Tuesday, May 22, 2007

Διαβάζωντας το iCon - review....

Το τελευταίο πράγμα που αγόρασα στο San Francisco ήταν το iCon, το τελευταίο βιβλίο - στυλ βιογραφία ανεπίσημη - που έχει γραφτεί για τον Steve Jobs και το Apple Saga. Συγγραφείς του ο J.Young (συντάκτης στο MacWorld) και ο W.Simon συγγραφέας του The Art of Deception μαζί με τον Mitnick φυσικά!

Δεν ξέρω πως πρέπει να γράψεις ένα review βιβλίου, τέτοιου στυλ, είμαι αρκετά συνηθισμένος σε τεχνική βιβλιογραφία.Καταρχήν θα πω γιατί το πείρα. Εδω και 2 χρόνια πια είμαι ενας ενθουσιώδης Macintosh switcher. Τα mac μπήκαν στην ζωή μου δυναμικά, με έχουν αφήσει τόσο πολύ ενθουσιασμένο που τα αποτελέσματα της ενέργειας αυτής φαίνονται σε αυτό το blog στο podcast, ακόμα και στα 3-4 T-Shirt mac που φοράω στο σπίτι και στην δουλειά - μέχρι και στην τσάντα που κουβαλάω το laptop. Όταν διαβάζεις για την Apple, δυστυχώς η ευτυχώς η φιγούρα του Steve Jobs ξεπροβάλει στο μυαλό σου, θες δεν θες. Το πρώτο του πνευματικό παιδί - η εταιρία του όπως λένε κάποιοι - αντικατοπτρίζει ακόμα και τώρα μερικές τους ιδέες (κάτσε μην ξενερώνεις δεν θα ζαχαρώσουμε αρκετά). Σαν Switcher βλέπεις σιγά σιγά τον εαυτό σου να κοιτάει σε mac related site, να συζητάει με άλλα αρρωστάκια για το πότε θα βγει το leopard, αν θα βγει κάποιο νέο macintosh το οποίο θα είναι καλύτερο απο το δικο σου και θα σε κάνει να το θες.Τέλος είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα κάτσεις με υπομονή αργά το βράδυ μήπως και πετύχεις το video απο το Keynote του Stevo..η θα κάνεις refresh κάθε ένα λεπτό όταν το keynote τρέχει. Περιμένεις πάντα το ..one last thing..one more thing...we think this is cool.. :D . Eίναι μια μεταμοντέρνα καταναλωτική αρρώστια ο εθισμός στο Macintosh και είμαι σίγουρος ότι αν ρώταγες κάποιον αν θα αντάλλασσε το Mac του για ένα PC (ακόμα και αυτό του έχει δημιουργήσει κάποια προβλήματα) θα σου έλεγε, ΟΧΙ!

Ας πάμε στο βιβλίο. Καταρχήν να ξεκαθαρίσουμε ότι το βιβλίο δεν μπορεί να θεωρηθεί ως ένα γλύψιμο προς τον Jobs , ίσα ισα το αντίθετο. Θα το χαρακτήριζα ρεαλιστικό - αν και δεν πρέπει κανείς να εκφέρει απόλυτη άποψη μιας και κανείς μας δεν ήταν εκεί όταν τα πράγματα βρίσκονταν σε εξέλιξη. Ο τίτλος ένα έξυπνο λογοπαίγνιο con-man ο Steve ή icon; Μετα απο 300++ σελίδες νομίζω και τα 2.

Η ιστορία ξεκινάει απο τα παιδικά του χρόνια, τα οποία θα μπορουσαν να χαρακτηριστούν νορμάλ (αν εξαιρέσεις το γεγονός ότι ήταν παρατημένο παιδί και την μεγάλωσε ανάδοχος οικογένεια), για ένα παιδάκι που μάλλον ειχε μια ιδιαίτερη ιδιοσυγκρασία! Σχολείο - άτακτη εφηβεία, οικονομικά στριμωγμέμη οικογένεια - και τέλος ένας drop out πανεπιστημίου.

Η αλήθεια είναι ότι αυτός ο άνθρωπος είχε μέσα του κάτι που του έλεγε ότι ξεχωρίζει ήταν μοναδικός! Ήταν; Ναι και καταρχή σύμφωνα με το βιβλίο ήταν μοναδικός στο να κάνει άλλους ανθρώπους να δουλεύουν γι'αυτον, μυαλά αρκετά πιο λαμπρά σε αντίθεση με αυτόν που δεν θα μπορούσαμε ποτέ να τον χαρακτηρίσουμε geek. Κακός; ίσως πούλαγε και αγόραζε τους συνεργάτες του με ιδιαίτερη ευκολία - όσο εύκολα έγινε στα 20 του πλούσιος και ιδρυτής της Apple!

Στο βιβλίο θα βρεις όλες τις σημαντικές περιόδοους της επιχειρηματικής του δραστηριότητας, Apple μετά φυγή, Next, ΤΕΡΑΣΤΙΟ κεφαλαιο Pixar (δεν είχα ιδέα πραγματικά, πριν διαβάσω αυτό το βιβλίο- πόσο σημαντική δουλειά και λεφτά είχε βάλει σε αυτή την εταιρία που κόντεψε να τον φέρει στα όρια - αν και το μέλλον τον δικαιώσε πανυγηρικα). Επιστροφή στην Apple, (απ'οσο κατάλαβα ο Gil Amelio - μάλλον έπεσε θυμα της προπαγάνδας του Steve αργότερα), νέα Apple και o Steve.

