Tuesday, July 24, 2007

πετώντας

Ξέρεις λένε έτσι απλοικά βέβαια ότι 2 απο τα πιο σημαντικά κομμάτια μίας πτήσης ειναι η απογείωση και η προσγείωση! Αυτό δεν σημαίνει ότι και τα υπόλοιπα κομμάτια δεν έχουν κινδύνους αλλά σίγουρα αυτά τα 2 ειναι αρκετά σημαντικά απο την φύση τους! Καθώς κάθεσαι αναπαυτικά στο κάθισμα σου και το αεροπλάνο ετοιμάζεται και τροχοδρομεί- ξέρεις και εσυ ότι ετοιμάζεσαι να λάβεις μέρος σε ένα καθημερινό θαύμα της τεχνολογίας και της αεροναυπηγικής! Εσυ μαζί με τους συνεπιβάτες και αρκετους τόνους αλουμινίου και άλλων κραμάτων - νικάτε την βαρύτητα και οδεύεται προς τον ουρανό! This very moment να ξέρεις ..ειναι κρίσιμη οι κινητήρες δίνουν το maximum της απόδοσης τους, για να κινήσουν το μεταλλικό τέρας και τα φτερά να παράξουν αρκετή άντωση για απογειωθείς!

Αν εκείνη την στιγμή που οι turbines ουρλιάζουν πάει κάτι στραβά - τότε έχεις πρόβλημα - το αεροσκάφος δεν μπορεί να σταθεί στο υψος του - έχει απώλεια στήριξης. Σε ένα πολιτικό αεροσκάφος υπάρχουν οι διαδικασίες και η ικανότητα του χειριστή - αλλά και ο χώρος για να προσπαθήσει να φέρει το αεροπλάνο σε κάποια λογική θέση - για να μην γκρεμιστεί στο κενό.Ίσως και βολικός χώρος να κινηθεί και να κάνει ελιγμούς αν μπορεί!


Ένα Canadair 415 κουβαλάει στα έγκατα του περίπου 6,14 χιλιάδες λίτρα νερού, κάθε φορά που βουτάει μέσα σε μία ραχούλα- πλαγιά- γκρεμό για να προσεγγίσει την εστία της φωτιάς οι χειριστές του παίζουν ένα βρώμικο παιχνίδι με τον θάνατο! Βουτιά στο κενό- εφόρμηση - άφεση του φορτιού - ξαφνική αλλαγή των χαρακτηριστικών του Canadair (ξαφνικα χάνει αρκετό βάρος), οι κινητήρες ξανά στο full, τράβηγμα τα χειριστήρια πίσω και κομμένη η ανάσα ο γίγαντας να νικήσει την βαρύτητα και να βρει ξανά τον δρόμο του προς τον ουρανό! Καταλαβαίνεις ότι εδώ η βουτιά προς το κενό είναι μέρος της διαδικασίας - δεν γίνεται τυχαία. Η πίστη στην μηχανή είναι απόλυτη μιας και αυτή θα σε φέρει ξανά πάνω.

Αν κάτι πάει στραβά, αν ο ελιγμός ήταν έντονος - σε μια προσπάθεια να χτυπήσεις καλύτερα τον στόχο, αν για κάποιο λόγο ο κινητήρας κρατήσει - δεν δώσει την αναμενωμενη ώθηση -ή δεν τραβήξεις τα stick έγκαιρα - απλά γίνεται ένα με το έδαφος! Γιατί και οι μηχανές έχουν όρια όπως και οι άνθρωποι.

Είναι αλήθεια ότι όταν έχεις μια τόσο έντονη δραστηριότητα σε πυρκαγιές - και μια τόσο έντονη προσπάθεια ανθρώπων και μηχανών καθημερινά να τις σβήσουν - έχεις και σε ποσοστό προβλέψει την απώλεια. Και οσο πιο έντονη είναι η προσπάθεια το ποσοστό αυξάνει!

