Friday, August 24, 2007

Καθαρισμός πληκτρολογίου - how to!

Όταν αγόρασα τον papomac μπορώ να πω ότι ήμουν ενθουσιασμένος με το πληκτρολόγιο του. Αργότερα ξεκίνησε μια οδύσσεια για εναλλακτικά πληκτρολόγια στην οποία θα αναφερθώ σε κάποιο άλλο post! Ένας από τους λόγους της αναζήτησης άλλων πληκτρολογίων ήταν ότι εξαιτίας δικών μου λαθών (χρήση χημικών) κατάφερα να αλλοιώσω την αρχική αίσθηση πληκτρολόγησης του keyboard και μάλλον να χαλάσω λίγο την επιφάνεια των πλαστικών! Με τον καιρό η πληκτρολόγηση έγινε σπαστική τα κουμπιά κολλούσαν και ένιωθα την τριβή στα πλαστικά καθώς πληκτρολογούσα!

Σήμερα αποφάσισα να αναστήσω το κλασικό ιmac πληκτρολόγιο και θα παραθέσω όλη την διαδικασία καθαρισμού αλλά και προσπάθεια αναβάθμισης! Να τονίσω εδώ ότι ο φίλος μου dilated ευγενικά μου είχε παραχωρήσει το δικό του κατα καίνουργιο imac keyboard αλλά νομίζω ότι σήμερα το δικό μου αναστήθηκε - thank you bitch!

Βήμα 1: Προσεκτικά αφαιρούμε τα πλήκτρα! Χρησιμοποιούμε είτε ένα κατσαβίδι - είτε μια μικρή λάμα. Προσοχή σε πληκτρολόγια της Microsoft μιας και σε μερικά πλήκτρα όπως πχ το Space εκτός από το κλασικό μεταλλικό λαμάκι - Π έχουν και κάτι μικροσκοπικά ελατήρια για καλύτερη αίσθηση! Αν γίνει με βία η αφαίρεση του πλήκτρου - τότε το ελατήριο πετάγεται και μετά άντε να το βρεις! Έχω κλάψει 60 λίρες έτσι..στην Αγγλία σε υπέρ γαμάτο Microsoft Keyboard όταν στις 4 το πρωί μου ήρθε να το καθαρίσω - φοιτητής τι περιμένεις! Γενικά αν μερικά πλήκτρα νομίζεις ότι μπορεί να τους κάνεις ζημία ΜΗΝ τα βγάζεις, καλύτερα να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο! Μετά την αφαίρεση των πλήκτρων έχουμε την παρακάτω εικόνα!

Βήμα 2 : Με χρήση κάποιου πανιού που δεν αφήνει χνούδια ή πιο εύκολα με χαρτί από ρολό κουζίνας ελαφρά βρεγμένο, καθαρίζουμε την επιφάνεια που έχουμε μπροστά μας. Ιδεατά το πανί ή το χαρτί εκτός από νερό θα πρέπει να έχει και κάποιο σαπούνι ή ουσία καθαρισμού πλαστικών! Η επιφάνεια του πληκτρολογίου είναι το σπίτι για πολλές βρωμιές - ιδεατά θα θέλαμε να γίνει μια μικρή απολύμανση! Εγώ για το συγκεκριμένο πείραμα χρησιμοποίησα ένα καθαριστικό κουζίνας το οποίο υπόσχεται ότι διαλύει τα λίπη σε διάφορες επιφάνειες. Ήταν σε μορφή spray οπότε απλά ψέκασα μια φορά από απόσταση το χαρτί πριν περάσω την επιφάνεια στη πάνω φωτογραφία!Μην ανησυχείς για το layout του πληκτρολογίου εύκολα ή γρήγορα θα βρεις την σειρά, μπορείς πριν τα αφαιρέσεις να πάρεις μια φωτο το keyboard ή να δεις ένα manual ή μια εικόνα στο internet.

Βήμα 3 : Σούπα με πλήκτρα! Παίρνουμε μια μικρή λεκάνη και την γεμίζουμε με καυτό νερό - από το ίδιο καθαριστικό που χρησιμοποιήσαμε πριν ρίχνουμε μια δυο φορές και στην συνέχεια προσθέτουμε τα πλήκτρα! Τα αφήνουμε να αχνίσουν για 5-10 λεπτά (χα χα), μετά με την χρήση βετέξ αν έχουμε όρεξη μπορούμε να τα καθαρίσουμε ένα ένα αν έχουν πολλή βρωμιά - αλλιώς το αφήνουμε για το στέγνωμα!

Βήμα 4: Στέγνωμα πλήκτρων. Λοιπόν με στεγνό πανί ή χαρτί βγάζουμε ένα ένα τα πλήκτρα από το ζεστό νερό με το καθαριστικό! Τα τοποθετουμε πάνω σε μια στεγνή επιφάνεια - πχ χαρτί σε περίπτωση που μας έχει ξεφύγει κάτι - να τα αποροφήσει το χαρτί!

