Wednesday, August 08, 2007

Τι ειναι το blogging - μερικές εκδοχές + η μύηση!

Μερικοί με γνωρίζουν ενώ ήδη έχουν διαβάσει για το πάθος μου με το blogging! Άλλοι στην πορεία το ανακαλύπτουν! Έχω την χαρά για μερικούς να είμαι αυτός που θα τους μιλήσει και θα τους ενθαρρύνει να ανοίξουν ένα blog. Γιατί το κάνω; Πρέπει να ομολογήσω ότι όταν βλέπω και γνωρίζω έναν έξυπνο άνθρωπο ο οποίος πιστεύω ότι έχει κάτι να πει, πάντα μια από τις σκέψεις μου είναι 'θα μπορούσε ολες αυτές τις απόψεις- το πάθος- την οργή - το humor να τις αποτυπώσει σε ένα blog. Δηλαδή ακόμα ένα ενδιαφέρον entry στο opml και γενικότερα στο opml αρκετών!Δες το απλά, ακόμα μια ενδιαφέρουσα άποψη!

Μια πρώτη προσέγγιση, για να μυήσεις κάποιον στο blogging, είτε έχει μεγάλο ενδιαφέρον είτε όχι, να βρεις μια έξυπνη δικαιολογία ή πρακτική δικαιολογία και να του πασάρεις το δικό σου blog ή κάποιο άλλου που νομίζεις ότι περιέχει εκείνη την στιγμή κάτι που τον ενδιαφέρει- μία λύση σε ένα πρόβλημα του ίσως! Ξαφνικά η αρχική του απορία για το είναι το τι είναι blog χάνεται μετά από τα 2-3 λεπτά που θα διαβάσει κάτι και θα μπει στο νόημα. Θα πατήσει σε 1-2 διαφορετικά post ή θα ανακαλύψει από μόνος του μερικά στο ίδιο θεματικό πεδίο!

Αφού λύσουν αυτή την απορία έχουν μια αρκετά καλή εικόνα για το τι είναι. Το κρίσιμο σημείο είναι ότι στατιστικά το 30-40% θα πει, ξέρεις μάγκα πως θα κάνω τώρα το δικό μου; Ενώ το υπόλοιπο ποσοστό είτε για κάποιο καιρό σαν αναγνώστης θα εξερευνήσει τον κόσμο των blogs και μετά θα ενωθεί με τους πιο θαρραλέους ή συνειδητά θα αποφασίσει ότι δεν θα ήθελε να συνεχίσει μια τέτοια δραστηριότητα.

Για τους θαρραλέους η απάντηση για το πως θα το φτιάξει δεν είναι δύσκολη, του λες 1-2 γνωστές υπηρεσίες blogspot, wordpress και thats all! Αλλά δεν φτάνει αυτό! Γιατί μετά από μερικά λεπτά θα τον δεις να είναι σκεπτικός για τι τελικά θα πρέπει να γράφει- τι είναι σωστό και τι όχι. Η απάντηση είναι σύνθετη και παραθέτω μερικά επιχειρήματα τα οποία χρησιμοποιώ!

1. Δεν υπάρχει σωστό και λάθος στο blogging! Οι αναγνώστες σου είναι οι κριτές σου σε έναν μεγάλο βαθμό! Βέβαια ΟΚ υπάρχουν πάντα όρια (λογικής) για το τι θα γράφεις - δεν μπορείς πχ να λες για πράγματα και καταστάσεις τα οποία όχι μόνο ο νόμος αλλά και ο ανθρώπινος νους δεν τα χωράει.Σε λογικά πλαίσια λοιπόν απλά γράφεις ότι θέλεις όπως θέλεις.Όσο πιο σωστά μπορείς να στηρίξεις τις θέσεις σου, όσο πιο ωραία τις γράφεις (θα το έθετα κατανοητά), και όσο πιο συνεπής είσαι με το εν δυνάμει αναγνωστικό σου κοινό τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχεις - ΑΝ ΤΟ ΕΠΙΘΥΜΕΊΣ - να αυξάνεις γρήγορα τον αριθμό των αναγνωστών σου!