Παρά την παπαρολογία της εποχής από κάθε λογής άσχετο πολιτικό - η Ελλάδα έχει έναν από τους μεγαλύτερους στόλους πυροσβεστικών αεροπλάνων - μάλιστα είναι μια χώρα που έχει αρκετά μεγάλη εμπειρία στο συγκεκριμένο πρόβλημα - από τη δεκαετία του 70 όταν παρέλαβε τα πρώτα Canadair.(Παρακαλώ διαβάστε το σχετικό άρθρο στο τελευταίο τεύχος της Πτήσης- όπου δίνει αναλυτικά στοιχεία).Το συμπέρασμα από το άρθρο μετά από άλλες λεπτομέρειες είναι ότι τα αεροπλάνα και οι άνθρωπο αυτοί που οι πολιτικοί θα ονομάσουν ήρωες - αλλά μόνο τους θυμούνται στις στραβές - είναι ΜΟΝΟ ένας τρόπος στην προσπάθεια καταπολέμησης των πυρκαγιών. Δεν είναι το απόλυτο οπλο - και ποτε δεν θα μπορέσουν να γίνουν.Ούτε μια στρατιά απο πυροσβέστες δεν θα μπορούσε να βοηθήσει ακόμα και είχαμε τόσους!

Εμείς οι Έλληνες είμαστε τόσο μαλάκες που πάμε και καίμε την χώρα μας μόνοι μας - μερικές φορές και κατά λάθος ξέρεις ναι ναι.Άλλες φορές για να κάνουμε οικόπεδα. Θα πάνε να τους θάψουν του ήρωες, θα κάνουν και πολιτικά συμβούλια θα τα εχουν καλά με την συνείδηση τους, και στο τέλος θα μείνουν οι χήρες πίσω να αναρωτιούνται αν για αυτες τις βουτιές θανάτου του άνδρα υπήρχε τελικά κάποια αξία! Ισως έχουν αξια τα αιθαίρετα που θα χτιστούν από πάνω!

Όπως ακόμα αναρωτιέται υποθέτω και η αξιότιμη για την στάση της χήρα του Σμηναγού Ηλιάκη, όταν ο καριόλης μεμετο-πιλότος τον κατέρριψε, φυσικά αργότερα απο κωλοφαρδία γλίτωσε καθώς το αεροσκάφος του κατερρίφθει από τον άλλον Έλληνα πιλότο! Πόσο λυπάμαι που δεν τον άφησαν να ρίξει και τους άλλους 2 που μαζί με αυτον που μαζέψαμε - κόβανε βόλτες οπλισμένοι στο Αιγαίο τραβώντας φωτογραφίες για τις βάλουν στο flickr του Τούρκικού Υπουργείου Άμυνας. Στην χήρα και στο παιδί του σμηναγού, τι θα μείνει....θα μείνει να αναρωτιούνται αν άξιζε τελικά να χαθεί ο άνδρας της για μια ιδέα για ένα καθήκον για έναν επαγγελματισμό - την στιγμή που η ίδια μας η χώρα εμείς οι ίδιοι - είμαστε ανάξιοι τέτοιας συμπεριφοράς. Εμείς οι ίδιοι τρέχουμε σαν τους μαλάκες να ψηφίσουμε αυτούς που μας κοροϊδεύουν, εμείς οι ιδιοι κοροϊδευόμαστε με μαλακίες τους τύπου πάρε και εσύ μια γλάστρα στο μπαλκόνι σου για να γλιτώσουμε τις επιπτώσεις, εμείς οι ίδιοι μπορεί να αγοράσουμε κανένα οικόπεδο στην Κόρινθο, εμείς οι ίδιοι θα πετάξουμε το σκουπίδι της τσίχλας στον δρόμο ή το τασάκι από το αμάξι ...

Αυτή η χώρα δεν έχει μέλλον, είναι ένα απέραντο μπουρδέλο και φταίμε εμείς που και η νοοτροπία μας για ολα! Πίστευα ότι η νέα γενιά θα ήταν έντιμη σωστή και με λογική - το μόνο που παρατηρώ είναι πόζα- μαλακία - και ελληνικό ωχαδερφισμό!

