Sunday, March 11, 2007

Enterprise Java Tech Day - Όπως την είδα εγώ

Το συγκεκριμένο post έχω προσπαθήσει να το γράψω 2 φορές. Μια με την ψυχή στο στόμα μόλις γύρισα το Σάββατο , άλλη μία σήμερα το πρωί με έντονο πονοκέφαλο από το ξενύχτι, ε νομίζω τώρα δεν θα μου ξεφύγει. Να σου πω την αλήθεια ειχα σκοπό να γράψω περίληψη για τις λεπτομέρειες ιδιαίτερα σε επίπεδο κάλυψης και αλληλουχίας των θεμάτων, αλλα ο Διονύσης Συνοδινός proud member που λέμε και εμείς του jhug νομίζω οτι τα έγραψε..απίστευτα καλά! Πως λέμε...καλύτερα δεν θα μπορουσες να τα γράψεις κάπως έτσι.

Δεν πάνε 3 ώρες που γύρισα σπίτι. Ξέρεις μια ημερίδα δεν αρχίζει ποτέ την ημέρα που λέει το πρόγραμμα ούτε φυσικά τελειώνει μετά από 5 ώρες. Για μένα ξεκίνησε απο την Πέμπτη το βράδυ και τελείωσε σήμερα.Πριν από λίγο αποχαιρέτησα και 2 απο τους 4 διάσημους ομιλητές μας με την ευχή να μπορέσουμε να τους έχουμε ξανά κάποια στιγμή για να μας δώσουν παρουσιάσεις.

Οφείλω να ομολογήσω ότι στην αρχή ήμουν αρκετά αγχωμένος. Καθόμουν έξω στην υποδοχή στην αίθουσα του ξενοδοχείου Park και έλεγα με τον Πάνο. Αν αυτή την φορά δεν πάει εξαιρετικά καλά όχι μόνο καλά, τότε ίσως δεν έχει αξία να προσπαθούμε άλλο. Έχουμε φέρει 2 πραγματικά ηγετικές μορφές σε σημαντικά θέματα στον κόσμο του j2EE (P.Linskey, Tom Baeyens), έναν απο τους πιο γνωστούς και καλύτερους Java επαγγελματίες wordwide, και έναν ευαγγελιστή hot Java IDE. Για το μέγεθος του JUG αλλά και την δυναμική της ελληνικής αγοράς το επίπεδο των ομιλητών ήταν πραγματικά υψηλό. Για να μην τα πολυλογώ στην αρχή αυτά λέγαμε...αλλά φυσικά μετά ξεκινήσαμε το τρέξιμο γιατί ότι ηταν να γίνει θα έπρεπε να γίνει.

Η αίθουσα πρωί πρωί μόλις πήγα, χώραγε συνολικά λίγο παραπάνω απο 150 άτομα!
Από τις πρώτες δουλειές ήταν να τακτοποιήσω τις 2 κούτες με τις αναμνηστικές τσάντες του Javapolis. Ένα ακόμα ευχαριστώ στο BeJUG στον Stephan Janssen και φυσικά την Sun USA (μιας και πλήρωσε για την αποστολή τους).

Αφού έκανα τους πρώτους διευρενητικούς κύκλους έφτασε και η ομάδα του χορηγού για την 4η ημερίδα μας (i-docs.gr). Οφείλω να ομολογήσω ότι είχαμε μια άριστη και ιδιαίτερα ειλικρινή συνεργασία, και θα ήθελα να τονίσω το ειλικρινή. Μου άρεσε ιδιαίτερα που πρόσεξαν την κάθε λεπτομέρεια όσο αναφορά την χορηγίας τους και νομίζω ότι έκαναν αρκετά καλή εντύπωση. Να αναφέρω ότι ηταν η πρώτη φορά σε 4 event που είχαμε αρκετές ερωτήσεις στην παρουσίαση του χορηγού. Έχουμε παρατηρήσει ότι ο κόσμος πολλές φορές είναι δυσκολος σε αυτό το σημείο. Με ενδιαφέρον λοιπόν είδα ότι άκουσε αυτα που είπαν και έκανε ερωτήσεις. Επίσης να αναφέρω thumbs-up τον διαγωνισμό για το video ipod που κληρώθηκε στο τέλος. Οκ δηλάδη how cool is that. Η αλήθεια είναι ότι θα ήθελα και εγω μια φορά σε ένα συνέδριο να κερδίσω ένα i-pod.Φαντάζεσαι; Ξυπνάς το πρωί Σάββατο πηγαίνεις σε μια ημερίδα Java και γυρνάς στο σπιτι σου εκτός απο τα κλασικα αναμνηστικά δωράκια αλλά και με ένα ipod. Λοιπόν για να καταλήξω με το θέμα του χορηγού το οποίο δεν το έχω κρύψει πολλές φορές μας έχει προβληματίσει (ως κατάσταση στο παρελθόν), αυτή την φορά είχαμε πολύ καλό χορηγό και αρκετά έξυπνο αλλά και decent. Το μόνο που εύχομαι τώρα είναι να συνεχίσουμε να έχουμε τέτοιες συνεργασίες.

ipod me babyyyyyyyyyyyyyyy!
Ομολογώ όταν το είδα να το ανοίγει από την συσκευασία δώρου λίγο πριν την κλήρωση ένιωσα σαν στο άρχοντα των δαχτυλιδιών..το πόθησα για νάνο δευτερόλεπτα χαχαχα - και φαντάσου ότι έχω 2.

