Tuesday, February 27, 2007

Η μετάλλαξη του Έλληνα και η μετατροπή του σε e-Έλληνα

Τα διάφορα άρθρα στα ενημερωτικά site κάνουν προφανή την διάθεση και την δυναμική της εξάπλωσης του Internet , σε ένα ευρύ κοινό - σε ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας. Απο το 1 στους 10 πήγαμε 3-4 στους 10 και τα πράγματα καλυτερεύουν. Αυτό ουσιαστικά που συμβαίνει είναι μια μετάλλαξη, ναι ναι ναι!

Η εξάπλωση των νέων τεχνολογιών η καινοτομία η έρευνα το internet και η πληροφορική δεν ήταν ποτέ τα αγαπημένα μας σπορ. Ιδιαίτερα η πληροφορικη και οι τηλεπικοινωνίες ως κράτος έχουμε να δείξουμε ένα χάσμα γύρω στα 5-10 χρονια - τεχνολογικά σε σχέση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη - και μάλλον 10-20 με τον θείο ΣΑΜ. Μέσα σε αυτά να υπολογίσεις σε παρακαλώ εκτός από τις καθαρά εξελίξεις σε τεχνολογικά θέματα, την αγορά εργασίας την βιομηχανία της πληροφορίας και της πληροφορικής..το πόσο έχουν ωριμάσει κτλ κτλ.

Τώρα λοιπόν στην Ελλάδα, περνάει στον απλό κόσμο η ιδέα της πληροφόρησης της πληροφορικής και της ψηφιακής τεχνολογίας. Τόσα χρόνια όλες αυτές οι λέξεις βρίσκονται σε συγγράμματα φωστήρων και τις παπαγάλιζαν δάσκαλοι καθηγητές πολιτικοί.Ναι θα έρθει η κοινωνία της πληροφορίας..ναι θα έρθει η βιομηχανία της πληροφορίας..ναι θα γίνει αυτό..ναι όταν έχουμε αυτές τις υποδομές θα γίνει το ένα και το άλλο.

Έλα λοιπόν ο καιρός γαρ εγγύς η μάλλον ήρθε και ο τεχνοφοβικός και συντηρητικός μέσος Νεοέλληνας μικροαστός έρχεται σε επαφή με την νέα τεχνολογία. Καλύτερος αντιπρόσωπος απο το Internet δεν υπάρχει.

Αφού ξεπερνάμε τα εμπόδια της μαλακίας και της συντηρητικότητας που δέρνει τα mainstream media βλέπε ιδιαίτερα τηλεόραση και την δαιμονοποίηση για αρκετά χρόνια κάθε τι είχε να κάνει με το νέο μέσο...αρχίζουμε δειλά δειλά να ερωτοτροπούμε με το DSLKit της τάδε εταιρίας ...για μπουμε και εμείς στην νέα τεχνολογία.

Φαντάσου λοιπόν τον Έλληνα ο οποίος είναι ουσιαστικά σε κώμα στο νοσοκομείο - το ονομάζουμε τεχνολογικό κώμα - έρχεται ξαφνικά ο γιατρός και του κάνει την ένεση - σε υγρή μορφή- της χρήσης του internet και της ψηφιακής τεχνολογίας. Ο ασθενής λοιπόν αρχίζει και έχει σπασμούς δες κλασικά σπλάτερ- αρχίζουν και πάνε δεξιά και αριστερά - το σώμα του ταρακουνιέται πάνω κάτω..και χμμμμ θέλει να το πολεμήσει δεν θέλει να μπεί στον οργανισμό του αυτή η ουσία.

Γιατί; Η απάντηση είναι απλή Φοβάται. Φοβάται την αλλαγή, φοβάται ότι δομές και πράγματα τα οποία τον περικύκλωναν μέχρι τώρα θα σταματήσουν να έχουν σημασία. Πρόσεχε. Δεν θα σταματήσουν να υπάρχουν αλλά θα σταματήσουν να έχουν σημασία. Φοβάται γιατί νιώθει ότι πρέπει να καταβάλει ιδιαίτερη προσπάθεια για να αφομοιώσει την νέα τάξη πραγμάτων..κάτι που φυσικά φρόντισε να του βάλει καλά στο μυαλό του ή συντηρητική του εκπαίδευση. Φοβάται γιατί νιώθει ότι οι δυνατότητες της νέας τεχνολογίας είναι απεριόριστες και ακόμα δεν έχουμε εξαντλήσει το πλήθος των υλοποιήσεων και ιδεών που μπορούμε να πραγματώσουμε για να την κάνουμε ακόμα πιο χρήσιμη στην ζωή μας.

