Tuesday, October 24, 2006

Εκπαίδευση, επαγγελματική επιμόρφωση..και άλλα!

3 χρόνια περίμενα αυτή την στιγμή και ήρθε! Για κάθε developer που αγαπάει την δουλειά του και δεν την κάνει ούτε με καταναγκαστικό τρόπο ούτε περιστασιακά γιατί θα δώσει για ΑΣΕΠ σε μερικούς μήνες ούτε γιατί δεν ήξερε πως ξεκινάει το μηχάνημα του αλλά έκατσε να περάσει πληροφορική, η εκπαίδευση και η ενημέρωση μέσα απ σεμινάρια , παρουσιάσεις ημερίδες και conference είναι πως να το πω ...exceptional cases είναι και γαμώ!

Ζούμε σε μία χώρα όπου δυστυχώς η αγορά ΙΤ έχει γεμίσει με άσχετους , τσαπατσουλιδες και πρόχειρο δουλειές. Παράλληλα ευκαιρίες επιμόρφωσης και εκπαίδευσης παλιότερα ήταν σχεδόν ανύπαρκτες και όσες υπήρχαν , γίνονταν απλά στα πλαίσια κάποιου συμβολαίου ή είχαν εξαιρετικά promotional χαρακτήρα.

Να μην μιλήσω για τις φυσικά φυσικά ανύπαρκτες πολλές φορές σχέσεις βιομηχανίας και πανεπιστημίων. Παράλληλα πολλές εταιρίες πληροφορικής είναι εξαιρετικά δύσκολες στο να αποφασίσουν να επενδύσουν σε εργαζόμενους τους, με ανάλογη και ποιοτική επιμόρφωση. Πολλές φορές θα ακούσεις την άποψη..σιγά μώρε μην δώσουμε τόσα λεφτά για να εκπαιδεύσουμε 1-2 άτομα πάνω σε μια τρομερά σημαντική τεχνολογία- στο internet υπάρχουν όλα...Φυσικά αρκετοί δεν μπορούν να καταλάβουν ότι οι σύγχρονες τεχνολογίες ιδιαίτερα στην βιομηχανία παραγωγής λογισμικού..και μάλιστα αυτές που δημιουργούντε για να δώσουν λύσεις και απαντήσεις σε πολύπλοκα (business wise) προβλήματα ...στα χερια ΆΠΕΙΡΩΝ , Ανίκανων ή μην εκπαιδευμένων ανθρώπων μετατρέποντε σε δύστροπα εργαλεία με τα οποία φτιάχνουμε συστήματα τα οποία θα μπορουσα να χαρακτηριστούν ...απο...προχειρότητα. Προχειρότητα..μια λέξη....μια πραγματικότητα η μάστιγα της ελληνικής αγοράς πληροφορικης!

Τα τελευταία χρόνια βλέπω ότι σιγά σιγά υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι μπαίνουν στην διαδικασία να δουν και να συγκρίνουν το τι χάνουν με το να μένουν τεχνολογικά στάσιμοι, τι σημαίνει γι΄αυτους και την καριέρα τους τι σημαίνει για τις εταιρίες ή τις ομάδες ανθρώπων που μανατζαρουν. Αν δεν μπορεί να σε εκπαιδεύσει ο εργοδότης σου λοιπόν, κάνε ότι μπορείς μόνος σου πολέμησε το και ΜΗΝ ΑΠΟΚΤΑΣ ΤΗΝ ΣΤΑΣΤΗ ΤΟΥ ΚΛΑΣΙΚΟΥ ΜΑΛΑΚΑ ΕΛΛΗΝΑ - ΜΕ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ! Είμαι πρωτεργάτης (ένας εκ των) μία ςπροσπάθειας ( βλέπε Java hellenic User Group ) , υπάρχουν και άλλες βλέπε DotNetZone κοινότητες απο ανθρώπους που δεν θέλουν να μείνουν ουτε στάσιμοι ούτε να αράξουν. Δραστηριοποιουντε, οργανώνουν παρουσιάσεις εκπαιδευουν και εκπαιδευοντε.

