Thursday, June 14, 2007

Περι της εκδήλωσης της Κ.Ε.Λ ΕΜΠ, Hellug ..συνέχεια!

Λοιπόν συμπληρωματικό post γιατί βλέπω ότι, τα πράγματα μάλλον πείραξαν πολλούς και όπως και να έχει το post αυτό δεν είχε σκοπό να απονθαρύνει φοιτητές οι οποίοι εμπλεκονται σε τέτοιες διαδικασίες - και με πάθος προσπαθουν να προωθήσουν αυτό που αγαπούν και πιστεύουν!

Κύριοι και κυρίες, όπως έγραψα τουλάχιστον 2 φορές στο συγκεκριμένο post η συγκεκριμένη εκδήλωση παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον τόσο που ένας μη Linux adopter (sort of) θα ήθελε να την παρακολουθήσει (όπως εγώ).

Όπως σωστά διάβασα σε ένα απο τα φοιτητικά forum αλλά δεν μπορώ να απαντήσω γιατι δεν είμαι φοιτητής - ίσως ήταν ατυχής η σύνδεση των γενικών παρατηρήσεων μου για τις τεχνολογικές ημερίδες απο κοινότητες και group στην Ελλάδα με την συγκεκριμένη - και γι'αυτο απολουγούμαι - κυρίως γιατί είδα ότι αρκετοί παθιασμένοι φοιτητές ίσως νέεοι σε ηλικία - είδαν ότι γίνεται πόλεμος στην προσπάθεια τους. Φυσικά δεν ήταν η πρόθεση αυτή - ουτε να σπάσω το ηθικό- ισα ισα η αγορά έχει ανάγκη απο παθιασμένους ανθρώπους!

Θέλω να καταλήξω στο εξης - καλό θα ήταν βέβαια κάποια στιγμή οι 2 κόσμοι . ο κόσμος των επαγγελματιών και των φοιτητώ να βρουν κοινούς τρόπους επικοινωνίας. Με το post μου απλά εξεφρασα λίγο την πικρία μου ως geek ότι θα ήθελα να δω την ημερίδα αλλα δεν βοηθάνε καθόλου οι συνθήκες ειναι δηλαδή μη ρεαλιστικές για έναν εργαζώμενο. Με ενημέρωσαν και τους ευχαριστώ ότι θα μπορώ να την stream-άρω!

ΓΕΝΙΚΑ ΤΩΡΑ ΑΣΧΕΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
Ιδεατά θα ήθελα η ακαδημαική κοινότητα και ιδιαίτερα οι φοιτητές να γίνουν λιγο πιο openminded σε τέτοια θέματα. Πριν 2 χρόνια σε κάποιο πανεπιστήμιο προσπαθήσαμε - σε κάποιο κεντρικό μέρος - είπαμε αυτά εχουν σημασία - προσπαθήσαμε να οργανώσουμε το JHUG μια ημερίδα, εμεις θα φέρναμε ομιλητές - όπως και φέρνουμε κάθε φορά απέξω -και γνωστούς έλληνες - θα τα κανονίζαμε - ουσιαστικα για 5-6 ώρες θα φέρναμε ένα JHUG DAY σε χώρο του πανεπιστημίου. Δυστηχώς πεσαμε πάνω φοιτητικές παρατάξεις κόμματα και άλλες ιστορίες κτλ κτλ. Το ελληνικό πανεπιστήμιο γενικότερα έχει μια μακραν παράδοση να νομίζει την ιδιωτική πρωτοβουλια ως κάτι κακο! Θυμάμαι στο JavaOne μου έλεγε ξανά ένας evangelist της Sun για το πόσο γέλιο είχε ρίξει όταν μπήκανε εκπρόσωποι της ΚΝΕ σε ένα event της Sun στο Πολυτεχνείο γιατί λεει ηταν οι καπιταλιστές και οι κακοι! Ε , πως να περιμένεις την Sun και την κάθε Sun, MS να έρθει και να σου κάνει ημερίδες να σε επιμορφώσει. Βέβαια έχω παρατηρήσει οτι η αντίστοιχη επαναστατική άποψη των potential επαναστατών στα πανεπιστήμια χάνεται αμέσως όταν η μεγάλη εταιρία τους δώσει 1-2 lab με terminal ή απεριόριστα books και resources!


