Thursday, May 03, 2007

Digg me ..μια επανάσταση!Λοιπόν σε προηγούμενο μου post κάποιος μου είπε οτι με τις απόψεις μου του θυμίζω τον πατέρα του, σε κατάσταση τα ξέρω όλα και τα ισοπεδώνω όλα. Δεν μπορούσα να κρατηθώ απο τα γέλια μόνο με την εικόνα μου ως αυστηρός γονιός να λέω στο παιδί μου ' Άκου να σου πω δεν ειναι έτσι τα πράγματα ' χα χα χα χα. Λοιπόν ας πάμε στο παρασύνθημα!

Οι ενημερωμένοι θα άκουσαν και θα διάβασαν για την επανάσταση του Digg, του ίσως πιο μεγάλου και δυνατού social bookmarking εργαλείου αυτη την στιγμή στο internet και στην geek- society. Ένας χρήστης πριν απο λίγες μέρες πάει και bookmark- άρει ένα post το οποίο περιέχει μέσα τον φερόμενο ως κωδικό ο οποιός ουσιαστικά είναι το κλειδί για το σπάσιμο της προστασίας του format HD-DVD (ΑΑCS) σύντομα κοντά σας! Το βλέπουν λοιπόν και άλλοι ενθουσιασμένοι geeks - users και ξεκινούν να το digg- άρουν (να το ψηφίζουν έτσι ώστε να ανεβεί στην πρώτη σελίδα σε hits). Το digg ειναι πια φαινόμενο, έχει τροματικά μεγάλο user base και αν μια σελίδα σου ή ένα post σου digg- αριστεί αρκετά τότε θα πρέπει να ενημερώσεις τον web server σου ότι θα περάσει άγριες νυχτες sex μεχρι να τα φτύσει.Λοιπόν ανεβαίνει η ιστορία πάνω πάνω σε ψήφους- η εταιρία και το κονσορτιουμ που προστατεύει το νέο format και ελπίζει να γίνει ο διάδοχος του DVD κτλ κτλ στην αγορά - οι οποίοι τυχαίνει να είναι και σπονσορες του digg. ..σφυράει κλέφτηκα στους ιδιοκτήτες και τους λεει.

Μάγκες αν δεν αφαιρέσετε και γρήγορα μάλιστα οποιαδήποτε ιστορία αναφέρει είτε το κλειδί το ίδιο είτε τεχνικές για να σπάσει το κλείδωμα, δεν θα τα πάμε καλά, θα σας μηνύσουμε με άλλα λόγια..θα σας γ@μήσουμε!

Ξεκινάνε οι μάγκες, και λένε πράγματι ας αρχίσουμε να σβήνουμε σιγα σιγα οτιδήποτε έχει να κάνει με αυτό το πράγμα. Ξεχνώντας κάτι σημαντικό! Ότι η εταιρία τους το site τους, είναι ναι μεν μια καλή ιδεά - συνέχεια άλλων όπως ευστοχα διάβασα σε κάποιο blog , αλλά κατα βάση το content της βασίζεται όχι στην κοινότητα των user αλλά στην τεράστια κοινότητα των user που έχει και τροφοδοτεί καθημερινά την μηχανή του digg με ειδήσεις.

Αρχίζουν λοιπόν να αφαιρούν post, χρήστες...! Οι diggers την ψιλιάζονται γρήγορα την δουλειά, και λένε..'Καλά ειστε μαλάκες πάτε να μας βάλετε έλεγχο αφού εμείς είμαστε η δύναμη σας' και ξεκινάνε μαζικά τα post με το περίφημο κλειδί.

Σε εκείνη ακριβώς την στιγμή οι ιδιωκτήτες του digg βρίσκοντε μπροστά απο ένα μεγάλο δίλημμα. Είτε πάμε κόντρα στους χρήστες μας και προσπαθούμε (με την βοήθεια και κάποιων script) να αφανίσουμε τα post αυτά, είτε.........ειτε.......ΧΑΝΟΥΜΕ τους χρήστες μας..και είναι θέμα ημερών να γίνουμε το νέο slashdot και κάποιο άλλο Digg να πάρει την θέση μας!


Γράφτηκα πολλές απόψεις :

α) πω πω τι μαλακία έκαναν οι digg admins πάει το έθαψαν το site θα τους πηδήξουν οι δικηγόροι, πάει το κατέστρεψαν εξαιτίας των θερμοκέφαλων geek!

Καταρχήν δεν νομίζω οτι θα πάθει κάτι κακό το digg απο δικηγόρους. Ηδη από τις πρώτες δηλώσεις τους για την So- called επανάσταση ανέφεραν 100 φορές ότι είναι σε διαρκή επαφή με το δικό τους νομικό τμήμα. Λογικά θα τους είπα ναι μεν θα εχουμε προβλήματα αλλα δεν μπορουν να μας κλείσουν!

