Sunday, May 21, 2006

Java Hellenic User Group Tech Day - Εντυπώσεις - Αναμνήσεις!


Αυτό το ποστ θα είναι αφιερωμένο σε κάτι πολύ σημαντικό για μένα. Ίσως αν διαβάζεις αυτό το blog θα έχεις ακούσει / διαβάσει πολλά.
Πάνε τώρα 5 χρόνια που έγινα φανατικός οπαδός της Java! Ήταν η υπομονή ενώς πολύ σοβαρού επιστήμονα και συνεργάτη η οποία με έκανε να μάθω γρήγορα και μετά με αρκετή δουλειά και μεράκι τα μυστικά και τις ομορφιές της γλώσσας. Όλα αυτά κατα την διάρκεια της πρακτικής μου σε μια απο τις μεγάλες και σίγουρες ελληνικές εταιρίες πληροφορικης. Την επόμενη χρονια ξανά πίσω στα φοιτητικά θρανία στα μίζερα και καταθληπτικά προάστεια του Βιρμινγαμ γέμιζα τις ώρες μου με το να διαβάζω και να προσπαθώ να βελτιωθώ πάνω στην γλώσσα που μου έμαθε τόσα πολλά σε 14 μήνες. Η προτίμηση μου over c++ ήταν φανερή. Τα βράδια μεγάλα και εκτός απο το ψάξιμο για νέα πράγματα και τεχνολογίες έβλεπα οτι μπορούσα να βοηθήσω κάποιους που ηταν λιγότερο έμπειροι. Νεαροί φοιτητές συνήθως που εγραφαν το πρώτο τους Public static void main . Η Java σιγα σιγα εμπαινε και στα ελληνικά πανεπιστήμια οι ερωτήσεις στα forum και στις διαφορες mailing list ακόμα πιο πολλές. Η μία απάντηση έφερνε την άλλη. Πως θα κάνω το ένα το άλλο...παράλληλα εκτός απο την εξάσκηση μου στα βασικά πακέτα της Java μεσα απο τις ερωτοαπαντήσεις είπα να κάνω και προσπάθειες σε πιο βαθιά νερα..ηταν η εποχή των web services αρχή 2000 τι καλυτερο..δώσε Java ολε.Να το πω ξανά;Μίζερα μοναχικά βράδια, ακόμα μεγαλύτερη ενασχόληση απαντήσεις και ενθουσιασμός.Μετά απο 1 χρονο στην insomnia.gr ανακαλύπτω ακόμα εναν τύπο οποίος μοιραζόταν το ίδιο πάθος! Απαντήσεις και εκείνος ..πολλές φορές καλυτερης ποιότητας μιας και είχε εμπειρία, απαντήσεις σε διαξιφισμους γιατι η Java ειναι πιο καλη απο την C++ και άλλα ωραία.Οι ερωτοαπαντήσεις μεγαλωναν και ανακαλυψαμε και οι 2 οτι θα ηταν καλο μερικά πράγματα να τα γράφαμε απλα και ωραία όχι όπως πολλά βιβλια ελληνικά τα οποία ηταν κακές μεταφράσεις. Στην αρχή τα κειμενά και αυτά τα ποστάραμε στο forum μετά λέμε δεν φιάχνουμε εναν online group για όσους ενδιαφέροντε ..να απανταμε εκει ερωτήσεις..ισως να προσελκύσουμε και άλλους να είμαστε πιο οργανωμένοι; Καλή ίδεα είπαμε και τότε γεννηθηκαν οι Java Insomniacs ενα yahoo group το οποιο απευθυνόταν σε Ελληνες με απορίες και ενθουσιασμό για την Java. Στο εξωτερικό η Java ηταν ηδη εναν καταξιωμένο ακαδημαικό εργαλείο στην ελλάδα ΜΟΛΙΣ εκανε τα πρώτα της βήματα. Υπήρχαν και παιδιά τα οποία δεν τα πήγαιναν καλά με τα αγγλικά πράγμα περίεργο αλλά μάλλον πολλοί αναζητούσαν ελληνικά manual και δεν εμπαιναν στον κόπο να διαβάσουν τον επίσημο αγγλικό οδηγό.