2. Πρέπει να bloggarω κάθε μέρα;
Όχι δεν υπάρχει κανένας επίσημος ή άτυπος νόμος που να λέει κάθε πότε πρέπει να blog- άρεις είπαμε δικό σου είναι, όποτε θελήσεις γράφεις. Αν ρωτήσεις εμένα προσωπικά θα σου πω ότι πραγματικά δένομαι και γίνομαι φανατικός πολλών οι οποίοι κάνουν μια αρκετά καλή και συνειδητή προσπάθεια να γράφουν τακτικά! Από την άλλη δεν θα σνομπάρω και έναν αρκετά καλό blogger, ο οποίος γράφει οποτε του κάτσει γιατί αντίστοιχα μπορεί το content του να είναι άριστης ποιότητας!

3. Δεν μου αρέσε να με διαβάζουν άλλοι!
Κανείς δεν έχει πει ότι πρέπει να σε διαβάζουν! Τα blogs μπορούν να είναι και πριβέ, δηλαδή ανοιχτά μόνο σε σένα, ή σε μια μικρή ομάδα ανθρώπων. Εσύ είσαι αυτός που θα αποφασίσει τι θα φαίνεται και σε ποιους!

4. Τι πρέπει να λέω - πως θα ήταν χρήσιμο;
Εύκολη ερώτηση και πάντα σε μια από τις πιθανές απαντήσεις πιάνω έστω και μία ανάγκη του!

4.1 Σκέψου ότι ένα blog μπορεί να γίνει ένα απλό ταπεινό ημερολόγιο για πράγματα τα οποία κάνεις στην δουλειά ή κατά την διάρκεια των σπουδών σου ή κάποιου ταξιδιού. Πχ στην δουλειά μου γράφω ένα κομμάτι κώδικα ή κάνω μια αλλαγή στο configuration του application server, πολλές φορές blog-άρω γιαυτό καταρχήν για να ξέρω ότι κάποια στιγμή στο μέλλον θα έχω την λύση κάπου, όπου μπορώ να την ψάξω εύκολα και να την βρω. Η λύση του τετραδίου δεν είναι τόσο πρακτική πίστεψε με! Αν έχεις αποφασίσει να μοιράζεσαι το blog σου και με άλλους αναγνώστες δηλαδή να το έχεις public τότε κάνεις ακόμα ένα καλό στην κοινότητα με το να δώσεις μια λύση σε ένα πρόβλημα που μπορεί να το έχει και κάποιος άλλος εκείνη την στιγμή!Επίσης μην ξεχνάς ότι η πληροφορία θα είναι για αρκετό καιρό (πάντα) διαθέσιμη οπότε αρκετοί θα την αναζητήσουν ξανά και ξανά!Η συγκεκριμένη θεώρηση του blog είναι από τις πιο διάσημες και αρκετοί νέοι blogger ξεκινάνε έτσι!

4.2 Το blog είναι ένα είδος ψυχανάλυσης! Από σένα για σένα! Μερικές φορές έχεις την ανάγκη να πεις κάτι να εκφραστείς ή μπορεί κάποιος να νιώθει μοναξιά ή να θέλει να μοιραστεί κάποια προβλήματα να νιώσει ότι κάποιοι τον ακούνε! Δεν είμαι εγώ αυτός που θα κρίνω αν πρέπει η δεν πρέπει κάποιος να γράφει γι' αυτά ή τι πρέπει να γράφει, συνήθως τέτοιους είδους ανάγκες εμφανίζονται σε ενήλικες οπότε ο καθένας είναι υπεύθυνος για το τι θα γράψει! Δεν είναι λίγα τα blog τα οποία τριγυρνούν γύρω από αυτό το προφίλ και παρόλο που δεν αρέσει σε μερικούς πρέπει να παραδεχτούμε ότι κατά πάσα πιθανότητα αποτελεί για κάποιους μια διέξοδο να εξωτερικεύσουν αισθήματα - προβλήματα ή αδιέξοδα!