Η χώρα μας βέβαια είναι μικρή για να δουμε μεγάλες παρουσιάσεις, μεγάλα event , σοβαρά σεμινάρια , αρκετοί γίγαντες μας θεωρούν αρκετά μικρή αγορά για οτιδήποτε (και τους κατανοώ) παρόλα αυτά ποτέ δεν είναι αργά να αλλάξει το mentality του μέσου έλληνα ΙΤ professional να βγει και από την μετριότητα και το άραγμα, και να ανακαλύψει την πραγματική χαρά που προσφέρει το επάγγελμα του..την χαρά της δημιουργίας της ανακάλυψης! Κανεις δεν είπε ότι περνάμε τέλεια..κανείς δεν είπε οτι ολοι έχουμε υπερτεράστιους μισθους ή άψογες υποδομές αυτό δεν πάει να πεί βέβαια ότι θα πρέπει να είμαστε μέτριοι και στάσιμοι...

Νομίζω πλάτιασα αρκετά...το point είναι καθαρό. Μείνε up to date, μείνε ανταγωνιστικός αγάπησε αυτό που κάνεις και μην αράζεις.....επένδυσε οσο μπορείς και αν μπορείς στον εαυτό σου και στα skill σου. Το internet είναι ένας τρόπος..βρες ψάξε διάβασε. Ψάξε να δεις αν εχουν και άλλοι τις ιδιες ανυσηχίες με σένα, δεν θα το πιστέψεις αλλα θα βρείς..στην αρχή 1-2-4 μετά 5 μετά 20 μετά 100-200 άτομα μια κοινότητα.

Μετά απο χρόνια λοιπόν αξιώθηκα φέτος να επενδύσω και εγώ στον εαυτό μου, και είμαι σίγουρος ότι το σεβαστό ποσό το οποίο δαπάνησα και κράταγα σε οικονομία θα είναι μια άριστη επενδυση και σε γνώσεις αλλά και εμπειρίες. Επίσης ποιος το είπε οτι ολα αυτά ειναι ξενέρωτα..και oi geeks άνθρωποι ειναι ..δεν μαζευοντε μονο σε τεράστιες αίθουσες ξενοδοχειων για να μιλάνε μονο για κουμπάκια!

Ραντεβού στην Αμβέρσα..Τον Δεκέμβριο...εγώ είμαι έτοιμος!

Όποιος θέλει πληροφορίες για το Javapolis μπορεί να μου στείλει email μπορώ να του δώσω πληροφορίες για τιμές και εισιτήρια αφού μόλις τα έκλεισα online! ;)

6 comments:

 1. Έλα, ρε μεγάλε!

  Δίπλα στην πόρτα μου γίνεται τέτοια φάση κ το μαθαίνω από την άλλη άκρη της Ευρώπης!
  Ευτυχώς που υπάρχουν κ τα μπλογκς, να μαθαίνουμε κ τπτ αξιόλογο...

  Χμμ... 200 + 200 * 5 μέρες... μούμπλε, μούμπλε...

  Ίσως δεν μπορέσω να καβατζώσω όλες τις μέρες άδεια κ το κόστος μοιάζει αρκετό (για την τρέχουσα οικον. μου κατάσταση), αλλά από την άλλη το εισιτήριο Βρυξέλλες-Αμβέρσα είναι 12ε (= τπτ)

  Δεν ξέρω αν έχεις κλείσει ξενοδοχείο, αλλά ΜΗΝ πας στο Φορμούλ 1. Έχει κοινόχρηστα ντους κ τα δωμάτια μοιάζουν με καλοβαλμένης γαμιστρόνας ;-)

  Σε κάθε περίπτωση, να'μαστε καλά, όταν έρθεις προς τα εδώ, άσε κάνα μήνυμα/σχόλιο να get in touch.