Ο ενθουσιασμός μεγάλωσε καθώς και η φιλική σχέση με τον συνεργάτη μου..τον Πάνο. Κάποια μέρα διάβαζα με μανία τα νέα της Java κοινότητας και πέφτω μπροστά σε μια σελίδα που εξηγουσε τι είναι ο θεσμός των Java USER GROUPS .Αυτό είναι ....το group μας μοιαζει με αυτό που περιγράφει η σελίδα...οι δραστηριότητες μας ειναι να προωθήσουμε την χρήση και την γνώση της Java γιατι δεν γινόμαστε επίσημο Java User Group. Ωραία...εγγραφές ..πληρωμη Domain απο τον Πανο και τζουπ...το www.javahellug.org ηταν έτοιμο. Java Hellenic User Group. Σε php nuke ενα βράδυ όπως το σημερινό (ηταν 10 Ιουνιου) όταν το ανέβασα και άρχησαν να δημιουργώ τις πρώτες σελίδες και το forum . Με τον Πάνο είχε περάσει 1 χρονος ανταλλαγής μυνημάτων δεν είχαμε βρεθεί ποτέ αλλά είχαμε ηδη στησει ενα user group και τωρα ενα ολοκληρο site για να στηρίξει μια κοινότητα..την ελληνικη κοινότητα Java προγραμματιστων που ονειρευόμασταν..


Πέρασε ακόμα ένας χρόνος μαζί με το site γράφανε tutorial για εντελώς αρχάριους στην Java και τα βάλαμε στο site.Το πρώτο κείμενο που γράψαμε μαζί για την ιστορία και τα βασικά χαρακτηριστικά της γλώσσας τώρα θα το βρείτε σαν την πρώτη καταχώρηση στην ελληνικη wikipedia.. για την λέξη Java! Το Site ανέβαινε σιγά σιγά μερικά μέλη δειλά δειλά απαντούσαν και ρωτούσαν πράγματα..βέβαια ηταν φανερό οτι δεν υπήρχε μεγάλη ανταπόκριση. Προσπαθουσαμε απεγνωσμένα να βάλουμε και στο παιχνίδι επαγγελματίες αλλά ηταν δύσκολο ο ελληνας επαγγελματίας δεν έχει χρόνο ουτε για κοινότητες πολλές φορές ουτε την διάθεση. Το καταλάβαμε απο την αρχή. Δεύτερος χρόνος συνεργασίας με τον Πάνο και μονο online τα λέγαμε..

