Tuesday, August 21, 2007

Οι ΕλληνοΠερσικοί πόλεμοι - σύντομη άποψη για το βιβλίο


Παρόλο που ομολογώ ότι θα ήθελα να έχω διαβάσει αρκετά πιο πολύ ιστορία στην ζωή μου ιδιαίτερα τώρα πια που συνειδητά δηλώνω ότι με ενδιαφέρει το θέμα - δεν το έχω κάνει-όσο θα έπρεπε! Διατηρώ μια συμπάθεια και ενδιαφέρον για την αρχαία Ελλάδα στα διάφορα στάδια της και σε μια τρελή ερώτηση αν ήθελα να ζήσω ξανά σε μια εποχή του παρελθόντος θα έλεγα ότι θα ήταν σίγουρα στα χρόνια των Ελληνο Περσικών πολέμων ή λίγο αργότερα στην εποχή του Περικλή! Όπως και να έχει κατά καιρούς διαβάζω αρκετά βιβλία από συγγραφείς όπως ο S.Pressfield οι οποίοι ανάλαφρα πλάθουν μύθους μαζί με πραγματική ιστορία και δίνουν βιβλία όπως οι Πύλες της Φωτιάς και άλλα πολλά. Πληροφορίες για τον Pressfield θα βρεις εδώ.

Αυτή την φορά μεταφέρθηκα πάλι πίσω στις εποχές του ενδιαφέροντος μου μέσα απο τα γραπτά ενός ιστορικού κατά κύριο λόγο και στην συνέχεια μυθοπλάστη συγγραφέα, του Peter Green! Το συγκεκριμένο βιβλίο έχει γραφτεί εδώ και μερικές δεκαετίες - κυκλοφορεί σε δεύτερη έκδοση και ο ίδιος ο P.Green έχει κάνει κάποιες διορθώσεις και παρατηρήσεις! Επισκέφθηκε την Ελλάδα το 1969-71 και περιπλανήθηκε στις τοποθεσίες που έλαβαν χώρα τα γεγονότα αυτού του σημαντικού γεγονότος για για την πορεία του Δυτικού πολιτισμού όπως τον ξέρουμε ως τώρα. Μια συνέντευξη του συγγραφέα μπορείς να βρεις εδώ.

Ολοκλήρωσα το βιβλίο λίγο πριν φύγω για διακοπές αλλά δεν πρόλαβα έγκαιρα να γράψω τις εντυπώσεις μου.Λοιπόν έχουμε και λέμε!

1. Όταν διαβάζεις για αρκετό καιρό βιβλία από συγγραφείς όπως ο Pressfield τότε η μετάβαση σου σε έναν συγγραφέα ό οποίος είναι πραγματικός μελετητής της ιστορία είναι λίγο παράξενη. Πολλές φορές θα δεις ότι για μισή σελίδα εξιστόρησης θα παραθέσει από κάτω 100 πηγές και σημεία από τα οποία αντλεί όλες τις πληροφορίες! Αρχικά θα μπερδευτείς αλλά σιγά σιγά όλες αυτές οι σημειώσεις δίνουν πραγματικά εξαιρετικές πληροφορίες και πολλές φορές εξηγούν γιατί ο συγγραφέας αποφάσισε να σχολιάσει με συγκεκριμένο τρόπο κάποιο συμβάν!

2. Η ιστορία 'γίνεται' από ανθρώπους - αν μπορώ να το πω έτσι άλλα γράφεται και μένει στον χρόνο από ιστορικούς! Βασικά αυτό που θέλω να πω είναι ότι τελικά η ιστορία μας, αυτή που ξέρουμε, που διαβάζουμε που σχολιάζουμε δεν παύει να είναι μια ομάδα από απόψεις και συμπεράσματα (πολλές φορές όχι λογικά) από μια μερίδα συγκεκριμένων ανθρώπων! Όλα είναι σχετικά και οφείλω να ομολογήσω ότι ο Green είναι πάρα μα πάρα πολύ λογικός και πολλές φορές όταν δίνει την δική εξήγηση ή θεωρία για το πως έγιναν κάποια γεγονότα δεν ξεχνά να αναφέρει αν τυχον υπάρχουν και άλλες απόψεις οι οποίες μπορεί να υπάρχουν απο άλλους ιστορικους και ισως να δημιουργουν διαφωνίες! Ολο αυτό το revilation που ειχα φυσικα δεν είναι κάτι άγνωστο για πολλούς απο εσάς οι οποίοι θα έχετε ενα πολυ καλύτερο υπόβαθρο απο μένα στην μελέτη ιστορικών αλλά και ιστορικών συγγραμάτων.

