Tuesday, February 27, 2007

MySQL και Database Client ...ORMs και τα ρέστα!

Καλή αυτή η MySQL δεν λέω ρε γαμώτο αλλά ώρες ώρες με την δυστροπία και την λογική τής , είτε σε χαρακτηριστικά είτε σε configuration σου σπάει τα @@. Παρόλα αυτά οκ, ας σοβαρευτούμε τζάμπα πράμα είναι και γενικα για μικρο- μεγάλες enterprise εφαρμογές κάνει scale αρκετά καλά! Ήταν την περασμένη εβδομάδα που είχαμε μια συζήτηση με τον Διονύση (τότε με το θέμα των encoding) , για το πόσο της πλάκας και πρόχειρο φιαγμένα ειναι τα εργαλεία που έρχεται bundled - σχεδον- η MySQL για τον administrator. Μιλάω για το MySQL Administrator - Query Browser - Workbench (καλά αυτό είναι για τα πανηγύρια). Μου έκανε εντύπωση που και σε Linux και σε MacOSX τα εργαλεία αυτά crash- άρανε κάθε 10 λεπτα -έτσι για πλάκα! Αντίστοιχα μικρή εμπειρία μαζί τους στα windows έδειχναν να παίζουν πιο σταθερά - χωρίς πάντα να δικαιολογούν ότι είναι και τόσο χρήσιμα.

Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία 2 χρόνια έχω δοκιμάσει αρκετές λύσεις οσο αναφορά database clients. Θεωρώ τον εαυτό μου application developer τα πολλά πάρε δώσε με την βάση δεν μου αρέσουν και για να μην παρεξηγούμαστε. Σε μεγάλες εφαρμογές με μεγάλες βασεις και αρκετά μεγάλη πολυπλοκότητα εμπιστεύομαι καλύτερα τον so - called db expert παρά εμένα. Η αλήθεια είναι σε μικρά σχήματα εταιρία , ακόμα και σε μικρά project δεν θα δεις ποτέ dedicated resource για βάση. Όπως και να έχει εμεις οι της Java τυχαίνει να χαιρόμαστε εδώ και χρόνια - ιδιαίτερα ώριμες τώρα πια τεχνολογίες ORM οι οποίες μαθαίνω κατακτούν σιγά σιγά και τον χώρο του .Net (χο χο χο). Η ανάγκη για να έχεις dedicated ανθρώπου χάνεται καθώς η τεχνολογία έρχεται να σου λύσει πολλά προβλήματα όπως το να ζωγραφίσεις ενα decent db σχημα..να σου παρέχει ενα πρώτου επιπέδου support σε query - joins - updates γενικα CRUD operations, να σου παρέχει ευελιξία στην αλλαγή στο σχήμα σου και στο δέσιμο με τον κώδικα σου. Όπως έλεγε ο Δημήτρης σε πρώτο ανεπίσημο JHUG event - στην cosmoline - οπου και την γνώρισα πρώτη φορά - Hibernate rulezz ...φυσικά έρχομαι να προσθέσω τώρα πια ... God Bless JPA . Τέσπα μεγάλο θέμα για άλλο θέλω να γράψω at the moment!

Ένας αρκετά καλός και decent database client τον οποιο χρησιμοποιώ καθημερινά στην δουλειά είναι ο DbVisualizer. Παρέχει τα κλασικά sql prompt για να κανεις issue τα commands, όμορφο περιβάλλον να βλέπεις τα αποτελέσματα, μαγκιές να κάνεις extract τα σχήματα κτλ κτλ. Δωρεάν παρακαλώ και παίζει όμορφα σε MacOSX.

Μια πιο Java- δικη λυση ειναι ο SQuirel ο σκίουρος! Για έναn ολόκληρο χρόνο τον χρησιμοποιούσα παρολο που η υλοποίηση του (ιδιαίτερα η εκδοση 1) ήταν αρκετά πρόχειρη. Η νέα του έκδοση έχει βελτιωθεί ταμάλα..οποτε αν θέλετε κάτι απλο java- δικο και καρα - free go for it!

Δεν θα μπορουσα βεβαια σε αυτη την ενότητα να μην αναφέρω το διάσημο βατραχάκι ΤΟAD (κουαξ κουαξ). Ειναι πραγματικά πολυ-εργαλείο και μάλιστα οι εκδόσεις του για Oracle ...γαμάνε και δέρνουν. Η μαλακία είναι ότι βγαίνει για Windows .. anyway.

Αν εχετε και άλλες προτάσεις για αγαπημένα DB πολυ εργαλεία αφήστε comments!

πάμε

DELETE FROM users
WHERE operating_system='windows';

2 comments:

 1. χεχεχε

  osql -Usa -P
  drop database Vista
  go

  ReplyDelete
 2. quantum plugin for eclipse μέχρι να γυρίσω σε netbeans :-)

  ReplyDelete