Η ώρα είχε φτάσει 11 παρά και με καθυστερηση μερικών λεπτών για να έχουν ολοι την ευκαιρία να πάρουν έναν καφέ. Ο καιρός δεν μας έκανε το χατήρι να είναι χαρωπός όπως ολη αυτη την εβδομάδα. Οπότε το κάλεσμα έγινε να μπουν όλοι μέσα. Το πρώτο άγχος είχε φύγει, ειχε έρθει αρκετός κόσμος. Θέλω να τονίσω το εξής οσο αναφορά το άγχος για τον κόσμο. Αν δεν ερχόταν, δεν ήταν ότι θα έπεφταν οι επενδύσεις μου κάτω η δεν θα έβγαζα τα λεφτά μου ή ότι άλλο. Το έχω πεί πολλές φορές γι'αυτό το πράγμα τρέχουμε καθαρά απο κ@υλα και μεράκι τίποτα άλλο. Η ανησυχία μου ήταν η εξής:
 • Αν ο κόσμος δεν έρθει τότε είναι σίγουρο ότι unofficial οι ομιλητές θα μας παρουν more or less για πλάκα- θα την ψιλιαστουν ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον - και είναι λογικό ότι όχι μόνο δεν θα ξανάρθουν αλλά ουτε θα πουν έναν καλό λόγο σε αντίστοιχο συνάδελφο τους να μας κάνει την χάρη να έρθει. Μην ξεχνάς ότι δεν πληρώσαμε τα έξοδα στον καθένα. Πλήρωσαν οι εκάστωτε εταιρίες που εκπροσωπούσαν - φυσικά θα μου πεις για διαφήμιση - αλλά μπορώ να σου αναφέρω ως αντιπαράδειγμα πχ ο Jboss (Red Hat) αυτή την στιγμή στην ελλάδα δεν έχει κάποιο συμβόλαιο μεγάλο -θα μπορούσε να πει..δεν γαμ..ουντε και οι έλληνες ή η IDEA αν έβλεπε στατιστικα χρήσης κτλ κτλ. Τέσπα νομίζω καταλαβαίνεις την λογικη
 • Αν δεν έρθει κόσμος παέι να πει ότι δεν υπάρχουν άνθρωπο με ενδιαφέρον, δεν υπάρχουν άνθρωποι που εκτιμούν την επιμόρφωση και εκπαίδευση, δεν υπάρχουν άνθρωποι που έχουν κ@υλα γι'αυτό που κάνουν και θέλουν να μάθουν και άλλα. Αυτό είναι χειρότερο από το πάνω, γιατί σημαίνει ότι δεν θα βρείς και αρκετούς συναδέλφους στην δουλειά σου να έχουν το ιδιο μεράκι με σένα.
Τελικά τίποτα απο τα 2 δεν βγήκε αληθινό. Ο κόσμος ήρθε- ο κόσμος που γούσταρε - ο κόσμος που ελπίζω στο μέλλον να παρακινεί και άλλους να συμμετέχουν ή να αποκτήσουν μεράκι - ο κόσμος που more or less αύριο θα βρίσκεται την θέση κάποιου manager και θα παρατρύνει τον developer την κάθε ομάδα του για τέτοιες πρωτοβουλίες.

Οπότε άνοιξα τον χωρό. 12 Slides. Δεν έδωσα αρκετό χρόνο σε μένα ήθελα να είμαι σύντομος και up to the point. Μερικά νέα για το JHUG, το νεό μας logo που σε άλλους άρεσε και σε άλλους όχι, η μελλοντική μας μετάβαση μάλλον στο Confluence (ελπιζω μέχρι το καλοκαίρι να έχουν πάει ολα καλά)., και μια σύντομη περίληψη γης εμπειρίας μας στο Javapolis. Ελπίζω του χρόνου να είμαστε μεγαλύτερη ομάδα στην Αμβέρσα και φυσικά να πάμε για ακόμα ένα ομαδικο - night γίνε λιώμα και τραγούδα Γονίδη στο Βέλγιο χα χα χα.

Ο papobook έκανε δημόσια πρώτη.Εντάξει τι να λέμε - το remote στην τσέπη και η παρουσίαση απλά ένα πάτημα και next next next. O heinz λιγο πιο πριν το έβλεπε και έλεγε ..i should get one of those man...you should you should απάντησα!


