ήμουν πολύ αρπαγμένος με την παπαριά. Για την quickcam εχει drivers και ειναι αυτοι στην σελίδα που ποστάρισες αλλά δεν παίζουν με leopard (να πάρει) βγάζει ενα μήνυμα για extensions ktl.
  Ασυμβατότητα με το leopard.
  Δεν λέω ότι φταίει η Apple αλλά η logitech αλλά δεν θα το ρίξουμε στο ποιος έκανε το αυγό.
  Για τον HP 1020 παλιότερα έπαιζε με τους drivers του HP 1022 αλλά με την έλευση του leopard παπαλα.

  Συζήτηση κάνουμε έτσι...
  Απλά τα γράφω και για ενημερωτικούς σκοπούς μέχρι να φτιάξω και εγώ κανά μπλογκ να γράφω τον πόνο μου εκεί ..
  Thanks για τον χρόνο σου!!!
  Καλά να περνάς εκεί που είσαι (βέλγιο).

  Νικος

  ReplyDelete
 106. Well sumfwnw me oooooooola osa eipes omws pws mporeis na peiseis enan geek o opoios peiramatizetai me ooooooola ta kaloudia pou uparxoun?
  Pantws sigoura ta mac einai oti poio filiko ston xristh kai as lene oti 8eloun gia ta windows .Exw doulepsei se mac (etuxe malista kai shmera na ksanadoulepsw meta apo kairo) kai nai ontws einai polu filika.Alla mporoun na sugkri8oun mprosta se ena kalosthmeno linux susthma (idika ton teleutaio kairo pou ta linux exoun parei ta panw tous).
  Proswpika den dhlwnw linuxas .Ligourhs kai trelenomai otan uparxei poikilia.Kala ta mac alla pisteuw oti prepei ligo na anoixtoune san epixhrhsh kai stis alles xwres kai na pesei h kataramenh timh.Ennow pws na dialeksw mac apo thn stigmh pou egka8istw to leitourgiko tou sto pc mou kai sta idia lefta tou mac mporw na exw ena 'turbo' pc?
  Ps gia ton ligourh ola kala einai h kataramenh timheinai to provlhma

  ReplyDelete
 107. Αγορασα MAc και τι καταλαβα ?

  Πεταξα τα ωραια μου χρηματα μιας και για webdesigners δεν κανει , απλα δεν κανει!
  Τι να το κανω εαν θελω σε μακ 2 ωρες να διορθωσω μια φωτογραφια ενω στο φωτοσοπ στο PC εκανα 20 δευτερολεπτα , αστα βραστα 20 ημερων μηχανημα θα το βρειτε στην χρυση ευκαιρια στα μισα χρηματα , επιστρεφω πισω στο πισακι μου να τελιωσω το dev διοτι εφαγα 20 μερες αδικα , παιδες καλα τα μακ αλλα ΔΕΝ κανουν για επαγγελματιες !!!!!

  ReplyDelete
 108. Νομιζω ότι ειτε εισαι νεος επαγγελματίας η απλά χομπίστας με μικρή εμπειρία στο αντικείμενο. - και δεν το λέω με κακή διαθέση. Γενικά η κίνηση των Μαc εδώ και 10 χρονια ήρθε από 2 ομάδες ανθρώπων όταν ολοι τα αγνοούσαμε - τους γραφίστες και τους προγραμματιστές.

  Μαλλον το πρόβλημα σου δεν ειναι το mac αλλά το photo editing.

  ReplyDelete
 109. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου, αφού εδω και 3 χρόνια έχω iMac!

  ReplyDelete
 110. Unix-based είναι και όχι "καθαρό" Unix.
  Και εννοείται ότι το OS X είναι καλύτερα απο Windows

  ReplyDelete
 111. Κάνεις λάθος - http://arstechnica.com/apple/2007/08/mac-os-x-leopard-receives-unix-03-certification/

  ReplyDelete
 112. πηρα το τουμπο μηχανακι σημερα πανω με τον XEON και 12GB μνημα κατεβασα το mavericks kai to trexw sto vmware xwris na exw kanena kollima...
  to anoteris poiothtas hardware den yfistate... me ta idia lefta pairneis cpu board kai memory pou to skizoun to mac.

  ReplyDelete