Προς πολιτικούς: Μην ταπεινώνεται έτσι την καριέρα και το ήθος μερικών επαγγελματιών που παίζουν με τη ζωή τους! Ακόμα και όταν φεύγουν πάνω στο καθήκον, σταματήστε επιτέλους σαν τα κοράκια να πείτε τον επικήδειο λόγο σας, αφού δεν λυπάστε στα @@ είναι, ούτε και ο απλός άνθρωπος νιώθει κάτι μην κρυβόμαστε, τον πόνο της χήρας και των παιδιών δεν τον καταλαβαίνει κανείς! Κάντε λοιπόν κάτι για να έχουν να λένε αυτές οικογένειες ότι ο ήρωας τους έκανε κάτι σημαντικό και δεν πήγε για πλάκα - δεν πήγε εξαιτίας της ελληνική βλακείας!

Προς ολους εμάς: Όχι άλλο κάρβουνο ρε μαλάκες FAKE!

Την επόμενη φορά που θα δείτε έναν πιλότο μαχητικού, Canadair, ελικοπτέρου - πες του respect...και ευχαριστώ γιατί είναι ένας που κάθε μέρα αποδεικνύει τι θα πει επαγγελματισμός και αυτοθυσία και πίστη σε ένα σύστημα - ένα σύστημα που τον γαμάει! Γιατί όλοι εμείς απλά καθόμαστε και κάνουμε τον bloggo activismo μας και χαιρόμαστε ..ολοι μας και εγώ και εσείς..Αυτός όμως βουτάει σε φωτιές - κυνηγάει μαλάκες τουρκους - κουβαλάει ασθενείς απο νησιά.

Εγώ δεν σηκώθηκα να πάω εθελοντής - ή εσύ μην μου πεις ότι πηγες;

Τιμή σε όλους τους ιπτάμενους αυτής της χώρας, και ΚΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕ ΜΑΛΑΚΑ FAKE της εποχής - το κάνατε μόδα βλάκες!

Στα @@ μου αν με κακοχαρακτηρίσεις με αυτό το post μην με ξαναδιαβάσεις!

4 comments:

 1. Δεν νομίζω να σε κακοχαρακτηρίσουν......εσύ απλά δεν φοβάσαι να πεις τα πράγματα με το όνομα σου. Σε διαβάζω πολύ καιρό και ελπίζω να συνεχίσεις έτσι.

  Keep it real!!!

  ΥΓ) Ήμαρτον με τον άλλον με την γλάστρα....είναι τουλάχιστον γελοία η κατάσταση. Και όλοι οι fakers να αναπαράγουν το βίντεο του. Ωριμάστε ρε!!!

  ReplyDelete
 2. Κατά βάση συμφωνώ με τα λεγόμενά σου, αλλά έχω και μερικά σχόλια:

  #1
  Είναι δουλειά των πολιτικών, αντί να παπαρολογούν να πάρουν ουσιαστικές αποφάσεις σχετικά με τη δασική πολιτική. Τα δάση θα πρέπει να προστατεύονται σε 24ωρη βάση. Ο τρόπος είναι απλός, περίφραξη και ελεγχόμενη πρόσβαση. Επιπροσθετα, όλες οι δασικές εκτάσεις να απαλλοτριωθούν από το κράτος και να καταβληθούν οι σχετικές αποζημιώσεις.

  #2
  Δεν υπάρχει παραδειγματική τιμωρία των εμπρηστών. Ο εμπρηστής ισοδυναμεί με δολοφόνο εκ προθέσεως και κατά συρροή και πρέπει να τιμωρείται εξίσου αυστηρά. Επιπρόσθετα, θα πρέπει να υπάρχει και οικονομικό πρόστιμο (π.χ. δήμευση περιουσίας) πέραν του ποινικού.

  #3
  Για τους Τούρκους πιλότους τα πράγματα είναι λίγο ως πολύ τόσο δεδομένα όσο είναι και για τους δικούς μας. Είναι βλακώδες να υπάρχει εκεί πάνω ένας ακήρυχτος πόλεμος. Προσεκτική ανάγνωση της ιστορίας δείχνει ότι τελικά όσο και αν πετάνε εθνικιστικές κορώνες οι πολιτικοί μας είναι κότες που υπακούουν τυφλά στα σχέδια των Αμερικάνων. Πολύ κακό για το τίποτε λοιπόν, μιας και αν τα Αμερικανάκια αποφασίσουν να πάρουν οι γείτονες κάνα δύο νησάκια, αυτό θα γίνει και ούτε θα το έχουμε πάρει χαμπάρι. Αντίστοιχα, αποφασίζεται εν καιρώ ο διαμελισμός της Τουρκίας (τον οποίο θα πρέπει να απευχόμαστε).