Η μετάλλαξη λοιπόν του ουγκα - μπουγκα Νεοέλληνα σε άνθρωπο που θα τον ρωτάς - α να σου - να σου στείλω ενα email για να σου δώσω κάποια στοιχεία για την δουλειά που λέγαμε; ή ΤΙ δεν ΞΕΡΕΙΣ που είναι Βαρκελώνη; Άνοιξε το Google Earth και ψάξε γι'αυτη..θα έχεις μάλιστα την ευκαιρία να δεις πως μοιάζει -κτλ κτλ θέλει χρόνο και υπομονή.

Συνήθως βλέπεις ανθρώπους που ναι μεν έχουν την δεκτικότητα να περάσουν στην ένα εποχή αλλά κουβαλάνε πάνω τους ολη την συντηρητικουρα και τα στερεότυπα απο την αναλογική τους ζωή. Προσπαθούν να βάλουν όρια , να μιλήσουν για ηθικές ..για ποιότητα, να διαχωριστούν σε ποιοτικούς και μη ποιοτικούς..ενω κατα βάθος έχουν χεστεί από την χαρά τους για τις απεριόριστες δυνατότητες της νέα τεχνολογίας.

Η απάντηση είναι σιγά τα αυγά! Χαλαρώστε! Οι νέες τεχνολογίες δεν είναι ένα νέο θέμα που θα ανοίξει σε φιλοσοφικά πηγαδάκια και πολιτιστικού περιεχομένου πάνελ. Δεν είναι η τροφή για μαλακισμένες συζητήσεις ανευ ουσίας με λόγιους και λόγιες που δεν εχουν κάτι ουσιαστικά να πουν αλλά αναμασουν τα στερεότυπα της παλιάς κατάστασης.

Όλοι εμείς που συνειδητά ή ασυνείδητα παίρνουμε τον ρόλο του γιατρού που πηγαίνει και καρφώνει την βελόνα με την τεχνολογική επανάσταση στον συνάνθρωπο μας, πρέπει να τον βοηθήσουμε να έχει μια πλήρη εικόνα της κατάστασης η οποία δεν θα τον φοβίσει ούτε θα του δημιουργήσει κομπλεξ κατωτερότητας.

Τι θέλω να πω...dear Έλληνες και συμπολίτες επιτέλους ας καταλάβουμε ότι οι εξελίξεις στην τεχνολογία ..ήρθαν και ........μας βρήκαν στο κρεβάτι. Δεν τις ανακαλύψαμε ούτε έγινε κάτι τώρα που ξυπνησαμε και τις αγκαλιάσαμε. Κατά την προσωπική μου άποψη έχουμε χάσει πολλά intercity που οδηγούν στην εξέλιξη - και θέλετε να δείτε εξέλιξη δείτε παραδείγματα κρατών όπως η Τσεχία ή Ιρλανδία (ψηφιακές επαναστάσεις και σε επίπεδο αγοράς εργασίας).

Σταματήστε λοιπόν το bitching ..για τα αναχρονιστικά αναλογικά στερεότυπα την ποιότητα την ηθική. την συντηρητικότητα , και λοιπές μαλακίες που λίγο ακόμα να επικρατούσαν σε αυτη την χώρα θα είχαμε ακόμα συνδέσεις PSTN και θα στέλναμε το βιογραφικό μας με τα ΕΛΤΑ και αγκαλίαστε οσο μπορείτε πιο φυσιολογικα την εξέλιξη, προσπαθήστε να την κάνετε συμμαχο σας στην καθημερινότητα και φιλοσοφείτε όταν εχετε χρονο..αλλα μην χάνεται την ουσία!

Επίσης ειναι γόνιμο να μην σταματήσετε να κράζετε ολους αυτους (βλεπε πολύχρωμους πολιτικούς - αλλά και ομάδες απο σοφους ανα τα χρόνια) οι οποίοι ευθύνονται για τον ψηφιακό μας ύπνο.