Μουά! Δεν ένιωθα άνετα να ανεβώ πάνω στο stand - οπότε προτίμησα να μιλήσω απο κάτω και λίγο μακριά απο το μικρόφωνο αφου ως γνωστόν ..φωνάζω αρκετά χα χα! Η αλήθεια είναι ότι απο τότε που μου ζήτησαν να παρουσιάσω πρώτη φορά σε μάθημα στο πανεπιστήμιο - ανακάλυψα ότι ποτέ δεν θα είχα πρόβλημα σε αυτό το πράγμα. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα διαδικασία. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να κερδίσεις το κοινό...έστω και για λίγα λεπτά.

Την σκυτάλη πείρε ο Dr Heinz Kabutz ο οποίος μας έδωσε μια παρουσίαση, την οποία θα κάνει και στο theServerSide Symposium στην Βαρκελώνη. Είπαμε ότι το event είχε ειδικό βάρος - οι ομιλίες δεν ήταν τυχαίες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι ερωτήσεις του κοινού μιας και προκάλεσε πολλές απορίες αλλά και objections. Οι πρώτες τσαντούλες δόθηκαν - στους θαρραλέους!!!

Συνεχίσαμε με την παρουσίαση του χορηγού ή οποία τελικά αποδείχτηκε ενδιαφέρουσα μιας και οι παρευρισκόμενοι στο τέλος έκανα ερωτήσεις για συγκεκριμένα τεχνικά θέματα που αναφέρθηκαν και συγκεκριμένα για επιλογές σε συγκεκριμένες τεχνολογίες.


Ο κύριος με το άσπρο ειναι ο Βέλγος Tom Baeyens. Απίστευτος τύπος και με ιδιαίτερα καλό humour. Δημιουργός του jBPM και τώρα πια στην οικογένεια του Jboss! Μετά το τέλος της παρουσίασης του, ομάδα από τους παρευρισκόμενους τον αρπάξανε με αλληλουχία ερωτήσεων.Τελικά δεν πρόλαβε ούτε το break για φαγητό απο τις ερωτήσεις!


Μετά το μεγάλο διάλειμμα ακολουθησε ο Patrick Linskey. Πρέπει να τονίσω ότι ήταν μια απο τις πιο επαγγελματικές παρουσιάσεις που έχω δει ποτέ μου. Non stop χωρίς κενά με απίστευτη συνέχεια και σε κάθε πληροφορία που έκανε διαθέσιμη. Δεν είναι τυχαίος εξάλλου.Ιδέες του και δουλειά του χρησιμοποιούμε όλοι στα νέα EJB3 project μας. Ήταν και η παρουσίαση που με ενδιέφερε πιο πολυ εξαιτίας της εμπλοκής και χρήσης που κάνω στo JPA.


Κλείσαμε με τον λίγο τρακαρισμένο απο το άγχος Rob Harwood και την παρουσίαση γύρω απο το IntelliJ και την IDEA.

Παρευρισκόμενοι (1)

Παρευρισκόμενοι (2) - Είχαμε και κάλυψη με κάμερα παρακαλώ!Μέσα στην εβδομάδα θα δούμε και τα αποτελέσματα της δουλειάς.


Αναμνηστική στο τέλος
Tom Baeyens- Patrick Linskey- Heinz Kabutz- εγω- Rob Harwood- Πάνος

Εν κατακλείδι, όλα πήγαν καλά. Νομίζω ότι ο κόσμος έφυγε το Σάββατο το απόγευμα με κάποιες ίσως νέες ιδέες αλλά και με το συναίσθημα ότι δεν έχασε τον χρόνο του.
Όλες οι διαθέσιμες - δικες μου φωτογραφίες είναι εδώ. Μέσα στον επόμενο μήνα ελπίζω να μπορέσουμε να έχουμε και το DVD της ημερίδας έτοιμο.Ενώ κατα τον Ιούνιο όλες οι παρουσιάσεις θα είναι διαθέσιμες και απο το parleys.

Until next time...όπως έλεγε και ο AliG ..keep it (java) real!

3 comments:

 1. Να 'στε καλά Πάρι και Πάνο που έχετε το κουράγιο και διοργανώνετε τόσο επιτυχημένες ημερίδες! Και εις ανώτερα, με μεγαλύτερα ονόματα και περισσότερο κόσμο! Go Java go!

  ReplyDelete
 2. έλα φιλαράκι...η οργάνωση ειναι το ίδιο σημαντική με την συμμετοχή. να εισαι καλά go java go!

  ReplyDelete
 3. Πάντα τέτοια παίδες! Άντε να δούμε πότε θα αξιωθώ και εγώ να παρακολουθήσω καμιά από αυτές τις ημερίδες.

  ReplyDelete