4.3 Το blog είναι άριστο μέσο για να παράγεις + μοιράζεσαι γνώση! Έχει αρκετά με το σημείο 4.1 αλλά εδώ η χρήση είναι πιο συνειδητή! Δεν είναι τυχαίο ότι αρκετοί έχουν παραπάνω απο ένα blog μιας και θέλους να διαχωρήσουν τα ενδιαφέροντα τους. Συνήθως κάποιο απο αυτά μπορεί να ειναι αφιερωμένο σε δραστηριότητες πάνω σε ένα συγκεκριμένο θέμα! Το πάθος, το ενδιαφέρον και όλα οσα κάνεις και θα ηθελες να μοιραστείς βρίσκοντε μερικές σελίδες μακριά σου! Άρα εισαι καλος προγραμματιστής; είσαι καλός μουσικός; σου αρέσει να μιλάς για την ιστορία ή την πολιτική ή το ποδόσφαιρο; There you are είσαι έτοιμος - ο μηχανισμός είναι έτοιμος + ότι είσαι σε θέση να μοιράζεσαι την γνώση κάτι πραγματικά ανεκτίμητο στην εποχή μας και με μεγάλη σημασία!Όσο πιο συνειδητά το κάνουμε όλοι τοσο πιο ποιοτικό υλικό υπάρχει σε αυτό τον κουβά από πληροφορίες που το λέμε Internet .

4.4 Το blog είναι ένα άριστο μέσο να μιλήσεις για σένα ως επαγγελματία- να κάνεις αυτό που λέμε διαφήμιση στον ευατό σου .ΠΡΟΣΕΧΕ η πόζα η μαλακία οι παπαρολογίες και το fake ειναι άπλετα διάσπαρτες στην ελληνική blog-οσφαιρα και δεν θέλει δυσκολία για κάποιον να πει ότι κάποιος είναι fake ή απλά ΠΑΠΑΡΟλογος (χο χο χο). Η αλήθεια είναι ότι αυτό το σημείο μάλλον αυτό που λέμε την καταξίωση θέλει χρόνο για να την κερδίσει κάποιος και φυσικά είναι οι ίδιου οι αναγνώστες η ακόμα και η αγορά εργασίας για να σε θεωρήσει ως μια αξιόλογη μονάδα και το blog σου ως ένα σημάδι καλού επαγγελματία! Γενικά δεν λέω ότι είναι εύκολο θέμα - αλλά είναι μερικές φορές που από την παρακολούθηση της δραστηριότητας αρκετών μπορείς να βγάλεις συμπεράσματα! Πχ μπορώ να δω σε ένα so - called Java blog αν ο δημιουργός του πραγματικά έχει να πει κάτι σημαντικό κάτι διαφορετικό κτλ κτλ. Παρόλα αυτά γενικότερα μην απαξιώνεις το σημείο αυτό - ως potential χρήση!

4.5 Το blog είναι άριστο μέσο για να μιλήσεις για κάποιες ιδέες ή να υπερασπιστείς κάποιες υπάρχουσες σε διάφορα θέματα αλλά και να προκαλέσεις τους αναγνώστες σου να συνδράμουν και αυτοί στους διαλογισμούς σου, με σκέψεις παρατηρήσεις ή ακόμα και με flame wars! Μπορείς εύκολα και γρήγορα να πάρεις feed back μέσα από έναν δημόσιο διάλογο τον οποίο αν θέλεις μπορείς ακόμα και να κάνεις moderate πχ να ελέγχεις τα comment κτλ κτλ!

4.6 Ολα τα παραπάνω! Η δική μου εκδοχή θα έλεγα. Θα ονόμαζα το δικό μου (και όχι μόνο) πολύ- blog! Ναι και επαγγελματικά - και hobby και καθημερινά - και σκέψεις λίγο πιο μακρινές - και όλα! Αλλά πάνω απ'όλα η εκπλήρωση αυτού του αισθήματος για ελεύθερη, ανιδιοτελή και με πάθος ελεύθερη έκφραση και η δυνατότητα να την μοιράζομαι με όσους κάνουν κέφι να την διαβάσουν! Είναι αυτό που λέμε .. fun αλλά όχι μόνο αυτό - έχει ουσία, χρηστικότητα και σημαντικότητα!

