Wednesday, March 14, 2007

Judo και η ατάκα της ημέρας!
Μου πήρε αρκετή ώρα να βρώ ένα καλό videaκι το οποίο θα δίνει καθαρές κινήσεις μέσα από προπόνηση. Λοιπόν.Το Judo είναι θανατηφόρο, ναι μην γελάς δεν είναι πόζερο δήλωση. Εξάλλου όταν το ομολογεί ένας δάσκαλος αρκετά έμπειρος, δεν στο λέει για πλάκα. Πάει κάμποσος καιρός που δεν είμαι πια ο εντελώς αρχάριος, χωρίς αυτό να σημαίνει τίποτα απλά ξεκινάω και μπαίνω στο νόημα. To Judo είναι πολλά πράγματα, είναι άθλημα, είναι σεβασμός στον συναθλητή σου είναι αρκετά σκληρή και κουραστική προπόνηση φυσικής κατάστασης, είναι αιφνιδιασμός, είναι ισορροπία και κέντρο βάρους, είναι σπάσιμο της ισορροπίας , είναι πάλη, λαβές ...

Είναι πολλά βράδια μετά την προπόνηση γίνεται μια mini συζήτηση γενικότερα επί του θέματος - οι δάσκαλοι το αγαπούν το άθλημα και δεν διστάζουν να μιλήσουν γι'αυτό να μιλήσουν μερικές φορές και ολίγον non politically correct. Ανέφερα πιο πάνω ότι το Judo ειναι άθλημα έχει κανόνες, προσπαθείς να ρίξεις τον αντίπαλο να σημειώσεις το λεγόμενο ippon. Όταν ο αντίπαλος μέσα σε μία λαβή ή πέσιμο νιώσει ότι δεν αντέχει χτυπάει το χέρι ή το πόδι κάτω 3 φορές και πρέπει να τον αφήσεις. Σε αντίθεση ίσως με κάποιες άλλες τέχνες οπου ίσως μερικές φορές να ενθαρρύνεται η πιο επιθετική στάση, στο Judo επιβάλλεται η απόλυτη πειθαρχία. Ο δάσκαλος θα ομολογήσει ότι ακόμα και σε μικρούς μαθητές οι οποίοι ολοκληρώνουν κάποια στάδια και αρχίζουν και κατανοούν πια την δύναμη της τέχνης αλλά και του σώματος τους, αν παρατηρηθεί ότι έξω από την σχολή αρχίζουν και παίζουν ξύλο - μένουν εκτός σχολής. Την ίδια πειθαρχία - και ας πούμε κουλτούρα την είχα συναντήσει ως πάλι αρχάριος στο Aikido!

Λοιπόν τι έλεγα ναι το Judo είναι lethal. Συγκρίνω τις προπονήσεις στα φοιτητικά μου χρόνια στο Aikido με αυτές του Judo και το επίπεδο γνώσης κατανόησης και ετοιμότητας που είχα. Η αθλητική απλότητα του Judo δίνει στον αρχάριο μια μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Μπορεί το Aikido να είναι πράγματι θανατηφόρο αλλά η τέχνη του είναι αρκετά δύσκολη να γίνει master...ακόμα και μετά απο πολλά χρόνια.Επίσης είναι αρκετά πιθανό στα πρώτα χρόνια του Aikido να ψιλό βαρεθεί - η αμυντική φιλοσοφία του τουλάχιστον για τους αρχάριους πολλές φορές κουράζει - το απόσταση ασφαλείας κτλ κτλ - μπορείς να σε μπερδέψει . Βέβαια όταν παρατηρείς λίγοι απο Steven Segal ο οποίος μην γελάς καθόλου ξεχυλίζει απο Dan στο Aikido λές..πως γίνονται αυτά ρε πούστη μου!