Μια ζωή κράξιμο για ολους εσας - γιατί εγώ θέλω τα παιδιά μου να πάνε σε σχολείο που οι υπολογιστές δεν θα είναι κλειδωμένοι πίσω απο σιδερένια πόρτα 100 κιλών με 100 λουκέτα (όπως στο δικό μου- δεκαετια του 90 ΕΛΛΑΔΑ) - ουτε απο πολιτικούς και δασκάλους - που θα λένε το internet - ιντερνέτ (επιτέλους ρε πουστη να τους το μάθει κάποιος) - ουτε πανεπιστήμια που δεν θεωρούν βασικό να δώσουν στον κάθε νέο φοιτητή ένα email account και να του μάθουν να διεξάγει ψηφιακή και μη ψηφιακή έρευνα.

Πάρτε το χαμπάρι λοιπόν, η γνώση δεν ανήκει σε κανέναν , σε καμία κάστα και κανένας δεν έχει την απόλυτη γνώση. Η γνώση ανήκει σε ολους, τώρα πια ολοι έχουμε τα εργαλεία να την μοιραζόμαστε να την εμπλουτίζουμε και να την φιλτράρουμε. Η γνώση is out there!

Και κάτι τελευταίο...με αγάπη. Αν είσαι απο αυτους που σου την σπάει το γεγονός οτι την επανάσταση αυτη και την εξέλιξη την δημιούργησαν και την υλοποίησαν άνθρωποι που τους αποκαλείς geek ή τα παιδάκια με τα σπορτεξ και τα γυαλάκια και το απλανές βλέμμα - live with it!

Μπορεί να έχω 10 ορθογραφικά λάθη στο κείμενο μου αλλά να είσαι σίγουρος ότι το transaction που μόλις ολοκληρώθηκε και έγινε commited - για την πληρωμή του λογαριασμού σου στην τράπεζα το έχω υλοποιήσει χωρίς λάθος!

Καρφώστε τον ορό των τεχνολογιών σε όποιον βρείτε μπροστά σας...είναι η μόνη λυση..να γίνει η μετατροπή σωστά...και γρήγορα!

Ουυυυυυυυυυυγκ!


χο χο χο the return of the geeks! κουφάλες!


3 comments:

 1. γιατί είσαι τόσο αρνητικός; η εξέλιξη δεν γίνεται ποτέ με άλματα, αλλά πάντα με βήματα. τελος πάντων μπορεί να είμαι εγω πολύ θετικός, ειδικά απο την ημέρα που η μητέρα μου μου είπε αυτολεξεί "έκανα update το msn". παρεμπίπτοντος δε ξέρει ούτε αγγλικά και πριν μερικούς μήνες δεν ήξερε ούτε πως ανοίγει το πι σι! και τώρα έχουν σπίτι τους dsl.
  δεν είναι τόσο μαύρα τα πράγματα!Κάπου στη μέση είναι η αλήθεια νομίζω!

  ReplyDelete
 2. Σε 5 χρονια το πολυ,ολα θα εχουν αλλαξει στο τροπο που βλεπουμε τηλεοραση,που ακουμε ραδιοφωνο και που επικοινωνουμε...
  Θα γινουμε μαρτυρες τεραστιων αλλαγων...

  ReplyDelete
 3. Το θέμα δεν είναι αν υπάρχουν άνθρωποι με φρέσκια ή σάπια σκέψη. Κ τα 2 είδη υπάρχουν παντού. Το θέμα είναι πόσοι τέτοιοι υπάρχουν αναλογικά στην κοινωνία.
  Ε, πιστεύω ότι στην ελληνική κοινωνία το σάπιο ποσοστό όχι μόνο δε μειώνεται, όχι μόνο αυξάνεται, αλλά μεταλάσσεται κ όλας κ κάνει μετάσταση κ στη νέα γενιά.

  Κ καλά οι άνθρωποι που είναι 60+, δεν μπορείς κ δεν πρέπει να έχεις απαίτηση να "τρέξουν". Αλλά οι συνομίλικοί μας;
  Παππούδες έχουν κλειστά τα παν/μια κ διαδηλώνουν κάθε 3 κ λίγο ζητώντας διορισμό κ μονιμοποίηση;;;

  Ναι, ο πρέζα τιβι έχει δίκιο, όλα θα αλλάξουν. Εμείς, όμως, θα τα βλέπουμε με το κυάλι

  ReplyDelete