Τρίτος χρόνος και επιτέλους μαζευτήκαμε και βρεθήκαμε έπρεπε η κοινότητα να μεγαλώσει είπαμε εκτός απο τους λιγους φίλους που πιστεψαν την ιδέα επρεπε να μπουν και άλλο, ξέραμε οτι η Java ηταν πολυχρησιμοποιημενη τεχνολογία ακόμα στην ελλάδα...υπήρχαν άνθρωποι ποθ εγραφαν χιλιαδες γραμμες κώδικα για j2ee και εφαρμογες για κινητα ή applet..που ήταν ολοι αυτοί. Είπαμε να προχωρήσουμε στο να καθιερώνουμε μηνιαία meeting για να διαδώσουμε την ιδέα..Καφές στο Θησείο και meeting για το μέλλον της Java αλλά και ευρεση νέων μελών..ευαγγελισμός θα το έλεγα. Αλλά και πάλι τίποτα το ιδιαίτερο . 4, 5, 6 άτομα μαζι εγώ και ο Πάνος. Κάτι εφταιγε..γιατί..ο κόσμος ασχολείται αλλά γιατι δεν θέλει να μοιραστεί την γνώση του για το καλό όλων. Μοιράσου σε ενα ποσοστό λίγο απο την γνώση σου..κανε την διαθέσιμη σε άλλους και μέσα απο την κοινότητα γίνε και εσυ δέκτης αυτών που έχει να σου προσφέρει κάποιος άλλος. Πάντα υπάρχει κάποιος καλύτερος ποιο έμπειρος απο σένα ή και καποιος λιγότερο εμπειρος απο σενα. Πάντα εχεις κατι να προσφέρεις και πάντα εχεις κάτι να λαμβάνεις. Η κοινότητα συνέχισε να υπάρχει αλλά το γεγονός οτι τοσο καιρό είμασταν στην αγγλία και στην συνέχεια στον στρατό δεν μας έδινε την μεγάλη ευκαιρία που θέλαμε! Αυτή ήρθε όταν επανήλθαμε στην ελλάδα και συγκεκριμένα οταν βρεθήκαμε ξανά μέσα σε μεγάλες εταιρίες. Είμασταν μέσα στην πηγη ...στους ανθρώπους που θέλαμε να διαδώσουμε την ιδέα. Δεν ηταν κάτι πρωτότυπο..υπήρχαν και άλλες κοινότητες βλεπε το HELLUG , ΗΕLMUG κτλ κτλ ειμασταν διατεθιμένοι να κάνουμε οτι μπορουμε για να υπάρξει και το Java HELLUG σαν μια ισάξια κοινότητα.
Ήταν σημαντικοί άνθρωπο όπως ο Δ.Ανδρεάδης (στην μέση) , core developer του γνωστου Jboss και ο μοναδικός έλληνας worker για αυτή την σημαντική εταιρία ο οποίος μας έδειξε οτι θα μπορουσε να υπάρχει φως στο τουνελ. Αναζητουσε και ο ίδιος διέξοδο προς το ελληνικό κοινό Java! Συζητούσαμε σε αυτους τους καφεδες στο Θησείο οτι επρεπε να διοργανώσουμε ημερίδες tech days για να δειξουμε οτι υπάρχουμε να προσεκλύσουμε το ενδιαφέρον και άλλων. Περιμέναμε αρκετά. προσπαθουσαμε να συνεργαστουμε με πανεπιστήμια για να βρουμε μια αίθουσα αλλά μάταια πολλοι σε αυτη την χώρα κοιμουντε τον υπνο του δικαίου. Παράλληλα δεν ειχαμε νομικη υπόσταση για να προσελκύσουμε εταιρικους χορηγους! Σε μια συνάντηση εμφανιστη ο Γ.Κωστάρας ο οποίος έγινε μέλος της βασικης ομάδας . Συμφώνησε οτι για να γινουμε boostrap έπρεπε να κανουμε μια τετοια δραστηριότητα.Με λιγα κονέ και τύχη ο χώρος βρέθηκε απο χορηγία φίλου γνωστου! Ομιλητές ; O Δημητρης έδωσε το παρόν και με 2 παρουσιάσεις για τον Jboss ηταν ο key speaker μαζί με αυτον και άλλοι δημιουργήσαμε ένα σεμινάριο 5 ωρών τίγκα στην enterprise Java. Ξενύχτια στείλε mail διέδωσε το , τρέξε δες την αίθουσα ., ετοίμασε τον μπουφε (ναι το κάναμε μονοι μας την πρώτη φορα) κανόνισε τους ομιλητές..σκέψου ενα εξυπνο πρόγραμμα για να μην φύγουν απο νωρίς. Και φτάσαμε στην πρώτη ημερίδα!
Σαββατο 15/04 και σχεδον 130 άτομα ηρθαν! Ειχαμε πάθει πλάκα μετα απο 3 χρόνια σχετικά μοναξιάς σαν κοινότητας 130 άνθρωποι απο πανεπιστήμια εταιρίες έδωσαν παρόν και δήλωσαν ενθουσιασμένοι απο την προσπάθεια. Κάποιος ειπε ' τελικά η γη γυρίζει'. Το μύνημα ηταν σαφές οργανωθείτε μπείτε στην κοινότητα και μέσα απο τέτοιες δραστηριότητες μπορείτε καταρχην να επιμορφωθείτε σε κάποιο βαθμό, να κάνετε νέες γνωριμίες επαγγελματικές ισως να βρείτε νέες αγορές και νέους πελάτες ή αφεντικά! Και πράγματι πέτυχε. Ο κόσμος ήρθε σε επαφή!