Βήμα 5: Τοποθέτηση πλήκτρων και βαζελίνη! Λοιπόν όχι αυτο το post δεν έχει σεξουαλικά υπονοούμενα χα χα! Όπως έγραψα στην αρχή ένα από τα βασικά προβλήματα που είχα με το πληκτρολόγιο ήταν ότι έγινε σκληρό! Πάταγες το πλήκτρο και ένιωθες τα πλαστικά να τρίβονται! Ήθελα έναν εύκολο τρόπο να μειώσω αυτή την τριβή και η πληκτρολόγηση να έρθει στα φυσιολογικά επίπεδα! Είχα 2 potential λύσεις! Α) Λάδι - ελαιόλαδο ή άλλο λιπαντικό Β) Βαζελίνη. Επέλεξα την βαζελίνη (φαρμακείου 100% pure) μιας και είναι άοσμη, άχρωμη και είναι σαν κρέμα οπότε μπορώ να την αλείψω σε παράξενες επιφάνειες.Λοιπόν οι αρρωστημένοι που διαβάζουν αυτό το post επειδή σας αισθάνομαι από τώρα παρακαλώ να φύγουν από την τάξη.Ουστ ανώμαλοι!Συνεχίζω. Παίρνουμε λοιπόν ένα ένα τα στεγνά πλήκτρα και με την χρήση μπατονέτας την οποία την έχουμε περάσει από βαζελίνη - σαν να περνάς το μαχαίρι στο βούτυρο - περνάμε την κάτω επιφάνεια του πλήκτρου προσεκτικά και αν νομίζουμε ότι είναι απαραίτητο και την βάση του πληκτρολογίου! ΠΡΟΣΟΧΗ η χρήση βαζελίνης δεν γίνεται σε υπερβολικό βαθμό γιατι δεν θες να καταλήξεις με πλήκτρα που τα πατάς και θα κάνουν κλγγγγγγγλιτς ή θα κάνουν μια ώρα να επανέλθουν!Θέλουμε απλά να μειώσουμε την τριβή (εεεεεεε ανώμαλοι είπαμε έξω)!Βήμα 4,5: Καθώς τοποθετούμε ένα ένα τα πλήκτρα καλό είναι να έχουμε πρόχειρο κοντά μας ένα βετέξ με νερό και λίγο καθαριστικό έτσι ώστε αν τυχόν τα χέρια μας γεμίζουν βαζελίνη ή κάποιο πλήκτρο παραπέσει - να μπορέσουμε να καθαρίσουμε αμέσως την επιφάνεια. Δεν θέλουμε τα καθαρά μας πλήκτρα να γεμίσουμε με βαζελίνη.

Βήμα 5: Είμαστε έτοιμοι! Καθαρίζουμε μια τελευταία φορά την επιφάνεια των πλήκτρων και πριν πάμε για crash τεστ- πλένουμε με ζεστό νερό και σαπούνι τα χέρια μας για να είναι 100% καθαρά! Με χαρά θα παρατηρήσουμε ότι το πληκτρολόγιο μας όχι μόνο έχει αποκτήσει σε μεγάλο ποσοστό την λάμψη(όχι του Φώσκολου) που είχε, όπως τότε που ήταν καινούργιο αλλά και η αίσθηση πληκτρολόγησης έχει βελτιωθεί αισθητά! Υπολογίζω η βαζελίνη να λιπαίνει για αρκετό καιρό τα πλήκτρα έτσι ώστε να έχουν αυτή την χαλαρή και απαλή αίσθηση. Μόλις δω ότι εχουμε πάλι προβλήματα ξέρουμε το κόλπο! ;)


6 comments:

 1. Βαζελίνη... αχαχαΧΑΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΧΑ

  Σόρι αδερφέ αλλά μου ήρθε απότομα, είμαι και σε φάση κάπως (θα σου πω άλλη ώρα) και δε μπορώ να σταματήσω να γελάω!

  χουχουχουχουχουχου... άκου ανώμαλοι και τριβή.... αααααααααααααααααχΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΧΑΑΧΑΧ βαζελίνη:DDD

  Αλλά στα σοβαρά, γαμώ τα guides για καθαρισμό του Apple Keyb, που από τη φύση του έλκει τη μπίχλα και το χρειάζεται... αλλά βαζελίνη, roooooooooooooofl:D:D:D:D:D:D:DDDDDDDDD

  ReplyDelete
 2. ανώμαλε flareman! χα χα χα!

  ReplyDelete
 3. Ή εικόνα με τη βαζελινομένη μπατονέτα μέσα στο πληκτρολόγιο είναι πολύ πρόστυχη...

  ReplyDelete
 4. Βαζελίνη καλό!! Δε μου λες ρε συ μιας και θέλω να πετάξω το γαμω Logitech τι προτείνεις?
  Θέλω μάλλον να είναι wireless, μου την δίνουν τα καλώδια. Το νέο wirelless της Apple μου την δίνει που δεν έχει numpad. Να πάρω το παλιό wireless του imac?
  Ή να πάρω το καινούργιο wired?Τι είναι ένα καλωδιακί......
  Γενικά μάλλον θέλω Apple keyboard/mouse για να αποφύγω μαλακιές με drivers bugs

  ReplyDelete
 5. Λοιπόν μακριά απο το Logitech S530 πραγματικά κακό προιόν!

  Εμένα το κλασικό imac keyboard μου αρκεί αν νομίζεις οτι το wireless edition σου παίζει εισαι οκ!

  ΓΙα το νέο δεν ξέρω, ειναι πολυ μικρό για τα γούστα μου! Σαν laptop.. και φοβάμαι ότι δεν θα το ακουμπούσα!

  ReplyDelete
 6. Epidh to credit prepei na dinetai ekei poy prepei, tha hthela me thn seira moy na po ena megalo eyxaristo ston filo Parh gia thn symvolh toy sto epikeimeno (hopefully) katharismo toy keyboard to opoio xrhsimopoio tora (meta vias apo thn kroysta poy exei piasei). To post egine saved se word doc sto desktop ki elpizo na xrhsimopoihthei katallhlos kai na mhn agorastei kainoyrio keyboard! MPLIAKS dhladh!!!

  ReplyDelete