Όπως και να έχει. Ένας απο τους στόχους μας στο JHUG είναι να προσπαθήσουμε να βρουμε τρόπους να συνεργαστούμε με την ακαδημαική κοινότητα - συγκεκριμένα με τους ίδιους τους φοιτητές οι οποίοι έχουν μεράκι να ασχοληθούν με αυτό που εμείς αγαπάμε.Υπάρχουν και άλλες active κοινότητες πχ Αν κάποιον τον ενδιαφέρει η Microsoft υπάρχει το αξιόλογο dotnetzone το οποίο ξαναλέω η MS πολύ έξυπνα υποστηρίζει. Τα τελευταία 2 χρόνια ζωής του JHUG αποτύχαμε απο την μεριά μας στο να έρθουμε κοντά στα πανεπιστήμια και στις φοιτητικές κοινότητες. Άλλες φορές μπορεί πολλοί να νόμιζαν ότι ειμασταν sales reps απο την Sun, ή κολλημένοι με την java (οκ εγώ είμαι)- άλλες φορές εκνευριστήκαμε και είδαμε οτι δεν μπορουμε να συννεοηθουμε ή τελικά δεν είχαμε χρόνο. Η αλήθεια είναι ότι απλά όπως οι παθιασμένοι με το Linux έτσι και εμείς θέλουμε να μάθουμε πιο πολλά για την πλατφόρμα που αγαπάμε - γιατί μην ξεχνάμε - μας δίνει λεφτά και ζούμε απο αυτή.

Δυστηχώς για την ώρα εχουμε το εξης..οι ακαδημαικές κοινότητες παραμένουν φανερά κλεισμένες στα στένα όρια του μαγευτικου κόσμου του πανεπιστημίου - the uni bubble - απο την άλλη οι λίγες developer oriented κοινότητες cant be bothered να εισχωρήσουν στις ακαδημαικές κοινότητες. Πολλές φορές η διαφορετική αντίληψη είναι χαοτική..άλλες φορές ειναι κομπλεξισμός και απο τις 2 μεριές...

Κατανοώ εξαιρετικά γιατί πχ σε JHUG events δεν έρχονται φοιτητές αλλα 100-150 επαγγελματίες. Στην αρχή τους χάσαμε όταν τους ειπαμε ότι δεν μπορουμε να τους δώσουμε κάποιο certificate γνώσης, είναι απλά μια ημερίδα - αν και υπάρχουν σκέψεις για certificate παράστασης χωρίς όμως αυτό ΝΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΚΑΤΙ. Μετά τους χάσαμε εντελώς γιατι το Σάββατο δεν είναι σωστή μέρα και αυτό είναι κατανοητό!

Η αλήθεια ειναι οτι ολες αυτές οι κοινότητες ειναι σαν συγκοινωνουντα δοχεία , μέλη απο την μία ερχονται στην άλλη και πάλι πίσω. Είμαι σίγουρος ότι θα υπάρχει μια λύση, σίγουρα και εμείς απο την μεριά μας έχουμε κάνει λάθη - και εγώ ο ίδιος μάλλον έχω πάρει κάποιες λάθος αποφάσεις!

Όποιοι απο εσάς ενδιαφέρεστε για το πως μπορεί το JHUG, να εμπλακεί σε κάτι μέσα απο κάποια ομάδα φίλων Java που μπορεί να έχετε στο πανεπιστήμιο, η θα θέλατε να ακούσετε κάποια ομιλία απο ανθρώπους της αγοράς εργασίας -ΟΧΙ για να σας πάρουν τα βιογραφικά σας αλλα για να πουν πως οι τεχνολογίες και ποιες τεχνολογίες χρησιμοποιούντε έξω - παρακαλώ στείλτε μου ένα e-mail (javapapo@mac.com). Υπάρχει μια μικρή ομάδα ιδιαίτερα active ανθρώπων που θα χαρεί να βοηθήσει.

Ελπίζω να λύθηκαν οι παρεξηγήσεις!

Keep... learning!

1 comment:

  1. Είπαμε... αν θέλαμε πραγματικά να προοδεύσουν τα ελληνικά ιδρύματα, θα είχαμε ξηλώσει τις παρατάξεις εδώ και καιρό...

    ReplyDelete