Το blogging ειναι ένα φαινόμενο το οποίο είναι σε πλήρη έξαρση ανά τον κόσμο, ενώ στην χώρα μας κάνει τώρα πια τα πρώτα σοβαρά βήματα! Όπως και στον κόσμο μας έτσι και στα blogs αυτό που επικρατεί είναι ένας χαμός από απόψεις.Καλές , άσχημες , ενδιαφέρουσες, αδιάφορες κτλ κτλ. Άσχετα με τα ηθικά και λογικά κριτήρια του καθένα για το πως φιλτράρει αυτές τις απόψεις το σημαντικό είναι ότι υπάρχουν - και η τεχνολογία μας δίνει την δυνατότητα να τις κρατάμε up to date, ζωντανές και ελεύθερα να τις προσφέρουμε στα μάτια του κάθε αναγνώστη! Μην προσπαθείς να βάλεις το φαινόμενο αυτό σε καλούπια ούτε σε οράματα και trend τα οποια διάφοροι σοφοί - βλέπουν. Εκτίμησε το για την ευκολία, πρακτικότητα και την βοήθεια που μπορεί να σου δώσει εσένα στην ζωή σου - με κάποιες ισως απο τις ιδέες παραπάνω - και άσε τον χρόνο να δείξει τελικά ποιο ήταν το impact του στην κοινωνία τον κόσμο μας την αγορά κτλ κτλ!

οκ δικέ μου sweet post-ακι! :P

14 comments:

 1. Ακριβώς!
  Η τελευταία σου σειρά μου θύμισε ένα τραγούδι... εξού και η επόμενη παραλαγή...
  sweet blog of mine... ;-)

  Καλήμέρα

  ReplyDelete
 2. Και έχω να παραδεχτώ ότι μετά από μήνες αυτή είναι η καλύτερη εγγραφή που διάβασα.
  Καλημέρα.

  ReplyDelete
 3. Έχω μάθει πολλά διαβάζοντάς σε και έχω βοηθηθεί να στήσω το δικό μου "μαγαζί".
  Ευκαιρία λοιπόν να σου πως ένα ευχαριστώ.

  ReplyDelete
 4. σας ευχαριστώ για τα comments! Χαίρομαι που ήταν κατανοητό και ισως μελλοντική έμπνευση για κάποιους!

  ReplyDelete
 5. Σε βαρέθηκα... :P Πλάκα κάνω. Πάντως βαρέθηκα να το διαβάσω όλο. Πάντως σε όλους λες γράψε ότι θες και από την άλλη λες μην είσαι fake. Ο κόσμος είναι fake και εσύ είσαι σε μια γυάλα και θες να είναι όλα true. False dude. False,ο άλλος θα είναι ο εαυτός του και θα χαίρεται παίζοντας προ και πίνοντας μπάφους, Θα γελάει με φάρσες σε ομοφυλόφιλους και θα αγοράζει μετά και το hit του καλοκαιριού. Μετά θα πηγαίνει παραλιακή και θα βγάζει φωτογραφίες από το κλαμπάκι και θα λέει πόσο γαμάτα πέρασε...Όμως όλα αυτά έχουν ανταπόκριση. Άρα κόψε να τους λες για το fake. Πες τους έχεις νιώσει ποτέ πως θα ήθελες να πεις κάτι και δεν έχεις φωνή ή κάπου να το πεις; Από το να ρωτήσεις κάποιον κάτι, όπως σωστά είπες, ως να λες (όπως εσύ) ρε φίλε μου τη σπάει που η cosmote δεν κάνει τίποτα για να υπάρχει πλήρη κάλυψη στο Χαϊδάρι...
  karpidis from pasokikoblog

  ReplyDelete
 6. το fake πηγαίνει σε συγκεκριμένα παραδείγματα media bitches! οχι στην κριτικη μου για μπάφους και προ.σε εκεινο το σημείο απλά εξέφρασα την άποψη μου ότι ειναι μαλακία - δεν ειπα ότι ειναι fake! Fake ειναι το πάρε και εσυ μια γλάστρα - τα συμποσια που σου πληρωσε το πασοκ να πας και λοιπές ανούσιες πιπες!

  μην μπερδεύεσαι..γενικά!