Μετά την πρώτη επιτυχία τα πράγματα πειραν τον δρόμο τους. Η δημιουργία συλλόγου ηταν το επόμενο βήμα! Ηθελε απλά μερικά χρήματα. Δεν το σκεφτήκαμε πολυ! Αρχικά εγω και ο Πάνος είπαμε να το επωμιστουμε αλλά στην συνεχεια ακόμα 3 μπηκαν στο παιχνίδι δυνατά και έτσι σχηματίστηκε το πρώτο προεδριο του jhug.! Σε λιγες μερες θα παει στο πρωτοδικειο η αιτηση μας και θα ειμαστε επισημα Συλλογος. Οι αλλοι 3 ειναι ο καλός φίλος Δ.Δημακόπουλος..ο εξίσου καλός φίλος Μ. Χαρατζάς και ο Γ.Κωστάρας που βοήθησε καταλυτικά για την πρώτη ημερίδα. Και οι 5 πιστεύουμε οτι κάτι καλό μπορεί να βγεί απο την όλη υπόθεση..και πάνω που μιλουσαμε για τη πρωτη ημερίδα..ενας γνωστός επαγγελματιας και Java Champio ηρθε σε επαφη μαζι μας. Ηταν μέλος απο παλιά αλλα σε λιγο καιρό θα ηταν και κάτοικος ελλάδας. Μας είπε οτι ήθελε να βοηθήσει και οτι ήταν ενθουσιασμένος απο την προσελευση του κόσμου για την πρώτη προσπάθεια ..σαν νεο JUG. Η ιδέα έπεσε στο τραπέζι..γιατι να μην μας δώσει μια ομιλία...ο ανθρωπος ηταν στο ιδιο conference μαζι με τον πατερα της Java τον προηγουμενο μηνα..και θα τα αφησουμε ετσι τα πραγματα;Ο Dr Heinz Kabutz ήταν ο καλεσμένος ομιλητής για την δευτερη ημερίδα.Μαζί με τους γνωστους που είχε μας βοήθησε να έρθουμε σε επαφή με ανθρώπους απο την Sun Microsystems στην καλιφόρνια ..Ειχαμε ενθουσιαστεί.Το πιο ενδιαφερον ηταν οτι αυτη η ημερίδα ειχε σπονσορες..ναι ναι ..την european dynamics και την Sun Microsystems Hellas ..επιτέλους καταφέραμε να εχουμε σπονσορες. Δεν είναι πάντα ευκολο να πισεις μια εταιρία να σου δώσει λεφτά για τέτοιο σκοπό αλλά σίγουρα μια κοινότητα που απαρτιζεται απο επαγγελματιες ειναι ενα καλο target group για τον κάθε χορηγο! Η προσέλευση ηταν λιγο μικρότερη αυτη την φορά αν και οι παρουσιάσεις κατα την γνώμη μου ηταν καλυτερες απο την πρώτη φορά! Γυρω στα 100 άτομα έδωσαν παρόν κατα την διάρκεια της ημέρας..μιλησαν μεταξυ τους..ακουσαν τις παρουσιάσεις αντάλλαξαν επαγγελματικές κάρτες και συζητησαν για την πορεία της αγοράς αλλα και τις εμπειρίες τους. Ο στόχος ειχε επιτευχθεί...

Οι τυχεροι πειραν και 15 μπλουζάκια δωρο απο την Sun Microsystems California που μας έστειλε μεσα σε 2 μερες Tshirt και άλλο promotional υλικό! Τώρα δεν φοβόμαστε αν θα βρουμε χορηγους για την επόμενη ημερίδα η οποία θα είναι μετα τον Σεπτεμβριο.μιας 2 εχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον. Ο σύλλογος γινεται πραγματικότητα σε μερικές ..και η φιλοδοξία αλλά και το όνειρο μας...απο εκείνα τα μοναχικά και μιζερα φοιτητικα βραδυα μπροστά απο έναν υπολογιστη..να γράφουμε και να καταγραφουμε τις λιγες γνωσεις μας και το πάθος..σε ολοκληρες ημερίδες με σημαντικους επαγγελματιες παγκοσμιος..τελικα η γη γυρίζει και στην ελλάδα και δεν εχουμε σκοπό να παραμείνουμε φτωχοί συγγενείς.

Σίγουρα παλέψαμε και καναμε υπομονη αρκετά αλλα η αγάπη και το πάθος για το επάγγελμα μας δίνει την δύναμη..για να ξοδεύουμε ακόμα και τον ελευθερο χρόνο μας σε αυτό τον σκοπό. Εχω μια εβδομάδα να κοιμηθώ καλά...μιας και μια ημερίδα δεν μπορεί να οργανωθεί απο μόνη της...αλλα δεν πειράζει ήταν απο τις καλύτερες στιγμές...και ελπίζω και εύχομαι τα καλύτερα!

Ευχαριστώ για τον χρόνο σας....

Πάρις

1. Φωτό απο το δευτερο event

3 comments:

  1. Πάρι συγχαρητήρια για αυτή την προσπάθεια. Διαβάζοντας το post σου συνειδητοποίησα ότι ήμουν μέλος στο yahoo user group που τότε είχατε φτιάξει το οποίο είχα βρει μέσα από το insomnia. Θυμάμαι το κλείσιμό του με την παραπομπή στο καινούριο site που τότε ξεκινήσατε αλλά κάπου εκεί ήταν νομίζω που πήγα στρατό και έχασα την επαφή για να ξαναγίνω μέλος πρόσφατα.
    Όπως και να χει χρειάζονται τέτοιες προσπάθειες στην Ελλάδα. Το Σεπτέμβριο ελπίζω να είμαι ελλάδα όταν γίνει την ημερίδα.
    Keep up the good work:)

    ReplyDelete
  2. sixaritiria, gia ton kopo sas k gia ti prospatheia k fisika gia to apotelesma!

    ReplyDelete
  3. oups, egw hmoun sto parapanw sxolio :)

    ReplyDelete