  #4
  Το πρώτο πράγμα που μαθαίνει ένας πιλότος και γενικά ένας στρατιώτης είναι ότι είναι αναλώσιμος για χατήρι των ανώτερων ιδανικών. (Θυμήσου τον όρκο που έδωσες στην ορκωμοσία σου). Κατά συνέπεια και η γυναίκα και οι συγγενείς ενός στρατιώτη γνωρίζουν ότι είναι αναλώσιμος και διαθέσιμος ανά πάσα στιγμή στην πατρίδα. Το τί θα τον κάνει βέβαια αυτή η πατρίδα είναι άλλο θέμα...

  #5
  Το ότι η αρπαχτή, το σταριλίκι και η αφασία δεν έχουν μέλλον σε ένα κόσμο που αλλάζει τόσο ραγδαία, είναι προφανές. Όσο πιο νωρίς το πάρουν χαμπάρι οι πολίτες και αλλάξουν νοοτροπία τόσο το καλύτερο. Δυστυχώς όμως εκτός από το προσωπικό DNA υπάρχει και το κοινωνικό και αυτό είναι καλά μπολιασμένο με αφασία και ωχαδερφισμό.

  Προτάσεις όμως αγαπητέ Πάρη;

  Έχω βαρεθεί να βλεπω στα διάφορα blogs διαπιστώσεις και γκρίνια.

  Το θέμα είναι να δημιουργηθούν πυρήνες οι οποίοι θα δράσουν συντονισμένα και θα δημιουργήσουν μια νέα κραταιά άποψη.

  Αν έστω και λίγο συμπονάμε αυτούς που χάνονται τζάμπα, είτε είναι πιλότοι, είτε οδηγοί σε εθνική που πέφτει πάνω τους ο μαλάκας ο κάγκουρας, είτε ασθενείς που τους γράφουν στα @@ τους οι γιατροί, πρέπει να αρχίσουμε να απαιτούμε.

  Να απαιτούμε με αξιοπρέπεια και όχι να εκλιπαρούμε για τα προφανή. Δεν χρειάζεται καμμία επανάσταση, απλώς αλλαγή στάσης ζωής. Έτσι απλά όλα θα αλλάξουν μια μέρα...

  ReplyDelete
 3. @Vaggelis: σχετικά με το #1 που είπες.. η νομοθεσία λέει ότι αν κάποιος πάει και εγκατασταθεί στο χωράφι σου για κάποια (συγκεκριμένα) χρόνια και εσύ δε τον έχεις πάρει πρέφα μέχρι τότε είτε να τον διώξεις είτε να του επιβάλεις διαμονή με όρους συμβολαίου π.χ. ενοίκιο, τότε μετά από αυτά τα χρόνια τα συμβόλαια τα δικά σου δεν έχουν ισχύ και η 'περιουσία' σου ή μέρος αυτής της έκτασης γης περνάει στα χέρια του καταπατητή. (Αν ρωτήσεις έναν νομικό θα στο εξηγήσει με σαφήνεια)

  Θέλω να πω ότι ακόμα και αν το κράτος περιφράξει τις δασικές εκτάσεις του, είναι αδύνατον να τις κρατήσει όλες στο ακέραιο. Εδώ δε προλαβαίνει πολλές φορές ένας ιδιώτης να διαφυλάξει τα χωράφια του, θα μπορέσει το κράτος να λειτουργήσει για όλη την επικράτεια;

  Κατά τα άλλα μπράβο για το post. Κάποιος τουλάχιστον έπρεπε να τα πει έξω από τα δόντια

  ReplyDelete
 4. πολύ ωραίο...όλοι οι πολιτικοί μπλα μπλα στα παράθυρα...μόνο όταν πεθαίνει κάποιος τον σκέφτονται...

  !!!...GREEK PILOTS ARE THE BEST...!!!

  ReplyDelete