Thursday, July 19, 2007

Ελληνικές γραμματοσειρές και Firefox στον Mac!

Έχει αναφερθεί σε πολλά forum και συζήσεις αλλα τελικά παρατηρώ ότι τα blog εχουν μια ιδιαίτερη δυναμική και ευελιξία - είτε στο να αναζητεί κάποιος πληροφορία - είτε να την οργανώνει έτσι ώστε να είναι διαθέσιμη for future reference!

Ερώτηση: Αγοράζω τον νεο μου Mac, κατεβάζω και την τελευταία έκδοση του Firefox, κλικάρω ένα ελληνικό site και μπουυυυυμ οι γραμματοσειρές φαίνονται χάλια, οι μισοί χαρακτήρες καραγκιοζάκια.Τι κάνω;

Απάντηση: O πιο εύκολος και straight forward τρόπος να λύσεις αυτό το πρόβλημα με τον Firefox αλλά και άλλες εφαρμογές είναι ένα πακετάκι (να ειναι καλά οι άνθρωποι και developers που το έφτιαξαν) το οποίο ακούει στο όνομα XGreek. Πριν μερικούς μήνες παρατήρησα ότι η δefault τοποθεσία για download δεν ήταν διαθέσιμη, οπότε το ανέβασα στο .mac account μου για να ειναι διαθέσιμο σε όποιον το χρειαστεί! Εγκατάσταση, επανεκκίνηση τον Firefox και νομίζω είσαi οκ!Θα το βρείς εδώ!

Ερώτηση: Όταν γράφω ένα κείμενο sto blog μου ή γενικότερα γράφω κείμενο σε σελίδες με τον firefox πως μπορώ να έχω ορθογραφικό έλεγχο με τα ελληνικά;

Απάντηση: O firefox απο την έκδοση 2 όπως είναι γνωστό υποστηρίζει πολλαπλά λεξικά, αν πας στις επίσημες σελίδες των firefox dictionary extentions θα βρεις να κατεβάσεις αυτό που θές και να το εγκαταστήσεις ως Add On στον firefox! Όπως όμως διαβάζουμε εδώ υπάρχει και μια πιο βελτιωμένη λύση η οποία βοηθάει αρκετά όταν το κείμενο είναι mixed english-greek και με τα κεφαλαία! Θα το βρεις εδώ. Κατέβασε το open με Firefox (αν δεν στο ανοίξει ο Firefox κανε Open With) και εγκατάσταση! Restart τον firefox και είσαι έτοιμος / η!


ελπίζω να σε βοήθησα!

(το κειμένακι γράφτηκε σε απάντηση email ερώτησης το οποίο ξεκινάει με την εξής cool φράση - 'Σόρρυ για την ενόχληση αλλά επειδή εσύ η είσαι η αιτία που πήρα mac πρέπει να με βοηθήσεις :Ρ' . Νομίζω ότι is working! Spreading the word...of Macintosh!Thanks mate!

Update: όπως αναφέρει ο libertarian σε ένα comment πιο κάτω υπάρχει η λύση του HelloMacOS. Αναλαμβάνει να εγκαταστήσει σωστά ελληνικά fonts για να μην έχεις πρόβλημα πχ με τον Firefox + εγκαθιστά και ελληνικά στα Menu του ίδιου του MacOS! Αυτό είναι κάτι το οποίο δεν το θέλω οπότε γι'αυτο δεν το δοκίμασα μέχρι τώρα. Γενικότερα αισθάνομαι confident με τα αγγλικά Menu!Αλλα this is not the case!


10 comments:

 1. Κι επειδή και για μένα είσαι μια από τις αιτίες που πήρα mac, έχω ένα vaio που κάθεται τώρα και το τρώει η σκόνη. Οπότε πρέπει να το αγοράσεις να το ξεφορτωθώ... :-)

  ReplyDelete
 2. αν ημουν μεγιστάνας θα έδινα ένα ποσο σε φιλανθρωπικό σκοπό - δηλαδή αν αγοράσεις mac να αγοράζω το pc σου κα μετά να το δίνω σε ανακύκλωση!

  ReplyDelete
 3. Από το παραπάνω link σου, βρήκα και το αντίστοιχο λεξικό για το open office.... Μήπως ξέρεις εκεί πως γίνεται η εγκατάσταση? (μιας και είναι πολύ χρήσιμο)

  Ευχαριστώ

  ReplyDelete
 4. Μετρησέ πολύ το post σου man!!! Bravo!!!

  ReplyDelete
 5. ανώμυμε χρησιμοποιό το CocoAspell με το NeoOffice οποτε δεν ξέρω τι παίζει - θα το ψάξω και θα σου πω!

  ReplyDelete
 6. Thanx έφτιαξε! ;-)

  (αν και δεν εγκατέστησα το xgreek αλλά την τελευταία έκδοση του HelloMacOS που αν δεν κάνω λάθος είναι η εξέλιξη του)

  ΥΓ: πάντα ήθελα να πάρω και έναν mac αλλά συ μέσα από το podcast σου με ώθησες να κάνω τελικά την κίνηση :)

  ReplyDelete
 7. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζω κι εγώ από προχθές που έβαλα το MacBook Pro online. Κατεβάζω σήμερις όλος χαρά το xGreek, αλλά κάτι λάθος κάνω γιατί το πρόβλημα δε λύθηκε (καραγκιοζάκια μένουν οι χαρακτήρες, απλά είναι διαφορετικά απ'ότι χθες πχ). Έκανα ακριβώς ότι λέει στο ReadMe. Τι μπορεί να φταίει; (Σε Mac OS X 10.4.10 είμαι)

  ReplyDelete
 8. Ευχαριστώ πολύ για το ποστ αυτό ήταν ότι έπρεπε για τα πρώτα μου βήματα στο Mac OS X για τα Ελληνικά με βοήθησε αρκετά να σε καλά JavaPapo ;)

  ReplyDelete
 9. επιτέλους βρέθηκε η λύση. ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια.

  ReplyDelete