β) Viva la revolution - γράφουν με ενθουσιασμό αρκετοί και καλά κάνουν - οι χρήστες του Digg αποφασίζουν για την τύχη του Site!

Μάλιστα ναι αν κάνεις γαργάρα την κατάσταση και μάλιστα με τον τρόπο που τώρα πανέξυπνα την πασάρουν οι digg admins , θα νομίζεις ότι έχει γίνει καμία επανάσταση η οποία ξεφύτρωσε ξαφνικά αγνή μέσα από τα δολάρια των διαφημιστικών του Digg. Εγώ πιστεύω ότι απλά η κατάσταση ήταν μονόδρομος. Ο κόσμος πράγματι είχε λόγο και δύναμη - αλλά οι ιδιοκτήτες του digg δεν είχαν απλά επιλογή! Το δικό τους συμφέρον καταρχήν τους ώθησε στο να πάνε με τα νερά της κοινότητας τους, αφού βέβαια πήγαν ίσως και απρόσεκτα να παίξουν με το digg society beast!


Λοιπόν για να καταλήξω. Η ταπεινή μου άποψη είναι και όποιοι διαφωνούν τα comments είναι ανοιχτά, όλοι ελεύθεροι. Φυσικά δεν υπήρχε επανάσταση..μου φαίνεται nowdays ο κόσμος έχει ανάγκη απο επαναστάτες ή επαναστατικές ιδέες..τέσπα. Οι δημιουργοί του digg φοβήθηκαν εξαρχής τους σπόνσορες τους, όταν αρκετά γρήγορα συνειδητοποίησαν ότι μπορούσαν σε μερικές μέρες να χάσουν τους χρήστες τους ....είπαν χωρίς χρήστες είμαστε ένα τιποτα...εδώ μπορει να χάσουμε έναν σπονσορα αλλά χωρίς user base θα τους χάσουμε όλους..και αμέσως ο πιο έτοιμος πιονέρος θα σηκώσει σε χρόνο dt το φιλελεύθερο digg2 και θα γίνουμε και εμείς legacy site σαν το slashdot! Άρα χρηστες = χρήμα, άρα who is your daddy bitch? My users...

Simpleeeeeeeeeeeeee!

Τώρα αν κάποιος απο εσάς ενθουσιάζεται για την γενικότερη κινητοποίηση των diggers μέσα σε λίγες ώρες, παρακαλώ μην βάλετε τα κλάματα απο συγκίνηση, ειναι αρκετά σύνηθες φαινόμενο η αναρχο - free κουλτούρα ιδιαίτερα σε tech- related κοινωνίες όπως αυτές των προγραμματιστών, web surfer και techies η οποία φροντίζει να σπάσει τα δεσμά οσο αναφορά την μυστικότητα που περιβάλει πολλές φορές κάποιο σύστημα, κάποιο μυστικό κάποια πληροφορία. Εμένα θα μου έκανε εντύπωση αν δεν γινόταν της πο@τανας! O κόσμος του web και η κουλτούρα του δεν μπορεί ούτε να ταυτιστεί με non web στερεότυπα...ούτε καταστάσεις! Για την δικη μου κουλτούρα κύριοι και κυρίες επαναστάτης δεν είναι ο Che που πολλοί πίνεται νερό στο όνομα του και τον έχετε κάνει μπλουζάκι...χα χα χα! Αλλά ο linus Torvalds! O torvalds άλλαξε την δική μου και την δική σας ζωή , για μερικούς ίσως δεν είναι ορατό, είναι όμως για την τράπεζα που φυλάει τα χρήματα σου για τον provider που σου δίνει internet κτλ κτλ. Ο πλουσιοθρεμένος Che (όπως εύστοχα λέει και ένας φίλος) ακόμα ψάχνω πως επηρέασε την ζωή αλλά και την ζωή άλλων που τον φοράνε σε T-Shirt και σε poster στο δωμάτιο τους!

Αλλά είπαμε είναι θέμα ...απόψεων! Και ειναι γνωστό ότι ο καθένας έχει απο μίας..όπως και εγω...ως ταπεινός cyber ναύτης! Και κάτι τελευταίο απο το ιδιο το Digg 'Digg is all about user powered content'!

respect!

Αυτό με αγάπη επίσης!

Update: έβαλα και αγαπημένο επαναστατικό μουσικό κομμάτι- fuck yeah!

2 comments:

  1. Τώρα την έβαψες..Ανέφερες τον Τσε και θα το πληρώσεις. Ετοιμάσου για σκληρό, δεξιό και ανηλεές moderation :P

    .:nistas

    ReplyDelete
  2. viva la revolution φιλε Niko!

    ReplyDelete