  ReplyDelete
 2. 480 euro ειναι το full pass για το συνεδριο και το university

  500 euro για 1 εβδομαδα Holiday Inn Express

  200 euro τα αεροπορικα!

  ReplyDelete
 3. Xμμ!!

  480: Σωστά! Ξέχασα το ΦΠΑ, είμαι κ "ελεύθερος", τρομάρα μου!

  200: Μάλλον Αλιτάλια, μέσω Μιλάνο, ή Βέρτζιν, ε;. Αν πας Αλιτάλια, μην κάνεις τσεκ-ιν βαλίτσες γιατί μπορεί να τις ψάχνεις στο Μιλάνο ;-).
  Κατά τα άλλα, αυτό μάλλον είναι κ το φθηνότερο που μπορείς να βρεις. Η ΟΑ την έχει δει μονοπώλιο για Βρυξέλλες κ δεν πέφτει κάτω από 300, ακόμα κ να έχεις κάποιο γνωστό να σου κλείσει το εισιτήριο (τον οποίο είχαμε...)

  500: Χμμ! Για 2πλο δωμάτιο ίσως είναι καλά, για μονό όχι. Δεν ξέρω κατά πόσο πας μόνος, αν έχεις πληρώσει ή όχι, ή αν σου το πρότειναν, αλλά αυτό το σάιτ το έχεις δει;
  bookings.nl

  Το συνιστώ ανεπιφύλακτα, ιδίως τα σχόλια λένε σχεδόν ακριβώς αυτό που θα συναντήσεις. 3 φορές το έχω χρησιμοποιήσει ως τώρα για ΜπεΝεΛουξ κ με έβγαλε παλικάρι!
  Βλέπεις πιο ξενοδοχείο σου αρέσει, τι περιλαμβάνει η τιμή, βρίσκεις το τηλ του από Google κ επικοινωνείς απευθείας για κράτηση. Η τιμή είναι ίδια (αν όχι μικρότερη από σάιτ) κ πολλές φορές δε χρειάζεται καν κάρτα για την κράτηση (ιδίως στα family hotels).

  ReplyDelete
 4. Virgin για brussels και μετα λεω για Αμβερσα ειναι σχεδον 50 λεπτα απότι βλέπω.

  520 σε Ηοliday Inn Express το οποιο εχει ανεκτά επίπεδα service.Ειναι διπλό το δωμάτιο και θα το μοιραστώ με συνάδελφο οποτε μας συμφερει both!

  Ψήνεσαι;

  ReplyDelete
 5. Για τραίνα εδώ b-rail.be

  Ψάξε από "Zaventem (airport)" προς "Antwerpen-Centraal", χωρίς εισαγωγικά, για τις ημέρες που θες.
  Στα αποτελέσματα επιλέγεις όποια connections σε ενδιαφέρουν κ πατάς Show για το πού πρέπει να αλλάξεις.

  Δεν ξέρω αν έχεις ξαναέρθει εδώ, αλλά φτάνοντας στο αεροδρόμιο τα τραίνα είναι στο υπόγειο κ βγάζεις κατευθείαν εισιτήριο για εκεί που θες.

  Ψήνομαι να παρακολουθήσω κ να έρχομαι κάθε μέρα με το τραίνο, αλλά πρέπει να δω
  - αν μπορώ να πάρω άδεια
  - αν έχω τα φταλέ διαθέσιμα

  ReplyDelete
 6. perissos ευχαριστώ για τι πληροφορίες φιλε, αν δεις τις ομιλίες και τις παρουσιάσεις ειναι πραγματικά δυνατές..γι'αυτο επέλεξα να πάρω το full πακετο του university το οποιο εχει 10 παρουσιασεις την ημέρα..απο expert στο ειδος!

  ReplyDelete