Δεν θα κάτσω να πω πιο πολλές λεπτομέριες εξάλλου γι'αυτό ειναι το βιβλίο να σου δείξει απο την ματιά τρίτων πως μερικές φορές ο Stevo ηταν αρκετά κακός και Con αλλά άλλες φορές έπαιρνε αποφάσεις οι οποίες επηρρεάζουν ακόμα και το δικό μας experience στους υπολογιστές που φιάχνει η εταιρία του.

Μπορεί να πούλησε να πίεσε και να έκανε πολλους να τον μισήσουν αλλά για μένα εκτός απο όλα αυτά τα άσχημα είχε ένα διαφορετικό - επιχειρηματικό vision - το οποίο το έκανε πραγματικότητα.

Σε μερικά σημεία το βιβλίο λίγο κουράζει μιας και δίνει αρκετή πληροφορία για την δυναμική της τότε αγοράς σε σχέση με την μετοχή και το χρηματιστήριο αλλά τελικά αν το σκεφτείς εκεί είναι το ζουμί! Όλοι αυτοί οι μεγάλοι παίζουν με την αγορά, με τα μιντια με εμας τους καταναλωτές για την τιμή της μετοχής.

Αξίζει να το διαβάσω; (θα ρωτήσεις). Ναι θα απαντήσω, εύκολο διάβασμα, πολυ ωραίες πληροφορίες για να μάθεις όχι μονο για την Apple αλλα και την Disney την Pixar το πως ήρθα ταινίες και προιόντα στην ζωή και πως η μαγεία πίσω απο τις κινηματογραφικές ταινίες για παιδιά - κρατάει όσο και η ταινία γιατι πριν έχει προηγηθεί αρκετό business sex.

Ελπίζω να βρήκες το sort of review μου, χρήσιμο! Δεν θα είχε νόημα να μιλήσω για συγκεκριμένα πράγματα και ιδέες, θα ήταν σαν να παραθέτω κομμάτια απο το ιδιο το βιβλιο και its not fun αν δεν το διαβάσεις ο ίδιος/α!

Go Stevooooooooo πάμε γερά........Leoppppppppard..αρρώστια Mac (χα χα χα χα)

(*) στην φωτό το βιβλίο μαζί με το καμένο μου ipod - ζωή σε μας!

3 comments:

 1. Πολύ καλό βιβλίο το διάβασα σε dt. Δείτε πρώτα το Pirates of Silicon Valley πριν το διαβάσετε :)

  ReplyDelete
 2. Ξεκίνησα το βιβλίο από τη μέση και κοντεύω να το τελειώσω... άρα μου έχει μείνει η αρχή του :o)

  Η αλήθεια είναι ότι περίμενα να βρω μια πιο ολοκληρωμένη ανάλυση της προσωπικότητας του Jobs κι όχι οι συγγραφείς να την αφήνουν να φανεί μέσα από τα διάφορα γεγονότα.

  Επίσης μερικές φορές μου φαίνεται σαν να γίνονται άλματα στην αφήγηση. Πάντως το βιβλίο (συμφωνώ) είναι τρομερά ευκολοδιάβαστο, με λέξεις-κλειδιά ώστε να γίνει best seller και με ωραίες περιγραφές.

  ReplyDelete
 3. Ενδιαφέρον.

  Όπως σου έγραψα και τις προάλλες στο cosmix.org, έχω διαβάσει το 'Second Coming of Steve Jobs' (2001) του Alan Deutschman το οποίο καθ'ότι τέσσερα χρόνια παλαιότερο καλύπτει μέχρι και την αρχή της δεύτερης σταδιοδρομίας του στην Αpple). O Deutschman λίγο μετά τη κυκλοφορία του iCon και μετά την δημόσια διαμάχη Jobs-Wiley και την απομάκρυνση όλων των βιβλίων του εκδοτικού οίκου από σημεία πώλησης προϊόντων Apple, σε σχετικά εκτενές άρθρο του στο SF Chronicle το κατέκρινε λιγο πολύ για έλλειψη ουσιαστικού νέου περιεχομένου και αντιγραφή (!) του δικού του βιβλίου. Προφανώς μετα από σχεδόν μια εικοσαετία παρακολούθησης της βιομηχανίας, πλήθος άρθρων και το SCSJ, Triumph of the Nerds, Pirates of Silicon Valley κλπ. δε νομίζω πως μένουν πολλά δημόσια στοιχεία να μάθω για τον Jobs.

  Εδώ και 25 χρόνια τουλάχιστον είναι ευρέως γνωστό πως είναι ένας απίστευτα χαρισματικός δικτάτορας/πωλητής που μερικές φορές θυμίζει τσαρλατάνο με τα όσα ισχυρίζεται για τα όσα έχει να προσφέρει, αλλά παρα ταύτα καταφέρνει στο τέλος να διατηρεί γύρω του ομάδες ιδιαίτερα ικανών μηχανικών, στελεχών, κλπ. που παράγουν κάποια από τα πλέον εντυπωσιακά και πρωτοποριακά προϊόντα/υπηρεσίες. Προσωπικά πιστεύω πως μέσα στα 23 χρόνια από τον Mac ο Jobs μεταμορφώθηκε από ιδεαλιστή, ονειροπόλο νεαρό με λανθάνουσα τάση δικτατορικού απόλυτου ελέγχου, σε ώριμο, στυγνό, δικτατορικό ίσως, και πολύ πετυχημένο επιχειρηματία με λανθάνοντα δείγματα ενός χαμένου ιδεαλισμού (όπως διαφαίνεται π.χ. από το γράμμα του για την κατάργηση του DRM).

  Παρα ταύτα θα ήθελα κάποια στιγμή -- ίσως σε κάποια πτήση/διακοπές -- να διαβάσω το iCon αντί κάποιας άλλης mainstream μπούρδας από αυτές που πωλούνται στα αεροδρόμια.

  ReplyDelete