  ReplyDelete
 7. προφανεστατα μπορεις να καταλάβεις ότι και οι συνεντευξεις στο pasokiko blog απο τα zombie της πολιτικης..ανηκουν στον κοσμο του fake!

  keep walking!

  ReplyDelete
 8. Μια και το έγραψες. Οι συνεντεύξεις είναι fake όταν είναι στημένες. Δεν κάνουν τα άτομα το fake αλλά το περιεχόμενο. Ο λόγος που αρνείσαι να χρηματοδοτηθείς για τους weekendgeeks είναι το περιεχόμενο που πιστεύεις πως θα γίνει fake. Σαν άνθρωπος δεν θα αλλάξεις. Στο ξανάπα... στις συνεντεύξεις που έχω πάρει οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις δεν έχουν ξανατεθεί και δεν έχουν απαντηθεί τόσο ειλικρινά. Εσύ προφανώς δεν τις έχεις ακούσει και κρίνεις άτομα... Είσαι fake κριτής... Και έτσι και γω είμαι fake. Και στο είχα ξαναπεί. Όταν έφτιαξα το blog μου, σκόπευα το να μπορώ να τους ρωτώ απευθείας γιατί δεν τηρούν αυτά που λένε. Είναι αυτό fake? Το έκανα και ο Κυριάκος όπως αναφέρεις απάντησε... Είπε πως κανένα κόμμα παγκοσμίως δεν τηρεί πλήρως το πρόγραμμα του. κτλ κτλ...
  fake είναι για μένα το προ και τους bafous είναι για μένα γιατί και στη ζωή αυτούς που βλέπω να πίνουν μπάφους τους βλέπω fake. "Φιλαράκι είναι πολύ ουάου να φτιάχνεις κεφάλι " κτλ ΤΙΓΚΑ fake. Δεν έχει με τι να ασχοληθεί και το παίζει μάγκας...

  ReplyDelete
 9. Τακτικός αναγνώστης, αλλά πρώτο comment.
  Θέλω να ρωτήσω κάτι.
  Ποστάρεις χρησιμοποιώντας κάποια εφαρμογή, ή από το web interface? Αν χρησιμοποιείς εφαρμογή, τότε ποιά? (mac user)
  Ευχαριστώ, sorry αν έχει ήδη αναφερθεί.

  ReplyDelete
 10. ολες οι ερωτήσεις δεκτές - δεν υπάρχει screening!
  post-άρω απο τον brower- firefox.Ομολογώ με την όχι και τόσο mac friendly ζωή του firefox μερικές φορές είναι σπαστικό αλλά απο τότε που έχει βγει το sync saved στο blogspot τουλάχιστον δεν χάνω κείμενα! είχα δοκιμάσει παλιά το mars edit αλλά δεν μου άρεσε η αίσθηση. ίσως είναι και στο μυαλό μου δεν ξέρω - αλλά αισθάνομαι οτι με το να γράφω στο blogspot είναι πολύ live κατάσταση!

  ελπίζω να σε κάλυψα!

  ReplyDelete
 11. Eipan ths grias na xesei... ki aytos ekatse ki egrapse sentoni! Pantos ta "peri blogging" ta empedosa, den mporo na po. Eyxaristo ta mala.

  Asxeto, alla aytos o ditikos, poy me petyxe? Tyxh ki aytos... voyno!

  Oso afora toys fakers, den katalava pros ti h antiparathesh alla ti poroneste? Fakers yparxoyn polloi, pantoy kai pantote. Siga mhn ekleipsoyn sta blogs! Sovareythte...

  ReplyDelete
 12. thnx papo για ένα ακόμη πολύ ωραίο post ! διαβάζω το blog σου αρκετό καιρό αλλά πρώτη φορά κάνω commment και guess what? σήμερα έφτιαξα και εγώ το blog μου! U R true inspiration! Thnx Again!

  ReplyDelete
 13. @stavruler
  ειναι λογικό η δύναμη του link, παραθέτεις λινκ - αναφορά ο άλλος σε ανακαλύπτει αν τον ενδιαφέρουν αυτά που γράφεις σε παρακολουθεί!

  @alexandros!
  καλή αρχή φίλε!

  ReplyDelete