Λοιπόν επανέρχομαι. Σε μία από αυτές τις συζητήσεις αναφέρθηκαν μερικοί για το τι γίνεται στον δρόμο. Η κίνηση που θα κάνεις στον αντίπαλο είναι ίδια, αλλά μέσα στον αγώνα υπάρχουν νόμοι και όρια..στο δρόμο δεν υπάρχει τίποτα. Απρόσμενα ο δάσκαλος είπε ότι υπήρχαν φορές που οταν χρειάστηκε για νάνο sec σκέφτηκε σοβαρά αν μέσα σε έναν καυγά θα έπρεπε να τελειώνω την κίνηση η οποία θα οδηγούσε σε σπασμένο καρπό, γόνατο ή αγκώνα στον αντίπαλο..ή πνιγμό ο οποίος στην καλή των περιπτώσεων σε οδηγεί για λίγο σε απώλεια αισθήσεων! Είπε λοιπόν και είχε δίκιο ' Πρέπει να το έχεις μέσα σου να εισαι κωλόπαιδο - αν μέσα στον καυγά μπορείς να διατηρήσεις την ψυχραιμία σου έστω και για έναν αντίπαλο και σου βγει η κίνηση - όταν ο άλλος σκάσει στο τσιμέντο σαν καρπούζι - να εισαι έτοιμος να κάνεις δέηση στον θεό που πιστεύεις για να μην του έχει ανοίξει το κεφάλι και φυσικά ανοίξουν για σένα οι πύλες της φυλακής.

Σήμερα λοιπόν είχε ομαδικό radori (πάλη) ένας στην μέση και δεξιά και αριστερά δεχόταν αλλεπάλληλες επιθέσεις από συναθλητές. (Ενας κάθε φορα). Όλοι έπρεπε να κάνουν τον επιτιθέμενο. Ήρθε η σειρά του συναθλητή που συνήθως προπονούμαστε μαζί στο ραντόρι - 4 ζώνες πιο πάνω. Hajime λέει ο δάσκαλος... τρέξιμο και εικονική επίθεση στον συνάδελφο ο οποίος ειναι και μέλος των σωμάτων ασφαλείας. Στο Judo όταν ο δάσκαλος δίνει το ελεύθερο για nage (δηλαδή να ολοκληρωθεί η κίνηση και να ρίξεις τον αντίπαλο- πρέπει πάντα στην πτώση να τον κρατάς - να μην τον σκας με ολη σου την δύναμη. Βέβαια μερικές φορές κατα τύχη δεν παίζει αυτό.Hajime λοιπόν αφού είχα περάσει και εγώ με το να κάνω 5 διαφορετικές τεχνικές σε όλους...επίθεση στον συναθλητή. Η εντολή του δασκάλου ippon sionage στον αμυνόμενο - και ...ντουυυυυυβ!

Αν δεν έχει φάει γρηγορο ippon sionage δεν το καταλαβαίνεις.. χαχααχ! Σε φέρνει τούμπα στον αερά και σκας κάτω. Φυσικά προσπαθείς πάντα να χτυπάς με δύναμη το ελεύθερο σου χέρι έτσι ώστε να λειτουργεί ως αντι-κραδασμικό. Παρόλα αυτά αν η κίνηση του βγει σωστά, γρήγορα, λυγίσει τα γόνατα σωστά σου σπάσει το κέντρο βάρους - απλά σε τελειώνει. Και ντουυυβ! Μπορείς να φανταστείς λίγο slow motion απο rocky..οταν τρώει μια καλη και η camera πάει σιγά και βλέπεις τον ιδρώτα να στάζει. χααχχαχα κάπως έτσι νιώθεις. Εκείνη την στιγμή σκέφτεσαι αν έπεφτες στον δρόμο σίγουρα έχεις σπάσει το κεφάλι το αυχένα - 100%. Για 1 δευτερόλεπτο περνάει λιγο flash back όλη η μέρα σου..και κορυφώνεται στο να νιώσεις τον κραδασμό από το σώμα σου ...να σε διατρέχει. Πίστεψε με..9-10 ώρες να γράφεις EJB και Hibernate ..είναι κάτι σαν λύτρωση..Αντίστοιχη με αυτή που ο αντίπαλος σου σωριάζεται κάτω μετά από επιτυχημένο osoto-gari .

Σηκώνομαι...και παίρνω σειρά για την επόμενη επίθεση..στην σειρά μαζί με έναν ακόμα αρχάριο γελάγαμε..μου έλεγε Πάρι - στην έβγαλε σούπερ την κίνηση ο μάγκας-
ναι απάντησα άστα με ζάλισε για λιγο -
και ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΑΤΑΚΑ ΤΗΣ ΒΡΑΔΙΑΣ από τον τύπο..που έκανε την κίνηση - γελώντας ->

Ζάλισε; Ωχ τι έγινε ρε μαλάκα έγκυος είσαι;

αχαχαχαχαχαχα λύσαμε και οι 3 στο γέλιο.

Μάάάάάάάάάάάάάάάάάάάάτε για σήμερα...

1 comment:

  1. To τζούντο είναι καλή φάση αρκεί να ξέρεις να πέφτεις!!! (Ωχ η πλάτη μου) :-)

    ReplyDelete