3. Διαβάζοντας το βιβλίο θα έλεγα ότι πολλοί μύθοι για την δόξα και τον πατριωτισμό των Ελλήνων πέφτουν - κάτι το οποίο είναι αρκετά γνωστό ήδη! Έριδες, φοβίες και συμφέροντα μεταξύ Αθηνών, Σπάρτης, Κορινθου και άλλων είναι πολλές φορές ο λόγος που συμβαίνουν οι εξελίξεις! Ο συγγραφέας δεν χαρίζεται σε αυτό το σημείο και δίνει όλες εκείνες τις πληροφορίες που μπορεί να απομυθοποιήσουν λίγο την κατάσταση, παρόλα αυτά ως τελικό του συμπέρασμα είναι αρκετά δίκαιος και μάλλον θα συμφωνήσω μαζί του.Αν παρατηρήσουμε λοιπόν το τελικό αποτέλεσμα μέσα από τα διάφορα γεγονότα πράγματι έχουμε μια τίμια γενικά αντίσταση λίγων σε έναν potential δυνάστη! Μπορεί κάποιοι να ηθελαν να πλουτίσουν άλλοι να εκδικηθούν το διπλανό βασίλειο το θέμα είναι ΟΤΙ κατάφεραν να συνεννοηθούν με κάποιο τρόπο ή με τα τεχνάσματα αρκετά έξυπνων ανθρώπων για την εποχή τους (βλέπε Θεμιστοκλής) και να παρουσιάσουν ένα σχέδιο στις κινήσεις τους και στον τρόπο άμυνας! Μαραθώνας, Αρτεμίσιο, Θερμοπύλες, Σαλαμίνα, Πλαταιές , σίγουρα δεν ήταν όλα super οργανωμένα αλλά υπήρχε μια κάποιας μορφής χαλαρή κοινή πολιτική και συμμαχία! Την κρίσιμη στιγμή κατάφεραν και έκαναν αυτό που έπρεπε!

4. Το βιβλίο μου έδωσε την εντύπωση ότι κινείται ελαφρά από την σκοπιά των Αθηναίων - αλλά τελικά τώρα που το σκέφτομαι οι Αθηναίοι ήταν οι μεγάλοι πρωταγωνιστές σε πολλά γεγονότα. Υπέστησαν και τις μεγαλύτερες απώλειες , έχασαν την πόλη τους 2 φορές, ήταν αυτοί που ας πούμε ξύπνησαν την μεγάλη αρκούδα με την βοήθεια τους προς τους Ίωνες (αν και όπως φαίνεται) οι Πέρσες απλά ήθελαν μια καλή αφορμή. Οι Αθηναίοι φαίνεται να είχαν και στην δύναμη τους ανά τους χρόνους μάλλον μια ομάδα απο τους πιο ικανούς πολιτικούς και άνδρες της εποχής.

5. Ο Θεμιστοκλής είναι μάλλον κεντρικό πρόσωπο σε αυτό το βιβλίο. Ομολογώ ότι μετά από όλες τις λεπτομέρειες δικαιωματικά πρέπει να θεωρείται ο πιο σημαντικός άνθρωπος σε αυτή την ιστορία - αν και δεν είχε δράσει σε όλα τα σημαντικά γεγονότα, το όραμα του και οι επιλογές του επηρέασαν και άλλα γεγονότα μετά από αυτόν!

6. Πολλά γεγονότα ακόμα και σήμερα έχουν ως reference τον Ηρόδοτο- respect!


Εν κατακλείδι, θεωρώ το συγκεκριμένο βιβλίο αξιόλογο - αξίζει να αφιερώσετε κάποιες ώρες μέρες για να μυηθείτε σε πολλές λεπτομέρειες των Ελληνοπερσικών Πολέμων. Ο τρόπος γραφής είναι ίσως λίγο διαφορετικός σε σχέση με άλλα πιο εύπεπτα αναγνώσματα αλλά η αξία του καλού μελετητή της ιστορίας πραγματικά θα σας ανταμείψει! Το αγόρασα από το βιβλιοπωλείο του Παπασωτηρίου 22 euro.

Καλό διάβασμα!


2 comments:

 1. Δώσε ένα βαθμό κούρασης από την παράθεση πηγών. Είναι ωραίο να βλέπεις τεκμηρίωση σε επιστημονικές δουλειές, αλλά δεν σπουδάζουμε και ιστορικοί...

  Btw με περιμένει κάπου η Ματωμένη Εκστρατεία του Pressfield, μετά τις HotGates...Κατάρα στην εξεταστική

  ReplyDelete
 2. Οραίο το Blog σας. Αφού ενδιαφέρεστε για βιβλία έχω να σας προτείνω το πιό κάτω;

  http://vivlia.wordpress.com

  Νομίζω ότι θα σας αρέσει!

  ReplyDelete